Само дето в момента, имаме голям ръст в икономиката и постоянно се увеличават работните места, има инвестиции, а работещите постоянно намаляват (било поради пенсиониране или забягване по чужбина), и работните места са повече отколкото хората в трудоспособна възраст...с други думи в момента работниците са в силната позиция, а работодателите в слабата. Да не говорим, че много работодатели вече въобще не ти гледат образованието, знаят си как се учи във ВУЗ сега, а гледат да си що-годе интелигентен и грамотен и предпочитат те да те обучат с фирмено обучение и стажове. Освен ако не е нещо много специализирано, инженер, лекар, технолог и нещо подобно никой не ти търси конкретно образование.
Така че, който си има акъл в главата като стой та гледай особено в София още на другия ден си е хванал друга работа за тия пари, ако ще и да няма друго образование. Аз пък имам познати дори само със завършен 8-ми клас, ама си разбират имат си акъл и си изкарват по над 2 бона на месец, така че можещия и работещия ни най-малко трябва да го притеснява точно това. А и работодателите сега ги е страх да гонят хора, защото а изгонят някой, а не могат да немерят друг половин година и всичко им се обърква, и предпочитат да си траят за разни дребни нарушения за да не им бягат хора. Защото това си им е и загуба на пари. Знам за случай, в който шефа на един цех се скарал за някаква дреболия, глупост с фрезиста и го изгонил. И му се върнало в търкано, после половин година не можел да намери човек който да работи с фрезата, оттам забавени поръчки, неустойки, загубени клиенти. В крайна сметка стигнал дотам да намери пак същия човек да му се извини и да го помоли да се върне на работа.