НДК е решена в бяло, зелено и червено, защото НДК е мемориален комплекс, по случай 1300 години Дунавска България...
Проекта за нея да не еот преди 89г?
Не, не. Проекти (или скици) от Втори диаметър отпреди 89 г. няма.
Тогава бяха показвани макетите само на станциите до Младост от Първи диаметър.
Ако трябва да кажа скромното си мнение : като първи впечатления - не съм очарован. Обещаните приятни изненади (честно казано) ги няма.
Не ми лъхат на соц. (защото няма как, след 20 години) просто си личи стремежа за евтинийка.
Банишора и Ц. гара най не ми харесаха.
НДК и Земята и хората бяха по-свежи.
Но някак си нямам усещането за модерно, за 21 век.
Разбира се, това е само първата ми, по-скоро емоционална оценка. Все пак един рендер не би могъл да даде съвсем достоверна представа как ще изглеждат.
Някак си не ми харесва "плочкаджийницата" - то всичко реално по стените си е гранитогресни плочки, но защо толкова трябва да личат, та дори да се подчертава. Съвременният гранитогрес позволява почти художествена изработка на преливане и детайла. (Пример: Младост 1 - доста сполучлив опит за съчетание на нови материали и траен камък).
А за филма: оценката ми е добра, много добра!
Имахме нужда от филм за метрото със сценарии, с малко история, с този разказ за сложността при изграждане и обвързането с цялостния облик и инфрастуктурата на съвременния град.
Филмът е за широката публика, така че нормално е в него да има неща обяснявани като за абсолютно незапознати с този процес.
На мен лично ми допада стилистиката на филмите на Тома Томов.