Author Topic: Какво работите ?  (Read 43582 times)

Offline emm_1968

• Trams Doctor
  • Нямам спирка
    • View Profile
Re: Какво работите ?
« Reply #100 on: 22.09.2013, 14:51:26 »
Бога ми, нали това е смисъла на Солидарната система - пенсиите + здравеопазването. Днес внасяш, не ползваш, но утре ще ти се наложи, и ще ползваш, вдругиден на друг ще се наложи да ползва и от твоите, но след това той пък ще внесе. Иначе отиваме на системата с индивидуални здравни вноски, която само в Америка съществува, и ако не стигнат парите в сметката ти за някоя операция си заминаваш........

Не си мислете, че и при нас няма търтеи, които само смучат от системата. Има ги, но поне огромното мнозинство си внася редовно и двете вноски + държавата упражнява много строг контрол.

При нас не се наричат "търтеи", а цигани ...
Символите на нашия град са Витоша, кестените и трамваите.

С такива любители на МГТ врагове не му трябват.

Offline Sixkiller

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #101 on: 22.09.2013, 16:46:33 »
След 40 години, когато трябва да се пенсионирам е много възможно въобще нашата държава да я няма. Съвсем наскоро нали обявиха (от МВФ ли от някоя друга световна институция, не помня), че през 2050 ще има фактическа невъзможност за изплащане на пенсии защото пенсионерите ще са повече от работещите. Така че...

Точно тази тема щях да засегна и аз - последните прогнози са доста песимистични. Според подобни прогнози към 2060 година населението на страната ще съставлява 60% пенсионери, инвалиди и въобще лица, които разчитат на средства от държавата. Нуждата от пари през годините ще доведе и до увеличаване на данъци, такси и акцизи защото тези пари все трябва да дойдат от някъде, а тежестта, естествено, ще падне върху обикновения човек и работещ - това от една страна. От друга няма да е чудно ако след време започнат да вдигат постоянно възрастта за пенсиониране - с 2-3 месеца на година докато не се стигне до 70 години, защото тяхната цел е да има по-малко пенсионери. При сегашния неспокоен живот, съчетан с ниски доходи и липса на каквито и да е индикации, дори минимални, за някакво бъдещо развитие на България малцина ще са тези, които ще изкарат до 70 години, за да вземат и евентуално някаква пенсия. Ако не се вземат спешни мерки за ограничаване раждаемостта при циганите (но не мерки на хартия, а явни) и вкарване на държавата в някакъв коловоз, най-малкия проблем след 40-45 години ще са пенсиите.

Дали човек ще доживее пенсия или не, това е божа работа, но ако нещата продължават в този дух, аз не се и надявам, че един ден ще получа пенсия, дори и да внасям пенсионни. Не се ли вземат мерки пенсионната система ще рухне и в момента бавно се движим между "дали" и "кога".
В България си е най-хубаво и супер и всичко ни е страхотно. Единственото по-хубаво е България едно време, ама и сега си е най! ;)

Парно в салона само с печат в пътния лист.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #102 on: 22.09.2013, 16:57:46 »
Задължително е националният пенсионен фонд да се отдели от бюджета, и всеки да си има собствена сметка. Но никой управляващ няма желание да го направи, понеже ще струва милиарди левове. В момента се получава така, че всеки внася пенсионни и здравни вноски и те не се натрупват, а отиват за текущо плащане на пенсии, клинични пътеки и т.н. Добре, че има и универсални пенсионни фондове, поне от тях може да се очаква да получа някакви пари един ден. А здравните ми вноски буквално потъват в нищото - на лекар ходя 2 пъти в годината, на зъболекар също ходя рядко, а там пък касата почти нищо не покрива. Ако се даде възможност да има частни здравни каси, с индивидуални партиди, веднага се местя там. В момента съм принуден да спонсорирам недобросъвестни  сънародници (българи, цигани, турци, всякакви...) и да пълня джобовете на фармацевтичните гиганти :/

Offline vesko76

• Нямам спирка
  • Van Hool & Citaro G - fan
    • View Profile
« Reply #103 on: 22.09.2013, 17:22:59 »
Сигурен ли си, че искаш индивидуални сметки? Я се върни и ми прочети поста за Америка  :)

Offline NULL

• Маниак
  • Keep Walking
    • View Profile
    • Email
« Reply #104 on: 23.09.2013, 11:37:49 »
Днес се реши проблемът ми.
Спомням си какво се говореше за спирките: "Няма спирки - няма проблем".  :D

Благодаря за помощтта !  8)
If you change nothing, nothing will change.

