Author Topic: Новата система за таксуване  (Read 258396 times)

Offline NiGhtPiSH

• Защо пиша толкова много?
  • Sofia Hardcore
    • View Profile
Re: Новата система за таксуване
« Reply #160 on: 28.02.2008, 21:28:18 »
Отсега ми е бедна фантазията бабките какво ще правят с тея валидатори
"Бирата е най-великото изобретение. Колелото също не е зле, но не върви с пържени картофки."

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
« Reply #161 on: 28.02.2008, 21:32:46 »
Бабките ще ги оставят на сегашната система.

Offline Tatra

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 229817817
    • View Profile
    • Email
« Reply #162 on: 28.02.2008, 22:15:19 »
[quote name='Repcho' date='4th November 2007, 14:06' post='45509']
според мен най удачно би било да се запази сегашната система с дупчене на билета като обаче се монтират навсякъде перфоратори като в 2057-така и на хората ще им е по лесно и удобно а и системата запазва своята простота.

Винаги съм се чудил тези перфоратори в България ли са монтирани или така си идва от чехия
ТРАМВАЙНО ДЕПО "БАНИШОРА"
Трамвайна мотриса инв. ном.: 936
линия номер: 6

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #163 on: 28.02.2008, 22:37:36 »
Quote from: Tatra
Винаги съм се чудил тези перфоратори в България ли са монтирани или така си идва от чехия
Аз пък се чудя, откъде има все още питащи.Не го ли виждаш, че има и четири броя ел.табели, че е по-различен от останалите  Така си идва оборудван.

Offline maniak

• Нямам спирка
  • Оптимист
    • ICQ Messenger - 278834436
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/47270324@N08/
    • Email
« Reply #164 on: 28.02.2008, 23:21:28 »
Аз да успокоя всички относно сроковете за изграждане на системата. Правилно всички гласят по медиите за дата около юни, мен ме бяха дезинформирали...

Offline бушона

• Наистина съм луд
  • MB O 345/G, Citaro, Conecto & Tedom fan
    • View Profile
« Reply #165 on: 29.02.2008, 09:37:58 »
Аз пък си мисля, че и тук няма да липсват гратисчии.

Offline LG_

• Строител
  • Модератор
  • Нямам спирка
  • for a better infrastructure
    • ICQ Messenger - 354966774
    • View Profile
    • Email
« Reply #166 on: 29.02.2008, 10:15:28 »
Quote from: maniak
Аз да успокоя всички относно сроковете за изграждане на системата. Правилно всички гласят по медиите за дата около юни, мен ме бяха дезинформирали...

А ще може ли да се таксува и на разтояние, а не само на време, или медиите ни дезинформират?
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.(Марк Твен)

Quote from: geogregor
Underground trains already resemble more of the cattle transports than transportation system for humans.
Actually cattle could never be transported in such awful conditions due to animal welfare regulations. But no one gives a damn about how Londoners travel!

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
« Reply #167 on: 29.02.2008, 11:42:25 »
По моя информация - не, въпреки че маниака предполагам има по-точна информация от Микроелектроника.

Offline borosport

• Нямам спирка
  • Hate users!!!
    • ICQ Messenger - 304771719
    • View Profile
    • Email
« Reply #168 on: 29.02.2008, 16:49:30 »
Проекта си е за отчитане по време, няма екстри за разстояние за съжаление, не че ще им е трудно на Микроелектроника да го въведат. Аз обаче съм против да плащам за задръстванията. Добре, че съм си с карта.
Най-дългите градски автобусни линии са:
- А111 - 50320 м двупосочно
- А83 - 37000 м двупосочно
- А11 - 32005 м двупосочно
Най-дългите крайградски автобусни линии са:
- А28 - 64540 м двупосочно
- А70 - 56645 м двупосочно
- А3 - 55870 м двупосочно
Тройната коалиция от А до Я

Offline LG_

• Строител
  • Модератор
  • Нямам спирка
  • for a better infrastructure
    • ICQ Messenger - 354966774
    • View Profile
    • Email
« Reply #169 on: 29.02.2008, 17:26:57 »
По моя информация - не, въпреки че маниака предполагам има по-точна информация от Микроелектроника.

питам защото ето какво е написал маниака

Quote from: maniak
днес видях произведенията на микроелектроника за София. Представители обясниха и начина на действие на новата система за таксуване.
Давам вариантите:
1. човек с чип карта. качва се и до посочения валидатор приближава картата. на дисплея излизат 6 иконки
а) пътуване 30мин с прекачване
б) пътуване 60мин
в)                90мин
г)                с куфар
д)                с още един човек
е)                с дете
ако не изберете нито едно от тези отчитането ще стане по спирки. ако натиснете 60 мин - пътувате с колкото си искате превозни средства, но за 60мин.
ако натиснете бутона за още един пътник, от вашата сметка на чиповата карта ще се извадят пари за още един човек
2)качвате се без билет. отивате до автомата за билети (на снимката) и пъхате необходимата сума. излиза ви билетче. ВНИМАНИЕ. автоматът НЕ ВРЪЩА РЕСТО. това е предвидено още от условията на конкурса, така че общината много добре си е направила сметката.
до мястото за поставяне на монети има бутон, който прекратява издаването И ВРЪЩА СЛОЖЕНИТЕ МОНЕТИ.
3)при качване на контрольор същия носи подобна чипова карта, но тя блокира компостьорите и вече никой не може да дупчи/да си купи билет. това може и да го направи шофьора, но ако му монтирата бордови компютър (едва ли)

