Author Topic: Какво работите ?  (Read 43599 times)

Offline KRAKOMOBILA

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: Какво работите ?
« Reply #80 on: 15.09.2013, 15:38:37 »
Тези 15 мин трябва да ги използва така, че да си отпочине - как ще ги използва си е негов проблем - нека си седи и пред монитора ако иска. Аз бих постъпил така - като дойде време за почивка и реша да си отварям форума - го правя, ако форума е забранен от работодателя ти - отиваш и му обясняваш, че с този форум (или други) си отпочиваш - и имаш желание въпросните сайтове/форуми да бъдат достъпни. След като шефът ти има постоянно наблюдение над теб - и ако ти си съвестен и отваряш форума само през почивката - той ще види това и не мисля, че ще има проблем да си имаш достъп до въпросните форуми/сайтове. Така хем ти ще си доволен, хем шефът ти ще знае, че не го лъжеш. Абсолютно безмислено е според мен да се опитваш да разбиваш стени, ограничения и т.н.т.
НЕ НА КИЧА ПО ПРЕВОЗНИТЕ СРЕДСТВА В ГТ!!!

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #81 on: 15.09.2013, 17:15:57 »
Мен ме учуди мнението на Иво - все пак той изпитва носталгия към едно време, в което един от основните постулати е, че много хора трябва да седят в една сграда (предприятие, завод, ТКЗС, бюро по нещо си...), да речем, от 9 до 17ч., пипат се по надлежните места, двама-трима работят и накрая всички получават заплата.

За да не съм офф искам да кажа, че всеки мениджър, който държи преките си подчинени под наблюдение като Големия брат, всъщност намалява желанието им за работа, а респективно и продуктивността им. Тайната на добрите взаимоотношения началник-служител е някъде по средата между двете крайности. Аз например работя на 12-часови смени и по закон ми се полага почивка - ще излъжа колко, но мисля, че беше час. Дадена ми е пълна свобода да си излизам, когато пожелая, никой не ми брои времето и следователно нямам допълнително напрежение. Еми, нито аз, нито някой от колегите отсъстват повече от половин час на ден ОБЩО, защото сме отговорни и уважаваме свободата, която ни е дадена. И затова не пиша такива неща като колегата.
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline Knoxville

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #82 on: 15.09.2013, 18:01:43 »
Аз още на интервюто за работа се разбрах с моя управител, че с добра дума може да се постигне всичко.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #83 on: 15.09.2013, 21:10:09 »
А по този повод ще изтъкна един факт: във форума събота и неделя почти не се пише.
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline NULL

• Маниак
  • Keep Walking
    • View Profile
    • Email
« Reply #84 on: 15.09.2013, 22:44:02 »
Остава във времето, в което не работиш, да се разсейваш с онлайн флаш игрички. Колкото по-тежки, толкова вероятността да изгори/ повреди нещо на компютъра е по-голяма. Може и да го напълниш с червеи. Личните страници ги забрави - нека не знае нищо за теб.
Не обичам да отвръщам на лошото с лошо. Просто не съм такъв човек. Например в петък занесох кутия бонбони на бившия си колектив, въпреки, че реално те върнаха един техен приятел на моята позиция...  :/
На мнение съм, че човек никога не трябва да забрави откъде е тръгнал и какво е бил !!

Нямате ли стая за почивка? Тези 15 мин. трябва да ги отделиш така че да си далеч от монитора.
Стаичка за почивка реално няма. Има кухня, която само те изкушава с това/онова, а ти все устояваш на изкушението.  :D

Бе, друго си е когато човек го човърка нещо да го опише и обсъди. Виждаш чуждата гледна точка и нещата се изясняват.
В крайна сметка реших да остана и тази седмица и да видя какво ще се случи, пък и се заговори за някакъв team building в Румъния (не съм ходил там и ще ми е кеф да отида на аванта  :D ) и тогава ще реша окончателно.

Направи ми впечатление обаче, че никой не "удари по масата" и не каза нищо категорично от сорта на „ще напусна“ / „ще остана“  :neznam:

Относно privacy-то - ще си нося лаптопа в офиса и ще ползвам VPN.  (Какво беше... "Българинът винаги намира начин да прецака системата."  :D )
… ама нали знаете?

c'est la vie…  ;)
« Last Edit: 15.09.2013, 23:05:16 by NULL »
If you change nothing, nothing will change.

Полезно: Почивни дни 2019 | Обменни бюра София | Фиксинг на БНБ

Offline vesko76

• Нямам спирка
  • Van Hool & Citaro G - fan
    • View Profile
« Reply #85 on: 16.09.2013, 00:21:21 »
Ами какво да ти кажа за напускането - като си се хванал на хорото, играй си го докрай. Разбирам, да беше в Германия, където единствено последствията от кризата не се усещат, че да напуснеш когато ти отърва, но в България е такава мизерия, че в момента просто трябва да се радваш, ако се закрепиш някъде. Така че това с напускането изобщо не го мисли, поне на този етап. Нека ти тръгне пробния период, пък в края на пробацията, ако вече наистина не ти харесва, можеш да напуснеш.

