Author Topic: График на движение на метрото  (Read 291662 times)

Offline Thorn

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
Re: График на движение на метрото
« Reply #540 on: 21.09.2012, 17:43:03 »
3.5 мин по МД-ІІ вече са необходими в час-пик. В извън пиков час и двата диаметъра трябва да са на 5-6 мин. От 5,00 до 6,30ч и 20,30-24,00 ч на 8 мин. Дори при тези интервали метрото ще продължава да се пълни, т.к. ще привлича още пътници.
Абсолютно съгласен. С допълнение, че интервал от 5-6 мин. трябва да бъде и за празник.

А иначе последният влак от Баучер в посока Надежа и Обеля е в 23:52, а не час по-рано.

В такъв случай информацията изнесена на таблото в метростанция ЕС не е коректна.
Часът, който е написан, се отнася за последния влак, който се движи по цялото трасе до "ИЕЦ-Цариградско шосе". Което е глупаво, общо взето. Всички влакове след този в 22:53 се движат само до "Сливница".
По МД 1 също не са коригирани часовете и според таблото на "Сердика" последният влак за "Обеля" е в 00:07, а в действителност е час по-рано.

Offline gogo

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #541 on: 26.09.2012, 19:05:14 »
В 18:22 на Сердика 2 посока НДК се натъпка доволно влака.

На табелата изписваше, че следващият е след 20 (двадесет) минути :crazy:, но реших да го чакам, че не исках да се бутам. Не дойде след 20, а след 15.

Offline Kuonyy

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #542 on: 26.09.2012, 20:23:23 »
В 18:22 на Сердика 2 посока НДК се натъпка доволно влака.

На табелата изписваше, че следващият е след 20 (двадесет) минути :crazy:, но реших да го чакам, че не исках да се бутам. Не дойде след 20, а след 15.

Много често аз чакам по повече от 10 минути. Това е нещо нормално вече.. Шест минути и половина, досега, нито веднъж не съм видял!

Offline Svetoslav

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #543 on: 27.09.2012, 11:15:53 »
Не, че това, което ще напиша не е казано досега, но все пак да споделя наблюденията си. Аз не ползвам особено често линията между Обеля и Джеймс Баучър, но когато и да го правя винаги чакам по много, независимо в коя посока :( За около 15-20 возения от откриването до сега, сигурно не повече от 4-5 пъти съм чакал по 7-8 или по-малко минути. Редовно вися по 10-13 минути докато дойде влак(става въпрос предимно за часовия пояс между 10ч и 15ч), което ми се струва вече прекалено много. Явно наистина обединени двата диаметъра в една обща линия идва прекалено дълга и това се отразява зле на графика на движение :/

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #544 on: 27.09.2012, 12:09:09 »
Аз пък няколко пъти се возих и все си бяха навреме, говорим за интервала между 18 и 21ч. Но наистина е по-трудно с такава дълга линия, не знам как е в по-големите метрополитени, но вероятно закъсненията се трупат заради хората, които се тъпчат и не успяват да се качат. Може би с намален интервал положението ще се нормализира. Или наистина да се помисли за допълнителна линия Ломско шосе - Джеймс Баучер.

Offline fizik

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #545 on: 27.09.2012, 12:51:38 »
В големите метрополитени предполагам няма такъв случай както тук, а именно по протежение на линията да има 2 максимума на ползвяне - около Сердиките. Обикновенно е само един - на центъра, а тук линията пресича центъра два пъти
Може и да живея в Берлинско предградие, но ми пука за Софийския транспорт. Т.е. съм точно обратното на Фъндъчката - може и да живее в София, ама хич не и пука за Софийския транспорт

Offline sofianec

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #546 on: 27.09.2012, 12:54:51 »
Тук си казва думата лошото планиране при строителството. Няма абсолютно никакъв проблем да се поддържа толкова дълга линия, но трябва тя да е така планирана още при строителството, че да функционира. Не може по 105 метрови перони да се пускат 80 метрови влакове, да няма тупици и резервни коловози, стълбите и входовете към метростанциите да са спестени и тесни и хората да се разпределят неравномерно по пероните. Имаме още много да учим как се строи един истински метрополитен. U7 в Берлин е 32 километра с 40 станции. Толкова ще ни е цялата мрежа като стане готова. По U7 без проблем се поддържа 4 минутен такт в пиков час, а ние не можем 8 минути да задържим. Това си е едно безобразие, по друг начин не може да се каже.

