Author Topic: Трамвайни трасета  (Read 944567 times)

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
Re: Трамвайни трасета
« Reply #2680 on: 28.02.2023, 02:10:20 »
Болните амбиции на някои хора за "съживяването" на този трамвай не спират да ме учудват.
Бих препоръчал играта "Cities skylines", там такива идеи биха се осъществили, без софиянци да плащат дебела цена за един погребан трамвай, който трябва да си остане такъв.
Извинявай, но би ли се представил в качеството си на какъв генерализираш по този начин!? Проектът е разработен от общинско дружество с дейност в областта на планирането и проектирането и частно проектантско бюро… Твоята позиция на професионалист, на гражданин, на данъкоплатец, на геймър, като на какъв е!?

И твърдиш, че югоизточна София е цъфнала и вързала и в момента всичко е наред, или имаш алтернативно предложение на представеното?!

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #2681 on: 28.02.2023, 11:07:57 »
Нормално е да се мисли така пораженческо предвид, че от втората половина на 80-те години градоустройството в София дори не е на животоподдържащи системи, а буквално е заровено два метра под земята и винаги има инициатива да се отдават имоти за застрояване, за да се трупат печалби от инвестиции, но за всичко останало се подхожда с най-груб скептицизъм и отрицание.
Естествено не мога да се изкажа повече от теоретично, тъй като най-малкото не съм от тази част на София и не съм запознат в кой знае какви подробности с дребните детайли относно транспортната свързаност, пътникопотоците и т.н., но има и твърди факти в посока към изпълнение на подобна инициатива, нека ги изброим:
1. „Асен Йорданов“ и „Г. М. Димитров“ имат нужните габарити и широка централна разделителна ивица, която позволява изграждането на трамвайно трасе в нея.
2. „Г. М. Димитров“ се нуждае от основен ремонт от години така или иначе.
3. „София ринг мол“ отдавна търси начин да си осигури адекватна транспортна свързаност с центъра или поне с по-голяма част от града.

Това, което си мисля на чисто теоретично ниво е че такова трасе има потенциал за отбивка до кв. „Витоша“, който се презастроява, а няма никаква адекватна транспортна свързаност с града, има потенциал и за отбивка до „Студентски град“, което със сигурност е нужно. Във всеки случай най-малкото не виждам като добра идея подобно начинание да се отхвърля автоматично, всичко трябва да се премисли и анализира внимателно с презумпция да се намерят причини да се осъществи, а не да не се осъществи. Със сигурност обаче съм скептичен към свързаността с „Шипченски проход“, защото най-бързата свързаност към града, която ще свърши изключително ефективна работа в облекчаването на претоварената 67, е към „Лозенец“. Може би трябва да ги има и двете, но не виждам как би се прокарало трамвайно трасе през презастрояването по „Никола Габровски“, където паркиралите коли са окупирали половината платно, а няма къде да бъдат пренасочени, по-скоро по „Симеоновско шосе“, да, „Дианабад“ увисва, но „Витоша“ ще спечели, освен това през „Симеоновско шосе“ може да се осигури скоростна отсечка.

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline turboto96

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #2682 on: 28.02.2023, 11:41:05 »
Аз живея в жк.Дианабад и когато правеха плановете за трамвая от семинарията, през ул.Никола Габровски и бул.Г.МлДимитров и от там към Студентски град, се зарадвах адски много.

Обaче, Г-н Николай Бареков + още 4 автомобила застанаха да протестират на спирката на плувен комплекс Диана, и станаха суперзвезди на сутрешните блокове, разбираш ли как тия хора, този трамвай ще ги остави без паркоместа, и ще им шуми на 5 те жилищни (вече малко повече) стради, който са на улицата.

Е, идваше ми да отида и да го убия на живо по телевизията!

След това, казаха че 200 дървета вековни ще се секат в ловния парк и нещата станаха...; да си седим и тъпчем в 94 и киснем в задръствания.

Сега слушам от 8 години, как ще се направи Тодор Каблешков од Г.М.Димитров и ще се направи рингов трамвай.

Лично като един данъкоплатец, работещ в офис на 50 метра от кръстовището на Тодор Каблешков и Цар Борис 3, го бленувам трамвая пред плачевното състояне на автобусна линия 102 с прекачване на Красно Село.

