Author Topic: Паркиране  (Read 138687 times)

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Паркиране
« Reply #160 on: 17.08.2012, 00:36:06 »
Къде ги тея подземни паркинги? А където ги няма - ти навит ли ще си да ходиш 1-2 км, за да си паркираш автомобила?
Зависи от ценовата оферта. Аз затова предлагам винетка с намаление (и то - несимволично) за тези гаражи - и бездруго не пращят от натоварване.
В няколко хотели в различни градове - Прага, Милано, Белград, Кьолн съм отсядал в хотел, като паркингът е бил на 700-800 метра от хотела. Краткосрочно спираш само за да товариш/разтоварваш и "дим да те няма".

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
« Reply #161 on: 17.08.2012, 00:58:26 »
Oтсядане в хотел и постоянно живеене - има голяма разлика.
А и имаш право да си избереш друг хотел, ако не ти изнася ходенето до паркинга му.
Обаче няма как да си избереш друг дом - той е там, където е.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #162 on: 17.08.2012, 01:49:40 »
Стадиона (като го завършат (1 бр.))
Той не е ли завършен вече? Гледам, че се ползва, има бариери, но не видях ценоразпис и предполагам, че се ползва само от радиото...

Offline mlk

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 110536592
    • View Profile
    • Email
« Reply #163 on: 17.08.2012, 08:12:30 »
Въпреки, че имам резерви към предлаганите условия за паркиране, утрояването за втора кола ми се струва напълно справедливо.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #164 on: 17.08.2012, 10:37:51 »
Крайно време е да се разбере, че хаосът в центъра не се прави от живущите, а от приходящите. И не виждам защо трябва да сме наказани - първо с най-високите данъци, второ с липсата на паркоместа и сега да имам неформален данък "паркиране". Откъде накъде? 150лв. ей така ли се вадят в тоя скъп живот? Ценови терор с горивата, с лекарствата. На 150лв. ми е горивото за два месеца и половина. 250 плащам за един семестър от образованието си. Плащам си данъци чинно и получавм мръсотия, порутени тротоари и разбити улици. Е няма да пълня поредната им касичка, та да се гушат.
Тая такса е общо взето "плати, за да не ти вдигнем колата". Това е един прийом от 90-те, сигурно го помнят повечето.
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline bonbon

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #165 on: 17.08.2012, 10:55:53 »

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #166 on: 17.08.2012, 14:59:38 »
Крайно време е да се разбере, че хаосът в центъра не се прави от живущите, а от приходящите. И не виждам защо трябва да сме наказани - първо с най-високите данъци, второ с липсата на паркоместа и сега да имам неформален данък "паркиране". Откъде накъде? 150лв. ей така ли се вадят в тоя скъп живот? Ценови терор с горивата, с лекарствата. На 150лв. ми е горивото за два месеца и половина. 250 плащам за един семестър от образованието си. Плащам си данъци чинно и получавм мръсотия, порутени тротоари и разбити улици. Е няма да пълня поредната им касичка, та да се гушат.
Тая такса е общо взето "плати, за да не ти вдигнем колата". Това е един прийом от 90-те, сигурно го помнят повечето.
Крайно време е и в София да се разбере, че идеалният център не е най-доброто място за живеене и за фирмени офиси.
Никой не те задължава да живееш в центъра, има стотици оферти за замяна на жилища. След като в ецнтъра са министерства и разни институции, никой не ти дава право да окупираш местата около тях и да блокираш достъпа на другите граждани.
« Last Edit: 17.08.2012, 15:02:47 by blagun »

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #167 on: 17.08.2012, 16:18:09 »
А защо тези места да са техни? И кой каза, че живея до някоя институция?  И трето тебе ако решат да ти събират такса за паркиране около блока?
Излиза, че аз ще трябва да се изнеса от апартамента, купен 1951 от дядо ми, щото да освободя място за тия, дето не слизат от колите. Нали има метро? Що министрите не го ползват? :D
Пишеш нелепости и не знам какво ти става, та навсякъде го раздаваш като последна инстанция.
Не искам да паркирам безплатно, ама 100лв. за зелена зона е много. Фактът, че в 16ч. отвън виждам 11 свободни места в разстояние на 40 метра говори краснориечиво колко място съм "окупирал" и мисля тук да спрем.

