Author Topic: МВМ 81-717.4/81-714.4 (номерни състави/старите влакове)  (Read 86234 times)

Offline voodoo

 • Начинаещ
 • *
 • Posts: 18
  • View Profile
  • Email
Quote
Евтин ли е ремонтът на старите софийски метровагони в Русия
Максим Караджов   


Единият от двата метровлака, върнати на 28 февруари в София след капитален ремонт в Русия, се оказа с дефект и не е пуснат в движение, научи "Дневник" от инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен" ЕАД. Те са първите от поръчка за модернизиране на общо 12 метровлака, произведени през 1990 г. за софийското метро. Цената за ремонта на един метровлак излезе 5.35 млн.лева, а общата стойност на поръчката на Столичната община е 65.34 млн.лева без ДДС. Тя бе спечелена от единствения явил се кандидат - руския "Метровагонмаш". Компанията явно ще остане предпочитаният партньор на българското дружество, ако се съди по плановете му и думите на Братоев.


При представянето на първите ремонтирани влакове направи впечатление, че те са изцяло обновени - изглеждат като нов вид мотриси, но според "Метрополитен" това са старите, модернизирани напълно. При подобна поръчка в Унгария местните медии са писали, че вместо ремонтирани вагони, "Метровагонмаш" е върнала нови мотриси, които не са били използвани в московското метро.


Дефектът не разколебава София за ремонт на още 10 метровлака


"Дефектът е в дисплея, по който се съобщават станциите на пътниците, иначе от време на време се движи като изпитателен. Трябва да се смени чипа, но влакът няма да се кара обратно в завода. Руснаците ще пратят техни специалисти и не искат да им пипаме тази система", обясни инж. Братоев за проблема с ремонтирания влак.


Договорът с "Метровагонмаш" предвижда първо да се ремонтират два метровлака с опция, ако София ги одобри, което не е задължително, да се подпише допълнително споразумение за още десет метровлака. Това се посочва в съобщение на руския завод от 25 март. В договора обаче пише, че тя се задейства "ако се осигури допълнително финансиране".


От съобщението на руснаците става ясно, че през март е била подписана тази опция със софийското метро. Столичната община досега не е обявявала публично този факт.


"Реализирането на опцията говори за положителната оценка от страна на софийския метрополитен за изпълнението (на ремонта) досега", посочват от руското дружество. Така София дава зелена светлина за ремонт и на останалите 10 метровлака (с общо 40 вагона), въпреки, че единият от двата модернизирани влака е с проблем и не е пуснат в експлоатация.


"Опцията сме я стартирали, но заради коронавируса не могат да се закарат сега и ще започнем да им ги пращаме есента", потвърди пред "Дневник" съобщението на руснаците Братоев. Те са най-старите, в движение са от 1998 г. (когато е открито софийското метро). Досега са навъртяли около 1.4 млн.км, разясни причината той.


Защо в съобщението за подписаната опция руският завод толкова държи да подчертае за "положителната оценка" на София за ремонта на първите два влака?


Будапеща изпраща 210 метровагона за ремонт


Проверка на "Дневник" показа, че всички източноевропейски столици с руско метро, вече ремонтираха най-старите си влакове. Варшава и Прага сториха това в свои заводи - "Невак" и "Шкода", Букурещ е в сътрудничество с френската компания "Алстом", а Будапеща и после София изпратиха своите в руския завод производител "Метровагонмаш".


Община Будапеща още през 2013 г. започва обсъждане дали да ремонтират старите метровлакове, които са над 40-годишни, или направо да купи нови. В дебатите се намесва управляващата партия "Фидес", която прокарва проруската доктрина на Орбан за "отваряне на Изток". Поставя се ясно условие старите влакове да се ремонтират, а да не се купуват нови, пише унгарското издание G7. Това е и руската цел, според друго местно издание Vsquare. Община Будапеща няма избор, тъй като трябва да тегли заем от 60 млрд.форинта (200 млн.евро) за сделката, а никоя банка няма да го отпусне за нови влакове, щом държавата не иска това.


Търгът за обществената поръчка се провежда през август 2014 г. В него участват "Метровагонмаш" и украинският филиал на естонската компания "Skinest rail". Офертата на естонците е с 20 млн.евро по-ниска, дава 30 години гаранционен срок, с 5 години по-дълъг от руската оферта. Те обаче са елиминирани от търга, тъй като малко преди крайната дата за подаване на оферти унгарците включват допълнително изискване, свързано с евакуационна система.


"Метровагонмаш" получава поръчката за 220 млн.евро и старите метровлакове са изпратени в Русия. През 2016 г. са върнати първите, които са пуснати да обслужват най-дългата линия №3 на будапещенското метро.