За мрънкалата дето ще ми кажат има метро, ми метростанция Г.М.Димитров ми е на 15 мин пеш, + да се прекача на Орлов и пак съм на Красно Село времепътуването ми е не повече от 5-10 мин по бързо в пик, от тъпчене в 102.

Затова, радетел съм на метрото, бързо и удобно, но не може да е само то, трябва и наземен транспорт нови автобусни/тролейбусни и трамвайни линии!  :help:   

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #2683 on: 28.02.2023, 12:02:13 »
Аз мисля, че ситуацията по „Никола Габровски“ е изпусната и единственият вариант за трасе там е по средата с виенски спирки и без обезопасяване, просто тези коли няма къде да се разкарат, презастроиха всичко, но със сигурност ще е много по-добре от липса на такова трасе.

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2684 on: 28.02.2023, 12:08:44 »

От разгледаните варианти за организация на пространството при „Площад на авиацията“ като най-целесъобразен се доказва този, при който се обособява кръгово движение с радиус 51 м и директни връзки за отклоняване надясно. Трамваят е ситуиран в най-вътрешната част на кръговото, заобикалящ неговия център, като също така се създава възможността за обръщане на посоката и позициониране на мотриси за увеличаване на капацитета при събития в „Арена София“.

Проектът е безумен, наистина ли предлагат пресичане на едно ниво на кръговото на Винарово колело? Надявам се да започнат масови протести и там за да се спре подобно безумие. Единственото работещо решение е пресичане на кръговото с тунел и спирка в подлез.

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2685 on: 28.02.2023, 14:25:13 »
През Площад на авиацията няма как да мине подземно, защото има река и твърде много техническа инфраструктура, а трябва ли да се мине под тях наклона към Г.М-то става умопомрачителен. Остане ли на едно ниво няма как да стане без светофарно регулиране на движението.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2686 on: 28.02.2023, 14:36:23 »
Хубаво е, че кръговото е смалено и десните завои са изкарани извън кръга. Но все си мисля, че трябва да се намери начин за безконфликтно преминаване на трамвайното трасе оттам. Би могло да се помисли върху вариант то да преминава западно от кръга, подземно. Би могло и където беше влаковата линия, с изграждане на нов тунел. Така че реката няма да пречи.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2687 on: 28.02.2023, 15:44:30 »
Точно под кръга река няма. Има две реки - Дървенишка и Драгалевската река (Новачица) и те минават под източното платно на кръговото и под западното платно на Асен Йорданов и се събират в една (Слатинска) при паркинга на Арена Армеец така че оставащите към 150 метра са достатъчно за рампа на трамваен тунел. Технически тунел е възможен, тук проектантите са търсили евтинията.

Преминаването през влаковия тунел е обсъждано тук преди, габаритът не е достатъчен за двупътно трасе.

Offline david

• Запален по ГТ
  • Ganz Villamossági Művek
    • View Profile
« Reply #2688 on: 28.02.2023, 18:24:36 »
Извинявай, но би ли се представил в качеството си на какъв генерализираш по този начин!? Проектът е разработен от общинско дружество с дейност в областта на планирането и проектирането и частно проектантско бюро… Твоята позиция на професионалист, на гражданин, на данъкоплатец, на геймър, като на какъв е!?

И твърдиш, че югоизточна София е цъфнала и вързала и в момента всичко е наред, или имаш алтернативно предложение на представеното?!

Моята позиция е на трезво мислещ гражданин.
 Подкрепям с две ръце развитието на пътните артерии в югоизточната част на града. Повече от ясно е, че е нужно бул. Климент Охридски да бъде изместен, където трябва и да се свърже с все още несъществуващите булеварди покрай него.
 Но въобще не съм съгласен, че трамваят е от изключителна важност и е крайно нужен. Много по - лесно, бързо и най - вече - евтино, би било да се направят бус ленти и да се закупят нови автобуси, да се изградят нови светофари, които да бъдат наистина умни и да се построят крайни станции за автобуси, отколкото да се променя видът на 4ти километър, Г.М. Димитров и т.н., та да го бъде "ТРАМВАЯТ". Същото мисля и за предложениета из форума за трамвайно трасе по ул. Хан Кубрат, което намирам за още по безумно.