НЕДОСТАТЪЦИ.
1)устройствата ще бъдат монтирани до всяка врата ПО ЕДНО, това означава, че качващи се и слизащи ще трябва да маркират картата си на едно и също устройство.
2)лелките, хората от провинцията... дори не искам да си представя подобни ежеминутни ситуации
3)вандалите - устройствата са защитени среще удар, така че лесно няма да ви се дадат.
4)други недостатъци  

Като заключение.
1)Спецовете от микроелектроника много са ни харесали гпс системата, като я оценяват за една от най-добрите. не ме питайте по какви критерии са стигнали до този извод
2)системата е готина, дано наистина издържи на нашите характери. както знаем всяко ново нещо не винаги се посреща с одобрение, надявам се наистина да забачка и повечето хора да са доволни (винаги ще има мрънкачи...).

П.С. После ще добавя и още снимки
« Last Edit: 29.02.2008, 18:27:07 by LG_ »
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.(Марк Твен)

Quote from: geogregor
Underground trains already resemble more of the cattle transports than transportation system for humans.
Actually cattle could never be transported in such awful conditions due to animal welfare regulations. But no one gives a damn about how Londoners travel!

Offline bikerider_

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #170 on: 29.02.2008, 18:23:08 »
Хайде да се замислим за пътуване в час пик, например по линия като ТМ5, как всички 1 по 1 си купуват билет от устройстовото до вратата в невъобразимата блъсканица, където не може да се обърнеш или игла да падне на пода и как трамваят седи по 15мин. на 1 спирка, понеже нещастните пътници едвам се каканижат на вратата, докато се натъпчат в каруцата...
Или пък друга ситуация - пътуващ със 102/260/83 (или почти който и да е друг автобус, висящ в задръстване 1/2 от времето за направата на 1 курс) в час пик си взима билет за 60 мин, 30 от които изтичат в задръстването!!! Що за дебилщина, да им плащам за това, че седя на 1 място в запрашения и натъпкан да пръсване автобус?!
Е тва е! Някои хора, които са решили да въведат тази глупост за време наистина не са с всичкия си!
« Last Edit: 29.02.2008, 18:28:12 by bikerider_ »
Аз съм "софиянец"...през седмицата със семейството ми задръстваме София с трошките си 3-та злоупотреба, а през уикендите отиваме по родните си места и оставяме София да подиша... - практика на "софиянци"

Offline maniak

• Нямам спирка
  • Оптимист
    • ICQ Messenger - 278834436
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/47270324@N08/
    • Email
« Reply #171 on: 29.02.2008, 18:31:15 »
Това, което съм написал септември е актуално и днес. Просто съм обяснил възможните начини за таксуване, но ако общината изберат един, не означава, че ще ги има другите, не означава и, че няма да може в последствие да се смени начина на отчитане.

Offline greg

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #172 on: 01.03.2008, 11:37:11 »
И какво толкова неудобно виждате в таксуването по време. Нима мислите, че в случай на задръстване и пътуване повече от час, контрольорите ще успеят да ви свалят! Вие няма да сте единствените.
Най-добрият вариант е отчитането да е за 1 час! Общо взето от всеки квартал до центъра е възможно да се стигне за 1 час.

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
« Reply #173 on: 01.03.2008, 18:38:29 »
Забравих в кой трамвай го видях, но вече беше тествана удароусточивоста на валидаторите - беше свалена пластмасовата кутия, а отдолу се виждаше само куплунг за кабелите.

Offline bikerider_

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #174 on: 01.03.2008, 20:59:22 »
Quote from: greg
И какво толкова неудобно виждате в таксуването по време. Нима мислите, че в случай на задръстване и пътуване повече от час, контрольорите ще успеят да ви свалят! Вие няма да сте единствените.
Най-добрият вариант е отчитането да е за 1 час! Общо взето от всеки квартал до центъра е възможно да се стигне за 1 час.
Извинявай, приятелю, има хора, които пътуват от единия до другия крaй на града, понеже им се налага.А не само до центъра. Да не говорим, че в час пик за 1ч. дори е трудно да се достигне от квартал в периферията до центъра. И не ме интересува, дали контрольорите ще могат да ме свалят - мен или още 20 човека, заедно с мен. Просто не искам да си имам разправии с тях постоянно, заради 1 дебилно замислена система. Това е! Толкова много ли искам?! И какво не ми харесва ли?! Не ми харесва, че в речниковото значение на думата транспорт е заложено средство за придвижване от т.А до т.В, а някой си глупак е решил да ме ограбва, затова че рейсът виси в задръстване 1/2 час за разстояние, което иначе се взима за 20 мин.! Разбра ли ме сега?
« Last Edit: 02.03.2008, 01:31:52 by bikerider_ »
Аз съм "софиянец"...през седмицата със семейството ми задръстваме София с трошките си 3-та злоупотреба, а през уикендите отиваме по родните си места и оставяме София да подиша... - практика на "софиянци"

