Author Topic: Моделизъм  (Read 366440 times)

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Моделизъм
« Reply #1240 on: 05.10.2015, 21:31:29 »
Още напредък. Почти е готов вече. Остават още багажника на покрива, огледала, малко лайсни, шибидаси, отваряемите стъкла, теглич, може би и леко да се поизшкурят китосат и заоблят горините ъгли отпред и отзад на покрива и тн. още около 1 ден довършителни работи, но като имам време да изработя детайлите. Мащаба пак е 1:43, материалите са пластмаса и метал. Извинявам се за лошото качество на снимките, но нямам с какво хубаво да го наснимам.
« Last Edit: 05.10.2015, 21:39:27 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1241 on: 08.10.2015, 22:03:41 »
Вече е готов.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline mitakis

• над нещата
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1242 on: 08.10.2015, 22:16:08 »
Браво!
Трудно е да направиш нещо както трябва, вместо как да е.

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1243 on: 09.10.2015, 10:17:17 »
Моите адмирации ,Иво!

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1244 on: 11.10.2015, 14:43:38 »
Благодаря! само ще ме стимулирате така да правя още, то си е пирятно успкояващо занимание. Ето я цялата колекция Чавдар до сега. Ще видим кой ще е следващия модел.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline $h@IdEr

• Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 359945577
    • MSN Messenger - dilly-m@hotmail.com
    • AOL Instant Messenger - dillyan96
    • View Profile
    • Рекламни концепции на бургаски Солариси
    • Email
« Reply #1245 on: 11.10.2015, 15:32:33 »
За мен на първите места са ДАК-Чавдарът и аквариумът (Б14-20)!  8)

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1246 on: 11.10.2015, 16:24:14 »
ДАК Чавдар-а има най-много детаили, в салона абсоютно всички дръжки, седалките са тапицирани, лампи, отваря се вратата на шофьрската кабина, окабеляванео на покрива. Беше ми пърия макет и малко грубо се изряза но си ми харесва, още не знаех как се реже тази платаса и за това облите ъгли на стъклата и стъпенките за качване на покрива са оформени малко грубо. Може би е най-точния модел, защото него го мерих по истинския, наснимах всички детаили преди да го направя, докато за другите имам само габаритните размери но нямам чертежи и ги правих по пропорции само, все пак мисля че се полуиха точни +/– 3-4 мм.

Шкодичките-11М3-ката и М81-цата се изрязаха най-прецизно, защото вече му свикнах, като 11М3-ката беше първия макет с извити форми и там извивките станаха неравномерни защото не знаех как точно се извива тази пластмаса, но после ги пилих и се позаоблиха добре. И двата имат доста сложна форма за макет.

При М81-цата вече извивките станаха съвсем точно, но не съм слагал някои детайли които не се виждат, например мрежите за багаж на тавана, много занимавка са а реално не се виждат, защото влизат навътре в извивката на тавана. Възстановката беше най-трудна, защото на този автобус има много малко снимки, аз съм виждал такъв само 1-2 пъти наживо, не помня дали съм се возил. Също имах само габаритните размери и базата на шасито Шкода 706 РТО и нищо друго. Но като си направих няколко чертежа все пак се получи по пропорции от снимки. Интересно, че каросерията на същото шаси е доста дълга-11 метра. По-дълга е с почти 1 метър от тази на 11М3-ката, интересен дизайн. Отваряемите стъкла реших да ги направя по-нататък от струни например, защото изрязани заедно с каросерията ми седят леко грубо, не мога да ги отрежа по поливин милиметър само ивица, та нататък ще ги мисля и тях, за сега така е добре.

Иначе на мен и 4-те макета са ми любими   :D   Следващия може да направя 11М4, или пък съчленения вариант на М80, и двата са интересни, по принип предпоитам тези които са изцяло наш дизайн и разработка.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline KRAKOMOBILA

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1247 on: 01.11.2015, 15:17:24 »
Някой случайно да продава Икарус 260 или 280 на Класик Бус ?
НЕ НА КИЧА ПО ПРЕВОЗНИТЕ СРЕДСТВА В ГТ!!!

Offline tiristor

• Нямам спирка
  • За пускане на БГ-1300 по линии 4 и 11!
    • View Profile
    • Email
« Reply #1248 on: 01.11.2015, 17:59:36 »
Един мой познат ходи до Русия редовно и мога да го питам дали не може да вземе...

