Author Topic: Какъв стил музика харесвате?  (Read 30651 times)

Offline KRUPA

 • Наистина съм луд
 • *******
 • Posts: 1421
  • View Profile
  • Email
Re: Какъв стил музика харесвате?
« Reply #40 on: 09.08.2009, 17:32:50 »
Не си прав. Чалга се слушаше и преди мутрите - сръбско и гръцко. Българската чалга се разви на основа сръбското и гръцкото. А визията на нашите е като визията в съседна Сърбия. Или и те са развили този вкус към външността заради нашите мутри? Това първо.
Второ ако толкова спряганата ценностна система на бългрите и неговата култура бяха в разрез с външния вид на певиците, то нямаше 10-15 години да се явяват в такъв вид същите тези певици. Защото не всички харесващи нещо от жанра са мутри, ако техния вкус за вида на жените е визията на проститутка, и нямаше да се котират. Но 10-15 години тези певици са харесвани. Така че този вкус си го носиме на тези географски ширини. А не ни е наложен.
И понеже отвори по-горе дума за световните изпълнителки - ами че в колко клипа певиците имат вид на проститутки? А там мутри и подобни ритми като нашите на Балканите уж няма.
Така че е удобно да се обвинява за всичко чалгата. особено ако няма човек аргумент да защити другите стилове у нас. Защото кое му е качественото на поп и рок музиката в България? Че на 3-4 години току се появи някоя наистина приятно мелодична песен и съответнопривлече вниманието към себе си ли? Та ако не бяха КариЗма последните години, Д2, Графа, Сленг..., трудно ми е да се сетя други нови..., ааа, Мария Илиева и Те забравих, донякъде Ирина Флорин, Лияна, други няма май... Остават тези в графа класика като ФСБ, Сигнал и Щурците, които единствено на стари лаври (песни от преди десетилетия) се крепят като някаква тежест в музикалния бизнес у нас. От естрадните освен Лили Иванова, Нели рангелова и Васил Найденов, не знам дали някой изобщо е правил нещо ново и нещо актуално за ерата, в която сме. Но всички останалиса все първи по радиа и телевизии да се жалват и анатемосват.
Така че тези 10-ина имена са лицата на всички други комерсиални стилове у нас. И те вадят общо по 1-2 песни през няколко години, които да се харесват масово и да привличат вниманието на хората. Така че за какво качество говориш? Музикални нефолк телевизии има. Музикални предавания по фолк и нефолк телевизии за поп и рок музика също има. Само че няма какво да се върти по тях. Това е проблема. А не империята 'Пайнер' или жанра 'фолк'.
Успехите на едни и способността на други да се променят адекватно на времето, не оправдават бездарието на останалите. Та една Тина Търнър след денс-хитовете на Шер, направи също няколко такива песни, запазвайки обаче и оригиналността си. Нашите какво? Дълбаят на едно място и хленчат. Ами сори, но предпочитанията се променят с времето и навсякъде е така. А пък новите ни звИздици пак казвам, не знам каква качествена продукция издават, след като никой не ги знае и всеки втори се чуди как може едни румънци да правят такива яки мелодични хитови песни, а нашите с години (с няколко изключения, нали) само безлични, немелодични или с жалостно-разтеглена виеща мелодия, без грам хитовост, без грам потенциалл да те грабне и да искаш да я чуеш пак и пак. А не рядко дори са и непоносими за слушане. Това ако е качество, извинявай...
Преди ремикса на 'Губя контол, когато...' на Миро, кои бяха предишните три хита от българската музика без фолка? Като под хит имам предвид не да са я пуснали 4 пъти по радиото, а да е яко харесвана от хората? И през кои години бяха издавани?
После нека пак да говориме как фолка бил виновен за всичко и чалга певачките. То така е най-удобно да обравдаят представителите на дадена гилдия бездарието си. независимо дали са от старото или новото поколение.

