Author Topic: Наземен транспорт до Летище София  (Read 114826 times)

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: Наземен транспорт до Летище София
« Reply #400 on: 03.07.2024, 17:14:33 »
Не е лошо да се направи представителен катун близо до Терминал 2 - Христо Ботев се вижда прилично от пистата, но не е достатъчен, Миленков и Абдовица са твърде далеч.  :)

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #401 on: 14.06.2026, 13:39:22 »
Разглеждам разписанията към Т1 рано сутрин и разбира се всичко е перфектно напаснато.  :rolleyes:

Първият влак на метрото пристига в 5:39 , а 84 за Т1 е заминал в 5:33 ... и за да е кефът пълен - безплатния междутерминален автобус е в 5:40, никакъв шанс да дотичаш от метростанцията.  :)

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #402 on: 14.06.2026, 18:48:43 »
Разглеждам разписанията към Т1 рано сутрин и разбира се всичко е перфектно напаснато.  :rolleyes:

Първият влак на метрото пристига в 5:39 , а 84 за Т1 е заминал в 5:33 ... и за да е кефът пълен - безплатния междутерминален автобус е в 5:40, никакъв шанс да дотичаш от метростанцията.  :)
Аз не мога да разбера защо Хесус Кабаллеровци не прехвърлят всички полети на Терминал - 2. Има достатъчно мегдан на него...Когато го откриха в края на 2006та казаха, че старият ще работи максимум още 5 години. А в действителност вече без малко ще станат 20. И в Будапеща, и в Прага на старите терминали от тоя калибър отдавна им хлопнаха кепенците.
По рейс и по жена не се тича!
A developed country is not a place where the poor have cars, it is where the rich ride public transportation.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #403 on: 14.06.2026, 19:46:55 »

Аз не мога да разбера защо Хесус Кабаллеровци не прехвърлят всички полети на Терминал - 2. Има достатъчно мегдан на него...Когато го откриха в края на 2006та казаха, че старият ще работи максимум още 5 години. А в действителност вече без малко ще станат 20. И в Будапеща, и в Прага на старите терминали от тоя калибър отдавна им хлопнаха кепенците.

Т2 няма капацитет за всички, доколкото знам там максимумът е 7 милиона пътника годишно, а вече бяха над 8 милиона миналата година. Знаеш какъв бой настава на гишетата за чек-ин, като се изсипят за няколко полета хора, и после на проверките също. Освен това май Т1 е по-евтин за авиокомпаниите и някои не искат да ходят на Т2.

Обаче това не означава че ЦГМ, Хесус и Метрополитен не могат да седнат на една маса и да направят едно синхронизирано разписание за тия 5 години докато затворят стария терминал и да не трябва да се виси 20 минути на Т2 за да вземеш нещо до Т1. Не е толкова трудно, ама явно липсва желание. Всеки си гледа неговото разписание и не се интересува от другия, същото като синхроните между БДЖ и ЦГМ - такива просто няма.
« Last Edit: 14.06.2026, 19:48:32 by fafan »

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
« Reply #404 on: 15.06.2026, 09:53:47 »
От доста години вече таксите за двата терминала са еднакви. Иначе (поне за мен) Т1 е доста по-удобен от 2.
На Т2 би трябвало да са направили допълнителни гишета за чекиране. Проблемът (косвено) на Т2 дойде от Шенген. В даден момент има повече шенгенски полети отколкото ръкави, а в същото време има свободни нешенгенски.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #405 on: 15.06.2026, 10:16:04 »

Т2 няма капацитет за всички, доколкото знам там максимумът е 7 милиона пътника годишно, а вече бяха над 8 милиона миналата година. Знаеш какъв бой настава на гишетата за чек-ин, като се изсипят за няколко полета хора, и после на проверките също. Освен това май Т1 е по-евтин за авиокомпаниите и някои не искат да ходят на Т2.

Обаче това не означава че ЦГМ, Хесус и Метрополитен не могат да седнат на една маса и да направят едно синхронизирано разписание за тия 5 години докато затворят стария терминал и да не трябва да се виси 20 минути на Т2 за да вземеш нещо до Т1. Не е толкова трудно, ама явно липсва желание. Всеки си гледа неговото разписание и не се интересува от другия, същото като синхроните между БДЖ и ЦГМ - такива просто няма.

Ще се научат да се чекират от телефона преди полета вместо да се редят на опашки.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Online blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #406 on: 15.06.2026, 16:42:02 »
Ще се научат да се чекират от телефона преди полета вместо да се редят на опашки.
Основното време се губи при оставянето на багаж, а това не може да стане по телефона, нали? Освен това тясното място е Security, а няма къде да се направят още ленти.

Относно транспорта - с премахването на 184 единственото обслужване при кацане на Т1 е с А84 към центъра и нощната N4. Който не живее около маршрута на А84, направо да отива на такситата, късните курсове в 23:26 и 23:51 не правят връзки с други линии, освен с някой курс през Дружба до едноименния гараж. Другият шанс е с N4 в 23:28. При кацане както в късни, така и в по-нормални часове, ползването на маломерния шатъл от Т1 до Т2 при кацнали 2 полета с по 150-200 пътника е практически невъзможно. Като капак на всичко обслужването с таксита на Т1 е с пъти по-рехаво от това на Т2, така че не виждам с какво транспортната свързаност на Т1 е по-удобна, освен ако не живееш до Плиска.
Ранните излитащи от Т1, както Фафан посочи, с метрото нямат шанс. Първият А84 пристига в 5:10, а последният N4 - в 4:35.
« Last Edit: 16.06.2026, 11:38:52 by blagun »

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #407 on: 15.06.2026, 18:07:40 »
На мен надеждата ми за добро обслужване на Т1 беше в Х84, обаче както всяко начинание на Марио и компания го докараха само до под кривата круша. Минаха две години и нищо.

