Author Topic: График на движение на метрото  (Read 291661 times)

Offline Tergo

• Наистина съм луд
    • View Profile
Re: График на движение на метрото
« Reply #560 on: 27.09.2012, 21:20:18 »
А за МД3 вече задължително проектиране с по-дълги станции и поръчка на по-големи състави.
Въобще не се надявай: те още от сега казват, че там перонитеще са под 100 м.
Стандартът за Леко метро е 80 м перони.
Трети метродиаметър - подземен, с параметри на кл. метро !   Не на фалшивия "полуметротрамвай" !
                                                     Не на LRT : системата - убиец  !

Offline Fantomas

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #561 on: 28.09.2012, 08:27:31 »
Ами значи просто ще имаме метро, в което ще пътуваме като сардини в консервна кутия! :angry: няма да е зле да започнат още от сега да обучават хора за тъпкачи, тъй като мисля че ще са нужни!  :crazy:

Offline mlk

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 110536592
    • View Profile
    • Email
« Reply #562 on: 28.09.2012, 09:12:25 »
Ами значи просто ще имаме метро, в което ще пътуваме като сардини в консервна кутия! :angry: няма да е зле да започнат още от сега да обучават хора за тъпкачи, тъй като мисля че ще са нужни!  :crazy:
Хайде да не драматизираме излишно. Както в наземния транспорт, така и в метрото се цели да се осигури определен интервал, при който пътуването да е комфортно в извънпиковите часове и да не е некомфортно в пиковите часове. Когато в час пик е претъпкано, винаги се взимат мерки. Нашето метро не е изключение. След като има претоварване, ще се намали интервалът. Моментът, в който това ще се случи, обаче е свързан и с други параметри. Когато се осигурят необходимия брой влакове и необходимия брой машинисти, разписанието ще бъде коригирано. Това се очаква да стане до края на годината. Това, че метрото се натовари много бързо, може само да ни радва. Сега просто чакаме да наваксат и с честотата на обслужването и сме ок.

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #563 on: 28.09.2012, 10:12:50 »
Изобщо не е излишна драматизация а съвсем реална опасност. Какви мерки могат да се вземат обаче не става ясно. МД-1 ще колабира след пуска до Бизнес парка, ако не увеличат съставите. Мисля че за номерните поне е възможно да закупят още 12 междинни вагона и да се реши проблема. Иначе недомислията са много. Както се вижда сега при 3,5 мин. интервал е изчерпана превозната възможност на МД-1. Накъде повече може да се сгъстява? А връзката между двете Сердики и сега е претоварена, какво остава като се увеличи пътникопотока...
Най-ценният ресурс на капитализма са тъпанарите

Offline hitar_potter

• View Profile
« Reply #564 on: 28.09.2012, 10:44:03 »
Хайде да не драматизираме излишно. Както в наземния транспорт, така и в метрото се цели да се осигури определен интервал, при който пътуването да е комфортно в извънпиковите часове и да не е некомфортно в пиковите часове. Когато в час пик е претъпкано, винаги се взимат мерки. Нашето метро не е изключение. След като има претоварване, ще се намали интервалът. Моментът, в който това ще се случи, обаче е свързан и с други параметри. Когато се осигурят необходимия брой влакове и необходимия брой машинисти, разписанието ще бъде коригирано. Това се очаква да стане до края на годината. Това, че метрото се натовари много бързо, може само да ни радва. Сега просто чакаме да наваксат и с честотата на обслужването и сме ок.
Със сгъстяването на интервала не трябва да се прекалява, защото накрая мотрисите ще спират между станциите, за да чакат предходните мотриси.
... се пишат и абсолютни дреболии кой минал на червено, кой какво си е говорил по телефона и тем подобни.

Offline mlk

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #565 on: 28.09.2012, 11:27:36 »
Именно това е една от причините, няколко от най-големите метрополитени в света да са претъпкани и да има и спец. длъжност тъпкачи - технологичната възможност за по-малък интервал е изчерпана. При нас все още има много вода да изтече. От интервал 3:30 до 3 са си 16% повишена превозна възможност. А интервал от 3:30 на 2:30 би означавало 40% увеличение. Друг е въпросът, че това означава 16% или 40% повече състави на линия и горе-долу пак толкова новообучени машинисти. И двете неща не могат да се постигнат лесно, поне не и в кратки срокове.

Offline hitar_potter

• View Profile
« Reply #566 on: 28.09.2012, 22:15:57 »
16% нищо не е. Това ти е увеличението, породено от едно разклонение. При интервал от 2:30, скоростта на движение със сигурност ще падне. Някой спомена в другата тема, че най-големите метрополитени, хората са ги правили преди 100 години...
... се пишат и абсолютни дреболии кой минал на червено, кой какво си е говорил по телефона и тем подобни.

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #567 on: 28.09.2012, 23:42:44 »
Има и друг проблем, който също е належащ. Хайде на МД1 има места на които да се покрият повредени влакове, ами какво правим с МД2 в който няма един допълнителен коловоз в който да се скрие развален влак. Според мен една повреда като тази преди година и нещо която блокира метрото би довела до сериозен транспортен проблем в града.
А това с тъпкачите не бих го коментирал. Но сериозен проблем ще има и с тесния и стръмен преход между двете Сердики.  Добре че направиха голяма тераса над самите коловози на Сердика 2, че и там ако беше тясно както е на Сердика 1, не ми се мисли.