ЕДИТ: Забравих - далеч съм от мисълта, че всичката музика във фолка е хитова, разбира се. И там са едни игри, свят ще ви се завие. Но е факт, че от хипотетично 100 български хита през последните 10 години, то поне 90 са именно от този жанр. Другите - спят. Е как да не е най-харесван и слушан? Съвсем естествено си идва всичко. Каквато и силна фирма да си, ако нямаш хитови песни ще деяниш година-две и ще умреш. А ако си с хитово звучаща песен, ще те пуснат по радиото, ще те чуят и ще се популяризираш и ти, и песента ти. Ама ако наистина песента има потенциала да стане хит, т.е. да го носи в себе си. Защото песните се създават от хора. КариЗма как правеха хитове, а не бяха в музикална империя? Правеха (и надявам се и сега правят), защото са едни от адски малкото талантливи българи, способни да правят български хитове. Каквито хитове последните 5 години извън фолка могат да се преброят на пръстите на ръцете на стругар-алкохолик.
« Last Edit: 09.08.2009, 17:56:03 by KRUPA »
Я мислех, като да си умрем от старост, а оно така стана, като да си умрем от смех, хе-хе-хе...

Offline Sixkiller

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2111
  • View Profile
Re: Какъв стил музика харесвате?
« Reply #41 on: 09.08.2009, 19:10:06 »
Може ли и аз да се включа в дискусията  :) ? Много смисъл е вложил conecto в своето мнение. Снощи например бях на концерт на фамилия Тоника, не че нещо, бяха част от Благоевградско лято, фестивал за културно-масови прояви без заплащане от страна на гражданите. На концерта на Тоника се бяха/хме събрали не много хора, едва ли имаше над 700 човека, всичко се проведе на малко площадче, чуваха се само хубави песни, нито някой се буташе, нито викаше, нито псуваше...за разлика от чалга концерта, на който, първо, цялата ромска махала и простотия (без да се обиди някой) се беше изсипала на площата (да, абсолютно в пълният смисъл на думата), пушеше се, пише се, чоплеха се семки, боклуци по земята един куп...утре пак общината ще чисти...просто ми беше на път и минавах от там, нямаше как да не ми направи впечатление и облеклото на присъстващите от женски полу които бяха в полу-голо състояние ! Оставяме това, трябваше да започнат в 20.00, започнаха в 20.50 с някакви игри, пак PR-и на спонсори си правиха, тръгнах си, не знам кога почнаха, но свършиха в 00:10 като в най-крайните квартали не можеше човек да заспи спокойно...не знам какво толкова харесват в чалгата нейните почитатели, нека кажат, за мен лично това е музика, лишена от какъвто и да било смисъл. Който слуша сръбско и гръцко, не е по-назад, това са съответно гръцката и сръбската чалга, с една основна разлика - когато сърбите и гърците пеят, те пеят и пеят със смисъл, когато обаче българските певици "пеят" - това не е пеене, това лошата имитация на същата тази сръбска и гръцка чалга. Да оставим това на страни. Лошото е, че, ще ме извините за израза, тези, които пеят, не са никакви певици, това са про****тки, на които им се дава правото да пеят и да се показват в национален ефир, най-лошото обаче е, че младото поколение (най-вече от женски пол) се опитва да им поддръжава...че доказали се певци и актьори остават в сянка, заради чалга певиците...

piko1

 • Guest
Re: Какъв стил музика харесвате?
« Reply #42 on: 09.08.2009, 20:04:46 »
лично аз съм Рок& Метъл фен фен някой каза че този стил бил умрял и бил история
тия работи са глупости Метъл и рока не са тръгнали да умират нито пък са история
напротив в момента има бум на нови групи които са доста добри
една от българската сцена е ODD CREW друг пример са МЛЪК!
а и все пак групи като Deep Purple, Kreator , Iron Maiden Venom Металика и тн.
съществуват и издават албуми а и не спрат да се слушат
много хора от младото поколение слуша именно рок и мътъл
това се деца на по 16-17 години поне един не малак процент от тях

хората с нисък коефициент на интелигентност слушат : чалга
 а тези с по висок от средния и висок коефициент на интелигентност слушат именно рок и метъл


