Author Topic: Паркиране  (Read 138659 times)

Offline Dimitar155

• Маниак
    • View Profile
    • Email
Re: Паркиране
« Reply #600 on: 28.10.2022, 11:53:27 »
Днес ще бъде направена първа копка на многоетажен паркинг за платено паркиране в близост до МС Надежда (ъгъла на ул. Кирил Дрангов и ул. Атанас Лозанов на мястото на бивш паркинг). Срока на СМР е 18-24 месеца.

📍Предвижда се изграждане на модерен, автоматизиран паркинг за платено паркиране  с наличие на множество жилищни и обществени обекти. Сградата е четириетажна с РЗП 7 990.84 м2 и озеленена площ от 2 324.30 м2. С проекта ще бъдат осигурени 310 автомобилни паркоместа, в т.ч. 14 места за хора в неравностойно положение и 32 паркоместа с възможност за зареждане на електрически превозни средства.
📍 За проекта е сключен Договор за финансиране с Фонд за устойчиви градове в качеството на Фонд за градско развитие за София. Одобреното финансиране е в размер на 4 400 000 лв., от които 2 596 000 лв. са съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020“, предоставено чрез Fund of Funds in Bulgaria - FMFIB. Общият бюджет на проекта е 6,31 млн. лв., като останалите средства са осигурени от „Софийски имоти“ ЕАД.

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #601 on: 28.10.2022, 18:28:56 »
Това е по-скоро търговски център с опция за паркинг.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #602 on: 30.09.2023, 16:48:52 »
До не отдавна 24/7 служебните места на „Ген. Гурко“ от страната на Гранд хотел София, вече са регулярна синя зона в събота и се поставят скоби масово, да си знаете и да не повтаряте примера ни с баща ми.  :D

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline зетко

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #603 on: 09.10.2023, 23:48:31 »
Паркингът на ул. Кирил Дангов изглежда готов за откриване. Със сигурност ще е преди изборите, но не намерих обявена дата. Цените са съпоставими с платените паркинги наоколо тип "кална точка". Най-хубавото от всичко е, че се забелязва активизиране на паяците в района, но за съжаление след 17.00ч. отново настава анархия по тротоари и зелени площи.

https://parking.sofimoti.bg/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8/#1
« Last Edit: 10.10.2023, 00:25:32 by зетко »

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #604 on: 07.05.2024, 14:54:11 »
Защото в други теми обсъждаме нивото на ментално развитие на обществото ни, ето един лакмус, показваш докъде сме я докарали:

Стреляха срещу паркиран автомобил в столичния кв. "Люлин"

Автор: news.bg, 07.05.2024

Мъж откри следи от стрелба с въздушно оръжие по колата си в кв. "Люлин" в София, съобщава Нова телевизия.

Това се случва минути, след като оставил 4-годишната си дъщеря в детски център.

Една от дупките е по вратата, зад която е детското столче на детето.

Потърпевшият обясни, че в събота срещу неделя оставил дъщеря си в детски кът в квартала. Спрял автомобила си пред жилищен блок в района, а десет минути по-късно открил колата си с две големи и видими дупки от въдушен пистолет.

Той посочи, че е качил пост в социалните групи в Люлин с информация за случилото се. Някои от хората предположили, че стрелбата може да е била предизвикана заради паркирането му пред блока.

"Жена написа, че е спряла на същите места, където паркирах аз, и са и свалили номера на колата. Явно хората са решени на всякакви мерки, за да запазят местата си за паркиране", разказа мъжът.

Той припомни, че и през април в "Люлин" е имало случаи на стрелба по автомобил.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #605 on: 07.05.2024, 14:57:39 »
То това не е от вчера, още преди 15 години живущите в блоковете до Бизнеспарка в Младост-4 редовно пукаха гуми. На мен също някакъв ми се скара веднъж, че съм бил паркирал пред техния блок в Люлин-5. Задръстването с паркирани коли води до все повече такива случаи...

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #606 on: 07.05.2024, 15:05:33 »
То по принцип всеки се оглежда на „пришълците“, но да пукаш гуми, да стреляш и да сваляш регистрационни табели мисля, че не е нужен по-нататъшен коментар.

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #607 on: 07.05.2024, 15:10:47 »
То по принцип всеки се оглежда на „пришълците“, но да пукаш гуми, да стреляш и да сваляш регистрационни табели мисля, че не е нужен по-нататъшен коментар.
Дефинирай "пришълец"?

Аз бих третирал като такива, който паркират в частния ни двор, който сами поддържаме, поставили сме си автоматична дворна врата, плащаме за електрозахранването ѝ и за поддръжката ѝ... С решения на общото събрание сме определили таксите, които събираме за достъп и паркиране на тази обща част на етажната собственост, какъв е редът за достъп, кой и как се уведомява, ако има нов автомобил (еднократно или постоянно).

Междублоковите паркинги в какви имоти са разположени, кой ги стопанисва и поддържа, къде можем да се запознаем с правилата за паркирането на тях?

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #608 on: 07.05.2024, 15:17:13 »
Дефинирай "пришълец"?
Всеки, който го гледаш пред блока и не го свързваш с никой съсед и не си виждал тази кола пред блока или поне пред близките входове друг път.