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1249 on: 01.11.2015, 18:14:26 »
Икаруса на Красикбус е добър, виждал съм го наживо. Дори отдолу му е направено всичко, двигател, рамата, бутилките за въздух.

Иначе ако те устройва имам един почти готов Икарус 260-инв.номер 1313 в същия мащаб, ръчна изработка но е от пластмаса, не е метален като на класикбус, и е с по-малко детайли.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline KRAKOMOBILA

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1250 on: 01.11.2015, 18:20:54 »
Можеш да ми пратиш снимки на лично на 1313 за да ти отговоря. Иначе ще се радвам този човек да провери - тъй като 280-ките са изчерпани в повечето магазини.

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1251 on: 02.11.2015, 10:11:30 »
Относно Икарусите на КласикБас - повярвайте ми, ако беше наистина добър, аз щях да съм първия, който да си го купи. Наистина отвънка са хубави, с уговорката, че имат тук там дефекти по боята и т.н. но вътре, в салона са пълна скръб, хич не са се постарали. Точно по този въпрос в руския форум има изписани цели фермани за криви дръжки и други недоглеждания. Все пак това е автобус и е редно и салонът също да бъде направен както трябва. Все пак за 200 лева и отгоре би трябвало човек да няма за какво да се хване. Преди години горе-долу за същите пари си взех Routemaster на СънСтар и при него наистина няма за какво да се хванеш, има ги дори и табелките в салона, освен че и вратите му се отварят.
« Last Edit: 02.11.2015, 10:14:08 by IKAR »
По рейс и по жена не се тича!

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1252 on: 02.11.2015, 10:22:19 »
Мда, все пак е машинно произведен и всичко трябва да е перфектно. Отделно като е направен от ламарина ми седи леко грубо, като че ли от пластмаса стават по-финни моделите. Ламарината се обработва по-трудно и не могат да се направят толкова фино някои детайли. Но като цяло моделчето ми харесва.

Иначе ако на някой му се намират и може да се изнамерят отнякъде чертежи на каросериите на Чавдар ще съм благодарен. Понеже такива модели не се произвеждат, мисля да се заема да ги усувършенствам максимално и да почна да правя по-големи серии от по 40-50 броя например, като някои неща да се правят под калъп и машинно, а само яко някой изрично иска ще му е изцяло ръчна изработка модела като тези горе. Обаче за момента, за тези които ги правя изцяло ръчна изработка нямам чертежи, а само габаритни размери и пропорции и съотношения от снимки и мерени наживо. Демек няма как да разбера неща, като например точните остояния между седалките, широчината на калниците в салона, височината им, височината на стъпенките, на повдигнатия под, височината на капака на двигателя в салона идр. такива детаили. Единствено на ДАК Чавдар имам подборен чертеж със всички данни и детайли. Ако искате да се усаваршенстват още тези моделчета, да имат всичко и да са максимално точни трябват отнякъде чертежи. Някаква идея дали отнякъде въобще могат да се намерят?

За да се излеят абсолютно точно детаилите и каросерията за сглобяване трябва да се въведат данни до микромилиметър точност :D  Разбира се ще си останат и ръчното производство, все ме съветват да ги правя и изцяло ръчно че това им е чара донякъде за разлика от купешките машиннопроизведени модели.
« Last Edit: 02.11.2015, 10:24:49 by Ivo »

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #1253 on: 02.11.2015, 15:15:24 »
Относно Икарусите на КласикБас - повярвайте ми, ако беше наистина добър, аз щях да съм първия, който да си го купи. Наистина отвънка са хубави, с уговорката, че имат тук там дефекти по боята и т.н. но вътре, в салона са пълна скръб, хич не са се постарали. Точно по този въпрос в руския форум има изписани цели фермани за криви дръжки и други недоглеждания. Все пак това е автобус и е редно и салонът също да бъде направен както трябва. Все пак за 200 лева и отгоре би трябвало човек да няма за какво да се хване. Преди години горе-долу за същите пари си взех Routemaster на СънСтар и при него наистина няма за какво да се хванеш, има ги дори и табелките в салона, освен че и вратите му се отварят.
А такива качествени моделчета на трамваи има ли? :) Защото повечето ми се виждат всичко друго, но не и качествени модели. Същата история е като с Икаруса, споменат по-горе.