стилове който мразя : Чалга, Транс, и поп

Offline Stahlgewitter

 • Наистина съм луд
 • *******
 • Posts: 1620
  • Skype Me™!
  • View Profile
  • Email
Re: Какъв стил музика харесвате?
« Reply #43 on: 09.08.2009, 21:14:34 »
@conecto
Галена пък точно си пее,може песните да са и гръцки с бг текст и визията и да е "лека",но момичето пее,.Изобщо голяма част от фолкпевиците се харесват именно защото за разлика от поп-певците могат да пеят.Не забравяйте че много са завършили училища с народно пеене.Тук става въпрос за Ивана,Преслава,Анелия,Галена. разбира се Андреа (и много други )която също посочваш е държанка и съм много далеч от мисълта че пее изобщо,но другите съм ги слушал на живо .
Колкото до изказването с маймуните-то е явно и нескрито расистко,написано с ясна мисъл и в трезво състояние и изразява личното ми мнение ,за което ще си понеса разбира се последици,ако има такива и намирам сравнението на който и да е бг изпълнител,пък било то и чалга с негри(ерго маймуни) за обидно!

Offline JloKyM

 • Маниак
 • ******
 • Posts: 991
  • View Profile
  • http://skyscrapercity.com
Re: Какъв стил музика харесвате?
« Reply #44 on: 09.08.2009, 21:58:26 »
Потърсих специално за Галена...
http://vbox7.com/play:6023c811

Сериозно ли ми твърдиш, че това е пеене?! Че то повечето кръчмарски певици по ресторантите пеят по-добре от това. Изключително дразнещ глас, никаква приятна орнаментика, ушеизвадно има грешно дишане, в следствие на което пее "носово", да не говорим колко фалшиви моменти има точно в това цитирано от мен изпълнение.

KRUPA, откъдето и да е дошъл чалга модела, на него в момента подражават огромна част от населението и това е точно онази част, която е нискообразована, обхваната от низки страсти и простотия. Аз не мога да приема нещо, в което няма нищо музикантско, няма никакво творчество..има само комерс, комерс и бездарност.

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2935
  • View Profile
Re: Какъв стил музика харесвате?
« Reply #45 on: 09.08.2009, 22:28:52 »
Потърсих специално за Галена...
http://vbox7.com/play:6023c811
Това не е пеене определено , направо си е лигавене с песента , хем не е нейна , хем си мисли , че я пее добре . Абсолютно съм съгласен с теб , че това не е пеене .

Offline Sixkiller

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2111
  • View Profile
Re: Какъв стил музика харесвате?
« Reply #46 on: 09.08.2009, 22:36:17 »
Това ако е пеене, ставам трамвай и отивам в инеКОН да ме модернизират...ти сериозно ли мислиш, че това е пеене ?  :D

Offline KRUPA

 • Наистина съм луд
 • *******
 • Posts: 1421
  • View Profile
  • Email
Re: Какъв стил музика харесвате?
« Reply #47 on: 09.08.2009, 23:03:00 »
KRUPA, откъдето и да е дошъл чалга модела, на него в момента подражават огромна част от населението и това е точно онази част, която е нискообразована, обхваната от низки страсти и простотия. Аз не мога да приема нещо, в което няма нищо музикантско, няма никакво творчество..има само комерс, комерс и бездарност.

Какво разбираш под музикантско?
А младите подражават на това, което 'върви'. И докато не се задействат другите стилове и да тръгнат нанякъде, младите ще подражават на фолка, да. Но не фолкът е виновен за това. Това искам да обясня :)
Я мислех, като да си умрем от старост, а оно така стана, като да си умрем от смех, хе-хе-хе...

