Странно ми е,че толкова много хора тук са против маршрутките.Аз пък съм твърдо ЗА.Ползвам ги доста често.Проблемът с нередовността им идва от факта,че шофьорите на някои линии са на постоянна заплата,независимо от това колко пътници возят.Такива линии(като 8,31) са редовни обикновено.По други линии обаче шофьорите трябва да плащат рента и гориво и каквото остане е за тях.А обикновено не остава много.Оттам шофьорите нямат мотивация да карат и се получава лудницата.Много даже въпреки че са на смяна цял ден,карат примерно само до обяд и си тръгват и остават големи "дупки" между колите.Или пък се получава обратното:правят всевъзможни "врътки",за да съберат повече пътници.Най-лошо обаче е,че когато застанеш да чакаш маршрутка,не знаеш кога точно ще дойде,ако изобщо дойде.А това е меко казано притеснително.
Това,че са нередовни,е така.Това,че карат ужасно и не дават билети,е така.Това,че понякога са супер наблъскани,също е така.Но аз пак ги предпочитам.Особено сега,откакто трамваите не вървят,а в в момента и всичко останало,маршрутка 8 направо ми е спасителната връзка със света.Спирам си я,откъдето искам,качвам се,сядам,возя се:удобно и приятно е,най-важното не сменям по сто превозни средства,слизам си,където искам.Понякога се наблъскваме сто човека вътре,така е,но то е същото и в градския.Освен това досега не съм видяла в машрутка да се возят мангали или клошари,тъй че дори и блъскането е по-приятно.
И за да онагледя всичко,ще дам конкретен пример:Прибирам се от Люлин 4.За тази цел трябва да хвана тролей,да пътувам до Орион и след това да чакам 83,който е доста нередовен и дори след тва имам малко ходене пеша.Защо да го правя и да се блъскам с мангалите в 83 след като мога да изчакам 31,да се кача и да седна(до сега не ми се е случвало да е пълно).Вътре е приятно и удобно,возя се и си слизам на 2 минути от нас.Познайте кой ми е по-удобният вариант...