......Дори да не се стигнеше до изключване от училище, най-малката работа беше "да ти намалят поведението". А поведение намаляха от "примерно" в "добро", от "добро" в "задоволително", от "задоволително" в "лошо" и за много по-малки работи - например за 5 неизвинени отсъствия. А това нещо случи ли ти се в последната учебна година - 11-ти клас, директно губиш правото да учиш висше. Точно това се е случило с баща ми, защото в учебно време са ходили с баба ми за 2 дни в Търново на клетвата на братовчед му, тогава вече курсант във военното училище, но без да занесе предварително извинителна бележка. Просто е бил "нарочен" от класната в Катунци, понеже е искала да и занесе малко грозде, а той и казал "знаете къде е лозето, отидете да си наберете"....Също ако те изключат от комсомола - дори в университета - например за кръшкане от бригада - това автоматически означава изключване и от университета......
А да не говорим, че тогавашните родителски тела въобще не бяха като сегашните. Дори за много по-малка работа от драскане в трамвая или пък рязане на седалки, например за неотстъпване на място на някоя баба, първият възрастен съвсем непознат чичко ще ти тури един бой "на място", после може да се стигне и до милицията, и там бой, а накрая викат и родителите ти, които първо ще потънат в земята от срам, а после - ела, че ми трябваш - и вкъщи бой. Плюс задължителното информиране на училището, в което учиш, и веднага ще ти намалят и поведението, което се съобщава по радиоуредбата така, че да го чуят всички. Тогава нямаше такова понятие "оплакване от възрастен" или още по-малко от учител - те просто винаги са прави. Ако вкъщи кажеш, че в училище учител те е нашамарил - и вкъщи ще ядеш още бой. Същото важи и само ако някой се оплаче, че си тормозил по-малките деца.....Тогава абсолютно всички родители бяха с такава нагласа, независимо дали са били най-обикновени работници или "висши партийни величия"....Спомням си един случай, когато на село синът на кварталния милиционер крадеше огледалата от автобусите - онези, големите, черните, хубавите Икарусови огледала, и ги раздаваше на децата да си ги монтират на вилките на колелата.....Като се разбра, че е той, такъв пердах беше ял от баща си, че две седмици не се появи на улицата....Сега не го коментирам - децата биват възпитавани на егоизъм, на бабаитлък, на келешлък, на това как да мачкат другите и всеки яростно си защитава детето дори и в случаите, когато е доказано виновно. Родителите са изключително много виновни - така си глезят хлапетиите, че няма накъде просто.....
В моето училище имаше случай на ученик, който беше изпратен в трудово-възпитателно училище затова, че е наплюл учител, независимо, че баща му беше партиен секретар в Кремиковци. А някъде през пролетта на 1989-та, малко след като пуснаха трамвая до Обеля, двама от другия клас се качиха да се гонят в спрял на спирката пред 140-то училище трамвай, та първо ватманът ги наби, после учителката им, сетне свикаха и родителска среща, после не знам....
А контролът като цяло беше тотален и от страна на родителите, и от страна на обществото - повече от половин година събирах пари от връщане на бутилки и от сладолед, за да си купя влакчета и метален конструктор от "Млад техник" и въпреки извънредно големия за тогава късмет това, което исках да се задържи и никой де не го купи преди мен, продавачката отказа да ми ги продаде - "Ще дойдеш с майка си". А родителите ми бяха твърдо против - вече съм бил голям за такива работи....