Offline Stahlgewitter

 • Наистина съм луд
 • *******
 • Posts: 1620
  • Skype Me™!
  • View Profile
  • Email
Re: Какъв стил музика харесвате?
« Reply #48 on: 10.08.2009, 00:35:10 »
Ами ето ви едно клипче на Аврил Лавин,която за разлика от Галена пее на Мюзик Айъл ,също и на закриване и на олимпияда и ... не че разбирам,ама чуйте припева,на тази хич не трудна песен....
http://www.vbox7.com/play:82e260cd
Ако е въпроса да се извадят кирливи ризи на изпълнители-по лесно няма и ютуб и вбокс.
Чалга културата не е елитанра,тя си е кръчмаркса,там и е мястото!!!
« Last Edit: 10.08.2009, 00:36:56 by Stahlgewitter »

Offline JloKyM

 • Маниак
 • ******
 • Posts: 991
  • View Profile
  • http://skyscrapercity.com
Re: Какъв стил музика харесвате?
« Reply #49 on: 10.08.2009, 00:42:25 »
Ми всъщност си пее добре момичето. Пее вярно и не дразни слуха.

Offline Stahlgewitter

 • Наистина съм луд
 • *******
 • Posts: 1620
  • Skype Me™!
  • View Profile
  • Email
Re: Какъв стил музика харесвате?
« Reply #50 on: 10.08.2009, 01:31:04 »
Ми всъщност си пее добре момичето. Пее вярно и не дразни слуха.
Ами хайде за сравнение оригинала-нека да не казваме на черното бяло! и пак правя уговорка,че едната пее в кръчма пред 50 души ,а другата в прайм тайм по телевизията!
http://vbox7.com/play:2ff7bf42

Offline vasko456

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3934
  • View Profile
Re: Какъв стил музика харесвате?
« Reply #51 on: 10.08.2009, 03:04:19 »
Потърсих специално за Галена...
http://vbox7.com/play:6023c811

Сериозно ли ми твърдиш, че това е пеене?! Че то повечето кръчмарски певици по ресторантите пеят по-добре от това. Изключително дразнещ глас, никаква приятна орнаментика, ушеизвадно има грешно дишане, в следствие на което пее "носово", да не говорим колко фалшиви моменти има точно в това цитирано от мен изпълнение.

KRUPA, откъдето и да е дошъл чалга модела, на него в момента подражават огромна част от населението и това е точно онази част, която е нискообразована, обхваната от низки страсти и простотия. Аз не мога да приема нещо, в което няма нищо музикантско, няма никакво творчество..има само комерс, комерс и бездарност.
То галка тука пее на Ивана песен

На живо съм чувал Емилия, Ивана, Камелия и още некви на турнето на пайнер 2006 май беше - на стадион Локомотив беше. Е тогава народа се разби при пеенето на Ивана. Нещо не намирам клипче във Vbox но тука е на живо - http://www.vbox7.com/play:d867d6be 
В уикипедията в google пише, че Ивана е с висше образование - икономика. Не са прости тия жени. Валя пък в Нека говорят с Р. Петров каза че била Математичка.
Тая може да е убава, но е много зле - http://www.vbox7.com/play:db635876

А кога еднd поп фолк певица може да си сбърка текста? Когато пее на живо разбира се :D - http://www.vbox7.com/play:ae6f7b88
« Last Edit: 10.08.2009, 03:13:16 by vasko456 »

Offline KRUPA

 • Наистина съм луд
 • *******
 • Posts: 1421
  • View Profile
  • Email
Re: Какъв стил музика харесвате?
« Reply #52 on: 10.08.2009, 09:07:09 »
Че има прости сред фолк-певиците - има.
Но да се дават генерални определения за всички негови представители, та дори и на огромната маса население, което харесва нещо в жанра, говори за наранено самочувствие и акцента на простоватост удря върху други.
Я мислех, като да си умрем от старост, а оно така стана, като да си умрем от смех, хе-хе-хе...

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2935
  • View Profile
Re: Какъв стил музика харесвате?
« Reply #53 on: 10.08.2009, 09:09:44 »
Потърсих специално за Галена...
http://vbox7.com/play:6023c811

Сериозно ли ми твърдиш, че това е пеене?! Че то повечето кръчмарски певици по ресторантите пеят по-добре от това. Изключително дразнещ глас, никаква приятна орнаментика, ушеизвадно има грешно дишане, в следствие на което пее "носово", да не говорим колко фалшиви моменти има точно в това цитирано от мен изпълнение.

