Ауууу какви изказвания без четене!
Ти правиш ли разлика между мушмули и дюли? Въпреки, че все стават последни през годината - служат за различен вид ядене
Рихтер не е международна скала, а скала за измерване на магнитута, енергията или изобщо физическата сила излязла от земните недра. Но тя не оценява крайния резултат. Защото понякога един и същи магнитут може да предизвика различни разрушения - например при вертикално или хоризонтално люлеене, при продължителност и т.н.
И да прав си, че напоследък не се ползва МШК, защото е заменена през 98-ма година с EMS - Европейска макросеизмична скала -
https://инженер.bg/index.php?/mashini/discussions/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5-%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-Европейската макросеизмична скала (EMS) е скала за оценка на сеизмичната активност (силата на земетресенията), използвана в страните от Европейския съюз и другаде по света. Създадена е след като Европейската сеизмологична комисия решава да преразгледа и подобри скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник. Бива обнародвана през 1998 г. като подобрение на пробната версия от 1992 г. и затова е известна и със съкращението EMS-98.
Американците най-много използват Рихтер, докато точно в Европа най-малко се е използвала.
Аз също харесвам Рихтер, защото все пак съм искал да ставам физик и обичам да работя с физични величини. Но едва ли един обикновен чиляк може да си представи логаритмична скала - за него между 3 и 4 по Рихтер е точно толкова , колкото между 4 и 5.
Аз си мисля, че е най-добре да се дава всяко земетресение по медиите и в двете скали. И да се казва нещо от рода:
"Земетресение с магнитут 7,9 по скалата на Рихтер* с епицентър Средиземно море беше усетено в Измир със сила 9та степен по EMS"
* това 7.9 по скалата на Рихтер беше филм (Японски беше май)м който излезе, когато бях дете в 4 клас. Тъкмо взимахме дробите, обаче още бяхме на обикновени дроби и се опитвах да схвана какво точно е 7,9 спрямо 7/9-ти. Но филма съм го запомнил