Author Topic: Какво работите ?  (Read 43596 times)

Offline Sixkiller

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: Какво работите ?
« Reply #60 on: 11.11.2012, 19:16:44 »
Интересен разговор се е заформил.

На 90% и повече университетите и училищата у нас лежат на старата слава, че са "елитни", а действително ако ги погледнеш отвътре или ако попиташ вътрешен човек ще добиеш представата, че "елитно" е само името. Всичко е до човек и до желание - имаш ли желание да учиш - ще учиш, нямаш ли желание - няма да се получи.

Иво, донякъде си прав. Масово се записват хуманитарни науки*, защото не са чак толкова трудни, колкото някоя тежка инженерна специалност, която изисква много повече усилия и учене. Всеки втори има диплома поради делегираните бюджети - при тях всеки ученик носи средства на съответното училище/ВУЗ, съответно същите са на принципа "колкото повече, толкова по-добре". Няма как да се търси качество там, където приоритетно е количеството. По отношение на висшето образование вече стана така, че дори чистач не можеш да станеш без висше. И това е точно следствие на факта, че се гони количество. Какъв е смисълът от много вишисти, при положение, че после работа по специалността за тях няма да има (или да има за 3-4% от завършилите)?

Наистина ако се решиш и без висше ще си намериш работа сега, но след 15 години какво става? Почти няма длъжност, както казах, за която да не си изисква висше. А и да се намери такава, когато кандидастваш за нея паралелно с теб ще има и 15-20 вишисти (примерно). И от общо 21 кандидаствали първият неодобрен ще бъде човека без висше образование поради причината... че няма висше. Дори и за чистач или продавач да е работата - практиката го показва напоследък.

Статистиката, че 25% от младите хора до 30 години са безделници, наистина е стряскаща, но не това са причините. Причините са в липсата на каквато и да е държавна стратегия за българското образование. Вече 23-та година се наблюдава явно нехаене и липса на каквото и да е желание от страна на държавата за реформи в този сектор. Но не е виновна само и единствено държавата. Дори при настоящата ситуация е абсурдно от страна на бизнеса да търси млади, амбициозни хора с висше образование, с трудов стаж минимум 1, 2, 3+ години, а на всичкото отгоре и с обидно ниско възнаграждение. От къде да дойде трудовият стаж, при положение, че никой не ти дава възможността дори да започнеш? Следва и моментът, в който годините си минават, а те продължават да те връщат главно по две причини - защото нямаш стаж и защото си на средна възраст, а пък те търсели млади хора. За работата - така е, няма спор. Работа винаги ще има. Друг е въпросът, че когато учиш инвестираш пари в своето образование (защото то не е безплатно). "Инвестираш" и много време, усилия, твърде вероятно и нерви. Редно е на по-късен етап когато започнеш работа да получаваш и достойно заплащане. У нас нещата, разбира се, стоят по друг начин и колкото и да работиш, заплатата най-често е еднаква и обидно малка (има и изключения - да имаш късметът да започнеш работа по специалността си и да получаваш добра заплата за страната си). Но е крайно време държавата да се вземе в ръце и да направи нещо по въпроса, защото ако не сега, то след 20-30 години ще има сериозни проблеми на фона на отрицателния прираст на населението и на непрекъснатата емиграция.

П.П. Ще приема забележката на ozzy и искам да поясня, че действително хуманитарните науки не са толкова лесни, колкото изглеждат, но погледнато спрямо някой изключително тежки специалности изглеждат в известна степен по-леки като следване.
« Last Edit: 11.11.2012, 22:47:44 by Sixkiller »
В България си е най-хубаво и супер и всичко ни е страхотно. Единственото по-хубаво е България едно време, ама и сега си е най! ;)

