Author Topic: Уредби за съобщаване на спирките  (Read 138286 times)

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: Уредби за съобщаване на спирките
« Reply #260 on: 05.03.2017, 14:51:05 »
В този ред на мисли не смятам, че спрямо количеството англоговорящи и туристи в София са нужни съобщения на друг език.  :rolleyes: В метрото също е безсмислено и си беше едно чисто изхвърляне от страна на Братоев, който просто иска нещо да се говори по уредбите постоянно като в руските метрополитени...

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #261 on: 05.03.2017, 16:18:27 »
Аз не мога да разбера на вас какво би пречи това. В метрото във Виена по време на движение "лелката" не спира да обяснява за връзки на метрото с друг транспорт и какво ли още не. Не можем хем да искаме да развиваме туризъм хем да се правим на ощипани госпожици и да демонстрираме псевдо шовинизъм. Неотдавна Благо даде много крещящ пример - гръцката азбука е много по стара от латинската, самите гърци са си националисти, но това не пречи навсякъде да има и надписи на английски. За всеки средностатистически европеец нашата писменост е точно толкова разбираема, колкото е и гръцката. Та вие, господа, които дори и не слушате гласовото оповестяване, защото сте го научили наизуст, бъдете по-толерантни към онези, които за пръв път ни посещават и е наша кауза да ги впечатлим с надеждата да дойдат пак или да разкажат на своите познати добри впечатления за нас.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #262 on: 05.03.2017, 16:27:49 »
Съгласен съм. Но връзки с други линии се съобщават само на едно две места и от горе долу толкова видове превозни средства. С какво е полезна на някой изобщо информацията за телефона за забравен багаж? Дали от както върви това безумно съобщение изобщо някой се е обадил на този телефон да съобщи за забравен багаж? Съмнявам се. А дали не е по-полезно във возилата да има инфо табла, които да показват нужната информация кратко и ясно, без да се рецитират стихотворения на английски и патагонски? Ясно ми е, че такива няма да бъдат сложени където ги няма, размишляваме си просто...

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #263 on: 06.03.2017, 10:45:15 »
Таблата не помагат за слепи, неграмотни и непълнолетни пътници, които още не могат да четат, а това са един значителен дял от пътуващите. Така че звуковото оповестяване не може да се замени на 100% от визуално такова. Двете си вървят ръка за ръка, сега въпрос на компромис е колко трябва да е единия вид и колко другия.

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
« Reply #264 on: 06.03.2017, 10:48:50 »
Имената на спирките и на български, и на английски е едно и също. Така, че няма никакъв смисъл от съобщаване на спирките на език, различен от българския.
Далеч по-голям проблем е липсващо оповестяване в маса превозни средства. От последните два дни - в 4153/4144, 3601 и още поне два червени трамвая - пълно мълчание.
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Offline Emperor

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #265 on: 06.03.2017, 10:59:50 »
Далеч по-голям проблем е липсващо оповестяване в маса превозни средства. От последните два дни - в 4153/4144, 3601 и още поне два червени трамвая - пълно мълчание.

То оповестяване си има. То се задейства през новия джипиес.Ако ватманът или шофьорът не ползва новия джипиес е логично да не работи и съобщаването на спирките.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #266 on: 06.03.2017, 11:00:29 »
Еми затова е хубаво в салона да има една схема на актуалния маршрут с всички спирки подред и връзките, които се правят. Така дори и да излезе от строя оповестяването, находчивия пътник ще се ориентира коя е следващата спирка, гледайки навън спиркознаците и схемата. Може да се отпечатва на обратната страна на некролога, който се слага до първата врата.

Offline wiNt

• Наистина съм луд
  • 9060
    • View Profile
« Reply #267 on: 06.03.2017, 17:30:17 »
Това с гърба на некролога е интересна идея, само че на много от превозните средства са забити така, че да не пречат - между седалки, зад колони и т.н. Вариант е да се сложи още едно такова някъде и да се накарат шофьорите да сменят листа с конкретния маршрут, ма нещо се съмнявам да го прави някой :D

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #268 on: 06.03.2017, 22:59:00 »
На мен ми се стори че срещу 2-ра и 3-та врата на зелените на тавана са залепили маршрута със спирките на 3-ката до Пасарел, но го видях отвън и не съм сигурен. Утре ако случа на такъв ще погледна. Така визуално ми се видя напечатано голямо цветно на карта с 3-те язовира, но го мернах отвън докато беше на спирката. Да не се готвят да си вземат пак 3-ката.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline hitar_potter

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #269 on: 06.03.2017, 23:17:17 »
спрямо количеството англоговорящи и туристи в София са нужни съобщения на друг език.  :rolleyes:
Напоследък не се е случвало да се разходя из центъра и да не чуя чуждестранна реч по улиците няколко пъти...
... се пишат и абсолютни дреболии кой минал на червено, кой какво си е говорил по телефона и тем подобни.

Offline mitkov2

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #270 on: 06.03.2017, 23:59:49 »
спрямо количеството англоговорящи и туристи в София са нужни съобщения на друг език.  :rolleyes:
Напоследък не се е случвало да се разходя из центъра и да не чуя чуждестранна реч по улиците няколко пъти...
Нито в Рим, нито в Париж има оповестяване на английски в метрото, а там има в пъти повече туристи. В Париж само понякога казват Mind the gap и до там. Хайде да не се изхвърляме с това оповестяване. Дайте да ни проговори системата първо на български. В Рим в автобусите няма никакво оповестяване с глас и да ви кажа и без него се ориентирах.