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #168 on: 17.08.2012, 16:30:14 »
Излиза, че аз ще трябва да се изнеса от апартамента, купен 1951 от дядо ми, щото да освободя място за тия, дето не слизат от колите. Нали има метро? Що министрите не го ползват? :D
Ами ще се изнесеш, ако прецениш, че е добре. Ние също имахме офис на фирмата в центъра и се изнесохме. Всеки взема решението за себе си, никой никого не кара насила. Не е казано, че всички трябва да векуват в обиталищата, където са родени.
100 лв на година е смешна сума за паркиране на фона на автомобилните разходи, това са към 40 л гориво, което в градски условия стига за 350-400 км или за двайсетина курса от центъра до ВУЗа и обратно. В периферните квартали се паркира безплатно, но ако приемем, че човек ходи веднъж седмично до центъра, т.е. 52 курса на година, или към 250 лв (без да се броят почасовите винетки, амортизациите и т.н.). Значи за теб 100 е много, а за мен - 250 лв - малко?
За вас и 10 лв са много. Въпросът е принципен - хората НЕ ИСКАТ да плащат никаква сума. Да не би старите винетки някой да ги е плащал? "Ксерокопие" на талон на кола, регистрирана в центъра, може да направи всеки ученик. Само че на това му идва краят.
Затова предложих и за обществените подземни гаражи да има винетки примерно на 40% от цената по общия ред. Всеки ще реши за себе си и за колата си - дали за 100 лв под прозореца (ако има място) или за 40 лв в подземния гараж, където колата му е защитена, не рине сняг, но не е под прозореца му. Единствено компромис може да се прави в извъндневните часове. Но  не бива в никакъв случай да се отстъпва от принципа за платеност. Който не иска да плаща - ами по общия ред, както за всички данъци и такси.
« Last Edit: 17.08.2012, 16:40:39 by blagun »

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #169 on: 17.08.2012, 16:34:31 »
Колкото за таксата пред блока - всеки си преценява, дали да инвестира в гараж или не. Нещо повече - лизингодателят на новия ни фирмен офис в Младост ни задължи да купим определен брой паркоместа в гаража на бизнес сградата. Което не ни отърва много, но е справедливо.

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
« Reply #170 on: 17.08.2012, 16:42:56 »

Ами ще се изнесеш, ако прецениш, че е добре.
Да всеки би се изнесъл ако му изкупят имота на пазарна цена- горе долу 1500- 2000 евро квадратен метър ! Защо ли никой не изкупува на тази цена ? Защото само търгаши и прекупвачи са се навъдили. И като се погледне отсрани се вижда повторение на случилото се след 09.09.1944 год.,- Софийските първенци изселени в провинцията принудително, а сега по икономически причини да си продават имотите отново на разни селски новобогаташи, пак от оная каста ! Е не е ли време наистина някои управляващи да вникнат в принципите на демокрацията, а не само да събират пари с измислени наредби под различен претекст.
Спрете си просташките мнения !

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #171 on: 17.08.2012, 16:49:44 »
Съгласен съм, че трябва да се плаща, но стандартът, който ни се налага е непосилен! Някой даде ли обосновка на новите цени? Не.
Проблемът е, че по същата логика след време и паркирането в дворовете може да стане платено. Така преди време на вилата се опитаха да прокарат данък за кладенците в дворовете, от които черпим вода. :D Аз искам да знам за какво ми отиват парите...

Offline maniak

• Нямам спирка
  • Оптимист
    • ICQ Messenger - 278834436
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/47270324@N08/
    • Email
« Reply #172 on: 17.08.2012, 16:50:39 »
Ами ще се изнесеш, ако прецениш, че е добре. Ние също имахме офис на фирмата в центъра и се изнесохме. Всеки взема решението за себе си, никой никого не кара насила. Не е казано, че всички трябва да векуват в обиталищата, където са родени.
100 лв на година е смешна сума за паркиране на фона на автомобилните разходи, това са към 40 л гориво, което в градски условия стига за 350-400 км или за двайсетина курса от центъра до ВУЗа и обратно. В периферните квартали се паркира безплатно, но ако приемем, че човек ходи веднъж седмично до центъра, т.е. 52 курса на година, или към 250 лв (без да се броят почасовите винетки, амортизациите и т.н.). Значи за теб 100 е много, а за мен - 250 лв - малко?
За вас и 10 лв са много. Въпросът е принципен - хората НЕ ИСКАТ да плащат никаква сума. Да не би старите винетки някой да ги е плащал? "Ксерокопие" на талон на кола, регистрирана в центъра, може да направи всеки ученик. Само че на това му идва краят.
Затова предложих и за обществените подземни гаражи да има винетки примерно на 40% от цената по общия ред. Всеки ще реши за себе си и за колата си - дали за 100 лв под прозореца (ако има място) или за 40 лв в подземния гараж, където колата му е защитена, не рине сняг, но не е под прозореца му. Единствено компромис може да се прави в извъндневните часове. Но  не бива в никакъв случай да се отстъпва от принципа за платеност. Който не иска да плаща - ами по общия ред, както за всички данъци и такси.