Парно в салона само с печат в пътния лист.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #61 on: 11.11.2012, 21:40:35 »
Аз не мога да се съглася единствено с това, че хуманитарните науки били лесни и затова ги записвали много хора. Лично аз съм завършил Немска филология и мога да кажа, че не беше никак лесно, а междувременно и работех непрекъснато. Имам колеги, които вече 4 години не успяват да се дипломират. Разбира се, имам някои забележки към начините на преподаване и учебния план, но... определено научих доста неща. После магистратурата в УНСС я изкарах без никакви проблеми (срещу семестриални такси на обща стойност 3600 лв.), то половината преподаватели не си даваха никакъв зор и пишеха оценки ей така... По-скоро мисля, че си загубих времето и парите, вместо да науча нещо по-полезно и практично...
Има много провинциалисти, които стават студенти заради Студентския град, баровете, дискотеките и курвите, някои успяват да завършат криво-ляво, други - не и работят каквото им падне. Голяма грешка е университетите да произвеждат висшисти на килограм - нашата малка страна няма нужда от толкова соицолози, политолози, икономисти, библиотекари, архивари и т.н. Това са потенциални безработни...

Иначе в момента работя горе-долу по специалността си - Специалист предпечатна подготовка с немски език, подготвям ТВ и радиопрограми за печат в немски списания и вестници.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #62 on: 11.11.2012, 22:16:58 »
Оооо, да опитът е много важен, даже да не казвам на 1-во място.

Да ви кажа, като бях студент, още не завършил, канидадствах за работа в един цех за производство на сандвичи,дневни/нощни смени и въпреки че 2-ма от кандидатите бяха с висше, а единият дори магистър, нещо от рода на инженер химик, аз ги издухах на интервюто със средното образование, защото бях работил на подобна длъжност и знаех точно за какво става въпрос, та веднага ме взеха, и не само това ами стигнах и до началник нощна смяна.

Главният ни началник, също беше със средно, но изключително ерудиран и начетен, около 30 годишно момче, което много работеше и разбираше от много неща, можеше да си говориш с него на всякакви теми, и можеше да сложи в задния си джоб много"висшисти" от тези в кавичките, дето са по баровете в Студентски и си пишат името с грешки и не могат да си напишат СВ-то дори, защото момчето въобще не пиеше и не ходеше по кръчми, ами от 19-годишен, откак е завършил 12-ти клас не беше спирал да работи. Та опитът понякога може да е от решаващо значение, на 1-во място и ако имаш опит да издухаш дори хора с магистратура на интервютата.

Обаче следва въпроса, наистина, от къде 19-годишно момче или момиче, завършило 12-ти клас да има 3-4 години опит? Или току-що завършил студент?

При мен в момента също така се получи, че не работя по специалността си, не защото не ми се отдаде възможност, ами защото щях да взимам по-малко пари, отколкото на сегашната ми работа, демек за сега дипломата ми седи само в рамка и не ми върши работа, а понеже живeя сам за мен е по-добре работата за повече пари, макар и да изисква средно образование, но да мога да си плащам сметките и разходите по апартамента, и да поддържам някакъв приличен стардарт на живот все пак. Радвам се, че докато бях студент смених няколко работни места и вече мога да кажа, че имам опит в няколко различни сфери.

Грешка е наистина, при все че нямаме почти никакво производство, да произвеждаме толкова много висшисти-абе да накарат тези млади хора да работят, да се развиват, вместо да се напиват по кръчмите в студентски град, и да приемат само толкова студенти колкото са нужни. Абсолютно недопустимо е млади хора, в трудоспособна възраст да не правят нищо, и да не са работили нищо, 25% безделници е твърде голям процент, да накарат тези хора да вършат нещо.

Непрекъснатата емиграция вбъдеще ще изиграе още по-голям проблем, а именно ще се получи така, че работните места ще са повече от хората в трудоспособна възраст, ще има много пенсионери и просто няма да има кой да работи. Ако си спомняте, беше започнал такъв проблем през 2006-та година, когато дори искаха да внасят работна ръка, но като че ли кризата го реши. Но въпрос на време е, ако продължи емиграцията и застаряването на населението с такива темпове, наистина да се получи така, че да няма кой да работи.

