Author Topic: Антиобществени прояви на пътниците  (Read 321632 times)

Offline burtan

• Запален по ГТ
    • View Profile
Quote from: bgpower
Ми нека съм виновен!Повярвай ми, ако бях хванал тези, дето бяха надраскали новите влакове щях да ги убия!В България в днешно време малко нови неща и поне тях трябва да си пазим. Тази псевдо култура не смятам, че е подходяща точно върху и в ГТ...
Напълно те подкрепям!

Offline bgpower

• Запален по ГТ
    • ICQ Messenger - 166789683
    • View Profile
    • http://
Quote from: burtan
Напълно те подкрепям!

Малко пресилено прозвуча, но мисля разбрахте идеята ми...

Мисля, обаче че напоследък намяла вандализма по транспорта, или само аз си втълпявам нещо...

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
http://www.nventure.net/upload/files/1408(3).jpg

Вие виждате сами... Това е тролей 1408 (екс 2508), коийто беше един от здравите.
Сега точно до последната единична седлака плоскостта (която беше оригиналната) е змазана с бяла боя, щото е надраскана.
Също така беше доста разпоространено едно надписче "FAK OFF" (даже е написано неправилно) лятото на ТБ 2121, 2920, трамвай 4127, а и на много места из ж.к.Хаджи Димитър.
Автобус 2505 мина основен ремонт февруари-март някъде, но сега е станал пак кочина -има скъсани седалки, надраскани са седлаки, стени, стъкла...
Няма автобус Конекто Г, чийто "шкаф" най-отзад да не е надраскан. Аз не мога да се примиря с това...
Веднъж чакам 120 към 21:30 на Хладилника и тъкмо тогава имаше мач Левски-Цска (ЦСКА биха) и един гамен, доста доволно беше взел еин перфоратор та си го размахваше... Идеше ми да ида и да му счупя ръка/крак/глава/ребро/всичко, ама нали съм сам и ще ми се хвърлят сто говеда...
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Online Balkanton

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/39030307@N07/
в. "Новинар"

Камери в автобусите заради вандали
4.4.2006 г.
    20 автобуса и един тролей счупени след мача "Левски" - ЦСКА

--------------------------------------------------------------------------------

Разбити тавани и стени, изтръгнати лампи и кабели и червено шалче в перфоратора - това е резултатът от неделното дерби "Левски" - ЦСКА за този софийски тролей. Ремонтът му ще струва поне 700 лв. и ще продължи най-малко 2 дена. Тролеят е от партидата наскоро обновени возила, на които са били сложени платформи за инвалиди и са сменени всички детайли от вътрешността. Зачестилите случаи на вандализъм са причината и в градския транспорт да се поставят видеокамери.    
    Камери ще записват вандалите в софийските автобуси, тролеи и трамваи, съобщи вчера зам.-кметът Цветан Цветанов. Това ще е опит да се намалят кражбите и вандалските прояви във возилата и да се търси отговорност от виновниците. Футболът и емоциите, свързани с него, са най-честата причина за вандализъм в обществения градски транспорт, обясниха от Столичната община. Именно затова в такива дни по улиците и натоварените и дълги линии се пускат стари возила, а автобусите са "Икарус".
    Резултатът от неделното дерби "Левски" - ЦСКА е 20 автобуса и 1 тролей, които са били потрошени от емоционални фенове-хулигани. Директорът на общинската фирма "Автотранспорт" ЕАД Асен Добранов съобщи, че поне 30 000 лв. ще са необходими за ремонта на бусовете. "Всеки път, когато има мач, в гаража пристигат поне по 2-3 тролея и още толкова трамвая, които са разбити и се нуждаят от ремонт", оплака се вчера и шефът на електротранспорта Иво Василев. Обикновено ремонтите се поемат от дружеството, защото, докато на сигнала на шофьора се отзове полицай, хулиганите са избягали, обясниха транспортните шефове. В неделя вечерта в депото в "Надежда" е прибран тролей, който наскоро е бил ремонтиран. Той е от партидата от 5 тролейбуса, на които наскоро са поставени платформи за инвалиди, сменени са тапицериите на седалките, плоскостите по тавана и отстрани. Обновяването на тролеите е струвало 40 000 лв., а сега ще трябва да се похарчат отново поне по 700 лв. заради вандализма, каза Иво Василев. Всяка седмица има и по няколко трамвая и тролея, които се пребоядисват заради графити. Работниците вярват, че видеокамерите ще стреснат вандалите и ще намалеят потрошените и изрисувани возила. Зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов също подкрепи идеята, но уточни, че камерите трябва да бъдат поставени от застрахователя, който в случая е "Булстрад". Според Стоилов видеонаблюдението ще е полезно, защото вандалите ще си плащат нанесените щети и ще се залавят крадците.

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
от доста време се лансира тая идея

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
Ама тия камери да записват и водачите!
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Quote from: Dragon
Ама тия камери да записват и водачите!
Ужас! Ти ще се съгласиш ли да си водач,ако бай Брадър те гледа цял ден?
Пък и инсталирането на камери е сериозна инвестиция. И докато на улиците се монтират на недостъпни места, в автобусите такива места няма. Това значи, че едно синьо или червено шалче или спрей може да я обезвреди, след което ще последва фаталният удар с тежък предмет и СКГТ ще е със 100 евро назад.
Но поне детектор за дим може да монтират в кабините. През миналата пролет бяхме на екскурзия с фирмата. Бяхме настанени в един хотел в Монтекатини около Флоренция. Правеше впечатления множеството знаци със задраскани цигари по фоайетата. На пръв поглед - нищо особено, нашенец не можеш да уплашиш с някакви си стикерчета. Но изненадата за пушачите предстоеше. Във всяко помещение - стая, коридор или баня имаше димен детектор и секунди след запалването на цигара се задействаше сирена, която огласяше целия хотел, а "провинилата" се стая светваше на табло на рецепцията.