Полезно: Почивни дни 2019 | Обменни бюра София | Фиксинг на БНБ

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #105 on: 23.09.2013, 12:33:57 »
Сигурен ли си, че искаш индивидуални сметки? Я се върни и ми прочети поста за Америка  :)
У нас и в момента не стигат парите за операции, плащаш си всички консумативи, болничен престой и т.н., а и почти винаги се плаща под масата още. Има доста случаи на бедни хора, които не са имали възможност да си платят, въпреки че имат осигуровки, и са умирали в болниците. За скъпи и сложни операции държавата не дава нито лев.

Ако ги бях спестявал тия пари в депозитна сметка, вместо да ги давам на здравната каса, щях да мога да си позволя доста по-добро лечение (ако се наложи). В момента, примерно, трябва да посетя очен лекар, но как да отида, като личната ми лекарка все няма достатъчно направления? Отделно, че трябва да си изгубя половин ден да чакам пред кабинети.... Хубаво, че някои фирми се сещат да правят допълнително здравно осигуряване. Преди като работех в Адеко и те бяха сключили договор с Дженерали, отиваш, когато ти трябва лекар, в медицинския им център, няма чакане... Замислям се дали сега сам да не си плащам допълнителни здравни осигуровки, поне да знам, че има кой да ме лекува. Но тия здравни вноски, които отиват за държавната здравна каса, потъват в една бездънна яма, почти нищо добро не виждам насреща :(

Offline emm_1968

• Trams Doctor
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #106 on: 23.09.2013, 13:29:02 »
Искам от всеки 10 лева, които ми одържат за здравна осигуровка 7 лева да остават в лична партида, а останалите 3 - за другарите цигани. Така като ми се наложи диагностика и/или лечение извън "клинична пътека" няма да плащам в брой, а ще платя с натрупаните в личната си партида.
Когато човек е по-млад и по-рядко боледува ще си натрупва средства за лечение на заболявания, които зачестяват в средна и по-напреднала възраст.
Например: На около 50 години като се наложи да се заменят зъбите с "кастанети" няма да ме изтръскат с 500 - 600 лева, а ще си ги вземат от личната ми партида. А не мангала да носи златни зъби от 30-тата си година, а аз да дъвча с венци ...

Offline vesko76

• Нямам спирка
  • Van Hool & Citaro G - fan
    • View Profile
« Reply #107 on: 23.09.2013, 13:41:16 »
Е то нали това уж е смисъла на тая прословута здравна реформа, дето толкова време не се е случвала. Почвам да си мисля, че не беше толкова лоша идеята на Дянков, неплащането на Здравни Осигуровки да се категоризира като престъпление.

Може би е хубаво последните мнения да отидат в темата Политика.

Един въпрос - как стои въпросът със здравните осигуровки на безработните? В Германия държавата ги покрива, при условие обаче, че си работил поне няколко години преди това, само точното число ми бяга в момента. Та, наистина, как стои въпросът с България?

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #108 on: 23.09.2013, 13:49:55 »
Дядо ми и баба ми... Съвсем наскоро нали обявиха (от МВФ ли от някоя друга световна институция, не помня), че през 2050 ще...
Нито тези, които са обявили нещо си, нито ти, нито баба ти, може да знаят какво ще става през 2050 г, и ако не ти излезе сметката, няма да дойдат да ти плащат те.
При ситуацията в момента, няма да изгубиш нищо. И сега си плащаш повечето от по-скъпите и сложни процедури. А тези, които са ти безплатни, струват по-малко отколкото си дал като осигуровки.

