Мда. Исках да кажа "което ще имаме някога" ама... too late. Но пак, тези плюшени седалки и линолеума съставят една интересна атмосфера... Смисъм, готино е, разбираш ли. Русичите - и те не са зле, но твърде много има от зелените. Аз харесвам най-старите от 2005-6, които имат типова конфигурация врата-три прозореца-врата. А където са прозорците - там и седалките, така че има повече от по-новите (2010+), които са от тип врата-прозорец-врата-прозорец-врата и от всяка страна и имат 6-8 по-малко места. Тези в Московското пък са сиви и имат електрикови линии по тях, а и оранжеви май. Вътре седалките са като на нашите, но кафяви и вместо дръжките да са цветни, те са сребристи. Което също някак ми харесва, а тук са решили да ги намацат/сменят с нови даже и в 81-717... Което не ми харесва. Но за добро или лошо, никой не ни пита нас тука.
Ако искаш метрото ни да е мизерно, напълно те разбирам. За някои групи от населението ни и линолеум с плюшени седалки е лукс. Ако искаме да вървим напред обаче, старите състави трябва да ги караме до изживяване, да ги продадем някъде в третия свят и да почнем да купуваме качествено нови композиции. Возил съм се в много метромрежи по света и трябва да кажа, че возенето в София е едно от най-шумните - не може да се провежда дори нормален разговор без викане или поне повишаване на тон. Във влаковете на гадните капиталисти не само че е по-комфортно, но и по-тихо.
Сега, не ща да споря, но аз поне си говоря без проблем там. "Гадните капиталисти" нито съм казал, че са гадни, нито нищо. Сега в крайна сметка и комунизмът ни е минало, наше си е, добро или лошо, а и за това си има друга тема в графа Разни. За линолеума не знам, но лично на мен ми създава доста уют. Освен това тези модернистични стилове и "изкуства" са банални и образно казано, крещят. Твърде прекалено е това, необичайно е и е трудно на хората да свикнат с него. Плюшените седалки са ми едно от любимите неща, все пак докато ти пиша това, драги друже, аз седя на стол с плюшена тапицерия и съм влюбен в него. Последният пирон в ковчега на мнението ти е, че реално погледнато и ние не сме далеч от Третия свят, а ако ми говориш за бушмените в Африка, те не знаят какво е кола пък метро ще купуват. Та нека се възползваме от тези вагони докато можем, и да ги претопим. А след това (отварям скоба, писал съм, че 81-717 все още се произвеждат в Русия, разбира се, модернизирани из основи, и не се прекалява както със западните) можем да си купим точно такива като тези от скобата. А и ние тука си пишем, сега в крайна сметка началниците на Метрополитена ще решат какво да правят.