Много е лесно да се хвърлят предложения за тунели, обръщателни колела в кръговото, споделени трасета и т.н., по - трудно е това да се начертае и да се изготви някакъв проект, а пък още по - трудно е и близо до невъзмжно, да стане реалност. Та именно за това, пък от позицията си на геймър, препоръчах играта "Cities skylines".
« Last Edit: 28.02.2023, 18:27:36 by david »

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2689 on: 28.02.2023, 21:26:16 »
Хубаво е, че кръговото е смалено и десните завои са изкарани извън кръга.
Хич не е хубаво смаляването. Примери - кръговите при ИКЕА и ТВ кула. А на това място е направо безумно  - в пикове на заходите от всички страни опашките са страхотни. Въобще не мисля,  че мястото е опасно - броят на ПТП, съпоставен с общия брой минаващи МПС не е голям..
Опитът кръгово с трамвай на Лъвов мост си е провал, а там основният трафик е изведен.
Тунелно решение за трамвая е повече от наложително. Общо взето проектът за трасе по Г.М.Димитров  - Искърско шосе е от времената на силната индустрия на гара Искър. За мен е под въпрос ефективността му в наши дни. Да, връзка с Гео Милев е необходима,  но чак пък с трамвай  ?
« Last Edit: 28.02.2023, 21:29:19 by blagun »

Offline TRAMS SOFIA

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2690 on: 28.02.2023, 22:20:31 »
Хубаво е, че кръговото е смалено и десните завои са изкарани извън кръга.
Хич не е хубаво смаляването. Примери - кръговите при ТВ кула.
там час пик е ад , особено за автобусите , защото влизайки държат и двете ленти излизайки също. А никой няма да спре да те пусне , трябва да ги засичаш
Колкото по-малко е сърцето , толкова повече злоба носи.

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2691 on: 28.02.2023, 23:00:02 »
Общо взето проектът за трасе по Г.М.Димитров  - Искърско шосе е от времената на силната индустрия на гара Искър. За мен е под въпрос ефективността му в наши дни. Да, връзка с Гео Милев е необходима,  но чак пък с трамвай  ?
Нали някой много сериозно лобира да докарат нещо голямо до ИКЕА и района около магазина. Номерът с удължаването на метрото засега не минава и сега се напъват да докарат трамвай до там. А междувременно ще прецакат кръговото на 4-ти км и кръстовището на Драган Цанков с Г.М. Димитров.

Offline tauri

• Превозвач
  • Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #2692 on: 01.03.2023, 00:38:47 »
Това са някакви проекти, които се претоплят от време на време да обръщат публичното внимание към Софпроект, които бяха тотално заспали последните 30 години. Предполагам че е свързано с предизборната кампания за кмет на София. Колкото и да обичам трамваите не бих погкрепил такива безумни драсканици. Никакви КСС, никакви защити. Дано не се хвърлят в реализирането му защото има къде по-спешни и прости трамвайни трасета. Като пример мога да посоча бул. Тодор Каблешков в участъка бул България - бул Черни връх. Тогава ще се види реалната нужда от радиален трамавай и някак по тежко ще звучи този проект. Иначе добро упражнение на тема трамавайна утопия 2100 година.
The Grand Tour

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2693 on: 01.03.2023, 07:59:57 »
Технически тунел е възможен, тук проектантите са търсили евтинията.

Дори да приемем,че реките не са проблем то остава този с техническата инфраструктура, а именно двата големи топлопровода с диаметър 1200мм. по един от север и юг. В някоя от темите тук беше пресмятано, че захода от страната на Г.М.Димитров ще е с наклон близък до този по Черни връх между Хемус и Кръста.
Но,ако цената е без значение тези проблеми могат да се решат! Друг е въпроса дали си заслужава!

Offline Pesho1991

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #2694 on: 01.03.2023, 08:46:12 »
Аз също споделям в някаква степен тезата на Метан, че искат да добутат транспорт до ИКЕА. Принципно не е лошо, че правят трамвай, ама да го направят на 1ви етап до Дървеница, както си беше преди, а после да го мислят за добутване до ИКЕА.
Относно кръстовището Г.М. Димитров и Драган Цанков, то май няма и друг начин за преминаване оттам. Все някак трябва да завие от бъдещата линия по Каблешков нагоре към студентски. Ако бъда радикален, то това пресичане няма да е толкова проблем, в случай, че забранят влизането на автомобили с ДВГ след 3ти градски ринг, примерно. За минаването към Асен Йорданов през 4ти км, то не знам как го мислят и защо го мислят така, ама като изключим факта, че там ще се виси в задръстване многократно повече, то ще стане и плетеница от жици. Само ако може пояснение от скиците, на 4ти километър се предвижда да има кръгово за трамвая, или аз нещо не съм разбрал?