През лятото на 2017 г. се появява дефект във вратите


При температура на времето в Будапеща от 35 градуса вратите на метровлак не се отварят и стотици пътници остават блокирани вътре. Няма климатици, а вратите остават блокирани дори след удари с аварийния чук. Той също се оказал дефектен, пише тогава унгарският журналист Саболч Пани в изданието Vsquare, цитиран от "Капитал". Само след 15 минути пътниците са освободени, но инцидентът не се оказал единствен.


Първоначално от "Метровагонмаш" пращали свои специалисти в Будапеща да отстраняват повредите, но те зачестяват и тази практика била преустановена. От всичките 210 модернизирани вагони 78 били спрени от движение заради открити различни дефекти.


Унгарците поискали да ги върнат за ремонт на ремонта, защото още били в гаранционен срок, но им било отказано. Изданието G7 прокарва версията, че старите вагони били толкова зле, че дори не са били ремонтирани, а "Метровагонмаш" са върнали вместо тях чисто нови, произведени още през 2009 г., които не са им били нужни. Унгарската медия проучила, че те били предназначени за московското метро, но били отказани заради видимо лошо качество. После по същата причина не ги купили и за метрото в Ташкент. Тези ненужни нови вагони били изпратени в Будапеща като уж ремонтирани стари, смята изданието G7.


Заведено е съдебно дело, но в договора за ремонта имало клауза, че спорове между страните ще се изясняват само в руски съд. То се води от три години, съобщават унгарските медии.


"Метровагонмаш" отхвърля нападките


Изданието Magyar Nemzet на 7 юли 2017 г. публикува отговор на завода "Метровагонмаш" на питане защо няколко месеца след ремонта се появяват дефекти и дали някои поставени части не са втора употреба. "Не, няма как да са втора употреба. Ние сме завод, специализиран в производството на нови метровлакове и не притежаваме части втора употреба. Единственият ремонт, който сме поели досега, е този на метрото в Будапеща", се посочва в отговора на "Метровагонмаш".


Само година по-късно Столичната община решава да обнови най-старите си метровагони в същия завод.


София също се договаря с "Метровагонмаш"


През 2018 г. общински съветници от ГЕРБ - Екатерина Йорданова и Зафир Зарков, внасят предложение в Столичния общински съвет за модернизиране на най-старите метровлакове. То е прието и общината обявява обществена поръчка за избор на изпълнител на ремонта, на която се явява само един кандидат - "Метровагонмаш". Естонският конкурент за будапещенското метро въобще не участва. Чешкият завод "Шкода" и полският "Невак" също ремонтират руски вагони, но не кандидатстват."Нямаше как да има друг кандидат за поръчката, защото производителят е един", обясни избора Зафир Зарков пред "Дневник". "Метровагонмаш" е заводът в град Митищи, Московска област, където през 1990 г. са произведени най-старите софийски метровлакове, а и всички закупени по-късно, без последните 20, които са "Siemens" и ще обслужват само новата трета метролиния.


Според Зарков експлоатационният живот на метровлаковете е много дълъг и "много развити държави по тази причина също ползват стари влакове". Затова въобще не е бил обсъждан вариант за купуване на нови. Инж. Братоев също разяснил, че купуването на нови ще струва минимум два пъти по-скъпо.


На 6 декември 2018 г. общинското дружество "Метрополитен" ЕАД сключва договор за капитален ремонт и модернизация на 48 метровагона (12 метровлака) с руския завод. Цената, която ще плати София е 65.34 млн.лева без ДДС.


Ремонтът на софийските е с 25% по-евтин от унгарските


На въпрос на "Дневник" дали знае за проблемите с вече ремонтираните метровагони на Будапеща, инж. Братоев отговаря "Не, не знам". Той изтъква, че модернизирането на софийските излиза с 25% по-евтино спрямо унгарските. Един вагон от Будапеща е ремонтиран в Русия за 900 хил.евро, докато за софийски договорената цена е 700 хил.евро.


"Нашите са направо нови и имат ресурс поне за 15-20 години. Всичко в тях е ново, двигателите са японски, "Hitachi", цялото вътрешно оборудване е ново, спирачните системи - също, компресорите - също На унгарските оставиха старите талиги, а на нашите и талигите смениха с нови. Руснаците искат да влязат по този начин в Европа, а и ние имаме с тях стари традиции и те искат да покажат, че имат отношение към нас", подчертава Братоев.


Взаимоотношения с руския завод до средата на ХХI век


В съобщението си от 25 март "Метровагонмаш" посочва, че целият сегашен парк на софийското метро от 168 вагона, е произведен от тях. Сега се модернизира първата 1/4, които ще бъдат в експлоатация поне още 15 години - до 2035 г. По изтъкнатата логика, че производителят единствено може да ремонтира, в същия завод в Подмосковието ще бъдат изпращани до 2050 г. и останалите руски влакове, купувани като нови от Столичната община.


