И аз не съм чувал за пешеходен подлез под река, свързан с метростанция, но преди два месеца имах удоволствието да се разходя в Антверпен, Белгия, по пешеходен подлез под река Схелде или Шелда. Много е интересен - строен през 30-те години, дълъг 400 ретра и дълбок 37 метра, додолу се стига по стари дървени ескалатори. Така че няма да сме съвсем първи, сигурно подобни съоръжения има и на други места.
Наистина ще бъде почти перфектно решение подлезът да излиза от южната страна на реката - така първо ще се облекчи движението през кръстовището и, по-важно, най-сетне ще махнат споменатите ужасно неугледни пешеходни мостчета, които закриват стария и неповторим мост. Смятам, че ако общината смята да запази циганските паркинги на северната страна на площада, гражданите трябва да окажат натиск да се използва безценната възможност това място да се превърне в един благоустроен площад, предназначен за нас, гражданите, а не за няколко мошеници, които сега печелят пари на гърба на всички ни. Представете си го площада - с красив плочник с елементи, наредени от гранитни павета, пейки, кестени тук-там, някаква нова скулптура в средата, евентуално интегрирана с шадраван... Надежди... Но, в края на краищата ние плащаме за всичко, имаме право да поискаме градското пространство да бъде достъпно и приятно за нас, а не да обслужва частни интереси на съмнителни личности.
Един въпрос още, нещо не разбира как може подлезът да е на едно ниво с реката, нали тя трябва да тче отнякъде, включително и когато приижда. Затова ми се струва, че подлез, който я пресича, може да мине само под нея.