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #175 on: 01.03.2008, 23:04:44 »
Да добавя и фактът, че при таксуване по време ще имат интерес разписанията да са максимално разтеглени.
Един пример-при нормални около 45-50 мин от Гоце Делчев до Младост 4 със 76, в петък поради задръстване пътувах малко над 1 час и 30 мин, демек малко над 90 мин.
Най-добре е таксуването да бъде по изминато растояние-като се качиш маркираш си картата и ти взима целият кредит, като слезеш ти връща останалото и ти таксува само изминатите километри.
Иначе картите за ученици, студенти и пенсионери предполагам че ще се останат същите, каквито са в момента.
« Last Edit: 01.03.2008, 23:06:49 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline greg

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #176 on: 02.03.2008, 12:41:51 »
Quote from: Ivo
.......Най-добре е таксуването да бъде по изминато растояние-като се качиш маркираш си картата и ти взима целият кредит, като слезеш ти връща останалото и ти таксува само изминатите километри.
Иначе картите за ученици, студенти и пенсионери предполагам че ще се останат същите, каквито са в момента.
Вероятно имаш предвид не карта по принцип (за определена линия или цяла мрежа), а "карта", включваща няколко билета. В случай, че си с карта, въобще няма да се маркираш. Маркирането е за тези с билети, съответно "карта" - магнитен талон с 10 билета например (както досега).
Не би било практично решение да се маркираш и на качване, и на слизане. Такава практика по света предполагам има само при някои метрополитени, където идеята е да не те пуснат да излезеш, в случай, че си влязъл в системата с маркиран билет на по-малка стойност (за по-малко разстояние), а си пропътувал разстояние до метростанция в други зони (пояси).
Предполагам, че дори и в големи градове, където стойността на билетите е в зависимост и от пътуване до различни зони, маркирането е за време.
Сигурно е възможен и вариант за 90 мин., а не само 60 мин. Също така си мисля, че би било нормално пътуването до селищата около София да е с билети на по-висока стойност. Вероятно така ще се сложи начало на районирането. Всъщност и преди 1989 г. билетите до всички села около София бяха на цена по-висока от нормалната. Тогава борбата бе селата да станат квартали, за да може да се пътува с билет от 6 ст. Затова и Ботунец стана квартал (въпреки отдалечеността му), за да могат, пътувайки евтино, да се чувстват граждани живеещите там, както и работещите в Кремиковци.
И така вариант 60 (90) мин. за 1 билет:
-в града се предлага 0,80 (0,90) лв.;
-в крайградската зона като Банкя, Нови Искър 1,20 (1,40) лв.
Това обаче въобще не е много, тъй като с маркиран 1 билет човек ще се придвижи от Нови искър след прехвърляне на Тм12 до центъра.
Също така и за "гражданите" билетът за време има своите невероятни предимства. В рамките на определеното време можеш да смениш няколко превозни средства, т.е. да избереш по-празното, да си отпочинеш от блъсканицата (напр. сп. Окръжна болница и сп. Плиска за пътуващите от Младост и Дружба)......

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #177 on: 02.03.2008, 12:54:37 »
Ако системата работи по описания от Маниак начин, ще е супер. Иначе ако е само на време, няма да е много честно, да не говорим, че тогава много шофьори може умишлено да се влачат.

Offline greg

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #178 on: 02.03.2008, 12:58:22 »
Quote from: ozzy
Ако системата работи по описания от Маниак начин, ще е супер. Иначе ако е само на време, няма да е много честно, да не говорим, че тогава много шофьори може умишлено да се влачат.
Все пак има разписание, не могат умишлено да се влачат!! Описаният от Маниак начин е наистина перфектен, но е и прекалено усложнен. В София все още няма никаква система и би трябвало да се почне от нещо по-обикновено, по-просто. Никога нищо не е съвсем честно, а и не може да бъде. До момента и за пътувания от 1,2 спирки плащаш за цял билет, ако се абсолютира разстоянието ще бъде несправедливо за повечето от жителите на града. Малко са тези, които живят близо до работното си място.
« Last Edit: 02.03.2008, 13:09:04 by greg »

Offline bikerider_

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #179 on: 02.03.2008, 13:08:28 »
Quote from: greg
Все пак има разписание, не могат умишлено да се влачат!!
Бреййййй, верно ли?! А нима не може от диспечерската служба да направят разписанията на локум тогава?! 214 вместо сегашните 184 минути курс на А111 как ти се струва, мой човек?! Май 1 часовиия билет няма да ти стигне и в 1-та посока само...
И да те информирам 1 друго място по света - Германия. Там билетите са на зони, а не за време.
« Last Edit: 02.03.2008, 13:10:49 by bikerider_ »