Author Topic: Архив МД2  (Read 106168 times)

Offline Knoxville

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: Архив МД2
« Reply #460 on: 18.07.2009, 10:55:47 »
Стига де, моля..

Offline zlatin

• Маниак
    • View Profile
« Reply #461 on: 19.07.2009, 13:08:06 »

Черинг Крос, Златине, когато е основан (1200 и някоя) също е бил в покрайнините на Лондон...
В момента Лъвов мост е началната точка на една от осите на градския централен кръст - от Мария Луиза и гарата до НДК, пресечена от Университета до Механотехникума.

Идеята на Лъвов мост да се организира прилична културно-архитектурна среда не е никак лоша, като се има предвид, че Лъвов мост е вход в града за всички, ползващи автобуните и ж.п. превози...

Хаха,
Ама ти не знаеш какво е това Charing Cross, ама бързаш да обясняваш.

Това е бил кръст, който обаче отдавна е разрушен, просто сега мястото носи това име. Обаюе когато се каже това име, се има пред вид най-вече голямата ж.п. гара, която носи същото име. Така че, няма какво да се основава тук. :D

И още нещо: това винаги е било много  много централно място в Лондон, което по никакъв начин не кореспондира с положението на Лъвов мост в София. По-скоро е подобно на мястото, където беше Мавзолеят.

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #462 on: 19.07.2009, 13:22:10 »
Златине, знам много добре за дървения, каменния кръст и после за статуята на Чарлз I. И когато се е появил термина, мястото е било спрямо Лондон, точно както Лъвов мост е бил спрямо София, когато е построен...

Offline zlatin

• Маниак
    • View Profile
« Reply #463 on: 19.07.2009, 13:30:44 »
Златине, знам много добре за дървения, каменния кръст и после за статуята на Чарлз I. И когато се е появил термина, мястото е било спрямо Лондон, точно както Лъвов мост е бил спрямо София, когато е построен...

Не е вярно. трафалгар винаги си е бил центгъра на Лондон, както пл. света неделя в София, а Charing Cross is sometimes taken as London's most central place when measuring distances.

това е така, защото това кръстовище се намира горе-долу посредата между двата града - Лондон и Уестминстър.
« Last Edit: 19.07.2009, 13:36:24 by zlatin »

Offline Vladislav

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #464 on: 19.07.2009, 14:18:23 »
Хаха,
Ама ти не знаеш какво е това Charing Cross, ама бързаш да обясняваш.

Златине, изкушавам да си да ти обърна внимание, че това е сериозен форум и е добре да се опитваме да спазваме някакви стандарти и да се стремим към вежливо и конструктивно отношение. И ти също пишеш наизуст, но аз не започнах с "Ха ха ха, ама ти не знаеш нищо за топографията на древна Сердика, ама бързаш да обясняваш..."

Offline zlatin

• Маниак
    • View Profile
« Reply #465 on: 19.07.2009, 14:24:59 »

Център?
Сигурен ли си? Не искам да излизам от топика, но в момента говориш пълни глупости - мястото на Черинг крос става част от компактния град малко преди Хенри VIII (1500 и някоя си), преди това са му казвали Черинг крос точно заради селото, до което се е намирал...
Ето карта на Лондон от 1658, показваща Черинг крос като площад в покрайнините на Лондон...

http://www.oldlondonmaps.com/newcourtpages/newcourt18.html

Лъвов мост и района са били част от градското землище на Сердика много преди Лондон да стане град, понеже освен минералните извори, навремето Владайската река е била един от основните водоизточници за Сердика, така че приключвам спора и се надявам занапред да си сверяваш данните преди да излагаш теза...

Затова писах, че някога е било между двата града, които обаче сега са в центъра на днешния Лондон. Днес Charing cross е то Traffalgaq Square, който е нещо като централния площад на Лондон, което за днешна София не може да се каже за Лъвов мост.

Offline KRUPA

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #466 on: 19.07.2009, 16:29:23 »
В днешна София има пет централни площада - Ларгото, Лъвов мост, Петте кюшета, Батенберг и Попа

'5-те кьошета' и 'Попа' са просто кръстовища, не знам защо официално се водят площади.
Ларгото в сегашния си вид е булевард с две кръстовища в двата си края.
'Лъвов мост' също си има вид просто на по-голямо кръстовище.
И четирите места нито имат някаква по-значима и различна пешеходна част от самите тротоарите, нито нищо. Това не са площади.