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1254 on: 02.11.2015, 15:50:17 »
Ако имаш предвид "едромащабни", тоест големи модели с възпроизведен салон и т.н. - за съжаление досега не съм открил. Последно, преди повече от 10 години, фирмата LGB предлагаше много хубав 1:22,5 модел на  четириосен американски трамвай PeterWitt, със салон, седалки, дръжки, отварящи се врати, човечета и т.н. при това задвижен и със звук, звънец и т.н. но цената беше убийствена, близо 1000 лева, а откакто фирмата беше приватизирана от Мерклин, ги спряха от производство....

Иначе сега освен тези, други не намирам, за съжаление пак са само американски. Тази фирма общо взето е читава, от другия форум един си беше взел трамвайче от нея и е доволен.

http://shop.bachmanntrains.com/index.php?main_page=index&cPath=255_437_922
http://shop.bachmanntrains.com/index.php?main_page=product_info&cPath=255_437_439&products_id=5876

http://shop.bachmanntrains.com/index.php?main_page=product_info&cPath=491_493_494&products_id=3181
Други до сега не съм намерил, освен SanctPeterburgTramCollection, но там не са за нас - моделите са ръчна изработка, чака се между половин и една година да ти го направят, и цената е над 10 бона....

Сега видях, че LGB пак са извадили матрицата, но и цената е направо.....

http://www.lgb.com/en/products/standard_gauge/details.html?page=&perpage=10&level1=6231&level2=6234&art_nr=20381&era=0&gaugechoice=37&groupchoice=97&subgroupchoice=0&backlink=%2Fwww.lgb.com%2Fen%2Fproducts%2Fstandard_gauge%2Flocomotives.html
« Last Edit: 02.11.2015, 16:00:25 by IKAR »
По рейс и по жена не се тича!

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1255 on: 02.11.2015, 20:29:06 »
Ето и Чавдар В14-20 във вариант за продажба. От Пластмаса и метал отново, мащаб 1:43, не знам дали се води едър мащаб. Както му викате има възпроизведен салон, 4-цветен, шофьорска кабина, под тип кухненски соц.балатум и сива пътека, шофьорско табло и подиум в кабината, чистачки огледала, лампи и високоговорители на тавана. Съчленението е активно, демек завива си. Капаците отстрани са релефни, също така и тези на пода в салона, вратите са релефни има стъпенки на вратите. По желание и стъклена кутийка с постамент.

В сравнение с моя съм спестил дръжките в салона, отваряемите стъкла са начертани а не изрязани с каросерията. Цената му е 70-75 лева, като по желание мога да сложа и дръжките в салона, маршрутни табели, щорите и нтн но това е базовия вариант. В стандартен цвят е , но може и в шарено-бежавия вариант ако повече ви харесва.Може и бял ако искате сами да си го боядисате или като кит за сглобяване, тогава е с 10-15 лева по-малко. По-чертеж на В13-20 от една брошура е, но само такъв имам като съм направил промените. Заповече информация на ЛС или на ФБ, или направо в темата :D

Не целя някаква кой знае каква печалба, материалите за изработка са скъпи, повече ми е като хоби и ми харесва хората като си ги получат как им се радват, и феновете на Българската марка да си имат моделче. Но мисля че за такъв мащаб и детайли цената трябва да е горе-долу толкова.
« Last Edit: 02.11.2015, 20:45:07 by Ivo »

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline KRAKOMOBILA

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1256 on: 02.11.2015, 20:30:26 »
Вектор моделс правят T3 в 1/43
http://radiator.ks.ua/brand/id/95/scale/161

Offline tiristor

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1257 on: 02.11.2015, 22:09:38 »
Пък аз да ви покажа първия етап на диорамата ми вкъщи, размери 185/40 см, правих си я така че плътно да ми пасне върху стелажите. Представлява улица с обособено трамвайно трасе, две трамвайни и една автобусна спирки. Предстои да сложа "лампи" на уличното осветление, светофар и пътни знаци.

Моделите са за мостра, колите са от журнални серии, а Софията е ръчна изработка, като в бъдеще ще използвам диорамата и като декор за снимки на моите модели.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1258 on: 02.11.2015, 22:42:55 »
Браво, тази диорама е станала много добра супер е! Много ефектно е Софията на фона на Москвичите Жигулите и Шкодичките. Само един автобус липсва на спирката.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline tiristor

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1259 on: 03.11.2015, 07:42:23 »
Само не мога да преценя дали споркознаците са с правилна височина или са малко по-високи?