Author Topic: С какво и как снимаме(фотографска тема)  (Read 126961 times)

Offline mlk

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 110536592
    • View Profile
    • Email
Предлагам в тази тема да се обсъжда кой с какво и как снима.

Ще започна с моята : Никон Д80. Обективите, с които снимам са 16-85/3.5-5.6 (приравнено 24-127 мм), както и ръчнофокусен 200/3.5 (приравнено 300мм).

С втория снимам рядко, защото идва малко дългичък и трябва по-отдалечко да се снима, за да влезе например целия автобус в кадър. Също така е с ръчен фокус и е малко по-пипкаво.

Основният ми е 16-85 и той е с доста удобен обхват. Например от тротоара може много лесно да се обхване на автобус в най-близката лента. Ето и пример:

Съответно в другият край достига доволно далече - ето пример на 85мм (снимано от спирката на 11, 75 и 404):

Горните две снимки не са кропвани, а само са смалени за да се види какво влиза в кадър. Над 85мм понякога липсва, но при ДСЛР-ите поне изображението е доста остро и дори да се кропне не си личат пикселите, така че реално докъм 200мм приравнено няма проблем да се постигне при този обектив.

Предимствата на ДСЛР-ите не знам дали има нужда да ги описвам. Общо взето бързина, нисък шум и лесно кадриране (бързо се "зуумва") са три примерни характеристики, които имат значение при снимките на подвижен състав. Лек недостатък е обема, особено когато човек не иска да привлича внимание, но си е приемлив компромис.

Разбира се, нямам изобщо идея да рекламирам някаква техника, а само целя да подпомогна "колегите" фотографи на ГТ в тяхната дейност  :angel:

« Last Edit: 12.10.2012, 21:44:46 by difian »

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
Добре де ама и при твойте снимки се забелязва леко отсъствие на фокус. Защо така?
А освен снимките в пълен размер може би не е излишно да се пусне и 100% кроп.
Най-ценният ресурс на капитализма са тъпанарите

Offline Muslon

• Маниак
    • View Profile
Canon EOS400D, EF-S 18-55mm f/3.5-5.6, EF 70-200mm f/4.0 L USM

Китовият обектив е голям боклук, мисля да го сменя евентуално с китовия от 450Д. Отделно може би ще взема един 50mm f/1.2 твърд скоро. Хубав обектив, който покрива 30-70 струва уви доста...

Ето снимка с първия, както се вижда обективът леко маже, а и цветовете не са много добри.

Втората снимка е снимана с втория обектив. Значително по-точен, естествено леко непрактичен поради размерите/теглото си, перфектен дори за портрети. Снимките са леко смалени, има шум вкаран при конвертирането.

Offline NiGhtPiSH

• Защо пиша толкова много?
  • Sofia Hardcore
    • View Profile
Аз съм с Olympus E-410, 14-42mm f3.5-5.6, 40-150mm f4-5.6, Pentacon Auto 29mm f2.8, Pentacon Auto 50mm f1.8, Helios 44M-4 58mm f2, Carl Zeiss Sonnar 135mm f3.5 /но трябва малко ремонт да мине/. Като цяло съм доволен от системата на Оlympus и възможностите, които дава за ползване на стари ръчнофокусни обективи.

Разбира се си мечтая за две от най-бруталните стъкла на Olympus, именно 12-60mm f2.8-4 и 50-200mm f2.8-3.5 + един от най-добрите обективи правени някога Zuiko Digital 50mm f2 Macro...
"Бирата е най-великото изобретение. Колелото също не е зле, но не върви с пържени картофки."

Offline Knoxville

• Нямам спирка
    • View Profile
Canon PowerShot A470, 6.3-21.6мм / 1:3.0-5.8 (дори не знам тези числа какво означават  :D), нищо особено, чисто любителски модел. Нито тежи, нито е обемен, но увеличава изображението доста бавно, а и при повече от 3-4 зуум размазва снимката при леко трепване на ръката.

Offline vasko456

• Нямам спирка
    • View Profile
Canon PowerShot A470, 6.3-21.6мм / 1:3.0-5.8
със същия съм и аз

Offline mlk

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Добре де ама и при твойте снимки се забелязва леко отсъствие на фокус. Защо така?
А освен снимките в пълен размер може би не е излишно да се пусне и 100% кроп.

8022 не знам защо е изчезнала. Там фокуса е върху оградата пред него. Куца работа :)
Иначе за Икаруса не е точно това, че не е на фокус. Просто има два фактора, които влияят - задницата е много близо и всъщност не е на фокус, понеже фокуса е в средата на автобуса и второ - пак задницата е близко и движението се улавя доста по-детайлно. Проблемът ми беше, че видях автобуса зад мен и буквално за 3-4 сек. извадих и снимах. Съответно за първото ако бях позатворил до бленда 8, щеше да е ок, а за второто, ако скоростта беше по-висока.

Offline mlk

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Аз съм с Olympus E-410, 14-42mm f3.5-5.6, 40-150mm f4-5.6, Pentacon Auto 29mm f2.8, Pentacon Auto 50mm f1.8, Helios 44M-4 58mm f2, Carl Zeiss Sonnar 135mm f3.5 /но трябва малко ремонт да мине/. Като цяло съм доволен от системата на Оlympus и възможностите, които дава за ползване на стари ръчнофокусни обективи.