Единствено 'Батенберг', ако тотално се изчисти от колите - паркирани и минаващи, може да придобие вид на площад. Сега е просто булевард + паркинги.

Така че в София площадите се броят на пръстите на едната ръка на стругар-алкохолик  :D
Което хич не е смешно всъщност...
« Last Edit: 19.07.2009, 16:32:17 by KRUPA »
Я мислех, като да си умрем от старост, а оно така стана, като да си умрем от смех, хе-хе-хе...

Offline KRUPA

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #467 on: 19.07.2009, 17:40:01 »
Сегашната употреба на лощадите не означава, че ги няма!!!
...
Че е осакатена София, осакатена е; че имаме много да оправяме - имаме, ама не значи, че града ни не е хубав и че това, което е съсипано в миналото не може пак да светне...

Ааа, далеч съм от идеята, че София не е хубав град - моля, моля  8)

'Лъвов мост' го написах отделно, както и Ларгото, защото при адекватен ремонт, могат наистина да заприличат на площади. 'Батенберг' и той, дори го споменах по-горе. Вече виж 'Попа' и '5-те кьошета' не знам що за площади са, след като са си просто кръстовища - пресичане на отделни булеварди и няма някакво, как да го опиша, празно пространство към това пресичане, без което кръстовището пак да може да си бъде такова. Примерно да нямаше сграда на един от ъглите на '5-те кьошета', по подобие на Лъвов мост. При 'Попа', от към Нотариата, има такова разширение, където е паметника, но то е толкова малко и незабележимо, че направо може са си мине за леко по-широк тротоар, комбиниран с място за изчакване на трамвайната спирка. Затова мисля, че 'Попа' и '5-те кьошета' не са площади. А не, заради вида им днес. Докато другите три места не се възприемат като площади, вече наистина заради състоянието, в което се намират.

П. П. Междудругото дали не е удачно да има тема за софийските площади, в която да се дискутира състоянието им и да се дават идеи за облагородяването на същите?  :blush2:
Я мислех, като да си умрем от старост, а оно така стана, като да си умрем от смех, хе-хе-хе...

Offline zlatin

• Маниак
    • View Profile
« Reply #468 on: 19.07.2009, 18:44:54 »

'Лъвов мост' го написах отделно, както и Ларгото, защото при адекватен ремонт, могат наистина да заприличат на площади. 'Батенберг' и той, дори го споменах по-горе. Вече виж 'Попа' и '5-те кьошета' не знам що за площади са, след като са си просто кръстовища - пресичане на отделни булеварди и няма някакво, как да го опиша, празно пространство към това пресичане, без което кръстовището пак да може да си бъде такова. Примерно да нямаше сграда на един от ъглите на '5-те кьошета', по подобие на Лъвов мост. При 'Попа', от към Нотариата, има такова разширение, където е паметника, но то е толкова малко и незабележимо, че направо може са си мине за леко по-широк тротоар, комбиниран с място за изчакване на трамвайната спирка. Затова мисля, че 'Попа' и '5-те кьошета' не са площади. А не, заради вида им днес. Докато другите три места не се възприемат като площади, вече наистина заради състоянието, в което се намират.

П. П. Междудругото дали не е удачно да има тема за софийските площади, в която да се дискутира състоянието им и да се дават идеи за облагородяването на същите?  :blush2:
Ти може би плод площад разбираш средновековните и ренесансови площади - типичен пример е Дам, Амстердам - заобиколено пространство от сгради от всички страни.

В по-новите градове (Ню Йорк) площадите са просто големи кръстовища. Такива са и в София, ние друг вид площади (ако изключим "Славейков" отчасти), нямаме.

Offline BacuJ|eBcku

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #469 on: 19.07.2009, 19:46:30 »
Ами площадите на НДК и театъра Иван Вазов, и този на Александър Невски, даже и на Син Сити/Възраждане/ къде ги забравяте!

Offline KRUPA

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #470 on: 19.07.2009, 20:14:19 »
Ти може би плод площад разбираш средновековните и ренесансови площади - типичен пример е Дам, Амстердам - заобиколено пространство от сгради от всички страни.

В по-новите градове (Ню Йорк) площадите са просто големи кръстовища. Такива са и в София, ние друг вид площади (ако изключим "Славейков" отчасти), нямаме.

