Author Topic: МС Стадион Васил Левски (Юнак)  (Read 66898 times)

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
Re: МС Стадион Васил Левски (Юнак)
« Reply #220 on: 01.05.2009, 01:07:14 »
Васил не трябва ли на латиница да е с двойно С

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #221 on: 01.05.2009, 01:20:15 »
Не... - прави се транскрипция, не превод...

Offline Tergo

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #222 on: 01.05.2009, 01:22:55 »
Хе-хе! На латиница.
Те не са научили, че на български името се пише : Стадион   "Васил Левски"...
Те името на Софийския университет не знаят как се пише...?!?
Ако бях в комисията по приема, щях да откажа да приема станцията при такова мърляшко изпълнение!
Заслужават за своя сметка да изпълнят отново външното оформление на павилиона! :argue:
Трети метродиаметър - подземен, с параметри на кл. метро !   Не на фалшивия "полуметротрамвай" !
                                                     Не на LRT : системата - убиец  !

Online ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #223 on: 01.05.2009, 01:42:50 »
Васил не трябва ли на латиница да е с двойно С
Ако е на немски  - да.

Offline sharkb

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #224 on: 01.05.2009, 02:39:01 »
Мали-и-и-и-и-и-и...
С това обемно лого са оакали пейзажа - да го бяха отавили бяло това обемното; другото просто да го бяха демонтирали...

Абсолютно подкрепям тезата!

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #225 on: 01.05.2009, 04:24:18 »
Ето значи що се е случило с неподходящото бяло/синьо лого. Белите части и на двете лога по чудодеен начин (може би с малко бронзова боица?) са станали златисти като буквите.

а дали тази боица всъщност не е било защитното фолио върху металните елементи и да е което да е било махнато по-късно
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline Vladislav

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #226 on: 01.05.2009, 09:27:37 »
Искаш да кажеш, че двете лога са от масивен бронз ли? Ако погледнеш снимките малко по-назад, ще видиш как един човек сам повдига по-голямото обемно лого - най-обикновена бяла пластмаса. Обърни внимание, че докато елементите бяха бели, повърхностите им изглеждаха гладки и матови. Сега, като са пожълтели, изглеждат ... нацапани! Това по-ясно си личи на живо, отколкото на снимките. А що се отнася до това дали Васил на латиница трябва да се пише с двойно "с" - според мен би трябвало, защото на повечето европейски езици, не само на немски (също и на английски, френски, италиански и пр.), "s" между две гласни се чете като "з" по традиция още от латинския. Но, по правилата на транскрипцията на Ники Василев, и в този случай "s" се кранскрибира като като единично "с". Липсата на кавичките, обаче, е очевидна грешка. Аз продължавам да смятам, че трябваше да приближат максимално името на станцията до ежедневната говорна практика сред гражданите. А е очевидно, че те ще трансформират името на станцията в "Стадиона". Както например са превърнали "Паметника на Васил Левски" в "Паметника Левски".

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #227 on: 01.05.2009, 10:38:07 »
Трябваше, трябваше... вече е късно... сега можем само да се молим след време да оправят мизерията на павилиона и да върнат бяло лого, че така изглежда ужасно... имам чувството понякога, че четат за какво говорим и се опитват да го нагодят, ама никога не успяват да го направят като хората...
Някой друг да споделя усещането ми? :)

Offline Kryten

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #228 on: 01.05.2009, 10:55:09 »
Това с кавичките за мен си е старомодна руска соц - глупост, която още се налага. Това като четеш по вестника и там пише за мача "Пирин" - "Беласица"... направо да се обръщаме с г-н "Петров",

Offline Vladislav

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #229 on: 01.05.2009, 12:26:19 »
Това, приятелю, си е правопис. Няма нужда сега да си обясняваме смислоразличителната и определителна функция на кавичките. Щом има правила, те трябва да се спазват, всичко останало е проява на неграмотност.

