Author Topic: Антиобществени прояви на пътниците  (Read 321678 times)

Offline mitzubi6i

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
Преди няколко дни се возих на Песа (2304) по линия 1 в посока ж.к. Иван Вазов. Слизам на Петте Кьошета. Трамваят тъкмо затвори врати и потегля, а някакви дечурлига отзад се опитваха да го догонят. Като видяха, че няма да го хванат, започнаха да го целят с малки камъчета по задницата.  :help: Добре, че нямаха нещо по-голямо подръка. :X

Offline bonbon

• Наистина съм луд
    • View Profile
От фейсбук страницата на ЦГМ

"Снощи, около 20.20 ч. на пл. Македония в посока към Съдебна палата, е счупено странично стъкло на трамвай от линия 8 от неизвестен . В 23.20 ч. в ЦГМ е съобщено, че има още два трамвая, които са се прибрали в депо и са установени счупени салонни стъкла. Установените щети са счупени общо три салонни стъкла между вратите на мотрисите. Екип на 2-ро РПУ води дознание. "

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Редовно хвърляне на снежни топки по трамваите, някои от които с камъни или буци лед. Песите също са под прицел... Вчера се качих на 83 от Добротич до бул.България. Зад мен на седалките стояха едно момче (16-17 годишно) и баща му. Момчето заговори за нещо, някакъв пистолет, спрейове и т.н., а докато минавахме покрай Красна поляна каза това: "мен не ми е проблем да вляза в депото и да изрисувам стените, но стената няма да ми е достатъчна." Великият баща го подкрепи в начинанието. След това загледаха оградата на бившия електрокарен завод, която също от части е издраскана :help: А щом не му е проблем да влезе в депото, то спокойно може да си рисува където си поиска :blink:

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Ако се чудите, защо по наше време нямаше такива изпълнения: ами просто хванатите биваха изключвани от училище и комсомола. По-нататък завършването на средното им образование можеше да стане само като частни ученици или във вечерно училище. Изключените от комсомола нямаха право да учат висше образование. Т.е. в момента, когато навредиш на държавата, тя те лишава от достъп до всичко, което финансира.
Може да е малко жестоко, но си има възспираш ефект.

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
......Дори да не се стигнеше до изключване от училище, най-малката работа беше "да ти намалят поведението". А поведение намаляха от "примерно" в "добро", от "добро" в "задоволително", от "задоволително" в "лошо" и за много по-малки работи - например за 5 неизвинени отсъствия. А това нещо случи ли ти се в последната учебна година - 11-ти клас, директно губиш правото да учиш висше. Точно това се е случило с баща ми, защото в учебно време са ходили с баба ми за 2 дни в Търново на клетвата на братовчед му, тогава вече курсант във военното училище, но без да занесе предварително извинителна бележка. Просто е бил "нарочен" от класната в Катунци, понеже е искала да и занесе малко грозде, а той и казал "знаете къде е лозето, отидете да си наберете"....Също ако те изключат от комсомола - дори в университета - например за кръшкане от бригада - това автоматически означава изключване и от университета......

А да не говорим, че тогавашните родителски тела въобще не бяха като сегашните. Дори за много по-малка работа от драскане в трамвая или пък рязане на седалки, например за неотстъпване на място на някоя баба, първият възрастен съвсем непознат чичко ще ти тури един бой "на място", после може да се стигне и до милицията, и там бой, а накрая викат и родителите ти, които първо ще потънат в земята от срам, а после - ела, че ми трябваш - и вкъщи бой. Плюс задължителното информиране на училището, в което учиш, и веднага ще ти намалят и поведението, което се съобщава по радиоуредбата така, че да го чуят всички. Тогава нямаше такова понятие "оплакване от възрастен" или още по-малко от учител - те просто винаги са прави. Ако вкъщи кажеш, че в училище учител те е нашамарил - и вкъщи ще ядеш още бой. Същото важи и само ако някой се оплаче, че си тормозил по-малките деца.....Тогава абсолютно всички родители бяха с такава нагласа, независимо дали са били най-обикновени работници или "висши партийни величия"....Спомням си един случай, когато на село синът на кварталния милиционер крадеше огледалата от автобусите - онези, големите, черните, хубавите Икарусови огледала, и ги раздаваше на децата да си ги монтират на вилките на колелата.....Като се разбра, че е той, такъв пердах беше ял от баща си, че две седмици не се появи на улицата....Сега не го коментирам - децата биват възпитавани на егоизъм, на бабаитлък, на келешлък, на това как да мачкат другите и всеки яростно си защитава детето дори и в случаите, когато е доказано виновно. Родителите са изключително много виновни - така си глезят хлапетиите, че няма накъде просто.....

В моето училище имаше случай на ученик, който беше изпратен в трудово-възпитателно училище затова, че е наплюл учител, независимо, че баща му беше партиен секретар в Кремиковци. А някъде през пролетта на 1989-та, малко след като пуснаха трамвая до Обеля, двама от другия клас се качиха да се гонят в спрял на спирката пред 140-то училище трамвай, та първо ватманът ги наби, после учителката им, сетне свикаха и родителска среща, после не знам....

