В рапа се редят глупости. За разлика от възвишената и в никакъв случай не-банална поп-фолк поезия.
Рапърите се правят на гангстери. Гаджетата на чалгаджийките не са мутри. Вечер не пият, не пушат, не се стрелят.
Иронията ти е излишна-не ставаш по-убедителен.Чалгата е музика за обикновенния човек-масова култура.Ако искаш нещо елитарно-слушай Нова генерация и Слав де Хрен(или както там се пише).Но да сравняваш с "черно" е безпредметно,защо текстовете в чалгата са предимно за любов ,раздяла и секс,в по-малка степен за пари и коли.Но никъде не се споменава за убиване ,чрез разтрел,не се склонява към масова употреба на наркотици и прочее,както се прави в "черните" текстове.изобщо изключвам това ,че поп-фолк изпълните лите в голямата си част пеят(тук не става въпрос за Андрея,която се кокони) ,докато рап изпълнителите просто не пея.Те "рецитират".Което разбира се не би било лошо ако в лириката им имаше нещо смислено.Дори в любовните им парчета,става въпрос за ку*ки и ку*ви.Нужно ли е да прилагам примери?Ами защо не:
Лил Ким(излежава присъда ако не се лъжа) -песента кимнотайз-пее се"ще те запозная с хидравликата на Ескалейд" -свободно тълкувам като-ще те прегазя.
50 цента-"забогатей или умри опитвайки се"
Лейди Соверейн "Ако ме обичаш-мерси,ако не ме обичаш-е*и се".
А БГ рап? "Ку*ко космата ,хвани ме за тръбата"
"нон стоп,нон сто индийски коноп,мари*хуана за белия ми дроб"
наистина предпочитама преслава и лъжа е,обещание,обичам те и тн песни.
Рапът е антисоциално явление! Той е продукт на едно деградирало общество живеещо в гето и използващо го за реклама на своите продукти(оръжие,наркотици ,проституция) и възпяващо култа към материалното и първично животинското. В сравнение с него и най долната чалга звучи наивно.
И най накрая-колко чалга изпълнители са в затвора?Кондьо(гнусен малцинствен "брат").Други?
А колко рапери-последно световната мегтазвезда риана беше пребита от приятеля си.50 цента го стреляха, да не споменавам знайните и незнайни герои на този жанра,само ще си позволя да добавя и Ванко 1...