Author Topic: Нужни ли са маршрутките в София?  (Read 132911 times)

Offline martin4o

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
Re: Нужни ли са маршрутките в София?
« Reply #60 on: 03.08.2009, 19:21:00 »
А 47 има ли? Че вчера ми предлагаха някакви табели от нея.
По мои спомени се движеше от ж.к.Захарна фабрика, но другата крайна точка ми убягва.
Село Бистрица. Често се разминаваме с нея по Жолио Кюри, ако не я видя за няколко дни, ще докладвам.
Ами, че тя в такъв случай минава през нашия квартал, а досега не съм я засичал . Сега се сещам, че вчера засякох едно бусче в с.Бистрица. Там се движат червени транзити, нали? Ако е така, значи си върви.
« Last Edit: 03.08.2009, 20:16:25 by martin4o »

Offline Unicode

• Маниак
  • Фен на Софийското метро
    • View Profile
« Reply #61 on: 03.08.2009, 19:25:04 »
А 47 uма ли? Че вчера мu nреgлагаха няkаkвu mабелu оm нея.
По моu сnоменu се gвuжеше оm ж.k. Захарна фабрukа, но gругаmа kрайна mочkа мu убягва.
Село Бuсmрuца. Чесmо се размuнаваме с нея nо Жолuо Кюрu, аkо не я вugя за няkолkо gнu, ще gоkлаgвам.
Благуне, нещо си се объркал. До Бистрица не беше ли маршрутка 37?
« Last Edit: 30.09.2009, 01:34:42 by Unicode »

Offline mitakis

• над нещата
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #62 on: 03.08.2009, 21:34:46 »
37 беше до Бистрица преди да я слеят с 42. Сега върви до Лозен.
@ Мартинчо, по 47 вървят Боксери, червени защото имаха реклама.
Трудно е да направиш нещо както трябва, вместо как да е.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #63 on: 03.08.2009, 21:47:48 »
Някои от курсовете по М36 са от Бистрица през Панчарево - поне така беше преди няколко години.
М47 при откриването си беше до Малинова долина (Американски колеж-западен вход) и после я продължиха до Бистрица вместо М41, който отпадна. В момента се движи: на връщане от работа се разминах с червен бус по тази линия по Драган Цанков.
« Last Edit: 03.08.2009, 21:51:23 by blagun »

Offline martin4o

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
« Reply #64 on: 03.08.2009, 21:48:23 »
Благун спомена за маршрутката до Бистирца (явно 37). Там са червени транзити. Това имах предвид и аз (казах, че ако 47 е тази до с.Бистрица, та по нея са транзитите). Просто аз не съм много наясно с номерата, най-вече на маршрутките, които излизат от София.
« Last Edit: 03.08.2009, 21:53:58 by martin4o »

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #65 on: 03.08.2009, 21:52:05 »
Благун спомена за маршрутката до Бистирца (явно 37).
Коригирах се. Имах предвид М36. А М47 си е титулярната до Бистрица. Не съм сигурен, че другата - М25 (по линията на А98) движи.

Offline Ryan

• Ryan_105
  • Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #66 on: 05.08.2009, 23:05:08 »
Така ... За Бистрица :

47 си се движи съвсем редовно на интервал от около 20 минути и в нея винаги има задоволително количество народ.

Колкото до другата маршрутка по А98, Благун е прав, това е 25.

Тъй като имам съученичка от Бистрица, от нея знам, че 47 е значително по-предпочитана от 25 заради редовността си. Иначе и по двете линии вървят от старите бусове даже до преди месец , може би, 47 бяха с червената реклама на Лабиринт .