Offline Thorn

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #568 on: 29.09.2012, 09:41:45 »
Aз се сещам за една мярка, която се прилага в Лондон, например - картите с отстъпка (пенсионерските) не важат в час пик. Ако някой през това време реши да иде на пазар, или за вода до градската баня, да си плаща билетче. Става дума за интервалите 7:30-9:30 и 17:30-19:00.

Offline mlk

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #569 on: 29.09.2012, 10:09:18 »
Това за пенсионерските карти в час пик отдавна съм го предлагал, ама особено както е предизборно, няма шанс да мине.

Offline bonbon

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #570 on: 01.10.2012, 20:31:26 »
Какво става с това разписание, досега чаках 20 мин. влак на МС Младост-1 посока Цариградско  :angry: ?

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
« Reply #571 on: 01.10.2012, 21:59:40 »
Днес след 17 часа е имало здраво объркване, явно още не могат да се оправят ...

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #572 on: 02.10.2012, 02:39:58 »
Може да е имало повреден състав, аз пътувах с един от номерните и слязох към 20:05 на Младост-3, следващия го даваше след 8 минути.

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #573 on: 03.10.2012, 16:59:54 »
Замисляли сте се над това, ако пътувате примерно от Надежда към Младост или от Люлин към Лозенец, кое е по-бързо - с прекачване на Сердика или без прекачване, но с по-голям пробег?

Ето какво показват данните от разписанието:
А. Крайна метростанция - СУ
Начална метростанция |През Сердика ІІ-І |През Обеля           |
Хан Кубрат                  |15                         |25                         |
Надежда                     |17                         |23                         |
Бели Дунав                  |19                         |21                         |
Ломско шосе                 |20                         |20                         |
За прехода съм добавил 2 мин.за ходене плюс 3 мин.средно чакане на второто метро

Б. Крайна метростанция - НДК
Начална метростанция |През Сердика І-ІІ |През Обеля           |
Западен парк                |16                         |24                         |
Люлин                       |18                         |22                         |
Сливница                    |21                         |19                         |
За прехода съм добавил 2 мин.за ходене плюс 4 мин.средно чакане на второто метро

В. Крайна метростанция - Централна гара
Начална метростанция |През Сердика І-ІІ |През Обеля           |
К.Величков                  |13                         |22                         |
Вардар                      |15                         |20                         |
Западен парк               |17                         |18                         |
За прехода съм добавил 2 мин.за ходене плюс 4 мин.средно чакане на второто метро
« Last Edit: 03.10.2012, 17:25:57 by blagun »

Offline bonbon

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #574 on: 03.10.2012, 20:27:12 »
"Стоян Братоев каза, че новите 14 влакчета вече са в експлоатация. Очакват се и нови четири метровлака, които ще са за резерв."

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=972538

Тези резерви къде стоят? В такъв случай, щом вече 14 влака са в експлоатация, да намалят интервалите по МД2  :neznam:

Offline mlk

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #575 on: 03.10.2012, 22:02:07 »
Благун нагледно показа, че връзката през Обеля е полезна.
Въпреки, че са много по-слабо използвани, като добавим и всички комбинации за кореспонденция между Люлин и Надежда, нещата си добиват приличен облик.

... хайде, някой от Обеля няма ли да разкаже примерно в сутрешен пик как пристигат от съответната предишна станция влаковете във всяка от посоките?

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
« Reply #576 on: 03.10.2012, 22:06:16 »
Аз мога да кажа, че тази сутрин в 8:00 часа влакчето стоя поне 6-7 минути на МС Младост 3, не е нормално това !

Offline Gordon

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #577 on: 03.10.2012, 22:08:56 »
... хайде, някой от Обеля няма ли да разкаже примерно в сутрешен пик как пристигат от съответната предишна станция влаковете във всяка от посоките?
Аз мога да кажа, че на Бели Дунав по всяко време има чакащи в посока Обеля. В началото даже много им се чудих на бройката, сутрин хич не са малко.

Offline bonbon

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #578 on: 03.10.2012, 22:10:08 »
Аз мога да кажа, че тази сутрин в 8:00 часа влакчето стоя поне 6-7 минути на МС Младост 3, не е нормално това !

Репчо, станало е така, защото сутринта е аварирал влак и след това е трябвало да се напасва наново разписанието  :rolleyes:

Offline mlk

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #579 on: 03.10.2012, 22:23:06 »
Аз мога да кажа, че на Бели Дунав по всяко време има чакащи в посока Обеля. В началото даже много им се чудих на бройката, сутрин хич не са малко.
Благодаря, gordon!
Наистина, Бели Дунав има мегдан за това. Още отпреди МД2, масово имаше довозване до Обеля и хората са си свикнали.
А как е на Надежда? Предполагам, че и там се намират, но вероятно са по-малко?