Та мой съвет, към учениците във форума-не бъдете безделници, ако искате след 12-ти клас хванете да работите сериозно, ако щете продължавайте да учите по-нататък, но нещо наистина приложимо, като цяло винаги бъдете активни, трупайте опит и никога не бездействайте, гледайте възможно най-скоро да се отделите сами и да разчитате на себе си. Тогава човек е много по-стимулиран да направи нещо.
« Last Edit: 12.11.2012, 00:24:18 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #63 on: 12.11.2012, 22:52:43 »
Не съм много съгласен с изписаното по темата, тъй като аз например съм студент в една от най-тежките хуманитарни специалности в СУ - славянска филология, тъй като там се учат паралелно две специалности + една специализация, които са пряко обвързани с изучаването на три езика, в моя случай сръбски, хърватски и словенски, които обаче не са най-голямата беда. Миналато година опитах да работя за кратко като администратор в един голям хотел, но напуснах и причината беше тривиална - ниското заплащане от 450лв. на фона на 15 12-часови нощни смени в месеца. То само за нощния труд би следвало да има процент отгоре. И се отказах. И това беше единственото, което бях намерил с месеци търсене. Колега от форума ми беше дал доста прилична оферта, но това, че нямам надежден компютър ме възпрепятства. А няма как да имам, ако не работя и не получавам пари, което вкарва нещата в един порочен кръг :D
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #64 on: 13.11.2012, 09:19:15 »
Всеки втори има диплома поради делегираните бюджети - при тях всеки ученик носи средства на съответното училище/ВУЗ, съответно същите са на принципа "колкото повече, толкова по-добре".
Изпитах силата на този принцип след седми клас. Аз бях последен випуск по старата програма и последен випуск при който изпитите след седми клас бяха по избор, аз участвах в тях изглежда без да съм премерил риска и не изкарах математиката в резултат на което трябваше да остана в сборната паралелка в първото ми училище осми клас заедно със всички които не бяха кандидатствали и не бяха изкарали изпитите. Но около седмица, две след като си видях двойката по математика ми звъняха от едно от крайно неелитните люлински СОУ-та да ме агитират да се запиша при тях въпреки, че не бях изкарал изпитите и много хора сметнаха, че това се дължи точно на това делегирано заплащане.
« Last Edit: 13.11.2012, 19:40:40 by AGENT 006 »

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #65 on: 18.07.2013, 19:36:07 »
Я и аз да актуализирам малко. От днес съм студент по културология в Софийски университет "Свети Климент Охридски".

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #66 on: 18.07.2013, 19:44:07 »
Честито! Това е интересна специалност. Като завършиш с какво искаш да се занимаваш и какво точно смяташ да работиш?
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #67 on: 18.07.2013, 19:49:53 »
Благодаря. :)
https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/universitet_t/fakulteti/filosofski_fakultet/specialnosti/bakalav_rski_programi/filosofski_fakultet/kulturologiya/kvalifikacionna_harakteristika
Това е квалификационната характеристика на специалността, за момента не знам към какво точно ще се насоча, но е доста широкопрофилна и имам избор.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #68 on: 19.07.2013, 10:46:47 »
Браво! Тя миналите две години беше с един от най-високите балове във ФФ. Честито!
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline NULL

• Маниак
  • Keep Walking
    • View Profile
    • Email
« Reply #69 on: 15.09.2013, 01:08:52 »
От понеделник (09.09.2013г.) съм “Back-end Web Developer*” в една частна фирма, разположена в ж.к. Лозенец.
Понеделникът ми беше много странен и уморителен ден. След като стъпих в офиса и се срещнах с новите колеги си казах: „No way! I’m gettin’ outta here !!“ :D
С нежелание седнах на едно бюро, за да проверя пощата си в ABV. Ненадейно обаче мернах хороскопа си за деня: 

През първия делничен ден се пазете да не проявявате резервирано отношение в делови и в личен план. Опитайте да бъдете максимално открити за новото, което ще навлезе в живота ви – така по-успешно ще преодолеете трудностите, съществуващи на работното ви място и в личен план.

Бях като гръмнат и си казах: „Добре де, добре. Убедихте ме, нищо не ми пречи да се пробвам.“ Ами, пробвах се, и да си призная - никога да момента не се бях сработвал с толкова много хора (над 10 парчета сме) за толкова малко време.