Offline blue

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #67 on: 24.08.2009, 19:32:41 »
Странно ми е,че толкова много хора тук са против маршрутките.Аз пък съм твърдо ЗА.Ползвам ги доста често.Проблемът с нередовността им идва от факта,че шофьорите на някои линии са на постоянна заплата,независимо от това колко пътници возят.Такива линии(като 8,31) са редовни обикновено.По други линии обаче шофьорите трябва да плащат рента и гориво и каквото остане е за тях.А обикновено не остава много.Оттам шофьорите нямат мотивация да карат и се получава лудницата.Много даже въпреки че са на смяна цял ден,карат примерно само до обяд и си тръгват и остават големи "дупки" между колите.Или пък се получава обратното:правят всевъзможни "врътки",за да съберат повече пътници.Най-лошо обаче е,че когато застанеш да чакаш маршрутка,не знаеш кога точно ще дойде,ако изобщо дойде.А това е меко казано притеснително.
Това,че са нередовни,е така.Това,че карат ужасно и не дават билети,е така.Това,че понякога са супер наблъскани,също е така.Но аз пак ги предпочитам.Особено сега,откакто трамваите не вървят,а в в момента и всичко останало,маршрутка 8 направо ми е спасителната връзка със света.Спирам си я,откъдето искам,качвам се,сядам,возя се:удобно и приятно е,най-важното не сменям по сто превозни средства,слизам си,където искам.Понякога се наблъскваме сто човека вътре,така е,но то е същото и в градския.Освен това досега не съм видяла в машрутка да се возят мангали или клошари,тъй че дори и блъскането е по-приятно. :)
И за да онагледя всичко,ще дам конкретен пример:Прибирам се от Люлин 4.За тази цел трябва да хвана тролей,да пътувам до Орион и след това да чакам 83,който е доста нередовен и дори след тва имам малко ходене пеша.Защо да го правя и да се блъскам с мангалите в 83 след като мога да изчакам 31,да се кача и да седна(до сега не ми се е случвало да е пълно).Вътре е приятно и удобно,возя се и си слизам на 2 минути от нас.Познайте кой ми е по-удобният вариант...

Offline greg

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #68 on: 24.08.2009, 22:39:57 »
Странно ми е,че толкова много хора тук са против маршрутките.Аз пък съм твърдо ЗА. ......
Не цитирам целия пост, но сам казваш, че обикновено пътуваш седнал. Да, това е добре, но трябва да си от началото. Иначе пътуването прав е ужасно. Не виждаш докъде си стигнал, въобще къде се намираш, а и в пик-час не е чак толкова по-бързо от другия транспорт. Единственият плюс е, че не сменяш превозни средства. В скоро време с въвеждането на билети за време, а и при по-добри превозни средства на градския транспорт, маршрутките постепенно би трябвало да останат в историята на София.
Да, аз също ползвам такива, но само в почивни дни, когато няма задръствания и когато са относително по-празни. Но в почивни дни и в новите автобуси е също приятно за пътуване.

Offline Knoxville

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #69 on: 24.08.2009, 22:52:37 »
Естествено, че ще каже, че маршрутките трябва да ги има, защото са му удобни. И аз като ходя до Бенковски, предпочитам да се кача на парашутка, отколкото да сменям 3 превозни средства, но предпочитам да има автобус, който да се движи през 15 минути и да свързва въпросния квартал с Лъвов мост или Сточна гара.

Offline handstake

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • http://www.facebook.com/gradski.transport.vt
    • Email
« Reply #70 on: 27.08.2009, 14:28:21 »
Естествено, че ще каже, че маршрутките трябва да ги има, защото са му удобни. И аз като ходя до Бенковски, предпочитам да се кача на парашутка, отколкото да сменям 3 превозни средства, но предпочитам да има автобус, който да се движи през 15 минути и да свързва въпросния квартал с Лъвов мост или Сточна гара.
Смятам ,че си прав.За град като София е нужен всякакъв вид транспорт,тъй като е УОчевидно ,че само автобуси,трамваи и троели нестигат да покрият всичко... Във В.Търново имаше такава идея,но слава богу я отхвърлиха ;) На нас просто не ни трябват такива работи ;)
« Last Edit: 04.09.2009, 13:25:05 by Dragon »

Offline LG_

• Строител
  • Модератор
  • Нямам спирка
  • for a better infrastructure
    • ICQ Messenger - 354966774
    • View Profile
    • Email
« Reply #71 on: 27.08.2009, 19:37:45 »
Смятам ,че си прав.За град като София е нужен всякакъв вид транспорт,тъй като е учевидно ,че само автобуси,трамваи и троели нестигат да покрият всичко... В

Това ще е така докато се развие метромрежата. Разбирай и трите МД да са завършени и да представляват гръбнака на ГТ. Тогава парашутките от самосебе си ще отпаднат. Поне в една значителна част.
« Last Edit: 04.09.2009, 13:26:51 by Dragon »
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.(Марк Твен)

Quote from: geogregor
Underground trains already resemble more of the cattle transports than transportation system for humans.
Actually cattle could never be transported in such awful conditions due to animal welfare regulations. But no one gives a damn about how Londoners travel!

