За наемите си трябва да се отвори отделна тема. Но е факт, че в София наемите са абсолютно ненормални като цяло. Преди 2 години, когато с жена ми се събрахме и заживяхме отделно, сложих горна граница 400 лева, дори и това го смятах за много. Но млади натруфени брокерки ми твърдяха, че за толкова няма никъде, че гарсониерите в Младост, Дружба, Обеля и Люлин почвали от 500 лева. Накрая наехме една таванска стаичка на Симеон, не повече от 15 квадрата, за 400 лева. Е, наистина беше ремонтирана, много добре поддържана, с чисто нов диван, мебели и уреди. Но за 15 квадрата.......След 6 месеца се изнесохме, след като братовчедка ми освободи стария си апартамент, като логично и наемът е доста по нисък. Хазяинът газ пикаеше, че се изнасяме, мрънкаше, че щял да ни намали наема, пусна обява на 300 лева, не на 400 и въпреки това и досега въпросната кутийка стои празна. В добавка, подадох сигнал в НАП да проверят дали си е подал декларация и съответно си е платил данъка. Мисълта ми беше, че наемите са абсолютно спекулативно високи и то за изключително неподдържани дупки. Отделно т.нар. депозит, който го пиши бегал, защото като ти го върнат след 5 години, инфлацията ще го е изяла. Но като има кой да наема на тези цени - най-вече нискоквалифицирани "майстори" от провинцията, на които шефовете будали на строителни фирми им даваха директорски заплати. Един мой състудент хазяйката-баба го принуди да се изнесе спешно, още след един ден, защото си била намерила човек, който и предлага много повече пари за стаята. За сравнение в селата около Мюнхен, с прекрасно уреден транспорт до града, за 250-300 евро можеш да наемеш цяла малка къщичка!