Последните 18 - през 2014 г. като цената на един тогава излезе 8.5 млн. лева, съобщава "Капитал". Те бяха платени със средства по оперативна програма "Транспорт".


Сега за ремонт на един влак (произведен през 1990 г. и с четири вагона) общината плаща 5.35 млн.лева. По договор гаранцията е една година за ремонтираните части и три - за модернизираните.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/05/31/4072499_evtin_li_e_remont_na_starite_sofiiski_metrovagoni_v/

Offline mitkov2

 • Маниак
 • ******
 • Posts: 582
  • View Profile
  • Email
Разбира се, че Дневник ще напишат такава статия. Ясно е кой ги спонсорира, ясна е целта им. Няма как да напишат нещо добро за каквото и да е, свързано с Русия, освен за опозицията.
Бил съм лятото в Будапеща, не съм видял проблеми с метровлаковете. Внушенията, че е по-изгодно да се купят ново вагони, вместо да се модернизират, са смешни. В Париж още ползват модернизирани мотриси, произведени през 70-те. Ако беше нецелесъобразно, нямаше да го правят. :D

Offline Sofiametro

 • Писател
 • **
 • Posts: 36
 • Фен на Метровагонмаш!
  • View Profile
Много интересна статия!Много интересен проблем!Чудно ми е какво ще напишат по повод "безгрешните" сименси?
Дали някой ще съобщи,че на 10 от 20-те влака имат огромни проблеми с тяговите инвертори,а на един от тях е изгорял?На,дали!А и журналиста е направил толкова грешни справки,че...В Букурещ никога не са експлоатирани руски влакове,а във Варшава никога не са ги ремонтирали в завода "майка" на сименсите,Неваг.
Поляците чакат вагони шкода от Чехия,да заменят номерните и това ще стане към 2024г.Дано хората не се връзват на глупостите,които пишат крайно некомпетентните журналисти!

Offline RADOCVET

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 9168
 • http://bgtransport.org/
  • View Profile
  • Email
Тя статията има други цели. Не са важни фактите, тъй като средностатистическия читател не би ги проверил.

Online davidcho10

 • Наистина съм луд
 • *******
 • Posts: 1188
 • Ikarus 280.92T Ganz elektrotechnische werke
  • View Profile
Каквото и да се каже за тези модернизираните влакове, добро или лошо, за мен нямат нищо общо с номерните и никога няма да се върне хубавото преживяване, докато се возиш вътре. Най - култовите им неща ги няма. На някои хора им пречеха шумните преобразуватели (което им беше най - големият чар), ама сега са сложили лед лампи над всяка врата, както отвън, така и отвътре и се издава по - гадно писукане от на тролеите ни Соларис, пълна малоумщина. Сега са просто Русичи в тяло на номерен, ако така може да се каже, защото са останали само разположението на вратите и прозорците едни и същи.
Никога няма да се измисли по - добро нещо от Ikarus 280.92T Ganz. Място за спор няма!

Offline Chezare

 • Запален по ГТ
 • *****
 • Posts: 242
  • View Profile
Впрочем, според унгарски медии вече се е появила ръжда по модернизираните номерни, даже 6 влака е трябвало да бъдат спрени...
Да се готви София...
« Last Edit: 31.05.2020, 16:26:41 by Chezare »

Offline wiNt

 • Наистина съм луд
 • *******
 • Posts: 1209
 • ! 9060 !
  • View Profile
Ръжда ми звучи доста невероятно. Тия влакове нямат почти никакво излагане на дъжд, вятър, сняг. Щом досега не е имало ръжда по тях, едва ли след модернизацията магически ще се появи. Може в Будапеща да имат открити трасета например.

Offline Chezare

 • Запален по ГТ
 • *****
 • Posts: 242
  • View Profile
Откритият участък в Будапеща е не повече от 1 км.
А вижте снимките на 01:22 на видеото в статията.
http://www.atv.hu/belfold/20200103-rozsdas-metro-mar-evekkel-ezelott-tudni-lehetett-a-problemat

Offline tauri

 • Превозвач
 • Наистина съм луд
 • *******
 • Posts: 1588
  • View Profile
На клипа се вижда ясно, лоша изработка на покрива непокрити заварки. Преправили са го и са го меко казано ...
Явно и текат.
The Grand Tour

Offline IKAR

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3418
  • View Profile
  • Email
Че руските вагони от село Митищи са боклук, се знае не от сега, ама нали дядо ви Стоян е руски възпитаник, професор по тунелно строителство, а и на търга никой друг не се яви....Чехите явно не щат с нас да си имат работа, а в Унгария явно някои хора са забравили за 56та година...
В Торонто влаковете са същата конфигурация, но въобще не фучат като в София, да не говорим, че имат повече седалки, за климатици, отопление и т.н. не коментирам въобще....
« Last Edit: 31.05.2020, 20:46:27 by IKAR »
Less travel by car! (използвайте по - малко лични автомобили за сметка на обществения транспорт, независимо от финансовите Ви възможности - препоръка на Европейската Комисия)

Да се отнеме незабавно лиценза за пътнически превози на БДЖ, тъй като изключително неадекватните разписания и опасният амортизиран подвижен състав водят до особено лошо транспортно обслужване.