Отделно много лошо впечатление прави на работодателите, ако си сменял често работните места. Показва, че нещо не ти достига да се впишеш в даден колектив, при това не еднократно. Тъй че по-добре си стой там, като си почнал.

Offline tm0

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #86 on: 16.09.2013, 00:58:54 »
Аз също съм на мнение, че ние много работим и се стараем да дадем всичко от себе си. Често трудът ни не се оценява подобаващо, точно заради работодатели - използвачи. Наистина е добре да поостанеш на работата - ето, че си намерил решение за личното пространство. То се управлява само от теб и не подлежи на разрешение и дискусия с работодателя.
------------------------

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #87 on: 16.09.2013, 10:27:31 »
У нас от 10 души, двама работят, останалите отчитат дейност, клатят си краката, оплакват се, мислят как да прецакат системата и да преметнат другите, ако ще да е с 5 стотинки. Заработеното от двамата се разпределя между всички.
И това не в рамките на отделната фирма, а като цяло в българската "икономика". Няма как при това положение да се оценява труда подобаващо и системата да работи... един ако поиска нормално заплащане, веднага се намират достатъчно други, готови да заемат неговото място за без пари.

Offline NULL

• Маниак
  • Keep Walking
    • View Profile
    • Email
« Reply #88 on: 21.09.2013, 23:47:37 »
Ами какво да ти кажа за напускането - като си се хванал на хорото, играй си го докрай. Разбирам, да беше в Германия, където единствено последствията от кризата не се усещат, че да напуснеш когато ти отърва, но в България е такава мизерия, че в момента просто трябва да се радваш, ако се закрепиш някъде. Така че това с напускането изобщо не го мисли, поне на този етап. Нека ти тръгне пробния период, пък в края на пробацията, ако вече наистина не ти харесва, можеш да напуснеш.

Отделно много лошо впечатление прави на работодателите, ако си сменял често работните места. Показва, че нещо не ти достига да се впишеш в даден колектив, при това не еднократно. Тъй че по-добре си стой там, като си почнал.

За мен е характерно следното: като се захвана с нещо или успявам така, че да бъде запомнено или нещата се прецакват така, че да бъдат запомнени. Средно положение няма. :D

В конкретния случай обаче нещата са много сложни, но добрата новина е, че аз съм свободен като емигрант – нямам трудов договор, нямам нищо. :D
Работим на добра воля, юнажка дума, съчетано с нестандартна вяра.
Ето защо тази издънка съвсем достойно заема второ място в класацията ми за най-големите каши, забъркани някога от мен.

За да бъде кашата по-голяма, скоро ще започна да ходя на интервюта за работа в обедната си почивка... :D
А какво ли ще се случи след това? Well, that's what life is all about !!  ;)
« Last Edit: 21.09.2013, 23:58:13 by NULL »

Offline vesko76

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #89 on: 22.09.2013, 00:16:39 »
Ама нещо не разбрах - ти работиш в момента без договор подписан или?

Offline NULL

• Маниак
  • Keep Walking
    • View Profile
    • Email
« Reply #90 on: 22.09.2013, 00:41:53 »

Единственото нещо, което съм подписал е договор за конфиденциалност, нищо повече – нямам трудов договор, водя си се безработен в момента.
Принципно, това е много нехарактерно за фирмите от IT сектора, но ако се замислиш не е лошо като практика, тъй като ако не си допаднете – и двете страни печелят: няма разправии, не ти се води никъде, няма проблеми с НАП и т.н.
Всъщност, аз не случайно не го споменах в началото – за да не повлияя на нечия преценка.

Offline vesko76

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #91 on: 22.09.2013, 01:01:14 »
Е как така работиш без договор? Ми че то утре може да не ти платят нищо. Може и в края на месеца да не ти платят нищо.

Offline KRAKOMOBILA

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #92 on: 22.09.2013, 08:10:13 »
Именно - аз от лятото имам два случая на познати работили без договор - и двамата бяха прецакани с парите - като на единия не му платиха за 3 месеца.
НЕ НА КИЧА ПО ПРЕВОЗНИТЕ СРЕДСТВА В ГТ!!!

Offline emm_1968

• Trams Doctor
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #93 on: 22.09.2013, 09:22:11 »

Единственото нещо, което съм подписал е договор за конфиденциалност, нищо повече – нямам трудов договор, водя си се безработен в момента.
Принципно, това е много нехарактерно за фирмите от IT сектора, но ако се замислиш не е лошо като практика, тъй като ако не си допаднете – и двете страни печелят: няма разправии, не ти се води никъде, няма проблеми с НАП и т.н.
Всъщност, аз не случайно не го споменах в началото – за да не повлияя на нечия преценка.

По-скоро едната печели - защита на фирмената тайна, а ти губиш ... губиш осигуровки - здравни и пенсионни, губиш защита на правата гарантирани от КТ, евентуално може да загубиш изработено трудово възнаграждение ... такива дребни работи ... Та, проблемът с контрола на служебния персонален компютър е най-малкия проблем, да не говорим, че такъв контрол е напълно законен и в реда на нещата.
Символите на нашия град са Витоша, кестените и трамваите.