Като цяло хората са супер, работата е разнообразна, обстановката е приятелска, НО…
   Оказа се, че началникът има постоянен достъп до компютъра ми и може да гледа какво правя, което за мен си е вмешателство в личното ми пространство. Затова и вече не влизам сутрин и през деня във форума, а само вечер. :/
Мои приятели ме посъветваха да напускам веднага и сега се чудя какво да правя. В момента ми се иска да се махна от там, но нали знаете… „Най-лесно е човек да тегли майната на всичко, да си събере багажа и да си отиде.“, ама аз не съм от тези хора, пък и обичам да си усложнявам живота.  :D
Вие бихте ли работили в офис, където някой може непрекъснато да следи какво правите? Какво бихте направили на мое място?

- - - - - -
*До преди бях работил само като Front-end Web Developer.
If you change nothing, nothing will change.

Полезно: Почивни дни 2019 | Обменни бюра София | Фиксинг на БНБ

Offline tm0

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #70 on: 15.09.2013, 01:51:09 »
Ами нали си компютърджия - спри му достъпа!  ;)
------------------------

Offline NULL

• Маниак
  • Keep Walking
    • View Profile
    • Email
« Reply #71 on: 15.09.2013, 02:12:59 »
Ами нали си компютърджия - спри му достъпа!  ;)

Да де, да, ама нямам права. Той е администратор за компа ми, а аз работя с най-обикновен потребителски акаунт. Дори нямам права да сверя часовника на компютъра !!  :crazy:

Впрочем, в началото се зачудих защо всеки си носи личен лаптоп в офиса, ама после загрях.  :D

Кофтито на варианта с лаптопа е, че ще трябва да си пусна мобилен интернет от някой доставчик, тъй като мрежовият трафик може да бъде подслушван.  ;)

- - - - - - - -
Впрочем, компа в офиса ми е с Debian* (Ко? Не!  :D ), а не Windowos.
За жалост нямам достатъчно опит с Linux, като цяло и едва ли ще успея да го надхитря.

*Debian е една от многото дистрибуции на Linux.
« Last Edit: 15.09.2013, 03:23:34 by NULL »

Offline tm0

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #72 on: 15.09.2013, 02:22:02 »
Остава във времето, в което не работиш, да се разсейваш с онлайн флаш игрички. Колкото по-тежки, толкова вероятността да изгори/ повреди нещо на компютъра е по-голяма. Може и да го напълниш с червеи. Личните страници ги забрави - нека не знае нищо за теб.
------------------------

Offline vesko76

• Нямам спирка
  • Van Hool & Citaro G - fan
    • View Profile
« Reply #73 on: 15.09.2013, 09:51:47 »
Все пак си там, за да работиш, не за да играеш. При нас няма такива неща като надзор на компютрите, но все пак трябва и отговорност на работника. Просто си носи един смартфон/таблет с договор за някой от мобилните оператори, и там можеш да си онлайн в скайп, ако те е страх.

Омфг - Дебиан......поне едно Убунту да бяха сложили, поне нещо по-съвременно......ако имаш проблеми с Дебиан, нищо не ти пречи да си инсталираш и конфигурираш една виртуална машина - VMWare Player + Windows 7 WM и на нея да кодиш.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #74 on: 15.09.2013, 10:45:21 »
Ще ви следи еми нормално. Как бихте се почувствали, както в темата за оплаквания все се оплаквате, ако шофьора на автобуса вместо да кара, слезе да играе табла например?Или вместо да кара, да си отвори лаптопа и да седи във Фейсбук или да отиде на кафе?