Offline hitar_potter

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #271 on: 07.03.2017, 00:15:43 »
Да, съгласен съм, че не е нужно да прекаляваме с английската реч. И в Полша, и в Германия не съм видял всичко да е преведено. Но има една тънка разлика, аз и ти сме разбирали, защото познаваме латиницата. За чужденците кирилицата си е непозната азбука и надписите вероятно не говорят почти нищо. А по-горният ми коментар беше само относно твърдението, че нямало туристи.
... се пишат и абсолютни дреболии кой минал на червено, кой какво си е говорил по телефона и тем подобни.

Offline Unicode

• Маниак
  • Фен на Софийското метро
    • View Profile
« Reply #272 on: 07.03.2017, 13:38:44 »
В съставите 4134-4136 по трамвай 20 са възстановили оповестяването на спирките след като 1-2 месеца то не е работило, като сега съобщенията са с новия звуков сигнал при спиране / отваряне на вратите преди съобщаването на името на спирката (без частта "Спирка"). Какво ми направи впечатление:
В 4134 всичко работеше перфектно, но ми прави впечатление че при потегляне на мотрисата, след сигнала за следващата спирка първо се чува частта "Следваща спирка" като тя не ползва стария запис (може би са го изрязали) и са заменили тази част на съобщенията с различен глас на друга по-млада говорителка, а после вече следва името на спирката като за тази част на съобщението са използвали останалата част на старите записи направени от старата по-възрастна говорителка.
В 4136 оповестяването също вече работеше, обаче ми направи впечатление че в него сменената част "Следваща спирка" на записа с новата по-млада говорителка се чува с перфектно качество в 4136, но преизползваната стара част на записа със самите имена на спирките е с лошо качество, като след перфектния запис със сменената част "Следваща спирка" с новата говорителка текущата / следващата спирка от стария запис се чува с доста дрезгав звук.

Иначе някой да е засичал оповестяване на спирките в новите китайци "Ютонг"? Днес засякох че имаше добавено оповестяване на спирките по 604 в автобуса с инвентарен номер 3603. :fan: Записите в 604 май са направени със същата говорителка като записите за белите съчленени Манове обслужващи младостките линии 76, 213 и 305.
« Last Edit: 07.03.2017, 21:31:37 by Unicode »

Offline Emperor

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #273 on: 07.03.2017, 14:41:22 »
На почти всички трамваи в "Искър", анонсите за "Следваща" и "Текуща" спирка са най-новите. В анонса "Следваща спирка" е използван гласът на "Столичен автотранспорт"(същия като в новите Ман-ове), като тенденцията е при възможност, всички имена на спирките да са само с новия глас, където както качеството на записа, така и дикцията са по-разбираеми за превозно средство. Старият глас(който е на актрисата Силвия Лулчева) се използва все още широко в електротранспорта и поради ниското качество на записите, не може да се постигне кой знае каква чистота, въпреки, че най-фрапиращите съобщения са пипани от специалиста, правил и новите "Виенски" анонси. Също така, разлика в качеството има и при оповестяването от пулт на водача "Мусат" и новия ГПС, тъй като пулта на водача "Мусат" разполага с примитивен 8 бит-ов медиен плеър с НЧ сигнал, който след това преминава през усилнателя, който също не е от най-прецизните(за трамваите). Гласът от новия ГПС, дори и през НЧУ-то на "Мусат", е пъти по-добър, тъй като там вече се използва 44 кХц на 16 бита качество. И въпреки всичко, прави се максимума да имаме едно наистина добро оповестяване на спирките в превозните средства и то да е унифицирано за авто и електротранспорта.

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #274 on: 07.03.2017, 14:48:18 »
Вчера в 4132 беше тишина, ако не броим дрънкането на самият трамвай.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline coast96

• Маниак
    • View Profile
« Reply #275 on: 07.03.2017, 18:11:12 »
Току-що в 2064 по 74 чух някакъв нов гонг. Чу се гонг-а и "спирка:ул.Костенски Водопад"
« Last Edit: 07.03.2017, 18:13:42 by coast96 »

Offline Emperor

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #276 on: 07.03.2017, 23:13:01 »
При най-новите гонгове, този за "Спирка" е само гонг без да се произнася нищо, след което следва директно името на съответната спирка. При първия виенски вариант се ползваше както гонг, така и анонса "Спирка..."

Offline coast96

• Маниак
    • View Profile
« Reply #277 on: 08.03.2017, 10:53:30 »
Гонга беше някакъв съвсем различен от този в Мановете и в Искърските трамваи (имам предвид като мелодия,звук), и след като прозвуча се чу "спирка:ул...."

Offline Emperor

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #278 on: 08.03.2017, 13:09:31 »
Това всъщност е първия гонг, използван за текущата спирка, който се пусна за кратко в "Искър" и бързо бе заменен с настоящия, който е без съобщение "спирка".

Offline coast96

• Маниак
    • View Profile
« Reply #279 on: 09.03.2017, 11:23:16 »
Извинявам се моя грешка! Същите са като първия гонг със спирка, с разликата ,че в никой Итонг не се съобщава следващата спирка и гласът спирка и името на спирката се съобщава с два различни гласа...
« Last Edit: 09.03.2017, 19:48:31 by coast96 »