Author Topic: Изграждането на участък "Надежда"-НДК  (Read 524622 times)

Offline cheez

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
Привет! Бих искал да задам 2 въпросчета...

Първо - Поетапно ли ще влиза в експлоатация изградената част от мд-то? Например от Ломско шосе до пл. Света Неделя да кажем през лято 2012та, макар че  неподвижната къртичка 'копае' повечко към 2013-та като гледам
 :( и след това от пл. Света Неделя до Лозенец да кажем след 3 месеца, както беше при мд1?
Второ - МС "НДК" ще бъде ли с по-малки размери от останалите островни мс. Спомням си че четох някъде че щяла да бъде 'по-скромна' а и на видеото в тунелите ми се вижда малко малка...
Съжелявам ако съм пропуснал някъде отговорите на въпросите, малко съм новичък тук  :angel: . Мерси много.

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
Ако има риск да е на части, то би било единствено заради Света Неделя, защото там има забавяне и рискове с изграждането.

Станцията при НДК е построена само на половина, както беше и тази при Хемус. С удължаването не съм сигурен колко ще станат. На времето сигурно са ги планирали да са по 120, но изцяло новите сега по линията са по 102 метра само.

Offline Tergo

• Наистина съм луд
    • View Profile
Първо - Поетапно ли ще влиза в експлоатация изградената част от мд-то? Например от Ломско шосе до пл. Света Неделя да кажем през лято 2012та, макар че  неподвижната къртичка 'копае' повечко към 2013-та като гледам
 ...
Второ - МС "НДК" ще бъде ли с по-малки размери от останалите островни мс. Спомням си че четох някъде че щяла да бъде 'по-скромна' а и на видеото в тунелите ми се вижда малко малка...

Това, че се случи авария с къртицата още преди първия пробив е мал шанс наистина, но такива неща се случват.
За сега това не е основание да смятаме, че сроковете ще бъдат фатално забавени.
При такива мащабни строителства и подобни неща се взимат в разчет (доколкото е възможно): целия път къртицата би трябвало да го е извървяла още през 2011 г. - така че, виждаш: има достатъчно аванс. :P
Дори да стигне до Хан Аспарух през 2012 г., щом работата по станциите върви в срок не е фатално - на Университета половината станция вече беше с вътрешна облицовка, а в другия край чакаха пробива на къртицата.

Иначе да: и НДК ще бъде доста скромна като размери: ширина на перона само 8 метра и дължина 102/104 м. За сравнение: новите станции са по 9 м (т.е. 2*4,5), а на първия радиус бяха по 10 м.
Трети метродиаметър - подземен, с параметри на кл. метро !   Не на фалшивия "полуметротрамвай" !
                                                     Не на LRT : системата - убиец  !

Offline Tergo

• Наистина съм луд
    • View Profile
Плановете за организацията на движението и строителството на двата еднопътни тунела след изходния, демонтажен котлован на къртицата.
(От сайта на метрополитен)
Публикувам ги тук, защото са в полето на действие на Догуш, а не на Трейс. :)

Трети метродиаметър - подземен, с параметри на кл. метро !   Не на фалшивия "полуметротрамвай" !

Offline cheez

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
Супер, само не ми е ясно откъде ще се влиза от подлеза на НДК. Южния вдод тук ми се струва малко далече оттам...охх ако може някои да направи бърза схемичка ще се радвам, или поне да пообесни, че хич не си представям как стои самия подлез спрямо мс-ята. А нали имаше и стълби на спирката в тунела??? Ох съвсем се обърквам.  :annoyed:

Offline elbi

• Маниак
    • View Profile
    • Email
Тук някои хора твърдяха че къртицата ще копае до кръстовището на бул.Витоша и ул.Хан Аспарух и извадена оттам. И т.като това ще стане най малко след година, значи ли че наново ще бъде затварян бул.Витоша и наново разкопавани трамвайните релси, които преди това са  въстановили. Защо трябва да гледаме това упражнение няколко пъти и тея релси да излизат златни.

Offline Tergo

• Наистина съм луд
    • View Profile
elbi , тези хора, дето го твърдят това са не само в този форум, но и онези, дето работят в Метрополитен. :D
От тази схема, публикувана преди няколко дена се вижда същото, което тук се твърди отдавна.
Предполагам, няма да има никакви релси, за които се тревожиш, защото изходен котлован се разработва доста време: щом привършат с двата тунела, ще му дойде времето и на него.
Нали не мислиш, че ще започнат изграждането 15 дена, преди да дойде къртицата? :D

cheez , това, което виждаш е северния изнод и свързващите тунели.
За южния изход и строеното 80-те години можеш да прочетеш ТУК
« Last Edit: 25.08.2010, 19:08:47 by Tergo »

Offline conecto

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 303555835
    • View Profile
    • Email
Няколко снимки от вчера от строителните площадки при ЦУМ, Лъвов мост и Банишора:

Offline 4a4i

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
Приключиха ли с археологията при ЦУМ? На първата снимка се вижда само гол терен. Някой има ли възможност да снима изкопа за "спасителната акция" на къртицата.  :)
"velbujd" in the other forum

Offline conecto

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 303555835
    • View Profile
    • Email
Пред ЦУМ няма и помен от археологическите разкопки - всичко е засипано.