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
Практика в мног страни е поставянето на камери в полицейските коли като записва и полицайте. В мног учереждения също е пълно с камери за наблюдение включително и на персонала. Защо тогава да не записва и водачите в градския транспорт?
Но когато се сложат таквиа съответните превозни средства трябва да са обозначени че се извършва видеонаблюдение.

Offline vesko76

• Нямам спирка
  • Van Hool & Citaro G - fan
    • View Profile
вижте какво е станало с тролея

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Практика в мног страни е поставянето на камери в полицейските коли като записва и полицайте. В мног учереждения също е пълно с камери за наблюдение включително и на персонала. Защо тогава да не записва и водачите в градския транспорт?
Но когато се сложат таквиа съответните превозни средства трябва да са обозначени че се извършва видеонаблюдение.
С полицаите работата е друга. В англо-саксонското законодателство всяка дума и действие по отношение на ченгетата и тяхното противодействие отиват директно в съда като доказателства.
Иначе по принцип има камери, наблюдаващи персонала, но предимно на места, свързани със сигурността и със спазване на някаква поверителност. Вероятно има законова възможност това да се осъществи на всяко работно място, но е изключително подтискащо и се избягва. Специално шофьорите трябва да бъдат наблюдавани отвън - от катаджиите, а не отвътре. Не знам, практикува ли се някъде в МГТ по света монтажът на тахографи.

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
Quote from: blagun
... Не знам, практикува ли се някъде в МГТ по света монтажът на тахографи.
Поне за Женева мога да потвърдя веднага.
Тахограф 0405G
« Last Edit: 05.04.2006, 23:28:46 by difian »

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Quote from: blagun
През миналата пролет бяхме на екскурзия с фирмата. Бяхме настанени в един хотел в Монтекатини около Флоренция. Правеше впечатления множеството знаци със задраскани цигари по фоайетата. На пръв поглед - нищо особено, нашенец не можеш да уплашиш с някакви си стикерчета. Но изненадата за пушачите предстоеше. Във всяко помещение - стая, коридор или баня имаше димен детектор и секунди след запалването на цигара се задействаше сирена, която огласяше целия хотел, а "провинилата" се стая светваше на табло на рецепцията.
Такива детектори за дим наслагаха и в университета ми (в НБУ) и наистина има ефект,веднага хваща,като някой запали цигара.

Аз така и не разбрах на шофьорите кога им е позволено да пушат нали имаше нещо до 2 или 3 спирки преди последната?
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Quote from: Ivo
Аз така и не разбрах на шофьорите кога им е позволено да пушат нали имаше нещо до 2 или 3 спирки преди последната?
Може и да е имало преди подобни разпоредби, но след 01.01.2005 е абсолютно забранено да пушат цигари в ППС-тата.

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
Поредния парадокс е че според вътрешните разпоредби имат право да пушат от предпоследната до първата спирка от маршрута си, но според законите на Република България пушенето на обществени места като автобусите на ГТ е забранено.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
Quote from: vesko76
вижте какво е станало с тролея

Ай тяхната м****а! Най-малко съм предполагал, че депо "Надежда" ще изгори заради мача...
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline vesko76

• Нямам спирка
  • Van Hool & Citaro G - fan
    • View Profile
Бтв кой е номера на потрошения тролей?

Online ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
Кофтито е, че има потрошени БМЦта и 0345г!Тия от гараж дружба имат ли мозък?Защо този път оставиха хубавите рейсове на произвола, вместо да пуснат икаруси като Малашевци?

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Поредния парадокс е че според вътрешните разпоредби имат право да пушат от предпоследната до първата спирка от маршрута си,
Както вече посочих, тези разпоредби автоматично са отпаднали от 01.01.2005 (т.е. не трябва изричен нормативен акт за отмяна, след като противоречат на по-нов нормативен акт, приет от по-висша инстанция). Те вече не важат и във форума на СКГТ има случаи на санкционирани водачи.

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
Тази разпоредба е от началото на миналта година, т.е. след издаването на закона. И тя е просто вътрешно разпореждане. Просто е причина за налагане на санкции. СКГТ не могат да налгат санкции за нарушаване на законите на България, могат по вътрешните наредби. Това че тази гласи че е забранено пушенето от първата до предполседната спирка. Не се споменава че е разрешено в другия участък така че не си противоречи. Ако инспектор от ХЕИ се качи в автобус където водач пуши, те имат право да го глобят по всяко време по българските закони.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
СКГТ не могат да налгат санкции за нарушаване на законите на България, могат по вътрешните наредби.
Това е заблуждение, което за съжаление битува в цялата нашенска бюрокрация. Съгласно Конституцията тя самата, международните закони, които България е ратифицирала, родните закони, постановленията и т.н. имат пряко действие. Но примерно данъчната администрация отказва да прави ревизия по ЗОДФЛ или Кодекса за социално осигуряване, например, а чака наредби и указания на своето началство. Новият НПК не можел да се задейства, докато министерството на правосъдието не приеме куп поднормативни актове и т.н., примери много.

Прав си, че контрольорите на СКГТ няма да те санкционират, даже и да извършиш престъпление (кражба, хулиганство) във возилото, а само ако нарушиш техните вътрешни разпоредби и указания.