Разбира се си мечтая за две от най-бруталните стъкла на Olympus, именно 12-60mm f2.8-4 и 50-200mm f2.8-3.5 + един от най-добрите обективи правени някога Zuiko Digital 50mm f2 Macro...
Добре си се заредил, но е интересно кои от тези обективи ползваш за снимане на ГТ? Аз също имам Хелиос-а, ама даже не го споменах, понеже той много не става за ГТ снимки. Също така една 50/1.8 вършеше много добра работа когато е по-тъмно, но по технически причини се разделих с нея.

Offline NiGhtPiSH

• Sofia Hardcore
    • View Profile
Само с автофокусните, просто е по-удобно.
"Бирата е най-великото изобретение. Колелото също не е зле, но не върви с пържени картофки."

Offline mlk

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Мда, при Канончето (А470) няма стабилизация и на максимален зуум на 21.6мм (приравнено е 132мм), има нужда от скорост около 1/132 сек. за да няма размазване от треперенето на ръката. При тази бленда (5.8), това е постижимо при слънчево време само.

Offline Fantomas

• View Profile
Никон Д40, обективи Nikkor AF-S 18-55mm, Nikkor AF-S 18-105 mm. Напоследък тотално съм забравил китака, и снимам само със 105-цата, доста добър обектив е.

Иначе mlk, ползвай повече по-високи скорости при снимане, така снимките няма да се замазват. А и след като снимаме предимно подвижни обекти мисля че е най-добре да се избере динамичен режим на фокуса. Няма начин Д80 да няма подобни настройки. С него много по-лесно се лови фокус върху подвижни обекти, а и може да го нагласиш къде точно да падне.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
Аз съм със Samsung S850. Не е кой знае какво (на фона на някои от по-горе изброените), но за момента ми върши работа :)

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
Аз съм с Fujifilm Finepix A820

Offline mlk

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Никон Д40, обективи Nikkor AF-S 18-55mm, Nikkor AF-S 18-105 mm. Напоследък тотално съм забравил китака, и снимам само със 105-цата, доста добър обектив е.

Иначе mlk, ползвай повече по-високи скорости при снимане, така снимките няма да се замазват. А и след като снимаме предимно подвижни обекти мисля че е най-добре да се избере динамичен режим на фокуса. Няма начин Д80 да няма подобни настройки. С него много по-лесно се лови фокус върху подвижни обекти, а и може да го нагласиш къде точно да падне.
Да, разбира се, че ползвам по-височки скорости, макар че обикновено гледам да се съобразя и със скоростта на движение ПС-то, което снимам. Освен от скоростта му на движение, влияние оказва и разстоянието до него, защото когато е по-близко, трябва по-висока скорост на заснемане. Иначе да, на Д80 също има за динамична фокусна точка. Почти винаги избирам централната, защото фокусира светкавично и снимката става добре.

А твоя китак не мислиш ли да го продаваш и да вземеш 50/1.8, например? Както си имаш 18-105, той напълно припокрива 18-55.

Offline tiristor

• Нямам спирка
  • За пускане на БГ-1300 по линии 4 и 11!
    • View Profile
    • Email
Canon PowerShot A95, поостаря малко, ама е незаменим заради компактния си размер. Иначе често ползвам и CyberShot-а на телефона си.

Offline tauri

• Превозвач
    • View Profile
А бях с Canon Powershot S3 IX, ама го загубих някъде в Прага  :( и сега си търся нов. Не бях много доволен от него. Ако някой иска имам калъф за подводни снимки за него.
Колебая се между 450D  или някой от класа на Powershot-a. Много ми хареса и 500D ама много скъп 1300 Евро. Дайте някой друг съвет.
The Grand Tour

Offline mlk

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
А бях с Canon Powershot S3 IX, ама го загубих някъде в Прага  :( и сега си търся нов. Не бях много доволен от него. Ако някой иска имам калъф за подводни снимки за него.
Колебая се между 450D  или някой от класа на Powershot-a. Много ми хареса и 500D ама много скъп 1300 Евро. Дайте някой друг съвет.
Предполагам, че след като си имал Канон, ще искаш такъв ДСЛР. 500Д е фира, защото е твърде много мегапиксели, а за тях няма обективи, които да я поддържат (т.е. има, но са по над 2к). 450Д е разумен компромис. Стандартните по-бюджетни алтернативи на Никон са Д60 с 18-55 ВР или Д90 с 18-105 ВР. Олимпусите са доста шумни на по-тъмно, но за нашите цели за снимане на ГТ, те също са добър вариант. Там опцията е Е520 + 14-42 (може и + 40-150).

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
Panasonic FZ-7 и Siemens S65(телефон), като рядко нося фотоапарата и ако има нещо ексклузивно, каквото стане с телефона...
Иначе фотографията ми е нещо като белота- дразня се, че не ги владея като хората, но пък и не ме пали толкова, че да се отдам със страст.

Offline Muslon

• Маниак
    • View Profile
Предполагам, че след като си имал Канон, ще искаш такъв ДСЛР. 500Д е фира, защото е твърде много мегапиксели, а за тях няма обективи, които да я поддържат (т.е. има, но са по над 2к). 450Д е разумен компромис.

500Д има матрицата на 50Д и предполагам това ще се отрази положително на шума при по-високо ИСО. Другото предимство е по-новият процесор. Наистина обаче обективите са по-важни. В тази насока на мисли мога само да препоръчам новия кит обектив на 450Д с вграден оптичен стабилизатор и отлично качество за тази ценова класа.

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
На мен и Canon SX-10 ми е голям, въпреки че се води клас сапунер. Все пак за нашите цели е нужна някаква компактност на техниката за своевременно отреагиране. Честно да си кажа не си представям какво ще е да снимам с DSLR от гледна точка на размерите му.
Най-ценният ресурс на капитализма са тъпанарите