А контролът като цяло беше тотален и от страна на родителите, и от страна на обществото - повече от половин година събирах пари от връщане на бутилки и от сладолед, за да си купя влакчета и метален конструктор от "Млад техник" и въпреки извънредно големия за тогава късмет това, което исках да се задържи и никой де не го купи преди мен, продавачката отказа да ми ги продаде - "Ще дойдеш с майка си". А родителите ми бяха твърдо против - вече съм бил голям за такива работи....
« Last Edit: 04.02.2014, 13:45:17 by IKAR »
По рейс и по жена не се тича!

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
Разбирам да е по-краен квартал, ама на площад Македония по това време си има хора, но явно никой не е реагирал. Просто в днешно време хората са егоисти, мислят само за себе си и не обръщат внимание на това, което не ги засяга пряко :/

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
В Германия първият, който види, че някой драска или реже седалки, ще се обади в полицията...Ние тука "мен това какво ме засяга?"...

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
В Германия първият, който види, че някой драска или реже седалки, ще се обади в полицията...Ние тука "мен това какво ме засяга?"...
А при положение, че е прието да се проявява такова отношение биха ли реагирали правилно от полицията обаче?

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline dimi

• Наистина съм луд
  • сбогом 2622
    • View Profile
Но тук сме България и нещата стоят по друг начин.
А ако се обадиш на полицията за един нарисуван трамвай или счупено стъкло много често ще чуеш тази реплика от дежурния полицай :( . А негативните последствия може да са само за теб, защото я някой от хулиганите чуе че недоволстваш ( или не дай си боже, че се обаждаш в полицията) пердахът ще е за твоя сметка. Примери има безброй, дори и в лицето на командоси, които уж трябва първи да спазват закона и добрите нрави :hammer:
« Last Edit: 04.02.2014, 14:30:52 by dimi »
R.I.P  Ikarus 280

Offline maniak

• Нямам спирка
  • Оптимист
    • ICQ Messenger - 278834436
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/47270324@N08/
    • Email

Не съм съвсем съгласен. Всички прозорци на трамваите в Германия са вандалски издрани с режещи предмети - това лесно може да се провери в нашите динозаври.
Приложил съм и моя снимка от Франкфурт, където човекът най-спокойно си драска в центъра - нямаше фестивал, нямаше акция, нямаше нищо...

Ето и нещо съвсем прясно от Чехия, снимано в чистак нов RegioShark на Pesa:

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Явно и там вече е пълно с необуздани тийнейджъри, които серат навсякъде.....Не ги ли хващат и наказват примерно да си изчистят "произведенията"? В Австрия драсканици не видях, освен тук-таме по някои подпорни стени, но там като цяло всичко е доста по-добре поддържано, в сравнение с Германия.
« Last Edit: 04.02.2014, 17:08:09 by IKAR »

Offline The Freshmaker

• Нямам спирка
  • TM 303
    • View Profile
Почти никъде в Европа нещата не са такива, каквито бяха, от гледна точка на ред, порядки и добри нрави. С изключение на държави като Люксембург, Лихтенщайн и донякъде Швейцария и Скандинавските страни. Колкото повече навлеци от цял свят отиват да се възползват от благата на цивилизованите държави, толкова повече цивилизованите държави започват да приличат на родните клоаки на въпросните навлеци.  :angry:
А всъщност София можеше да бъде един прекрасен град, ако имаше друго управление и ако 70 процента от населението му беше друго...

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
По основни понятия в културознанието разглеждахме двойката категории култура и цивилизация. Според една от най-разпространените тези цивилизация не е равно на култура и представлява материална, но не и морална и духовна напредналост. Ако смятаме това за вярно то е лесно да си обясним, че в така наречените "развити западни държави" нещата далеч не са отлични и в този смисъл не е и ненормално и там да има вандализъм.
Между другото току що по ТВ 7 имаше репортаж по случая. Когато емисията свърши и видеото е качено в сайта им ще намеря минутата и ще го пусна.
« Last Edit: 04.02.2014, 18:57:27 by AGENT 006 »

Offline T1000

• Защо пиша толкова много?
  • Ferrari S.p.A.
    • View Profile
    • www.diecast-utopia.com
Вече песите са ги сефтосали. И макар коментарите да са шантави, някои повдигат въпроса с камерите  :rolleyes:

http://www.dnevnik.bg/live/novini_ot_vas/2014/02/24/2248081_purvite_liastovici/
I'll be back®

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Май сериозно трябва да се помисли за постоянен контрол в песите поне за настоящия момент, когато още са чисто нови. Явно камерите не стигат.

Offline pepi1997

• Нямам спирка
  • 9060
    • View Profile
    • Email
Е какво като има постоянен контрол? Трябва да има до всяка седалка, иначе как ще ги спрат да драскат - това става за секунди. Просто да ги чистят - не е толкова трудно, за да не се разписват и други.

Offline bigblondewolf

• Маниак
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 55310178
    • View Profile
Нямаха и антиграфити покритие или само отвън?
Семейният скандал е като рок концерт. Винаги започва с новия материал и завършва със старите хитове

Offline bungee

• Приятел на ГТ
  • Drunkard
    • View Profile
    • Email
Вчера 2526 с табели 85 се прибираше явно за гараж - имаше счупено стъкло отзад от лявата страна  :qdosan: Днес беше на линия

Offline CNN

• Наистина съм луд
    • View Profile
Днес 2403 беше изрисуван отзад.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
2617 има поне 5 пресни драсканици под задното си стъкло.