Offline Tergo

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #547 on: 27.09.2012, 13:20:54 »
Тук си казва думата лошото планиране при строителството.
...
По U7 без проблем се поддържа 4 минутен такт в пиков час, а ние не можем 8 минути да задържим. Това си е едно безобразие, по друг начин не може да се каже.
Безобразието си е в нашите глави. И в прекомерния максимализъм!
Никога при пускане на нов участък не се употребяват максималните (или оптималните) скорости!
Най-напред влаковете се движат с по-малка скорост: трасето се разработва, информатиката се оптимизира, разписанието също...
Постепенно (за месец-два, но може и повече) скоростите се оптимизират.
Да ни беше първия нов участък - да нямаме опит, но не: дай да си помрънкаме възмутено...
Как ще го осигуриш този график, след като не всички състави все още са в експлоатация?
Не напразно е помислено - да бъдат въведени в експлоатация до края на годината (до края на ноември): до тогава ще се оптимизират скоростите и графикът!
« Last Edit: 27.09.2012, 13:39:18 by Tergo »
Трети метродиаметър - подземен, с параметри на кл. метро !   Не на фалшивия "полуметротрамвай" !
                                                     Не на LRT : системата - убиец  !

Offline sofianec

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #548 on: 27.09.2012, 14:33:03 »
Какво общо имат липсващите състави с невъзможността на Метрополитен да си спазва разписанието? Разписанието е изработено на базата на сега наличните състави и е 7-8 минути. Да пристигат влакове след 20 мин. значи нещо не е наред. А ако това не е единичен случай, а редовно се случва значи има издънка при планирането. И сега идва въпросът кой е виновен ако не може да се експлоатира трасето нормално. Аз не мисля че са пътниците, които се тъпчели по вратите и за това влаковете закъсняват, а тези които им е работата да осигурят нормална експлоатация. Но да се прехвърля отговорността в България е масова практика. Като не можеш да си свършиш работата и другия е виновен.

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
« Reply #549 on: 27.09.2012, 15:04:20 »
Я кажи къде си чакал влак 20 минути, станция, дата и час? Или се опираме на "една жена каза..."

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
« Reply #550 on: 27.09.2012, 15:14:04 »
Не, че това, което ще напиша не е казано досега, но все пак да споделя наблюденията си. Аз не ползвам особено често линията между Обеля и Джеймс Баучър, но когато и да го правя винаги чакам по много, независимо в коя посока :( За около 15-20 возения от откриването до сега, сигурно не повече от 4-5 пъти съм чакал по 7-8 или по-малко минути. Редовно вися по 10-13 минути докато дойде влак(става въпрос предимно за часовия пояс между 10ч и 15ч), което ми се струва вече прекалено много. Явно наистина обединени двата диаметъра в една обща линия идва прекалено дълга и това се отразява зле на графика на движение :/

Това наистина много ме учудва. Разписанието си е на 8 мин, а чакаш 10-13? А на таблата какво изписва?
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Offline Svetoslav

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #551 on: 27.09.2012, 15:39:05 »
Зависи, повечето пъти си изписва толкова, след колкото наистина идва. Максималното, което ми се случи да видя е 14мин на Обеля в посока Ломско шосе, три пъти по 13 минути, два от които на Бели Дунав в посока центъра и неколкократно по 10-11 минути на различни станции. На два пъти ми се случи да видя и да изписва следващ влак след 3 или 4 минути, а след като този замине, в последствие минутите да скочат на 10-11, единия път беше на НДК, другият на Европейски съюз, но подобно нещо ми се е случвало и докато съм чакал по първия диаметър по източната му половина.
За сега ги има тези неприятни моменти, но нека както Терго  посъветва, да изчакаме още 1-2 месеца за разработка и оптимизация и тогава да видим какво ще е положението.

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
« Reply #552 on: 27.09.2012, 16:26:44 »
Освен това се случва и влакът да дойде по-бързо, отколкото пише на таблото, т.е. не бива да вярваме безрезервно на това което пише. Най-точно ще е някой да засече с часовник да речем 5 последователни влака в двете посоки на какъв интервал ще дойдат в един и същ времеви пояс.
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Offline Kuonyy

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #553 on: 27.09.2012, 17:57:48 »
А пък аз не мога да разбера следното. Така наум си смятам.. пътят с тъпченето на хората от МС "ЕС" до МС "Надежда" е криво-ляво 11 минути. Нека ги сложим 12. През това време, да предположим, че има един състав на Надежда посока Обеля. Дотук ги изкарах два - един на МС "ЕС" и един на Надежда. В обратна посока са също толкова. Да речем, че са три, защото единият отива да обръща на Баучер. Е, след като е толкова пътя, а горе-долу и толкова интервала между влаковете, значи, че 5, айде да ги сложим 6, влака обслужват цялото трасе на МД2. Защо намесваме непуснатите влакове, като вече 10 от новите се движат? Защо не могат да се сгъстят разписанията? Това за мен е нежелание. Не е толкова технически проблем, както и оптимизация, колкото нежелание или по-скоро "чакане". Предполагам, че и те не знаят какво чакат.
Ей сега на Лъвов мост посока НДК идва един влак и заминава, след 5 минути идва друг и за минава и на таблото пише следното - "първи влак - 11 минути; втори влак - 27 минути". Нещо не схващам.. И естествено пероните преливат от хора, а предните два влака са нормално напълнени.

