Author Topic: Трамвайни трасета  (Read 944566 times)

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: Трамвайни трасета
« Reply #2840 on: 12.02.2024, 17:29:37 »
Наистина 11 е прекалено дълга линия за да има почивка само на едната крайна спирка, почивка на 12 на Журналист ще пречи на 10 и 18. Трябва да се осигурят условия за почивка в Илиянци, не би било лошо да се монтира вендинг машина за пакетирани закуски, кафе и т.н.  :rolleyes:

Offline qwerty95

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #2841 on: 12.02.2024, 17:34:47 »
Аз така и не разбрах кое налага местенето на орбъщалото, като те нали скоро сменяха реслите в старото и бетонираха?

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #2842 on: 12.02.2024, 17:38:14 »
Аз така и не разбрах кое налага местенето на орбъщалото, като те нали скоро сменяха реслите в старото и бетонираха?
Че там ще минава новото трасе на булевард Рожен

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2843 on: 12.02.2024, 17:38:38 »

Налага се защото новото трасе на булеварда минава баш през средата на съществуващото обръщало. Релсите са сменени наскоро защото в общината лявата ръка не знае какво прави дясната.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2844 on: 12.02.2024, 18:12:39 »
Това с големината на обръщалото е всъщност второстепенно, това че няма предвидена нормална тоалетна и стая за почивки на ватманите, това е по-интересното.
Винаги могат да сложат един фургон и химическа тоалетна...

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2845 on: 14.02.2024, 10:42:34 »
Това с големината на обръщалото е всъщност второстепенно, това че няма предвидена нормална тоалетна и стая за почивки на ватманите, това е по-интересното.
Е каква почивка? Ако полюциите на Пейчев станат реалност  - престоят ще е 4-6 минути .Колкото за пускане на една вода и наливане на една вода в шишето.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2846 on: 14.02.2024, 11:44:38 »
Интервали под 8 минути за ТМ 11 и 12 за 12 в пик са нереалистични поне в близко бъдеще, вероятно ще са по-големи и ако всеки кръг събира поне 2 вагона няма да има никакви проблеми с почивките. Не виждам какво лошо има в идеята за вендинг машина на обръщалото.  :rolleyes:

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #2847 on: 14.02.2024, 13:26:54 »
То в този контекст аз и не виждам кой знае каква причина за по-малки интервали от 10 минути. При добра синхронизация означава че трасето между Триъгълника и Илиянци ще се покрива през 5 мин от трамвай. А за вендинг машина и една нормална тоалетна - при дългите маршрути и на двата трамвая мисля, че е задължително.

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Last Edit: 25.03.2024, 18:12:20 by difian »

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2849 on: 26.03.2024, 11:04:13 »
Доста интересно, това кръстовище тип осмица и трамвай по ул. Индира Ганди и ул. Асен Николов, не съм подозирал, че има такива намерения. Да видим кога ще се случи на практика, ще помогне да се облекчи трафикът през тунела.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #2850 on: 26.03.2024, 11:56:04 »
То и социализмът е обещавал, че ще стане кумунизъм и светът ще стане цветя и рози, пък нещата са се получили по друг начин. Хубаво е да се обмислят възможности, но „София план“ освен да чертаят скици с цел пиар, друго могат ли да правят?

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #2851 on: 26.03.2024, 12:08:40 »
То и социализмът е обещавал, че ще стане кумунизъм и светът ще стане цветя и рози, пък нещата са се получили по друг начин. Хубаво е да се обмислят възможности, но „София план“ освен да чертаят скици с цел пиар, друго могат ли да правят?
Това е функцията на общинското предприятие - стратегическото и устройствено планиране на СО!

От приемането на ОУП през 2009 г. досега какви стъпки и от кого за реализирането на предвижданията му са извървяни!? Софияплан да ходят да проектират, очуждава, строят и управляват трамваите?!
« Last Edit: 26.03.2024, 12:21:19 by difian »

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2852 on: 26.03.2024, 12:22:16 »
Да видим кога ще се случи на практика, ще помогне да се облекчи трафикът през тунела.