Offline Dimitar155

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #2695 on: 01.03.2023, 09:16:35 »
На 4-ти километър ще има кръгово за трамвая. Предвидени са и ленти за десен завой, така че да се заобиколи кръговото. На рисунките та Софияплан се вижда и елипсовидно колело в тревната площ, но на схемите липсва.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2696 on: 01.03.2023, 09:41:27 »
...

Аз също споделям в някаква степен тезата на Метан, че искат да добутат транспорт до ИКЕА. Принципно не е лошо, че правят трамвай, ама да го направят на 1ви етап до Дървеница, както си беше преди, а после да го мислят за добутване до ИКЕА.

...
Само ако може пояснение от скиците, на 4ти километър се предвижда да има кръгово за трамвая, или аз нещо не съм разбрал?

Да, правилно си разбрал.

Нещата със сигурност ще се правят на етапи, повече от 1000 метра трамвайно трасе на година в София ново строителство няма капацитет да се строи, виждаш строителните фирми ремонт на съществуващи трасета колко ги бавят. ИКЕА по принцип не се нуждае от трамвай, а района над ИКЕА, там кипи стрителство и вече има готово жилищно застрояване за 10-15000 души, сигурно разрешителните за строеж са раздадени за три пъти повече. Прехвърляне на трамвая от другата на СОП обаче не се предвижда.

Дори да приемем,че реките не са проблем то остава този с техническата инфраструктура, а именно двата големи топлопровода с диаметър 1200мм. по един от север и юг. В някоя от темите тук беше пресмятано, че захода от страната на Г.М.Димитров ще е с наклон близък до този по Черни връх между Хемус и Кръста.
Но,ако цената е без значение тези проблеми могат да се решат! Друг е въпроса дали си заслужава!

Такъв топлопровод има и под Столетов и Мария Луиза и там не беше проблем тунела на метрото да мине под него, даже като строиха отсечката там се справиха без да го прекъсват. Със сигурност има и други такива пресичания на тунели в София с топлопроводи.
« Last Edit: 01.03.2023, 09:48:27 by fafan »

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2697 on: 01.03.2023, 18:05:41 »
Болните амбиции на някои хора за "съживяването" на този трамвай не спират да ме учудват.
Бих препоръчал играта "Cities skylines", там такива идеи биха се осъществили, без софиянци да плащат дебела цена за един погребан трамвай, който трябва да си остане такъв.

Като возещ се по тролейбусите се представя.

Offline wiNt

• Наистина съм луд
  • 9060
    • View Profile
« Reply #2698 on: 02.03.2023, 00:28:06 »
Тоя проект за кръговото е някакъв фарс. Има добри идеи - обособяването на завоите. Обаче забележе каква абсурдна плетеница се получава откъм Окръжна. Да не говорим за кратките подходи към самото кръгово, например входа идващ от Окръжна, който точно преди кръга се пресича в кръстовище с идващите от Младост, както и с желаещите да завият надясно. Изходът пак в тази посока се сблъсква с байпаса за десен завой, същият пък се сблъсква после челно с идващите пак от Младост. Видимо има място точно за 1-2 коли на въпросните входове/изходи преди кръстовище, което всеки който има каквато и да е представа от планиране би следвало да знае, че е безумно решение, особено в час пик. Даже не сме стигнали до факта, че трамвая ще пресича 3 ленти активен трафик на вход и изход... преспокойно може да се вкара в тунелл от малко по-рано и наклоните няма да са толкова безумни.
« Last Edit: 02.03.2023, 00:30:57 by wiNt »

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2699 on: 02.03.2023, 01:06:19 »
Това са някакви идеи за далечното светло бъдеще! Преди тези идеи се говореше за трасе по Монтевидео до Люлин ( това на някакви обществени обсъждания в квартала). За трамвайния транспорт има перспектива, но липсва желание в управниците!