Offline Tergo

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #230 on: 01.05.2009, 13:21:38 »
Това с кавичките за мен си е старомодна руска соц - глупост, която още се налага.
Хайде да не извиняваме съвременната си неграмотност с руския език и социализма!
Точно на руски имената на улици, сгради и институции се пишат без кавички, защото се употребява Р.п за принадлежност :
"Стадион им. Васила Левского", "Метрополитен им. Ленина"
Но имена не се превеждат, така че, дори за руски текст официалното име ще трябва да се предаде по българската граматика, която никой не е отменял!
Това си е немарливост и неграмотност, която личи и в изпълнението на оформлението на павилионите!
 (Най-вече на тази станция.)
Да изпишеш по всички указателни табели : СУ  "св. Кл. Охридски" е точно комунистическо неуважение към светеца!!!
А може би, просто никой не е посмял да противоречи на този, който е разписал разпореждането?
Трети метродиаметър - подземен, с параметри на кл. метро !   Не на фалшивия "полуметротрамвай" !

Offline JloKyM

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • http://skyscrapercity.com
« Reply #231 on: 01.05.2009, 13:35:27 »
Нито в Парижкото, нито в Лондонското метро, които са еталон за метро системи, няма станции изписани с кавички. Не смятам, че и ние трябва да имаме. Това е просто излишно затормозяване.

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #232 on: 01.05.2009, 13:46:03 »
Да де, ама тук наистина става дума за разлика от нормата за правопис - кавичките се изискват от нормата на книжовният език...
Ако бяха кръстили станцията Юнак нямаше да има проблем...

Offline Tergo

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #233 on: 01.05.2009, 13:50:54 »
Такива имена избраха...
Ако бяха избрали само "Национален стадион", или "Св.Кл. Охридски" - нямаше да се налага.
Но те избраха сложни имена, включващи в себе си официалното име на прилежащите титуляри.
(Дано само тези думи да не възродят старата дискусия за имената, не е нужно)
Думите ти само потвърждават, че дори при такива "дреболии" трябва да се подхожда като се обсъдят всички аспекти.
При нас всичко е опростенческо : "Така реших, това е моята воля, изпълнявайте!"

Offline ivan krastev

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #234 on: 04.05.2009, 13:14:51 »
Страшна цигания са направили с това лого. Аиде това да името на станцията как да е, ама това над входа направо .............. уби рибата. Така са омацали нещата, че не е истина.

Offline Tergo

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #235 on: 04.05.2009, 14:49:28 »
И като помисли човек: могли са да ги поръчат направо на златист плексиглас, а не да го цапотят...
Над входа има декоративна рамка с формата на буквата "М" - с малко фантазия можеха да я "облечат" със светещи тръби, надолу да се добави и стрелката и да се получи в пъти по-интересно и ефектно лого. При това много по-съразмерно от това, макар и обемно. 8)

Offline NiGhtPiSH

• Sofia Hardcore
    • View Profile
« Reply #236 on: 05.05.2009, 10:26:05 »
"Бирата е най-великото изобретение. Колелото също не е зле, но не върви с пържени картофки."

Offline Vladislav

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #237 on: 05.05.2009, 12:34:48 »
Надявам се, че плочникът на преден план изглежда толкова крив поради панорамната снимка, а не защото наистина е разкривен... Не разбирам защо има някои толкова тъмни плочки, обаче... нещо май материалът куца на места. А тез грозни бетонни бордюри?
« Last Edit: 05.05.2009, 23:54:28 by Vladislav »

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #238 on: 06.05.2009, 14:08:09 »
И велопаркинг има вече

А тук явно ще е новата трамвайна спирка

Най-ценният ресурс на капитализма са тъпанарите

Offline ivan krastev

• View Profile
« Reply #239 on: 06.05.2009, 15:18:59 »
Аз вчера минах от там и ги видях велопаркингите. Големият квадрат пред входа на станцията няма да е фонтан, а пейка! Логото не е чак толкова зле на живо. От спирката се виждат търникерите и табелата за Обеля.