Първо искам да кажа, че това е един от най-интересните и полезни форуми, които съм срещал.
Не мога да не коментирам тази тема, защото живея на самия бул. "Гоце Делчев". Движението на цялото т-образно кръстовище е толкова зле организирано, че просто плаче за промяна. Лошо са настроени фазите на светофара, които по-скоро затрудняват градския транспорт, отколкото да му помагат. Единствено 83 печели от десния завой на светофара в посока Хладилника, и то само ако няма задрсътване. В обратната посока губи много време при левия завой, а 74/76/тб8 губят изключително много време за левия завой в посока Центъра (точно затова те правят нарушение). Режимът на светофара може да се оптимизира и за идващите от бул "П. Ю. Тодоров", като се добави още една зелена фаза за десния завой.
Трябва да ви кажа, че до преди 2-3 години режимът на светофара беше различен! И ми се струва, че беше по-добър за трафика (и особено за ГТ). Даже първия път като минах с колата, не знаех, че са го сменили и понеже не вярвах на очите си,
смело си потеглих на червено и за малко да катастрофирам.
Да кажа няколко думи и за колците. По принцип горещо одобрявам подобен род мерки, защото в София цари хаос в движението. Но ми се струва, че в случая погрешно е избрано мястото, откъдето да се започне с въвеждането на ред. По мои наблюдения много повече коли от ул "Сребърна" завиват наляво вместо да продължат направо. И не виждам защо им се пречи на хората да си правят ляв завой от две ленти, при положение че бул "Гоце Делчев" спокойно поема колите от двете ленти и по никакъв начин не се забавя движението. Да не говорим, че 83 винаги завиваше от "грешната" лента и сега колците го забавят допълнително...
И накрая искам да кажа, че е безумие да се слагат светофари на всяка крачка, защото те само допълнително натоварват движението. Не може на всяка глуха уличка да се слага светофар- има си знаци "път с предимство" и "път без предимство", които вършат отлична работа. В тази връзка- СВЕТОФАРЪТ на УЛ "СРЕБЪРНА" и УЛ. "ЛУИ АЙЕР" Е АБСОЛЮТНО НЕНУЖЕН!!! Аз от 15 години живея там, където живея
и трябва да ви кажа, че задръствания почнаха да се образуват, чак СЛЕД като го сложиха. А сега, моля ви се, гледам, че са ТУРИЛИ (с извинение) и нкв светофар на кръстовището на "Сребърна" с ул "Козяк". Ужас и безумие!