Author Topic: Бутони за отваряне на вратите от пътниците  (Read 118543 times)

Offline vesko76

• Нямам спирка
  • Van Hool & Citaro G - fan
    • View Profile
Някой може ли да ми каже в кои автобуси от софийския градски транспорт работят СТОП-бутоните на вратите?
Аз се сещам в момента за 2132,2136,2153,2161,2167. Но със сигурност има и още.

Другото ми питане е защо ги разкачиха още навремето? Нали целта е тези стоп-бутони да се ползват, както навсякъде в Европа? А и така ще е много по-лесно на водачите да се ориентират дали има пътници за слизане да речем през нощта или рано сутринта.

Offline T1000

• Защо пиша толкова много?
  • Ferrari S.p.A.
    • View Profile
    • www.diecast-utopia.com
По втората част от питането ти, според мен е защото сме си прост народ. До ден днешен виждам как деца (а понякога и големи  :rolleyes:) си "играят" с тях и ги настискат ей така да "видят" работят ли или класиката: "бе нали не работи, к'во го натискаш?" – "ей така", или ги държат натиснати постоянно я с пръст, я с дъвка... Други нервничат и само ги човъркат през 5 секунди, то шофьорът ще се побърка, ако трябва да ги търпи по цял ден.
I'll be back®

Offline Muslon

• Маниак
    • View Profile
Какво му пречи на шофьорът ако някой си играе с бутона?! Звукова сигнализация има само при първото натискане обикновено.

Offline vesko76

• Нямам спирка
  • Van Hool & Citaro G - fan
    • View Profile
То звукова сигнализация не е нужна. На таблото светна един бутон, който след това угасва след като шофьорът отвори вратата. Тъй че и да си играе някой, то повече няма как да светне.

Offline tiristor

• Нямам спирка
  • За пускане на БГ-1300 по линии 4 и 11!
    • View Profile
    • Email
Изпочупиха ги 2 години след въвеждането им. По О 305 Г (когато бяха по 74 през 1996-97г) ги имаше и работеха масово. И аз съм си играл с тях като малък, в някои хлътваше копчето и повече не можеше да се извади :rolleyes:

Offline rebelheartous

• Запален по ГТ
    • ICQ Messenger - 161516830
    • View Profile
Прави се забележка на младЕЖа и той престава да борави с копчето :P Лично за мен това е вариантът да се научат по-малките. И веднага трябва да заработят всички STOP-бутони. Не може да чакаме след 10, 20 или 30 години някой да се научи.

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
от О345Г единствено на 3585 работят бутоните

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
Прави се забележка на младЕЖа и той престава да борави с копчето :P Лично за мен това е вариантът да се научат по-малките. И веднага трябва да заработят всички STOP-бутони. Не може да чакаме след 10, 20 или 30 години някой да се научи.
Да, може както в БМЦ-тата по 72 да има микрофон при шофьора и когато някой почне да си играе, той да му се скара по уредбата :D

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
Микрофони има във всички автобуси почти, дори и в икарусите, просто никой не ги използва. Вече може и да са съвсем занемарени и да не работят, но иначе има. Просто е къде по-приятно да се изкряскаш че автобуса е за гараж, вместо да го съобщиш по уредбата. Но тук отново се опира до липсата на адекватно мислене от страна на пвоечето водачи.
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Offline T1000

• Ferrari S.p.A.
    • View Profile
    • www.diecast-utopia.com
Преди години тук-таме ги ползваха :) Няколко пъти съм слушал в Икарус радио през говорителите, а на два пъти в 72 (по времето на Сиббус) шофьорите ги ползваха, даже един път каза "Уважаеми пътници, моля пътувайте с повишено внимание тъй като в автобуса се качиха джебчийки" и на следващата спирка 5-6 ромки тихомълком се изнизаха от рейса  :D
I'll be back®

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Микрофони има във всички автобуси почти, дори и в икарусите, просто никой не ги използва. Вече може и да са съвсем занемарени и да не работят, но иначе има. Просто е къде по-приятно да се изкряскаш че автобуса е за гараж, вместо да го съобщиш по уредбата. Но тук отново се опира до липсата на адекватно мислене от страна на пвоечето водачи.
В нито един от новозакупените през последните 10 години автобуси няма микрофон с изкл. на румънските конекта на Карат. Икарусите може и да са имали, но това трябва да е било преди повече от 15 години

Offline rebelheartous

• Запален по ГТ
    • ICQ Messenger - 161516830
    • View Profile
Да, може както в БМЦ-тата по 72 да има микрофон при шофьора и когато някой почне да си играе, той да му се скара по уредбата :D

Да, това е идея и мисля, че ще върши доста добра работа по отношение на възпитанието. Все отнякъде трябва да се почне.

Offline tauri

• Превозвач
    • View Profile
А ето по какво сме различни от европейците. Софийския е единственият столичен транспорт  в ЕС без система за съобщаване на спирките.  :fan:
The Grand Tour

Offline tiristor

• Нямам спирка
  • За пускане на БГ-1300 по линии 4 и 11!
    • View Profile
    • Email
Някъде писах, че в един или два Икаруса стои микрофона до водача - запазен. Но това не означава, че работи.

А в 2902, 2924, 2104 и 2108 няма ли работещи микрофони?

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
В нито един от новозакупените през последните 10 години автобуси няма микрофон с изкл. на румънските конекта на Карат. Икарусите може и да са имали, но това трябва да е било преди повече от 15 години
В БМЦ-тата които се движат по 73 има микрофон и съобщителна уредба. В О 302 Т също има микрофони, мисля че работят но те са закупени през 1992-ра някъде. Иначе в автобусите втора употреба си има.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
В нито един от новозакупените през последните 10 години автобуси няма микрофон с изкл. на румънските конекта на Карат.
В повечето БМЦта по 72, 73 и 90 гарантирам, че има и се ползват отвреме-навреме.

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
ок, тия новите бмц-та ги забравих

Offline Petruccy

• Приятел на ГТ
    • View Profile
Стоп бутоните работеха масово в зелените мерцедеси. Също така в дювазите, като се натиснеше едно копче на дръжката между вратите и дрънваше 1 камбанка при вамтана :D
СМЪРТ ЗА ЧАЛГАТА!!!

Offline bahner

• Маниак
    • View Profile
Преди месец в Т6А2-СФ ватмана каза че е за депо по микрофона.мн се стреснах.
аа на кончара как се дивяха всички на бутоните...
Галерия за градски транспорт - https://www.flickr.com/gp/127247218@N05/qB017P

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
е на всичко може да са се дивили, но точно на стоп бутоните надали, тях ги има дори в О305.