Напълно подкрепям!

Offline maniak

• Нямам спирка
  • Оптимист
    • ICQ Messenger - 278834436
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/47270324@N08/
    • Email
« Reply #173 on: 17.08.2012, 16:54:34 »
Съгласен съм, че трябва да се плаща, но стандартът, който ни се налага е непосилен! Някой даде ли обосновка на новите цени? Не.
Проблемът е, че по същата логика след време и паркирането в дворовете може да стане платено. Така преди време на вилата се опитаха да прокарат данък за кладенците в дворовете, от които черпим вода. :D Аз искам да знам за какво ми отиват парите...
Пожелавам ти да имаш свое "място" в Австрия, Германия или Чехия. Тогава ще видиш как ще плащаш за кладенци и какво ли още не! Ще кажеш ние сме в България, заплатите ни били онакива... Е да де, ама нали се целим и ние да бъдем като австрийци и германци, все от някъде трябва да се почне!

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #174 on: 17.08.2012, 17:00:38 »
Да, разбира се. И все става така, че само цените са европейски. Докато е такова мисленето, ще сме на този хал.

Жалко е, че сте сравнително млади хора, а разсъждавате в услуга на обирджийството.

Offline vesko76

• Нямам спирка
  • Van Hool & Citaro G - fan
    • View Profile
« Reply #175 on: 17.08.2012, 17:01:55 »
Аз пък не съм съгласен с гореописаните мнения. Таксата за втора кола да, но за първа кола е непосилно много.

Бих искал да репликирам благун, който изчислява колко струва ходенето от краен квартал до центъра. Ами нека задам същия въпрос, както той, само че с обратен знак - 250лв са много - ползвай градския транспорт. И понеже знам много добре каква огромна загуба на време е последното начинание, се връщам пак на мнението, че както на хората от крайните квартали не им се ползва, така и на живущите в центъра не им се плаща за глупости.

До маниак - когато градският ни транспорт стигне поне откъм редовност и спазване на разписанието този в Чехия, Австрия и Германия, тогава може да се откажем от автомобилите. Но не и докато СО продължава да се подиграва и да пуска 8 коли в час пик на А280, като същевременно създава въздуховози от рода на А114 след промените!

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
« Reply #176 on: 17.08.2012, 17:06:03 »

все от някъде трябва да се почне!
Дано да си спомниш тези думи след 50 год., с мисълта че си имал шанса да промениш нещо. А дали си, тогава сам ще си отговориш.
Спрете си просташките мнения !

Offline elbi

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #177 on: 18.08.2012, 11:06:44 »
След като имаш имот в Центъра, е нормално да паркираш в него, а не пред него. Не знам защо живеещите в Центъра си мислят че улицата пред тях е тяхна , не тя е общинска собственост. Т.е колкото ти имаш право толкова имат и другите. Ако си паркираш в двора нямаш проблем. Това трябва да е урок за хората които си застрояват имотите на 100%, пък после къде да паркират. В много градове на Запад след като нямаш място в двора си паркираш на общо основание заедно с другите граждани, а не с винетки с намаление. Е в случая съм съгласен живущите да имат някакви преференции, но да не мислим че това е някакво изконно право. Иначе за цената както на винеките, така и на паркирането на никому не е ясно къде отиват тея пари. За толкова години синя зона беше нормално с приходите да построят поне един многоетажен паркинг в Центъра.

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
« Reply #178 on: 18.08.2012, 15:20:59 »
Абсолютно подкрепям горното със забележката, че откакто съществува ЦГМ, в което влязоха СКГТ и Паркинги и гаражи, печалбата от ПГ отива за покриване на част от загубите на СКГТ, като и при този вариант крайния финансов резултат за ЦГМ е на минус.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #179 on: 18.08.2012, 16:03:13 »
А някой задава ли си въпроса защо ГТ е на загуба? ;)
Аз няма да им покривам загубите от дългогодишното калпаво управление. Купувам си карта и не пътувам гратис, не чупя и не повреждам ПС. И с това ми приключват финансовите задължения. И впрочем защо само от центъра трябва да се храни общината? да направят разноцветни зони цяла София и да си плащаме всички. Ей така е справедливо