В крайна сметка какво ще е бъдещето на трамвайното трасе в тунела? В проекта се виждат стрелки и в двете посоки на пробива на 397-ма - на запад и изток, тоест се предполага че трасето в тунела остава? В други ПУП-ове преди трасето беше маркирано за отпадане за сметка на това през Модерно предградие, нещо чувало ли се е оттогава по темата или все още важи ПУП-а в който няма трасе в тунела? Последните промени бяха някъде към 2009-2010 ако не ме лъже паметта и оттогава е мълчание по темата...
« Last Edit: 26.03.2024, 12:26:56 by fafan »

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #2853 on: 26.03.2024, 12:28:40 »
Това е функцията на общинското предприятие - стратегическото и устройствено планиране на СО!

От приемането на ОУП през 2009 г. досега какви стъпки и от кого за реализирането на предвижданията му са извървяни!? Софияплан да ходят да проектират, очуждава, строят и управляват трамваите?!
А дали въобще са осъществими някои от нещата, които са скицирали? Аз в превръщането на квартални артелии като „Монтевидео“, „Индира Ганди“ и „Ген. Асен Николов“ в единен магистрален булевард от СОП до „Сливница“ виждам само проблеми. Нали затова новата магистрална част на булевард „Рожен“ се измества от квартал „Илиянци“, докато стария път се оставя с функцията на локална пътна артерия, а тук се набутва магистрален булевард през жилищна зона.
Да видим кога ще се случи на практика, ще помогне да се облекчи трафикът през тунела.

В крайна сметка какво ще е бъдещето на трамвайното трасе в тунела? В проекта се виждат стрелки и в двете посоки на пробива на 397-ма - на запад и изток, тоест се предполага че трасето в тунела остава? В други ПУП-ове преди трасето беше маркирано за отпадане за сметка на това през Модерно предградие, нещо чувало ли се е оттогава по темата или все още важи ПУП-а в който няма трасе в тунела? Последните промени бяха някъде към 2009-2010 ако не ме лъже паметта и оттогава е мълчание по темата...
Доколкото си спомням последният коментар тук беше, че са предвидени стрелки на „Панчо Владигеров“ и „Царица Йоана“ и съществуващото трасе остава.

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2854 on: 26.03.2024, 12:33:34 »
Трасето през тунела и до бул. Панчо Владигеров се води временно, но пък му направиха основен ремонт, така че нищо чудно да остане за постоянно, което е и по-добрият вариант. Разбира се, би било по-удачно да има локална трамвайна линия МС Западен парк - Люлин-5 на по-чест интервал за довозване до метрото, тъй като понякога тм 8 трупа закъснения по Стамболийски и така губи ефективността си като довозващ транспорт.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2855 on: 26.03.2024, 13:18:06 »
Трасето през тунела и до бул. Панчо Владигеров се води временно, но пък му направиха основен ремонт, така че нищо чудно да остане за постоянно, което е и по-добрият вариант. Разбира се, би било по-удачно да има локална трамвайна линия МС Западен парк - Люлин-5 ...
То и това в гората се води временно, ама...

Основен ремонт значи 15-20 години, после пак е за ремонт. Трасето по Щросмайер и Манчо го проектираха 2010, сега сме 2024 - 14 години едно голямо нищо.

Ако се прави локален трамвай в Люлин трябва да си остане в Люлин, до Западен парк ще е излишна разходка. Дали не може да се измисли обиколно трасе вътре в Люлин?

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #2856 on: 26.03.2024, 13:38:57 »
А каква е логиката да е локален трамвай?

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2857 on: 26.03.2024, 14:56:02 »
А каква е логиката да е локален трамвай?

Идеята на ozzy, да играе ролята на довозващ транспорт без да ходи до центъра и да трупа закъснения.

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #2858 on: 26.03.2024, 20:08:45 »
Хубаво е "София план" да начертаят цялото бъдеще трасе на обиколния трамвай, ако все още не са го направили. Трасето в Люлин е интересно.

Колкото до довозващия транспорт в Люлин, вътрешноквартален трамвай ли искате да бъде? За Люлин има планове още от 2020 г., но засега реализират довеждащи линии в Горна баня и между Парадайса и Студентския. Тук не става дума за габарита на превозните средства, а за самото довозване.

Защо все още няма тема за кръговия трамвай?
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #2859 on: 26.03.2024, 20:31:53 »
Тук не става дума за габарита на превозните средства, а за самото довозване.
Предвид достата окастрени линии не можем да говорим за довозване или за превозване, а за чисто извозване на пътниците от кварталите. Безумно е един трамвай да е от никъде за никъде.