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #72 on: 06.09.2009, 08:54:30 »
Това ще е така докато се развие метромрежата. Разбирай и трите МД да са завършени и да представляват гръбнака на ГТ. Тогава парашутките от самосебе си ще отпаднат. Поне в една значителна част.
Просто ще трябва да променят маршрутите си в движение. Даже и след откриване само на МД1 маршрутки 1 и 6 твърде много дублират метрото.

Handstake, не виждам по-добра връзка ВТ-ГО от маршрутка през Арбанаси. Ясно е, че там автобус не може да се качи. Ти може би се кефиш да се возиш по един час през Самоводене или Лясковец, но за хора на работа това е неприемливо.
« Last Edit: 06.09.2009, 08:56:58 by blagun »

Offline pepi1997

• Нямам спирка
  • 9060
    • View Profile
    • Email
« Reply #73 on: 17.10.2009, 22:58:35 »
Предпочитам си градския транспорт.Просто съм си свикнал и само 1-2 пъти ми се е налагало да ползвам маршрутка.

Offline Unicode

• Маниак
  • Фен на Софийското метро
    • View Profile
« Reply #74 on: 30.01.2010, 19:18:17 »
Една информация от виртуалния пресцентър, в която се споменава, че някои от най-удобните линии на маршрутките ще бъдат БЕЗВЪЗВРАТНО ЗАКРИТИ:

И градският рейс закъса

Спират 1/3 от маршрутките

В София вече бързите таксита ще минават по-нарядко

АНТОНИЯ ЧОРЕВА

Кризата удари и маршрутките в столицата. Една трета от тях вече няма да се движат, линиите им се закриват изцяло, а няколко от рейсчетата ще минават по-нарядко, тъй като колите ще бъдат намалени.

Лист с линиите, които да бъдат закрити, и тези, които да бъдат намалени, представи вчера в общината Сдружението на маршрутните превозвачи. Причината е липса на пари - ако се движат всички градски рейсчета, както преди, трябва да се вдигне и цената на билета. А това бе отказано от столичното кметство. Сега бързите таксита в София возят за 1,50 лева от точка до точка. Софиянци ги предпочитат пред градския транспорт, тъй като са много-бързи, не са толкова претъпкани и ги карат точно до желаната дестинация. Освен това шофьорите им са ловки и лесно избягват задръстванията.

Листата

Вече няма да се движат маршрутките с номер 4 от "Западен парк" до кв. "Младост 3", номер 19 - от Суходол до с. Бусманци. Рейсът с номер 23 от кв. "Люлин-1" до Студентски град също спира. Номер 25 от село Бистрица до "Метро" в кв. "Люлин" вече няма да върви, а линия 26 от кв. "Гоце Делчев" до жк "Свобода" се закрива, но част от маршрута й ще се поеме от линия номер 17 -от бул. "Прага", ул. "Тодор Каблешков", ул. "Луи Айер". Спират и маршрутките с номера 28, 30 и 36, които се движат съответно от кв. "Левски" до Княжево, от аерогарата до Филиповци и от село Кокаляне до кв. "Модерно предградие".

По-малко

От кв. "Младост" до кв. "Люлин 5" ще минава градският рейс по-рядко, като същевременно ще поеме маршрута на закритата линия номер 30 в частта му от кв. "Люлин" до кв. "Филиповци". По-рядко ще минават и маршрутките от кв. "Дружба" до кв. "Обеля", от кварталите "Младост" до "Люлин", от кв. "Дружба" до Връбница, от Бояна до кв. "Слатина" и от Лозен до Гниляне. Единствено от квартал "Надежда" до кв. "Дружба" ще се увеличат колите, които возят софиянци.

