Author Topic: С какво и как снимаме(фотографска тема)  (Read 126967 times)

Offline Fantomas

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
А твоя китак не мислиш ли да го продаваш и да вземеш 50/1.8, например? Както си имаш 18-105, той напълно припокрива 18-55.

Ами всъщност не. Има някои неща, по които е по-добър от 18-105 и затова не искам да се разделям с него. А 50/1.8 не е обектив мой тип. :rolleyes: Повече си падам по вариообективите и ако ще купувам нов, то ще е нещо от сорта на 70-300. :)

Offline Fantomas

• View Profile
На мен и Canon SX-10 ми е голям, въпреки че се води клас сапунер. Все пак за нашите цели е нужна някаква компактност на техниката за своевременно отреагиране. Честно да си кажа не си представям какво ще е да снимам с DSLR от гледна точка на размерите му.

Ее, SX-10 трудно може да се нарече сапунера. :) Иначе с размерите на ДСЛР се свиква, споко. Пък и ако ти е под ръка с ДСЛР-а ще направиш по-бързо снимка, отколкото със сапунера, просто по-бързи са.

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
Проблемът е в размера. Голям е и докато си го извааадиш - пиленцето е отлетяло. Иначе да - турбо сапунера. Не може да се сравнява с DSLR по качество на кадрите особено при лоши светлинни условия. Естествено има и своите предимства и засега задоволява потребностите ми.
Най-ценният ресурс на капитализма са тъпанарите

Offline Tony

• Skype Me™!
    • View Profile
    • Форум за градски Транспорт Варна
Аз със телефона снимам.  :D
Преди 3-4 години ми беше попаднал фотоапарат Sony Cyber-Shot , но временно.

RIP 8155 (1992-2019), 8157 (1990-2019)

Offline mlk

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 110536592
    • View Profile
    • Email
Проблемът е в размера. Голям е и докато си го извааадиш - пиленцето е отлетяло. Иначе да - турбо сапунера. Не може да се сравнява с DSLR по качество на кадрите особено при лоши светлинни условия. Естествено има и своите предимства и засега задоволява потребностите ми.
Да ти кажа, аз така съм свикнал, че за 5 сек. вадя и съм готов за снимка... и даже мога да я напаравя, защото не се вадят никакви лещи при включване и всичко може да стане бързо. Иначе имам колежка с SX10 и действително си е по-компактен от ДСЛР.

Offline Fantomas

• View Profile

Е имах предвид като ти е на връта или в ръката. От чантето е ясно. И аз що снимки съм изпуснал или опропастил така доде го извадя. :D

Offline Sixkiller

• Нямам спирка
    • View Profile
Аз снимам с Practica 8303.

Имате ли съвети какво мога да направя, за да си подобря снимките ?
« Last Edit: 24.02.2012, 20:11:06 by Sixkiller »
В България си е най-хубаво и супер и всичко ни е страхотно. Единственото по-хубаво е България едно време, ама и сега си е най! ;)

Парно в салона само с печат в пътния лист.

Offline Fantomas

• View Profile
Опитай се да не натискаш рязко бутона, ами изчакай за момент да фокусира и тогава го натискай докрай. Другия вариант е по-висока скорост на затвора за движещи се обекти. Ако не може да я регулираш вдигни чувствителността (ISO-то). При равни други условия ще се повиши и скоростта. Но и това си има цена, при високо ISO често излиза шум по снимката.

Offline handstake

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • http://www.facebook.com/gradski.transport.vt
    • Email
Аз снимам с SAMSUNG L730,цифров фотоапарат с 7,2 мега пиксела. Ето как снима тои
Спрял на спирка автобус.

Автобус в движение.

И всеобщия проблем с центрирането :D

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
Центрирането не го прави фотоапарата но пък после можеш да коригираш пропуските с произволен софтуер.

Offline west_1984

• Наистина съм луд
  • --==WEST_1984™==--
    • View Profile
За периода август 2007-октомври 2008 снимах с OLYMPUS µ740(7.1MP;3X опитично увеличение).Тъй като останах доволен от марката,ноември 2008 си взех по-новия модел-µ1010(10МP;7X оптичен зуум),с който снимам сега. :)

Offline Dain

• Запален по ГТ
  • http://www.bgphoto.net/Dain_1994
    • View Profile
    • http://www.bgphoto.net/Dain_1994
    • Email
Bus_lover ти с какво правиш снимките с GSM ли?Каква марка?Защото стават доста добри като гледам.

