Author Topic: Метро в Западна Европа  (Read 106977 times)

Offline putnik

• Маниак
    • View Profile
    • Email
Re: Метро в Западна Европа
« Reply #300 on: 26.02.2012, 12:18:18 »
Гръцкото метро на всичкото отгоре и кризата го е ударила. Откриването на новите станции там се отлага и ще стане чак към 2020 г.

Offline gogo

• Запален по ГТ
    • View Profile

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
« Reply #302 on: 14.04.2012, 14:24:49 »
Добре изглежда метрото на фона на града.

Offline Tergo

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #303 on: 13.08.2012, 21:12:43 »
Интересна новина от Римското метро:
В едно от старите разклонения на метрото (става дума за участък, който в момента не се използва), недалеч от станция Казилина бил открит истински разсадник на коноп и производство на марихуана!
Бил открит подземен парник, с оросителна система и изкуствено осветление, както и оборудване за произвдството на марихуана. Били конфискувани и 340 кг марихуана, на стойност около 3 млн евро.
Територията на подземния разсадник била 7 хил кв. метра!
Арестуван е и 57 год жител на Рим, имащ непосредствено отношение към незаконното производство.
Източник

Малее, като си помисли човек колко  пропуснати ползи за някой честен бизнесмен, защото не е използвал станция НДК и прилежащия тунел през всичките тези години консервация... :laugh:
Трети метродиаметър - подземен, с параметри на кл. метро !   Не на фалшивия "полуметротрамвай" !
                                                     Не на LRT : системата - убиец  !

Offline kkotzev

• Начинаещ
  • *
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #304 on: 02.03.2013, 02:43:18 »
Вижте един съвършен (по скромните ми представи) сайт за европейски метра:

http://carto.metro.free.fr/liste-metro/

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #305 on: 02.03.2013, 12:59:30 »
Вижте един съвършен (по скромните ми представи) сайт за европейски метра:

http://carto.metro.free.fr/liste-metro/
И не само европейските, както има и трамвайни мрежи, но за съжаление е непълен. Якото е че има хубави схеми на коловозното развитие, които са географски точни и ги има като .pdf във висока резолюция. :)
« Last Edit: 02.03.2013, 13:01:03 by difian »

Offline Крюшо

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #306 on: 22.05.2013, 13:45:41 »
Наскоро бях за няколко дена в Рим и реших да споделя нещо, което ми направи впечатление в римското метро: коловозите и съответно пероните на станция Болоня (на площад Болоня), след която линия B се разделя на 2 разклонения (към Conca d'Oro и Rebibbia), са разположени на 2 нива: коловозът в посока центъра и трансферната станция Termini с линия А е на ниво -2, а коловозът към североизточен Рим е на ниво -1.

Струва ми се, че такова възможно решение обсъждахме преди 2-3 години за станция на Попа по МД3.

Offline sofianec

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #307 on: 23.05.2013, 12:57:15 »
Причината за това е по-скоро разкланянето на линията на това място. Попа няма да е станция, на която да има разклонение и това обезмисля по-дълбокото строителство. Най-вероятно къртицата ще мине, а станцията ще се построи като окрит котлован както се направи на повечето станции по МД2. Това е най-лесното и евтино.

Иначе станции на две нива има на много места и те се правят най-вече за удобно прекачване от една линия в друга - за София такава станция би имала смисъл на Сердика, НДК и СУ. Сердика вече приключи, там прекачването е повече от неудобно. Дано на НДК и най-вече на СУ се създаде по-удобна връзка. На СУ има и условия за това.

Offline ivan krastev

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #308 on: 23.05.2013, 13:29:52 »
Основната причина да се строят такива станции е липсата на място. Следващите 2 станции от разклонението също са такива, Cipro и следващата на линия А също са такива.

Offline sofianec

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #309 on: 23.05.2013, 23:35:40 »
Не съм запознат със ситуацията в Рим, но ето какво се строи в Берлин:

Общата станция на U5 и бъдещата линия U10 нарочно се прави двуетажна, макар на площада където се прави да има място за 5 едноетажни метростанции. Едва ли копаят до -25 м само за спорта. Между другото U5 се удължава с едва 2.2 км и 3 станции, а отриването е предвидено чак за 2019 година. U10 пък не се очаква да се започне преди 2030 година, и въпреки това се мисли предварително и се търси решение за връзката между двете линии.

« Last Edit: 23.05.2013, 23:37:36 by sofianec »

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #310 on: 22.02.2014, 11:54:32 »
Първият от новите 21 състава от ново поколение (С2) за Мюнхен, дело на Сименс:

Offline Dimitar Dragnev

• Маниак
    • View Profile
    • Форумът за класически езици
    • Email
« Reply #311 on: 12.11.2014, 19:26:18 »
На 09.11., неделя, в Рим беше открита първата отсечка от Linea C на метрото, с която мрежата се разширява далеч извън пределите на GRA (околовръстното на Рим). Бяха открити 14 станции наведнъж. За съжаление засега линията не прави връзка с останалата мрежа на метрото. Предвижда се това да стане до две години при станцията San Giovanni на Linea A, в обозримото бъдеще (до 2020 г., с активно строителство) се предвижда линията да стигне до Колизеума и императорските форуми, където да направи връзка с Linea B. Поради археологическите артефакти, които се разкриват, строителството се бави като цяло.