В момента в столицата ежедневно се движат 380 микробуса по 38 маршрутни линии.

Искане

Заместник-кметът по транспорта на София Любомир Христов вече няколко пъти предложи драстично намаляване на таксите на маршрутки и междуградски линии. Той предлага таксата, която заплащат маршрутките на общината, от 50 лв. да стане 10 лв., а на междуградските линии - от 140 лв. на 20 лв. По думите му това е антикризисна мярка заради петдесетпроцентното намаление на пътникопотока и би обвързало маршрутните превозвачи да не вдигат цената. Превозвачите дължат 600 000 лв., които трябва да бъдат платени разсрочено през тази година.

Синдикатите от столичния градски транспорт също пискаха от Столичната община да изпълни обещанието си за изграждането на тоалетни за шофьорите на крайните станции, ако не - напрежението в градския транспорт пак ще кипне.

Вестник "Телеграф", 28.01.2010 г., с.9

Ужас! Това значи, че някои от маршрутките с добри маршрути и директни дестинации вече няма да съществуват. При нас в жк. Дружба-1 например две от маршрутките, минаващи през нашия квартал, няма да се движат повече. Те са: маршрутка номер 19 – единствената директна връзка на квартала с жк. Овча Купел, както и маршрутка 30 – единствена връзка с жълтите павета на бул. "Цар Освободител" и Ларгото. Освен Дружба-1 май и доста други квартали ще усетят негативния ефект от спирането на някои от маршрутките, минаващи през тях.
« Last Edit: 01.02.2010, 20:22:39 by Unicode »

Offline borosport

• Нямам спирка
  • Hate users!!!
    • ICQ Messenger - 304771719
    • View Profile
    • Email
« Reply #75 on: 01.02.2010, 20:15:25 »
 Толкова лошо написана статия отдавна не бях чел. Ако не друго поне раздрънканите бусчета ще ги разкарат.
Най-дългите градски автобусни линии са:
- А111 - 50320 м двупосочно
- А83 - 37000 м двупосочно
- А11 - 32005 м двупосочно
Най-дългите крайградски автобусни линии са:
- А28 - 64540 м двупосочно
- А70 - 56645 м двупосочно
- А3 - 55870 м двупосочно
Тройната коалиция от А до Я

Offline assen55

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #76 on: 01.02.2010, 22:24:28 »
..... ще усетят негативния ефект от спирането на някои от маршрутките, минаващи през тях.

Аз се надявам да се усети положителен ефект.

Offline blue

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #77 on: 03.02.2010, 22:55:10 »
Да определено ще се усети:още повече хора,чакащи на спирките,още повече хора,блъскащи се в градския транспорт и все същия ужасяващ и хаотичен градски трафик. ;)

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #78 on: 05.05.2010, 22:03:07 »
Благун спомена за маршрутката до Бистирца (явно 37). Там са червени транзити. Това имах предвид и аз (казах, че ако 47 е тази до с.Бистрица, та по нея са транзитите). Просто аз не съм много наясно с номерата, най-вече на маршрутките, които излизат от София.
Червените транзити са на фирма "Нов пламък" и обслужват линията София-Ярлово-Клисура. В празнични дни им помага едно Исузу. Същите бусове се движат и по маршрута Божурище-Дървеница, не и знам номера и сега не ми се търси.
Само скоропостижното закриване на Столичен Автотранспорт ЕАД би гарантирало на софиянци ежедневно комфортно и безаварийно пътуване с автобус в градски условия, което априори би увеличило дялът на превозите на обществения транспорт и би повлияло положително на трафика в столицата!

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #79 on: 05.05.2010, 23:09:57 »
Същите бусове се движат и по маршрута Божурище-Дървеница, не и знам номера и сега не ми се търси.
І (едно) римско по божурищенска номерация.
НП обслужват също софийска линия М10: Банкя-Златните мостове. Имаха нещо като блог (по-скоро обява с картинки за бусове, които дават под наем). Но и това го няма вече и разписанията им са пълна мистерия, както излетните - до Златните мостове и Ярлово, така и селските - до люлинските села.
« Last Edit: 05.05.2010, 23:21:04 by blagun »