Author Topic: Паркиране  (Read 138680 times)

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
Re: Паркиране
« Reply #520 on: 06.10.2017, 18:31:38 »
Просто и двете страни на граничната улица или булевард да са с еднакъв режим на паркиране. Защо да не е възможно?
« Last Edit: 06.10.2017, 18:44:12 by AGENT 006 »

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #521 on: 06.10.2017, 21:36:34 »
По принцип граничният булевард - В. Левски, Дондуков е на по-високата тарифа. Това е обяснимо, тъй като хората не трябва да са стимулирани да паркират на главен булевард.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #522 on: 07.10.2017, 10:40:12 »
Според мен е крайно време за цялостно решение на проблема с паркирането в София. Тез зони само го изтласкват навън и в крайна сметка го отнасят живущите по периферията.
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline UMSofia

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #523 on: 07.10.2017, 11:01:48 »
Така е много по-добре, вместо трамвай - паркинг за брички. Пародията е пълна!

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #524 on: 07.10.2017, 15:49:23 »
Според мен е крайно време за цялостно решение на проблема с паркирането в София. Тез зони само го изтласкват навън и в крайна сметка го отнасят живущите по периферията.
Винаги има гранична зона между по-скъпа и по-евтина зона или между по-евтина и безплатна. Даже като съм бил в Болоня и Амстердам, в апартамента са ми казвали да паркирам зад еди-кой си булевард, защото е безплатно или по-евтино.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #525 on: 07.10.2017, 16:15:51 »
Разбира се, че е така, но аз поне на Запад не съм видял такова струпване на коли по граничните зони. Най-малкото защото там се контролира паркирането и извън тях, нарушителите се глобяват или вдигат. А тук например досега из Лозенец можеха да се видят коли по тротоари, градинки, кръстовища, дворове... Защото хората са научени, че това не се наказва. Ако се наказваше, щеше да има дисциплиниращият ефект всеки да си прави сметка дали да ходи с колата или не. Дори сега мога да кача снимка на какво е обърната "Любен Каравелов" като по-широка при безплатното съботно паркиране, защото никой не вдига нарушителите.

Аз ако знам, че няма къде да паркирам, или отивам с МГТ на уреченото място, или се бръквам за платен паркинг (каквито, впрочем, в София почти няма и това е огромна грешка, която продължава с десетилетия), просто защото е в разрез с принципите ми да си зарежа таратайката в нарушение, дори да знам, че последствия няма да има.

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #526 on: 07.10.2017, 17:55:04 »
Съгласен съм с Кайзера за това, че не може да има две палтени зони и паяците да обикалят в нея и да вдигат коли с просрочено паркиране (нали има слагат за целта скоби), а в останалите части на града хаос. Нека слагат скоби на неплатилите или просрочилите, но да се обикаля и целия град постоянно, а не като сега - кампанийно. Паяците да махат неправилно спрелите, а не текива, дето вече имат скоба, но са спрели на паркомясто и не пречат...

Offline roshav_ohluv

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #527 on: 04.11.2017, 22:15:49 »
Аз имам малко по-различен въпрос във връзка с паркирането в София. Както във всички квартали, и при нас (кв. Изток) има проблем. Пред или покрай много от блоковете в района има изградени паркинг зони за успоредно паркиране зад тротоарните ленти, които изяждат около 3-4 метра от зелените площи, но по нашата улица такива няма. Каква би била процедурата да поискаме общината да позволи да финансираме с наши средства такава зона (общините нали са в постоянна фиансова кома...)? Има ли начин  обаче само ние да ползваме после усвоените паркоместа, предвид това, че това са обществени зони (паркиране с абонамент....) или това е уредено само в централната зона на София?