Offline bagercho

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2649
  • View Profile
Номерните още изначално не са предвидени за движение по открити участъци и явно и най-краткото излизане навън им влияе. В Будапеща още преди 40 години не са се съобразили с това, а от както го има разклона за летището - и ние, но това не би следвало да е проблем на завода.

Offline IKAR

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3418
  • View Profile
  • Email
И в Москва има открити участъци - метро мостовете над Москва река. В Баку, Ереван, Тбилиси, Киев - също, и то доста дълги....
« Last Edit: 31.05.2020, 21:03:25 by IKAR »
Less travel by car! (използвайте по - малко лични автомобили за сметка на обществения транспорт, независимо от финансовите Ви възможности - препоръка на Европейската Комисия)

Да се отнеме незабавно лиценза за пътнически превози на БДЖ, тъй като изключително неадекватните разписания и опасният амортизиран подвижен състав водят до особено лошо транспортно обслужване.

Offline bdz43r

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3359
  • View Profile
  • http://bgrail.info/photos.php
  • Email
Всички влакове са предвидени да работят на открито. Дори в родината им има открити участъци по няколко километра, не като нашите 100 метра.

Просто стоката е сделана, дори повече от преди и на Русичите много им личи, ама за толкова пари - толкова. Като си купиш Запорожец не можеш да очакваш Ауди.

Offline tauri

 • Превозвач
 • Наистина съм луд
 • *******
 • Posts: 1588
  • View Profile
На оригиналните номерни покрива е формован и е много добре направен. Този е меко казано отвратително изработен.
The Grand Tour

Offline IKAR

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3418
  • View Profile
  • Email
Тоше, за съжаление въпросът не опира само до пари...В момента Бомбардие са го закъсали финансово до ушите, Алщом ще им купи железопътната част, както преди това продадоха самолетната....Има огромни закъснения с доставката на трамваи за Торонто, със строителството на нови линии, където те участват също....Нови договори почти не идват.....Началник съм на двама бивши работници в Бомбардие. Не искат и да чуят да се върнат там, понеже фирмата прави така: Като има поръчки, ударно наема хора със щедри обещания, за да се изпълнят бързо, а като работата намалее, ударно уволнява, после ги моли да се върнат, но всеки вече си е намерил друга, по-хубава работа...Бомбардие уж е Мерцедеса в този сектор....Сименс правят същото, но те са едно на нула в тяхна полза, понеже имат завод в Сакърмрнтоу, Калифорния, а на оня палячо Тръмп политиката му е "купувай произведено в САЩ". Въпреки че сега с тези военни действия там нищо не се знае....Алщом се оаква пък в Отава, без изгледи за скорошна оправия...Така че не знам в бъдеще откъде ще се доставят влакове и трамваи...


Less travel by car! (използвайте по - малко лични автомобили за сметка на обществения транспорт, независимо от финансовите Ви възможности - препоръка на Европейската Комисия)

Да се отнеме незабавно лиценза за пътнически превози на БДЖ, тъй като изключително неадекватните разписания и опасният амортизиран подвижен състав водят до особено лошо транспортно обслужване.

Offline mitkov2

 • Маниак
 • ******
 • Posts: 582
  • View Profile
  • Email
IKAR, Европа не доставя влакове и трамваи от САЩ или Канада. За щастие има достатъчно производители - Алстом, Сименс, Шкода. Бомбардие няма кой знае какво влияние на Стария континент, не ни мисли :D

Offline Chezare

 • Запален по ГТ
 • *****
 • Posts: 242
  • View Profile
Хмм... По немскоговорящите страни има доста Бомбардиета, не е като да нямат влияние. ;)

Offline RADOCVET

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 9168
 • http://bgtransport.org/
  • View Profile
  • Email
Да, в Швейцария масово имат и купуват от тях.

Offline mitkov2

 • Маниак
 • ******
 • Posts: 582
  • View Profile
  • Email
Добре де, грешно се изразих. Има ги, но не са незаменими. Това имах предвид под "нямат влияние".

Offline София 100

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2213
  • View Profile
  • Email
Първата врата на вагон 5021 от състав А8 днес отказа напълно и не можа да се отвори. За първи път виждам такова нещо. За съжаление трудно може да се отвори на ръка :rolleyes:
Винаги, когато се яви трудност - в живота, или в работата ми, си припомням индийската пословица:
"Трябва търпение и труд, за да се превърне черничевият лист в коприна"

 Елисавета Багряна