KRUPA, откъдето и да е дошъл чалга модела, на него в момента подражават огромна част от населението и това е точно онази част, която е нискообразована, обхваната от низки страсти и простотия. Аз не мога да приема нещо, в което няма нищо музикантско, няма никакво творчество..има само комерс, комерс и бездарност.
То галка тука пее на Ивана песен

На живо съм чувал Емилия, Ивана, Камелия и още некви на турнето на пайнер 2006 май беше - на стадион Локомотив беше. Е тогава народа се разби при пеенето на Ивана. Нещо не намирам клипче във Vbox но тука е на живо - http://www.vbox7.com/play:d867d6be 
В уикипедията в google пише, че Ивана е с висше образование - икономика. Не са прости тия жени. Валя пък в Нека говорят с Р. Петров каза че била Математичка.
Тая може да е убава, но е много зле - http://www.vbox7.com/play:db635876

А кога еднd поп фолк певица може да си сбърка текста? Когато пее на живо разбира се :D - http://www.vbox7.com/play:ae6f7b88
Само да те поправя , тя не си обърка текста , а просто пропусна няколко думи .

piko1

 • Guest
Re: Какъв стил музика харесвате?
« Reply #54 on: 10.08.2009, 10:36:00 »
какво е това сравнение между Avril Lavigne и галена (тази е някаква магистрална фея)
колко хора Avril и колко са тези на Галена
не можеш да сравняваш живо изпълнение с такова записано в студио
единствената група и певец който изпълняват невероятно песните си (дори по добре от записаните в студио ) са MUSE ето  да ги видите

- официален видео клип

- Live at Wembley 2007

още една песен за да не помислите че нещо лъжа
« Last Edit: 10.08.2009, 10:45:00 by piko1 »

Offline Stahlgewitter

 • Наистина съм луд
 • *******
 • Posts: 1620
  • Skype Me™!
  • View Profile
  • Email
Re: Какъв стил музика харесвате?
« Reply #55 on: 10.08.2009, 14:16:22 »
Е кое изпълнение е в студио?Тук става въпрос за изпълнение на живо и цялат ами идея беше ,че една световна звезда като Аврил също може да дразни ухото !

piko1

 • Guest
Re: Какъв стил музика харесвате?
« Reply #56 on: 10.08.2009, 14:32:36 »
мен лично не ми дразни ухото може би съм свикнал прекалено много на алтернативен рок
чалга изпълнителките са на по 15-18 години най много а изглеждат като някакви 80 годишни бабки натъпкани със силикона на памела андерсен
ужъст и това какво възпитава децата че да си Ку*** е престижно ?
или как да си режат вените... или да се правят на Роми и да въртят гюбеци кючеци
и тн. ? ...

поздрав за всички който слушат чалга

Offline vasko456

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3934
  • View Profile
Re: Какъв стил музика харесвате?
« Reply #57 on: 10.08.2009, 14:43:41 »
А най-накрая открих прословутия клип, на който Ивана пее на бате Бойко "къв с ти бе" - http://www.vbox7.com/play:c2e0341e  На края чак на ухо му пее :D
На края - 0:17 "За какво са ни Бойко тези пари?"  :D

Ето - http://www.vbox7.com/play:3b8bbd82
« Last Edit: 11.08.2009, 01:31:00 by vasko456 »

Offline ari_91

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2935
  • View Profile
Re: Какъв стил музика харесвате?
« Reply #58 on: 10.08.2009, 15:10:34 »
А най-накрая открих прословутия клип, на който Ивана пее на бате Бойко "къв с ти бе" - http://www.vbox7.com/play:c2e0341e  На края чак на ухо му пее :D
На края - 0:17 "За какво са ни Бойко тези пари?"  :D
Права си е жената !!!  :)

Offline Sixkiller

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2111
  • View Profile
Re: Какъв стил музика харесвате?
« Reply #59 on: 10.08.2009, 16:57:20 »
Аврил не знам какво толкова им харесват, на мен лично изобщо не ми харесва, все пее дрезгаво, песните все току забиват-тръгват...това не е музика нейното, но за сравнение с галена, няма какво да говорим...