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #528 on: 05.11.2017, 00:08:38 »
Има ли начин  обаче само ние да ползваме после усвоените паркоместа, предвид това, че това са обществени зони (паркиране с абонамент....) или това е уредено само в централната зона на София?
Нито в централната, нито в която и да е зона никой няма изключително право за паркиране на общинска територия (освен със заплатен абонамент или регистриран инвалид, на който общината е предоставила паркомясто). Хората, закупили винетки, не получават конкретно паркомясто, а право на паркиране в подзона на синята или на зелената зона. Всякакво самоволно изграждане на бариери, синджири, кашпи, щайги и т.н., преграждащи паркоместа на общинска територия, е противозаконно.

Offline roshav_ohluv

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #529 on: 05.11.2017, 10:02:55 »
Да, благодаря, това е ясно - склонен съм да плащам абонамент, както писах. Аз ще отида да питам в районното кметство, но бих се радвал някой да има информация, която да ме подготви предварително и по-адекватно.

Offline streetz

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #530 on: 28.11.2017, 11:41:54 »
Здравейте, някой знае ли защо на буферния паркинг на метростанция Джеймс Баучер работи само вход/изходът към ул. Майор Томпсън, а този откъм Елин връх си стои затворен? Изобщо работил ли е някога?

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #531 on: 02.12.2017, 01:58:37 »
Не може да бъде-видях да вдигат с паяк неправилно паркирали коли по ул. Амстердам в края на Дружба 1 и то чак към трамвайното трасе на линия 23! Похвално, заемаха една активна лента за движение и запречват движението на тролей номер 11. Ефекта беше впечатляващ, щом неправилно паркиралите разбраха тичаха направо по анцузи и пижами от околните блокове да си преместят бараките и се разбягаха кат пилци  :D Кола не остана неправилно паркирана. Направи ми впечатление, че има знаци за забрана на паркирането и символ с паяк-е тия хора кьорави ли са та да не са ги видели.

Дано да дойдат и към Младост малко насам тука ще имат много работа за чистене. После някой да не каже че нямало ефект :)
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #532 on: 02.12.2017, 09:41:25 »
Вероятно е вследствие на жалби от страна на тролейбусните шофьори. Многократно съм чувал оплаквания от ситуацията там. Миналата година октомври месец минавах оттам по време на кампанията по гроздето и видях какъв страхотен хаос е около тържището.
« Last Edit: 02.12.2017, 09:48:06 by AGENT 006 »

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #533 on: 02.12.2017, 10:44:09 »
В София е пълно със знаци "Забранени са паркирането и престоят", но на никой не му пука и не ги спазва. Виждал съм патрулки, включително и на КАТ, да чакат, да се разминат, заради незаконно спрели така автомобили с шофьори вътре, но да не правят нищо... Така че трагедията е пълна. Виждал съм акции с паяци и в Слатина, но с минаване веднъж годишно, няма да има промяна! Паяците в момента се ползват да вдигат автомобили от Синя и Зелена зона, което за мен е тъпо. Там да слагат скоби, ако някой е спрял правилни на паркомясто, без да пречи на движението, но просто не е платил/просрочил е времето. А паяците нека обикалят целия град  и да се занимават с незаконно спрелите/паркиралите, които реално пречат на движението...

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #534 on: 11.12.2017, 19:49:59 »
Аз за "Любен Каравелов" пиша от години жалби, че събота и неделя я обръщат на пракинг, обаче никой не ми обръща внимание. Миналата седмица ми се провали пътуване за уикенда, защото ме бяха запушили с плътна редица и не можах да изляза. Познайте дали някой беше оставил поне номер... Звънях на всички възможни институции, никой не дойде и в крайна сметка вместо в 10 сутринта тръгнах в 5 вечерта.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #535 on: 11.12.2017, 20:04:29 »
Затова трябва да се прави разлика между платено и контролирано паркиране и да се обръща повече внимание не на плащането, а на контролирането, дори в почивни дни. В централната градска част трябва да има максимално строг режим на паркиране, всички допустими места да са маркирани и всички паркирали извън тях или запречващи по някакъв начин движението на други МПС трябва да бъдат принудително отстранявани.
« Last Edit: 13.12.2017, 08:42:47 by AGENT 006 »

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #536 on: 12.12.2017, 00:35:27 »
Със сигурност трябва да има няколко дежурни паяка през нощта и уикенда, защото като свърши работното време на зоните и настава пълна анархия. Лошото е, че единственият им стимул за работа е печалбата, а не контролиране на трафика и преместване на неправилно паркирани коли.