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #109 on: 24.09.2013, 20:49:33 »
НУЛЛ ми даде страхотна идея - да си нося лаптопа в трамвая .И моят кабинет е само от стъкла. Ибез това се чувствам като в зоопарк - оглеждат ме отвсякъде р дразнят ме , от време на време някой казва - я , какво сладко животинче... та едно таблетче ще ми е  от полза през работно време .

Offline KRAKOMOBILA

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #110 on: 24.09.2013, 21:53:24 »
НУЛЛ ми даде страхотна идея - да си нося лаптопа в трамвая .И моят кабинет е само от стъкла. Ибез това се чувствам като в зоопарк - оглеждат ме отвсякъде р дразнят ме , от време на време някой казва - я , какво сладко животинче... та едно таблетче ще ми е  от полза през работно време .
Поне храна дават ли ти ?

Не се сдържах - ще го изтрия по-късно и ще се самонакажа за офтопик.  :laugh:
НЕ НА КИЧА ПО ПРЕВОЗНИТЕ СРЕДСТВА В ГТ!!!

Offline emm_1968

• Trams Doctor
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #111 on: 25.09.2013, 07:56:19 »
Поне храна дават ли ти ?

Не се сдържах - ще го изтрия по-късно и ще се самонакажа за офтопик.  :laugh:

Отказват му 5-те процента от 01. септември ...

Offline NULL

• Маниак
  • Keep Walking
    • View Profile
    • Email
« Reply #112 on: 09.11.2015, 22:15:40 »
Колеги,

Във фирмата, където работя си търсим опитен системен администратор.
Фирмата е на челна позиция сред българските в IT бранша и може да предложи отлично заплащане, спрямо вашите знания, опит и умения.
Ще отговаряте за поддръжката на едни от най-големите медийни продукти (телевизии и онлайн медии).
За повече информация, моля, пишете ми ЛС.
Ще се радвам, ако станете част от екипа ни! :)

NULL
If you change nothing, nothing will change.

Полезно: Почивни дни 2019 | Обменни бюра София | Фиксинг на БНБ

Offline todorow_211

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #113 on: 09.11.2015, 23:58:13 »
Аз като цяло съм работил на много места. Първата ми работа беше като строителен работник през 2012-та година в Марсилия за 60 € на ден, като почивах само в неделя. В Бургас също работих като общ работник за 25 лева без неделя, а това лято работих и във в.с. Дюни като пом. сервитьор. Тук в Германия също работя, когато ме извикат на работа за 3-4 часа или цял ден (пренасям/режа дърва, чистя градини и т.н.). Плащат ми по 10 € на час, но тази работа е на черно. След като науча немския език (имам време за 2 месеца да го науча), ще работя на друго място, но с черно на бяло.

Offline Gillan

• Писател
  • **
  • Пчелар
    • View Profile
    • https://www.facebook.com/vlado.gillan
    • Email
« Reply #114 on: 09.12.2016, 21:47:50 »
Аз съм професионален пчелар, отглеждам 60 моИ кошери, и отделно работя като пчелар. Събират ми се около 300 кошера, които обслужвам.

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #115 on: 20.12.2016, 18:15:54 »
Адмирации , Джилан! :fan:

Offline Gillan

• Писател
  • **
  • Пчелар
    • View Profile
    • https://www.facebook.com/vlado.gillan
    • Email
« Reply #116 on: 20.12.2016, 21:14:56 »
Благодаря ти, иначе съм Гилън :)

Offline Mammoth

• Нямам спирка
  • ČKD
    • View Profile
« Reply #117 on: 20.07.2019, 23:33:18 »
Вдигам стара тема, но чак сега я видях. :)

Готвач съм :).

Offline rc1346

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #118 on: 21.10.2020, 15:52:07 »
И аз да дигна темата - Професионален шофьор съм..   :D
« Last Edit: 02.12.2022, 15:44:51 by rc1346 »

Offline poly911

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #119 on: 21.10.2020, 21:08:21 »
Аз пък работя като продавач консултант в полустройтелен магазин от голяма верига. Занимавам се с продажба на санитария и фаянс