Ето карта, от която става ясно какво и къде вече функционира и какво се предвижда:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/85/Roma_mappa_metropolitana.svg
.

До голяма степен е парадоксално следното: в понеделник беше обявено на входовете на всички станции на метрото, че новата линия е открита, в медиите имаше отзвук как веднага се е препълнила. На нито една карта по метростанциите новата линия не беше отразена, което за мен е фрапиращо - трябваше да се прибера вечерта, да отворя интернет страницата на градския транспорт, за да разбера къде точно е новата отсечка.

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #312 on: 13.11.2014, 20:41:11 »
Италианци, южна нация...  :D Да им/ви е честито, скоро повече да научат за нея и да си я ползвате!  :laugh: :help:

Offline todorow_211

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #313 on: 31.03.2015, 02:38:57 »
Ето как изглежда метрото в Марсилия. :rolleyes: Линиите на метрото в града са 2. Линия 1 е със следният маршрут: La Rose-La Fourragere, а линия 2 Bougainville-Sainte Marguerite Dromel, като по мои наблюдения пътникопотока и на 2-те линии е равен и никога не съм виждал да вървят празни влакчетa. Като цяло придвижването с този вид транспорт много ми харесваше, но тъй като на всяка МС има охрана и НЕ позволяват да се снима нямам никакви снимки, а клипчета не можах да направя, поради това, че в метрото постоянно има хора. :blush:

Offline assen55

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #314 on: 31.03.2015, 22:53:56 »
Същото тъпо несъответствие между височините на перон и влака като при нас. :/

Offline todorow_211

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #315 on: 03.04.2015, 12:43:30 »
Но пък за сметка на това аз си мисля, че метрото в Марсилия е малко по-бързо от колкото това във София. :rolleyes: Ето и една снимка от интернет между 2-рата и 3-тата спирка на 1-цата. :P

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #316 on: 03.04.2015, 19:12:05 »
Е няма що, метро с гуми, ако спука гума някой състав ще блокира цялото движение. Отделно износването и подмяната на толкова много гуми.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #317 on: 03.04.2015, 19:17:58 »
Метрото с гуми намалява шума, а при спукване на някоя гума влакът има и метални колела и може да се прибере на собствен ход в депото.  :) Иначе износването на гумите не е много по-интензивно от това на бандажите на традиционните колела.  :rolleyes:

Offline Ivanov

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #318 on: 06.04.2015, 10:56:22 »
Здравейте всички метро любители,

Забелязах днес  форума и реших да се присъединя, с надеждата информативно да помагам на интересуващите се от западно-европейските метра и най-вече Лондонското.

Тъй като сам нов потребител ще разкажа малко повече за мен и моя опит. 

На 30 години сам и живея в Лондон от 15 години. Работя за Лондонското метро (London Underground) от  близо 10 години. За този период сам минал през няколко свери, отначало през поддръжка на железопътната инфраструктура ,а от 7 години сам техник по поддръжка на сигнални системи (конвенционални). В момента уча за бакалавър по железопътно инженерство с профил сигнални системи, което е единствения по рода си курс в Кралството.

Проявявам също така голям интересен към Софийското метро и винаги с голям интерес чета новините относно неговото изграждане и разрастване, особено като се има в предвид че е единственият метро транспорт в цялата страна. За съжаление съм забелязал че предоставената информация е много ограничена , както и самия сайт на Метрополитен непрофесионален и доста постен. Надявам един ден  да имам възможността да  си дойда и да мога да споделя моя опит  със Софийското метро с  което да се издигне в същата икона за Софиянци както Лондонското метро е за Лондончани.

За тези които искат да разберат повече за Лондонското метро, ще се радвам да отговоря на вашите въпроси както мога.

P.С Извинявам се допуснатите граматически грешки, но не пиша много често на Български.

Благодаря ви!!!

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #319 on: 06.04.2015, 14:30:05 »
Здравейте! Добре дошъл в нашия форум!  :)

Като за начало, може ли да ни разкажете как звучат аудио съобщенията в лондонското метро? В момента в софийското метро се пускат съобщения на английски език и има доста спорове кое е вярно и кое е грешно?

Може ли да ни кажете как звучат съобщенията:
:arrow: при потегляне от станция (предупреждение за затваряне на вратите);
:arrow: за обявяване на следваща станция;
:arrow: при пристигане на станция;
:arrow: за обявяване на връзка с друга линия на метрото;
:arrow: за крайна станция и изискване към всички пътници да слязат.

А освен това, имате ли аудио съобщения за връзка с железопътни гари и автогари? И как звучат те?

Благодаря!  :)
vasko - оригиналът! :)