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #537 on: 12.12.2017, 09:26:34 »
За да могат да са полезни паяците, те трябва да евакуират единствено коли, които пречат на движението:
- влизат в габарита на трамвай
- запушват изход на гараж и паркинг
- пречат на кръстовище на тесни улици
- пречат на преминаване по улицата на тежки возила
Категорично трябва да им се забрани да евакуират коли от места, предвидени на престой или паркиране. Такива се заскобяват или се заснимат и им се изпращат електронни фишове.
Изобщо е далеч по-ефективно да заскобят 20 или да изпратят фишове на 200 шофьори, отколкото да отнесат една кола с паяк. Това, че не могат да си съберат глобите, си е чисто организационен проблем.

Offline UMSofia

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #538 on: 12.12.2017, 10:17:18 »
До скоро се регистрираха по около 600 автомобила на ден в "Пътна полиция" - София. Последните месеци има увеличение и се регистрират 1000 леки коли на ден. Приходите за хазната ще се увеличат, а за нас гражданите проблемите с паркирането, трафика и мръсния въздух ще се усложнят. Каквито и мерки да се вземат за контрол върху паркирането, ако не се ограничи броя на МПС в София, проблемите ще продължат да се задълбочават.

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #539 on: 12.12.2017, 12:38:49 »
Ето, че взимат мерки....  :D

СО иска двойно поскъпване на синята зона в столицата, 2.12.2017

Столична община иска двойно поскъпване на "синята зона". Общината взима мерки за чист въздух в столицата. Предлага се обособяване на зони с ниски емисии чрез временно ограничаване на движението на автомобили. Такива зони има и в момента. Предлага се и промяна в организацията на движение в зона Център. Освен това общината предлага транспортът в столицата да е еко. Амбицията е до 2019 г. всички превозни средства на градския транспорт да са екологични.

Планира се и ограничаване на сметоизвозващите коли в центъра. Ще се анализира ефекта от т.нар. легнали полицаи. Товарните автомобили се оказват най-големите замърсители в София. Вдигат таксата за тези над 4 тона на 120 лева месечно, а тези над 30 тона ще плащат 150 лева такса на месец.

Въвежда се такса за работа на строителни машини като валяци и багери в центъра и Зона 1 ще плащат нова такса 60 лева месечно. Повече буферни паркинги иска от СО, защото трафикът след септември 2017 г. се е увеличил 6 пъти. Двойно увеличение на синята зона, предлага още СО. Общината моли гражданите да не използват твърдо битово гориво, а да преминат на алтернативно.

Въвежда се безплатно паркиране до изчерпване на местата в буферните паркинги при използване на градски транспорт. За доказателство ще служат билетите. СО също така умолява гражданите да не ползват колите си, а да ползват градския транспорт.

Ще се забранява движението на ПМС в зона Център при превишаване на фините прахови частици във въздуха.

Предвижда се плаващо работно време за чиновниците при мръсен въздух. Крайна мярка е пълна забрана за автомобили и безплатен градски транспорт. Замърсяването има сезонен характер, обясни зам. - кметът на СО Йоана Христова.

София се увеличава като брой жители, строителството нараства, притеснена е тя. Темата не е лека, посочи Христова. Този проблем няма как да се реши с магическа пръчка, смятам ,че посоката, по която вървим е правилна, убедена е тя.

На въпроса на news.bg дали очакват разбиране за поскъпването на "синята зона", зам.-кметът изтъкна, че тази мярка ще помогне за по-екологично мислене на столичани. Успокоителното е, че двойната синя зона ще важи за деня след установен замърсен въздух. Христова коментира, че част от мерките на СО са непопулярни. Няма нищо, което да е панацея, подчерта тя.
Източник