С такива любители на МГТ врагове не му трябват.

Offline Stahlgewitter

• Наистина съм луд
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #94 on: 22.09.2013, 12:54:37 »
Е как така работиш без договор? Ми че то утре може да не ти платят нищо. Може и в края на месеца да не ти платят нищо.
Явно отдавна не си бил в България. То това си е масова практика. Аз 2 години работих в една фирма без договор. Ама няма как- такива са реалностите в България.там поне ми плащаха коректно.  А там където имах договор- в бившия вече Кейбълтел, извънредния труд  така и не ми го платиха.
В инспекцията по труда пък съм пускал жалба срещу един друг работодател- отговора им беше, че са направили проверка, обаче нямало да ми дадат отговор, защото жалбата ми не била подписана с електронен подпис.
Гарантирано от кодекса на труда? Да ама не и в нашата мила родина.

Offline NULL

• Маниак
  • Keep Walking
    • View Profile
    • Email
« Reply #95 on: 22.09.2013, 13:24:09 »
По-скоро едната печели - защита на фирмената тайна, а ти губиш ... губиш осигуровки - здравни и пенсионни, губиш защита на правата гарантирани от КТ, евентуално може да загубиш изработено трудово възнаграждение ... такива дребни работи ... Та, проблемът с контрола на служебния персонален компютър е най-малкия проблем, да не говорим, че такъв контрол е напълно законен и в реда на нещата.
Зависи от гледната точка. Аз не се надявам на пенсия. Лично мен този вариант ме устройва, тъй като ми дава свободата да избирам.
Пък и ако си бил само месец на работа и след това се случи нещо - не е добре за CV-то. ;)

Преди доста години съм работил като счетоводител - пак без договор. От там съм се научил какво бих спечелил и какво бих загубил. Затова и се опитвам да търся баланса между двете, ама не винаги ми се получава. :D

Именно - аз от лятото имам два случая на познати работили без договор - и двамата бяха прецакани с парите - като на единия не му платиха за 3 месеца.

Това ми е странно: като не са ти платили за 1 месец труд да стоиш още два?  :neznam:

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #96 on: 22.09.2013, 13:37:58 »
Единствено като ученик и малко като студент съм работил без договор. Но сега, на по-сериозна възраст и с повече отговорности не мога да си позволя да бачкам без договор. Една уважаваща себе си фирма не би трябвало да предлага такъв вариант :/

Offline emm_1968

• Trams Doctor
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #97 on: 22.09.2013, 14:15:31 »
Пенсия ... "Аз не се надявам на пенсия." ...
А, ако ти се наложи? Тогава ще псуваш Държавата и ще ходиш на митинги в подкрепа на някой тогавашен "орешарски и ко", който обещава 5 % увеличение на най-ниските пенсии ... ама по-нататък.
Един приятел казва "Няма да доживеем пенсия ...", а, ако доживеем? Как ще живеем?
Ако смяташ, че до тогава ще имаш шестцифрена сума в банка и/или големи активи и няма да разчиташ на пенсионните системи - добре. Ако, пък сега ги имаш - отлично!

Изглеждаш интелигентен мъж ... мисли!
Символите на нашия град са Витоша, кестените и трамваите.

С такива любители на МГТ врагове не му трябват.

Offline vesko76

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #98 on: 22.09.2013, 14:25:55 »
Бога ми, нали това е смисъла на Солидарната система - пенсиите + здравеопазването. Днес внасяш, не ползваш, но утре ще ти се наложи, и ще ползваш, вдругиден на друг ще се наложи да ползва и от твоите, но след това той пък ще внесе. Иначе отиваме на системата с индивидуални здравни вноски, която само в Америка съществува, и ако не стигнат парите в сметката ти за някоя операция си заминаваш........

Не си мислете, че и при нас няма търтеи, които само смучат от системата. Има ги, но поне огромното мнозинство си внася редовно и двете вноски + държавата упражнява много строг контрол.

Offline Stahlgewitter

• Наистина съм луд
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #99 on: 22.09.2013, 14:36:10 »
Дядо ми и баба ми са започнали работа малко преди девети. Имало е пенсионен фонд.  След някоя друга година държавата го национализира. Минава се време, пенсионират се, хоп системата пак се сменя. и взимаха мизерни пенсии макар че ял живот са работили. Майка ми също- работила е при един режим, пенсионира се при друг и от цял живот работа сега взима 30 лева на минималната пенсия. Това не е ли обидно? Ми аз ако ше взимам 30 лева над минимума по-добре сега да получавам повече, пък тогава да се ограничавам. След 40 години, когато трябва да се пенсионирам е много възможно въобще нашата държава да я няма. Съвсем наскоро нали обявиха (от МВФ ли от някоя друга световна институция, не помня), че през 2050 ще има фактическа невъзможност за изплащане на пенсии защото пенсионерите ще са повече от работещите. Така че...