Offline Thorn

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #554 on: 27.09.2012, 18:11:27 »
Минутите са осем. Няколко вероятности, поради което може да се увеличи интервалът между ДВА влака - единият е потеглил по-рано от разписанието, другия е закъснял. Случва се често, поради многото новопостъпили машинисти, които все още не могат да използват пълните възможности на съставите. Може да има повреден състав, който да е изваден от графика. Така интервалът става двоен. Относно 20 минутно чакане - става дума за чакане, а не само на таблото да ПИШЕ 20 минути - не го вярвам. Може да се е случило веднъж-два пъти по посочените причини, но да се казва, че това се случва винаги - моите уважения!
На някои станции ако влакът закъснее с две минути, таблото си отчита до нула, после се побърква - почва да дава показания 20-24 минути, без това да отговаря на истината. Често срещано явление на "Сливница", посока "Обеля". Отделно на някои станции самите часовници не са верни, а са с отклонение две-три минути (ако имате възможност, сверете показанията на "Сердика","Опълченска", "К.Величков" и "Западен парк"). Случвало ми се е според тях да пътувам за три минути от "Сердика" до "Западен парк", нещо което е пълен абсурд.
Колкото до оптимизацията - в момента скоростите са максимални. Времената за пътуване също са такива, каквито ще бъдат и след година. Най-вероятно само ще се пуснат допълнителни влакове за скъсяване на интервалите.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #555 on: 27.09.2012, 18:13:59 »
То може да изпише 11 / 27 минути, но реално не са толкова. Когато влакът смени посоката на Джеймс Баучер, и падат 2-3 минути от разписанието на таблото. Веднъж така чаках на НДК, посока Централна гара, тъкмо бях изпуснал влака, и пишеше, че следващия ще дойде след 9 минути. Обаче след 1 минута таблото се смени и изписа 6 минути.

Offline Fantomas

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #556 on: 27.09.2012, 18:40:31 »
Трябваше да направят станциите по-голями, вкл. и тези от МД1, дори с цената на повече разходи, а новите СКИФ-ове да бяха с по четири вагона, вместо три. Тогава щеше да се пътува много по-нормално. Защото по мои наблюдения затова най-вече закъсняват влаковете и по МД1 и по МД2. Капацитетът им е малък и народа бавно слиза/качва и се губи време. Ще питам аз като направят продълженията на МД1 до летището и бизнес парка дали ще се пътува нормално от Младост 1 надолу в час пик, дори и при минимално възможния интервал на влаковете от 3 мин.  Това ме дразни у нас, строи се без да се планира, работи се на парче и в крайна сметка колкото и да се фукаме с метрото, един ден ще се окаже неефективно, защото не се мисли в перспектива спрямо бъдещото му развитие и цялостната урбанизация на града. :( По бай тошово време хората хубаво са направили голями станции с перони по над 100 метра. Дори сега станция НДК е нетипично голяма спрямо другите от МД2.

Offline sofianec

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #557 on: 27.09.2012, 19:44:32 »
Това значи, че системата на пероните не работи нормално щом показва 11 мин. а влакът идва след 5. Тя в крайна сметка ги смята на базата на точки по маршрута, сигурно са зададени грешни средни скорости в компютъра.

А по отношение на пероните - и 100 метра са ок ако се използват 95 метрови състави, но някой направи псевдоконкурс и се доставиха неподходящи за нашите условия влакове. На по-късен етап ще се наложи да допоръчваме допълнителни междинни вагони за да оползотворим пероните и да повишим капацитета. Дано руснаците направят технологична революция и предложат модуларно комбиниращи се вагони някой ден с 2 или 3 геленка, за да станат възможни по-дълги състави.
« Last Edit: 27.09.2012, 19:54:12 by sofianec »

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #558 on: 27.09.2012, 19:56:35 »
Според мен може да се смъкне и на под 3 минути (ако има достатъчно влакове затова), просто ще трябва в някои по-дълги отсечки да направят междинни светофори. За бъдещия поток от Младост-4 не очаквам да е чак толкова голям, по-скоро хората, които сега ползват метрото от Младост-1, ще си спестят довозването. И, в крайна сметка, метрото не е направено, за да се возят всички на широко и седнали, нормално е да има блъсканица, както е в другите метрополитени. Ако влакът закъснява системно заради многото слизащи/качващи се, това трябва да се отрази и в разписанието, така няма да има закъснения.

Offline Fantomas

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #559 on: 27.09.2012, 20:17:19 »
По-запознатите със сигнализацията бяха писали, че за интервали по-малки от 3 мин. ще трябва да се изключи сигнализацията и да се кара на АЛС само. Мисля че това ще стане наложително, след като се построят участъците до летището, бизнес парка и Хладилника. А за МД3 вече задължително проектиране с по-дълги станции и поръчка на по-големи състави. Най-добра ефективност на превоза мисля че ще се постигне с 4-вагонен състав, ако е от типа на СКИФ-а) или 5-вагонни от типа на 81-760 и интервал на движение 5-6 мин.