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #609 on: 07.05.2024, 15:19:17 »
Дефинирай "пришълец"?
Всеки, който го гледаш пред блока и не го свързваш с никой съсед и не си виждал тази кола пред блока или поне пред близките входове друг път.
Питах иронично... И това какво правно последствие носи? Знаете ли си в сградата всички регистрирани в нея по настоящ/постоянен адрес, съвпадат ли с тези по Домова книга? Броите ли колата на майстора, дошъл да смени крушка на някоя девойка или на гостите за РД на някое лапе?

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #610 on: 07.05.2024, 16:03:44 »
Това за правното последствие ще го приема, че не си го написал наистина. Най-малкото хората се страхуват от коли, които не познават, защото на чуждо често пъти се паркира как да е накриво и невнимателно.

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #611 on: 07.05.2024, 16:14:36 »
Това за правното последствие ще го приема, че не си го написал наистина. Най-малкото хората се страхуват от коли, които не познават, защото на чуждо често пъти се паркира как да е накриво и невнимателно.
Не може да е има "пришълец" (чужд) там, където всичко е общо и няма защо да има деление на местни/чужди и т.н. Тези паркинги са на публични площи, поддръжката/липсата ѝ са за сметка на общинския бюджет. Всеки има право да спира на такива публични паркинги... Дадох ти пример с моята сграда, където преди да си сложим автоматична врата наистина имаше нахалници - особено като въведоха Зелената зона и все още не бяхме преградили. Обясних ти и защо имаме претенции - защото аз и съпругата проектирахме новата врата, всички колективно я монтирахме, имаме постоянни разходи за поддръжката ѝ, за облагородяване на двора и т.н. Но тук става въпрос за наша частна собственост, на която можем да определяме правила, имаме и задължения (ежемесечни такси за паркиране, с които покриваме разходите за поддръжка)... На паркинга пред блока никой не може да има никакви претенции...

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #612 on: 07.05.2024, 16:39:46 »
Мисля, че никой няма претенции от ограничаването на общия достъп до места, намиращи се в парцел частна собственост. Въпросът е в класическото "заплюване" на място в общински парцел, което го има даже в старите соцфилми като "Войната на таралежите".

Спомням си в нашия блок в Русе, някъде в края на 60-е, хора от 18-е апартамента се събраха и си поделиха подблоковото пространство. Някои като нас си направиха гаражи от подръчни материали (ние бяхме моторизирани "аристократи" със ЗАЗ 965), други - лехички с домати и лук. И така до 1974, когато кметът (водеше се председател на ИК на ГНС) Аврамов събори всички такива гаражи, както и виличките край града. Това стана за броени месеци, нямаше жалби до 16 инстанции в София, Москва, Хелзинки или Хага.
« Last Edit: 07.05.2024, 16:46:11 by blagun »

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #613 on: 07.05.2024, 16:46:08 »
На паркинга пред блока никой не може да има никакви претенции...
Това значи ли, че никой не трябва да обръща внимание на колите или че случайно няма да ти направи впечатление, че дадена кола не ти е позната. Не говоря за претенции тук.

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #614 on: 07.05.2024, 16:51:27 »
На паркинга пред блока никой не може да има никакви претенции...
Това значи ли, че никой не трябва да обръща внимание на колите или че случайно няма да ти направи впечатление, че дадена кола не ти е позната. Не говоря за претенции тук.
Една средна панелка е от 6 входа по 8 етажа по 3 апартамента, т.е. 144 коли при една кола на апартамент. Доста често се купуват нови (или нов внос) коли, продават се други, идват и си отиват квартиранти. Трябва да си съвсем без работа и с феноменална памет, за да ги отчиташ като свои, а не чужди. Единствено правят впечатление тези неизмитите с изпуснатите гуми, т.е. практически излезли от употреба или само за еднократна такава.

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #615 on: 07.05.2024, 16:52:19 »
Стига да не я вандализираш, защото примерно е спряла на "твоето място" - проблеми никакви.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #616 on: 07.05.2024, 18:46:01 »
Сигурно съм нещо старомоден, но ми е трудно да възприема хора в работоспособна възраст и в разцвета на силите си да си водят отчет колко, какви и кои коли от паркираните пред блок със 144 апартамента са собственост на кои от живущите, съответно да се "притесняват", че кола, различна от обичайните е паркирана на практически безплатен обществен паркинг.
За пенсионерка без работа съм по-склонен да си го представя, понеже пенсионерите по блоковете нямат много други занимания за запълване на времето.

Разбира се и аз забелязвам, ако някоя кола започне редовно да паркира пред нас и след време, по стечение на случайностите, научавам и чия е, но не ги водя на отчет.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #617 on: 07.05.2024, 18:49:46 »
Отчети, записки, регистри, шпионска дейност, вие наистина ли ме възприехте по този начин?

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #618 on: 07.05.2024, 19:05:17 »
Мисля, че всеки шофиращ знае долу-горе колите, които спират редовно около блока му или на паркинга до блока му. Като паркираш или тръгваш това просто ти се набива чисто машинално в очите и когато видиш нов автомобил това винаги предизвиква заглеждане.
Специално пред моя блок когато си взех колата и мотора и почнах да паркирам в района веднага бях забелязан и даже бях попитан мой ли е автомобила.
Веднъж имах и напълно комична(или може би трагична) ситуация спирайки на друго място комшията дойде до нас да ми каже да сляза и да си преместя колата, защото ТОЙ спира там и това не било моето място, макар че нито той,нито аз сме давали пари за паркоместа

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #619 on: 07.05.2024, 19:11:31 »
Искаш да кажеш, че знаеш всички коли, спрели в момента пред блока и можеш за всяка да кажеш чия е и по какъв повод е там?