Да, може би си прав. С тази разлика, че дали сградите ще са ренесансови, от соц-ерата или от тези актуалните днес стъклени, няма никакво значение. За мен това е площад - празно пространство, обградено от сгради, от паркове или градинки (а не самите градинки!) или от улици и булеварди. Другото са кръстовища, както и да ги наричат в последно време у нас, в Ню Йорк или където и да е другаде.

Например кръстовището на 'България' и 'Гешов' площад ли е? А 'България' и 'Черни връх'? 'България' и 'Гоце Делчев'? 'Гоце Делчев' и 'Борис III'? Да изреждам ли още? Ако е така, ще се окаже, че сме пълни с площади май, хахах  :D :D :D

Online ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #471 on: 19.07.2009, 21:17:57 »
Само ще вметна, че Петте кьошета не са площад, според актуалната карта на София.
Не знам какви са точно критериите, дадено място да бъде обявено за площад, но е факт, че в София има доста площади. Сега като се загледах в картата, някои са ми напълно неизвестни, въпреки че са на централни места в столицата. Например сега забелязах, че кръстовището на улиците Тулово, Сан Стефано и Шейново се казва пл. Юри Буков :bb: Освен моста Чавдар има и пл. Чавдар, а до Пирогов има пл. Бойко :D

Offline Sir Humphrey

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #472 on: 19.07.2009, 23:06:21 »
А площад "Папа Йоан-Павел II" знаете ли го къде е?  ;)

Offline NiGhtPiSH

• Защо пиша толкова много?
  • Sofia Hardcore
    • View Profile
« Reply #473 on: 19.07.2009, 23:09:09 »
Знаем го къде е, но бягаме от темата. (Милин Камък и Евлоги Георгиев)

"Бирата е най-великото изобретение. Колелото също не е зле, но не върви с пържени картофки."

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #474 on: 11.09.2009, 18:37:45 »
Е, ще я укрепят естествено.
БА защо не пропищя като се наюпука Военния клуб?
Аман от избиване на комплекси.
Сградите и религиите нямат нищо общо...
Нито пък графика за строежа на метрото и "Рамазан".
Освен това, фирмата, която строи в този участък е турска...

Offline Tergo

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #475 on: 11.09.2009, 22:31:29 »
това с "поругаването" за мен си е чиста проба параноя и липса на възпитание.
Ами, "параноя".
Товя си е чиста проба пропагандно нахалство стил "Доган", съчетано с най-обикновен бай Ганьовски опит за източване парички от еврофинансирането на проекта за ремонт на джамията. :angry:
Трети метродиаметър - подземен, с параметри на кл. метро !   Не на фалшивия "полуметротрамвай" !
                                                     Не на LRT : системата - убиец  !

Offline Vladislav

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #476 on: 11.09.2009, 23:17:54 »
Вярно, сигурно си прав!

Offline borosport

• Нямам спирка
  • Hate users!!!
    • ICQ Messenger - 304771719
    • View Profile
    • Email
« Reply #477 on: 12.09.2009, 17:21:17 »
 Мюфтиите се пробват нещо на верска основа да човъркат. Този опит трябва да бъде смазан. Ако има проблем той ще се отстрани както стана с военния клуб, който за мен е не по-малко ценна от културна и архитектурна гледна точка ценност."Това безотговорно отношение към ислямските ценности е обезпокоително и подсилва съмненията ни, че през последните години има тенденции за негативно отношение към мюсюлманската общност и проблемите й, се посочва в съобщението." - Тенденциозна простотия!
Най-дългите градски автобусни линии са:
- А111 - 50320 м двупосочно
- А83 - 37000 м двупосочно
- А11 - 32005 м двупосочно
Най-дългите крайградски автобусни линии са:
- А28 - 64540 м двупосочно
- А70 - 56645 м двупосочно
- А3 - 55870 м двупосочно
Тройната коалиция от А до Я

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #478 on: 12.09.2009, 17:23:25 »
Не бих казал - по-скоро и по-точно - евтин и селяшки популизъм, характерен както за "Светата" Църква, така и за Мюфтийстввото, така и за всяка друга т.нар. религия...

Offline citizen

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #479 on: 12.09.2009, 23:16:55 »
Борото е прав от гледна точка, че с религията заигравка не бива и трябва внимателно да се подходи към въпроса. Най-малкото да привикат главния мюфтия да се поусеща какви ги дрънка и властта вече е нова. Доган вече си има достатъчно други истории на главата, а ме съмнява толкова елементарно да се опитва да хързули.