WEST_1:Има тема,пряко свързана с това,кой с какво снима.Също така съществува и формата за лични съобщения,където може да изясните въпросa за GSM-a и марката му,за да не се получава СПАМ в темата
« Last Edit: 11.06.2009, 23:13:15 by west_1 »

Offline Bus_lover

• Нямам спирка
  • Закривай!
    • View Profile
    • Email
Точно така - с мобилен са си. Конкретно тази е доста калпава, щото е със зуум, пък и трябваше да давам още светлина, понеже слънцето вече залязваше. Откъм техническо качество не могат да се мерят с твоите и на останалите колеги, но затова пък откъм композиция нямат равни  :bb: :goof: Та нали съм се учил от най-добрите - фотографите от полския сайт.
Като стана дума за тях, ето на какви съвети ме научиха те - за Бога, хора, спрете да снимате само части от автобусите, освен ако не акцентирате върху някоя тях - снимайте ги цели! И нека ви бъдат композиционен център, но не и да заемат цялата снимка - трябва да се виждат и сградите. Хем че става по-красиво, хем се и разбира къде е правена. И по-добре правете снимки само когато знаете, че ще излязат хубави, освен ако не снимате някой прецедент или гореща новина. Преди правех по 10-20 снимки на ден, сега правя по 3-4 на седмица. И не се ли умаряте да снимате едни и същи автобуси на едни и същи места всеки ден без да изглеждат по-различно от предния път? Само си хабите камерите и паметта на компа и сайта.
Но да се върна на въпроса - първите ми снимки, от които има твърде малко свестни, защото тогава още се учех, бяха с Нокия 6300, която точно в деня на Съединението преди две години един хитър циганин умело ми задигна. От тях във форума май не са се запазили почти никакви, защото миналата година Драгон реши да сменя сървъра на форума, след което много изображения се изгубиха.
Трябва всъщност да благодаря на циганина, защото така или иначе от Нокията хич не бях доволен и от естетическа гледна точка (то това телефон ли е въобще? Прилича на вафла и дисплеят му е огромен. Да не говорим, че дължината му е много по-голяма от широчината и снимките излизаха като портрети за стена, а не квадратни, както сега, освен ако не тръгнеш да ги режеш), и от самата камера. След по-малко от месец баща ми ми хариза своя Самсунг SGH-E590, който ползва за няма и 30 дена, и така до днес съм си с него. 3 мегапиксела е, но си има и кахъри - небето винаги излиза малко лилаво, независимо от обстоятелствата (това при Нокията го нямаше), така че трябва да я обработвам на компа, докато посинее малко; не мога да изключа онзи звук, наподобяващ снимащ фотоапарат (странно, но при Нокията поне можех това да направя), което прави снимането на салоните на автобусите трудно, ако искаш да останеш дискретен; когато смаля снимките до 700-800 мегапиксела, за да ги качвам тук или в полския, те се пикселизират; за нощни снимки и за такива на изкуствена светлина и дума не може да става.
Упс, то май този и предният пост станаха за темата "Техниката, с която снимаме"...
Quote from: Анонимен мераклия
искам да започна работа като проверител към Бургасбус имам више образувание!

Чакам, чакам, останах си с чакането...

Монолог, ама всички скришно го четат и обсъждат!

Offline Hakkinen

• Маниак
  • The Flying Finn Is There To Win!
    • View Profile
Canon Powershot G6 ;0) Малко стара техника, но съм доволен

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
Къде намери тая локва да снимаш автобусите :P
Снимката на 2916 се доближава до перфектността.
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Offline Ryan

• Ryan_105
  • Запален по ГТ
    • View Profile
Снимката на 2916 се доближава до перфектността.
Според мен не само се доближава до перфектността, а си е перфектна. Не виждам какво трябва да се променя, че да бъде перфектна според твоите критерии  :D

Offline emo

• Нямам спирка
    • View Profile
Разстоянието пред и зад автобуса. Авторът й извърши корекцията и ми я прати :)

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
от 2ра врата назад се губи фокуса

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile

А снимката на 3764 е образец за перфектна снимка
Oчевидно всеки си има различни критерии за перфектна снимка. Тази определено не ми харесва. От тези които видях единствено 9075 отговаря на моите критерии за добра снимка.
А относно Knoxville снимките му са наистина добри, само че има някакъв проблем с техниката, поради който фона и задниците излизат размазани. Като се засечем с него може да му погледна фотоапарата дали нещо не е помешано по настройките, ако разбирасе няма нещо против.

Offline emo

• Нямам спирка
    • View Profile
Ето ви една на 98% перфектна като място и ъгъл на снимане.