Offline Unicode

• Маниак
  • Фен на Софийското метро
    • View Profile

Значи всичко е преустановено и археологията ще бъде изоставена, без да бъде експонирана никъде?!? :angry: :angry: :angry:
« Last Edit: 01.08.2011, 22:04:30 by Unicode »

Offline JloKyM

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • http://skyscrapercity.com
Значи всичко е преустановено и археологията ще бъде изоставена, без да бъде експонирана никъде?!? :angry: :angry: :angry:
Археологията си е запазена и ще бъде експонирана както е по проект. Сега обаче трябва тежка техника да се движи отгоре й и поради тази причина е зарината със специални пясъчни смески.

Offline Vladislav

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
Ха-ха, Локуме, жив да си, отдавна не се бях смял толкова хубаво. Специални пясъчни смески!!!  :D Откъде го измисли това? Първо завиха останките с найлон и после ги засипаха с най-обикновен строителен пясък, изкопан от кариерите при Чепинци. Все пак се надяваме, че предположението на Unicode е погрешно и поне част от археологията ще бъде (горе долу) запазена и експонирана под бетонна плоча, подпряна на колони и шлицовите стени, върху която ще бъде възстановено уличното ниво. Интересно ми е дали общината ще реализира нещо от щедрите си обещания да проучи и експонира на открито археологичиските пластове на мястото на паркинга пред ЦУМ, които раздаваха през пролетта.

Offline JloKyM

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • http://skyscrapercity.com
Ха-ха, Локуме, жив да си, отдавна не се бях смял толкова хубаво. Специални пясъчни смески!!!  :D Откъде го измисли това? Първо завиха останките с найлон и после ги засипаха с най-обикновен строителен пясък, изкопан от кариерите при Чепинци. Все пак се надяваме, че предположението на Unicode е погрешно и поне част от археологията ще бъде (горе долу) запазена и експонирана под бетонна плоча, подпряна на колони и шлицовите стени, върху която ще бъде възстановено уличното ниво. Интересно ми е дали общината ще реализира нещо от щедрите си обещания да проучи и експонира на открито археологичиските пластове на мястото на паркинга пред ЦУМ, които раздаваха през пролетта.

Жив да съм..каза ми го археологог работещ на площадката.. ;)

Offline niko

• Напредващ
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
Вчера вдигнаха кран на Сердика, до джамията от страната на ЦУМ.

Offline Gordon

• Маниак
    • View Profile
    • Email
Снимки на Централна Гара и Лъвов мост. Не се вижда особена промяна, само не ми стана ясно какво правят източно от станцията на Лъвов мост.

"http://img84.imageshack.us/i/img0001fg.jpg" - това не се отваря при мен - Благун
« Last Edit: 11.09.2010, 14:47:10 by blagun »

Offline Tergo

• Наистина съм луд
    • View Profile
Вдясно на страницата имаш менюта :
От менюто <Embed this image> маркираш линка от <Forum> - за показване снимката в пълен размер,
а  долното меню <Embed thumbnails of this image> го използваш, ако искаш да постнеш снимката в малък размер - тогава, при разглеждането й, като кликнеш върху нея, се отваря в пълен размер. (Удобно е за по-бързо зареждане на страницата, при голямо количество постнати снимки.) От там пак маркираш линка от <Forum>.
Един от тези два линка постваш в поста си.
Аз обикновено махам последния ред, който извежда текста  Uploaded with ImageShack.us : Uploaded with "["URL=http://imageshack.us"]"ImageShack.us"["/URL"]"

А източно от станцията се вижда много добре подлеза, който ще води към изхода от станцията. Той ще бъде в края на полукръга, тъй като във вътрешността ще минава кръговото. Това явно ще бъде последната му част, която е близко до повърхността - коридора на -1 ниво. В западната му част (в близост до станцията) би трябвало да води до -2 ниво, където ще е подземния вестибюл и от него се слиза на  станцията, която е на -3 ниво.
Поне така аз виждам нещата. Дори да бъркам за подземните нива, това все пак си е горната плоча на бъдещия подземен коридор към изхода. :)
Благуне, ето я :

Ето я и  леко hdr-ната :

« Last Edit: 11.09.2010, 15:38:12 by Tergo »

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Защо не ползвате photobucket?
много по-user firnedly е от това...

каква ще е функцията на този кран на Сердика?
Ще спуска материали в шахтата, която ще се изработи в пространството на северния вестибюл ли?

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
Вчера вдигнаха кран на Сердика, до джамията от страната на ЦУМ.
Пред ОМВ-то при спускането от Надлез Надежда към Хан Крум също са вдигнали кран. Там ли щеше да е станцията?

Offline ivan krastev

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
Да, точно до ОМВ-то ще е МС Хан Кубрат. А ти успя ли да видиш до къде са стигнали със станцията или не?