Когато става въпрос за друг човек да се следи отвсякъде, камери, контрол по транспорта, точност до секундата, като става въпрос за нас ако може никой да не ин следи, да сме в интернет, на игри да играем, скайп, кафета това ми прозвуча точно така. Еми на който не му се работи да си ходи на кафе и да си играе игри вкъщи тогава, вместо да прецаква системата.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline vesko76

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #75 on: 15.09.2013, 11:47:30 »
И това не е правилно. В Западна Европа са най-добре точно държавите, в които началството има най-голямо доверие в работниците си. В Германия сме на принципа, че когато работникът кажи, че днес не може да дойде на работа поради дадена причина, се изхожда, че той казва истината, и после само си наваксва изгубените часове. Също така обаче и се очаква, че когато каже, че може да свърши дадена работа за определено време, когато дойде срокът, работата ще е свършена. Просто тук Москва не вярва на сълзи.

Това е двустранен процес - работодателят проявява доверие и разбиране към работника, а работника не злоупотребява с тях. Когато тия ценности пробият и в двете страни в България, тогава може да се говори за европейзиране в истинския смисъл  :)

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #76 on: 15.09.2013, 12:35:45 »
Ще навляза в оффтопик с баналната мисъл, която за съжаление всички знаем, Веско. При нас едва ли ще се променим съществено от "Аз го лъжа, че работя, той ме лъже, че ми плаща"... И да не съм, за да кажа едната простотия, можем да разгърнем на дълго и широко темата за производителността в България, реално какъв продукт, с какво качество и каква добавена стойност се произвежда. От личен опит мога да дам примери в които собствениците/управлението не е компетентно, началния капитал е дошъл свише и манталитетът/умствените ограничения на най-високото ниво спъват като цяло производството... Това е сам едната страна на медала, но за съжаление си мисля, че е доминиращата.  :help:

Offline vesko76

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #77 on: 15.09.2013, 12:46:21 »
Аз именно заради това приканвам, и си пожелавам, колкото се може повече млади хора да имат възможността да излязат/работят в чужбина, най-малкото за да видят как стават нещата там. В един хубав момент ще стане така, че няма да има кой да работи, некоректните работодатели сами ще отпаднат, просто защото всички ще ги знаят, че са мошеници. Ще останат тези, които поне малко ценят не само труда, но и ценностите на своите работници.

Между другото се надявам един такъв момент да настъпи колкото се може по-бързо. Нарича се естествен подбор или прочистване  :)

Offline NULL

• Маниак
  • Keep Walking
    • View Profile
    • Email
« Reply #78 on: 15.09.2013, 13:35:11 »
@Ivo
Извинявай, така написано съм те подвел. Разяснявам:

Началникът ми и всички останали сме разположени в една голяма стая със стъклени стени. Мониторът ми е разположен така, че както той, така и някои мои колеги могат да виждат с какво се занимавам, дори без да стават от столовете си.
Това не ми пречи, тъй като разбирам, че всеки човек иска да знае за какво отиват парите му. До тук ок, но…
Става дума за друго:
В един нормален ден прекарвам от 10 до 15 часа на компютър. Хора, адски е уморително и често получавам и кръвоизливи на очите, когато съм бил над 13ч. на компютър и е трябвало да режа някакъв дизайн. А аз държа работата ми да е изпипана до най-малкия пиксел, защото за мен всеки пиксел е от значение !!  ;)
Поради тази причина, законодателството ни е предвидило 15 мин. почивка за всеки 45 мин. работа с компютър.
В тези 15 мин. бих искал да се разнообразя малко и да си отпочина по приятен за мен начин. Понякога искам да отворя форума, друг път излизам навън и т.н. Идеята ми е, че това си е моето време за почивка и то е неразделна част от личното ми пространство, което все пак, е лично
И именно това не ми харесва – човекът да има постоянен достъп до компа ми и да гледа всичко в детайли !

Затова и ви питам: Вие бихте ли работили в такава среда?

И още нещо: Като съм решил да правя нещо - го правя съвестно. Знам, че всяко нещо, което се гради на лъжи е обречено на страхотен провал. Точно поради тази причина съм искрен в живота.
« Last Edit: 15.09.2013, 13:39:43 by NULL »

Offline vesko76

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #79 on: 15.09.2013, 13:40:23 »
Нямате ли стая за почивка? Тези 15 мин. трябва да ги отделиш така че да си далеч от монитора.