Offline Niko.G

• Наистина съм луд
  • ⁠A heresia das heresias era o bom senso.
    • View Profile
« Reply #408 on: 15.06.2026, 18:13:52 »
Над 20 години живях в Дружба и не съм стигал до и от Т1 с нищо освен с такси, дори и когато в Дружба имахме технически два транспорта до летището(и когато я нямаше опцията със семейния автомобил, разбира се). До и от Т2 също се броят на пръсти, случаите в които съм стигал с градски от и до нас. Пък и блокът ми е до станция на метрото, стигането до която не е благоприятно с големи багажи. А за такси до там съм чакал и по над 10 минути.

На мен надеждата ми за добро обслужване на Т1 беше в Х84, обаче както всяко начинание на Марио и компания го докараха само до под кривата круша. Минаха две години и нищо.

Марио и компания единствено направиха проби, на собствената им идея. Решенията се взимат обаче от СОС и от тях трябва да търсим отговорност. За вторите явно им е все тая как ще стигаме от и до Т1, нали има бакшиши. Това, че над 15 години мотаят затварянето на терминала, обаче не означава, че хората трябва да разчитат само на никаквия 84 и на частна shuttle услуга. Дали има пръст такси лобито и дали линията щеше да се пусне, ако минаваше само през Т2, остава загадка.
« Last Edit: 15.06.2026, 18:20:23 by Niko.G »

Online bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #409 on: 15.06.2026, 19:36:40 »
Какво му е на 84?. Аз пък не съм имал случай да ходя до или от летището с такси, пък съм летял доста и от двата терминала.

Online blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #410 on: 15.06.2026, 21:00:32 »
Какво му е на 84?. Аз пък не съм имал случай да ходя до или от летището с такси, пък съм летял доста и от двата терминала.
Зависи къде живееш.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #411 on: 15.06.2026, 23:40:13 »
Само че услугата експресна линия летище -ж.п. гара в Прага например струва 8 евро. И всички си плащат и е пълно. Ако и нас сложат такава цена ще ореват света че са социално слаби нищо че в Чехия заплатите не са в пъти по високи а вече дори сходни.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Online Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #412 on: 16.06.2026, 10:33:18 »
Само че услугата експресна линия летище -ж.п. гара в Прага например струва 8 евро. И всички си плащат и е пълно. Ако и нас сложат такава цена ще ореват света че са социално слаби нищо че в Чехия заплатите не са в пъти по високи а вече дори сходни.
Тази линия е туристически капан. С тролей 59+метро/трамвай се стига до центъра за същото време и с редовни билети и карти.
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #413 on: 16.06.2026, 11:21:09 »
Принципно има смисъл от експресна линия Централна гара - Лъвов Мост - Сточна гара - Подуяне - автостанция Изток - Терминал 1 - Терминал 2 с автобуси с багажници и цена 2-3 евро. Спирката за автостанция Изток посока терминалите може да е преди завоя по Летоструй, в обратна посока да се ползва съществуващата на 90. Почивките на водачите могат да са на Централна гара преди съществуващата спирка евентуално някъде около автогарата.  :rolleyes:

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Laptop screens and laptop repairs
    • Email
« Reply #414 on: 16.06.2026, 13:14:21 »
Само че услугата експресна линия летище -ж.п. гара в Прага например струва 8 евро. И всички си плащат и е пълно....
Колко туристи идват в София със самолет, за да продължат с влак? Няма база за сравнение с Прага.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #415 on: 16.06.2026, 13:20:20 »
Туристите не са толкова много, но има други пътници примерно от други градове за международни полети, които пристигат с влак или автобус на Централна автогара. Далеч не всички автобусни превозвачи предлагат курсове до Т1 и Т2.  :rolleyes:

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #416 on: 16.06.2026, 13:24:45 »
Туристите не са толкова много, но има други пътници примерно от други градове за международни полети, които пристигат с влак или автобус на Централна автогара. Далеч не всички автобусни превозвачи предлагат курсове до Т1 и Т2.  :rolleyes:
Подкрепяйте изказванията си със статистически данни. Колко са всеки ден и пускането на каква линия оправдават, с каква честота на обслужване?

Online Stanislav_07

• Маниак
    • View Profile
« Reply #417 on: 02.10.2026, 18:54:43 »
Не знам кой си мисли, че единични автобуси по 84 са добра идея? Та те са претъпкани

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #418 on: 02.10.2026, 20:56:07 »
Не знам кой си мисли, че единични автобуси по 84 са добра идея? Та те са претъпкани

Няма как да се пуснат съчленени, има завой при Т2 който не може да се вземе от съчленен, така поне се писа тук преди. Дали е вярно не мога да кажа. Могат да се пуснат двуетажни, затова и беше предвидена линия Х84.

Online Stanislav_07

• Маниак
    • View Profile
« Reply #419 on: 02.10.2026, 21:05:10 »

Няма как да се пуснат съчленени, има завой при Т2 който не може да се вземе от съчленен, така поне се писа тук преди. Дали е вярно не мога да кажа. Могат да се пуснат двуетажни, затова и беше предвидена линия Х84.

Нали щяха да доставят още седем двуетажни автобуса?