Оооо, да опитът е много важен, даже да не казвам на 1-во място.
Да ви кажа, като бях студент, още не завършил, канидадствах за работа в един цех за производство на сандвичи,дневни/нощни смени и въпреки че 2-ма от кандидатите бяха с висше, а единият дори магистър, нещо от рода на инженер химик, аз ги издухах на интервюто със средното образование, защото бях работил на подобна длъжност и знаех точно за какво става въпрос, та веднага ме взеха, и не само това ами стигнах и до началник нощна смяна.
Главният ни началник, също беше със средно, но изключително ерудиран и начетен, около 30 годишно момче, което много работеше и разбираше от много неща, можеше да си говориш с него на всякакви теми, и можеше да сложи в задния си джоб много"висшисти" от тези в кавичките, дето са по баровете в Студентски и си пишат името с грешки и не могат да си напишат СВ-то дори, защото момчето въобще не пиеше и не ходеше по кръчми, ами от 19-годишен, откак е завършил 12-ти клас не беше спирал да работи. Та опитът понякога може да е от решаващо значение, на 1-во място и ако имаш опит да издухаш дори хора с магистратура на интервютата.
Обаче следва въпроса, наистина, от къде 19-годишно момче или момиче, завършило 12-ти клас да има 3-4 години опит? Или току-що завършил студент?
При мен в момента също така се получи, че не работя по специалността си, не защото не ми се отдаде възможност, ами защото щях да взимам по-малко пари, отколкото на сегашната ми работа, демек за сега дипломата ми седи само в рамка и не ми върши работа, а понеже живeя сам за мен е по-добре работата за повече пари, макар и да изисква средно образование, но да мога да си плащам сметките и разходите по апартамента, и да поддържам някакъв приличен стардарт на живот все пак. Радвам се, че докато бях студент смених няколко работни места и вече мога да кажа, че имам опит в няколко различни сфери.
Грешка е наистина, при все че нямаме почти никакво производство, да произвеждаме толкова много висшисти-абе да накарат тези млади хора да работят, да се развиват, вместо да се напиват по кръчмите в студентски град, и да приемат само толкова студенти колкото са нужни. Абсолютно недопустимо е млади хора, в трудоспособна възраст да не правят нищо, и да не са работили нищо, 25% безделници е твърде голям процент, да накарат тези хора да вършат нещо.
Непрекъснатата емиграция вбъдеще ще изиграе още по-голям проблем, а именно ще се получи така, че работните места ще са повече от хората в трудоспособна възраст, ще има много пенсионери и просто няма да има кой да работи. Ако си спомняте, беше започнал такъв проблем през 2006-та година, когато дори искаха да внасят работна ръка, но като че ли кризата го реши. Но въпрос на време е, ако продължи емиграцията и застаряването на населението с такива темпове, наистина да се получи така, че да няма кой да работи.
Та мой съвет, към учениците във форума-не бъдете безделници, ако искате след 12-ти клас хванете да работите сериозно, ако щете продължавайте да учите по-нататък, но нещо наистина приложимо, като цяло винаги бъдете активни, трупайте опит и никога не бездействайте, гледайте възможно най-скоро да се отделите сами и да разчитате на себе си. Тогава човек е много по-стимулиран да направи нещо.