Първата половина на месец септември българска четиричленна делегация представена от Иво Василев, бившия началник експлоатация Красна Поляна Велко Кехайов, заедно с началник сервиз Красна Поляна и един от най-добрите техници на Красна Поляна са посетили Загреб с цел взимане на трамвай, който да бъде пуснат на проби в София. Трамваят изглежда перфектно, тук със сигурност са давани снимки, така, че ще се радвам да бъдат публикувани отново. Доколкото може да се вярва на иво Василев трамваят ще пристигне в София края на октомври или началото на ноември и ще се движи по линия 10 - хареса ли са нея. На мен ми се струва странно, предвид факта, че можеше да се избере 1 или 7. 5 не ставала, т.к. колелото на Княжево било много тясно.
Трвамваят е с 3 талиги, състои се от 5 секции и е дълъг 32 метра! Цената е много по-приемлива от тази, която рпедлага Инекон - а именно 1 800 000 евро за един брой чисто нов трамвай. Произведени са в завода в Кончар, който опит в модернизация на локомотиви. Към м омента на огледа са правили такава на локомотив за Белград.
В Загреб вече се движат 70 такива трамвая.
Ако експериментът се окажа успешеш, София ще пожелае закупуването на 40 такива трамвая.
Личното ми мнение, че този трамвай е твърде нисък и дълъг и не знам дали ще се намери място в София, където да се движи нормално.
В момента Иво василев е на транспортен панаир в Берлин, където ще се оглеждат още трамваи.