Author Topic: С какво и как снимаме(фотографска тема)  (Read 126962 times)

Offline radley

• Напредващ
    • View Profile
Здравейте, на някои места вечерно време всичко изглежда по-красиво. Простете за смeшния въпрос, но да разбирам ли че за сега техниката не е напреднала до толкова че да може да направиш хубави и ясни вечерни снимки с компактен тип фотоапарат? Аз до колкото знам за сега хубава вечерна/нощна снимка става с DSRL, а те всички са по-неудобни заради размера и начина на ползване за един начинаещ.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
Ясна вечерна снимка става и с телефон дори, но по-трудно, с по-малък шанс за успех и някои неща просто остават невъзможни.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
Техниката непрекъснато се развива, но възможността да вкарваш колкото се може повече възможности в една концепция(компактният фотоапарат) просто е ограничена и ако не беше вероятно щеше да се стигне до момент, в който полупрофесионалните и компактните фотоапарати щяха да правят почти еднакви снимки, което щеше да постави полупрофесионалния фотоапарат в икономическа неизгода и вероятно отдавна щеше да е изчезнал. Същият процес се наблюдава и при мобилните телефони. Камерите им непрекъснато се "помпат" с мегапиксели и какви ли не други технологии, но досега не ми се е случвало да видя снимка от телефон и да си помисля, че е правена с фотоапарат.

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline bahner

• Маниак
    • View Profile
Със "сапунерка" можеш да правиш нощни снимки, макар с по-лошо качество. Разбира се, както и при огледално-рефлексните, ти трябва статив. Продават се такива за по 10-15лв, също компактни като фотоапаратите. Не можеш да си избираш скоростта на снимане, но апаратът автоматично я избира и се получава горе-долу.
Галерия за градски транспорт - https://www.flickr.com/gp/127247218@N05/qB017P

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
Защо голяма част от огледално-рефлексните фотоапарати не разполагат с liveview функция, която се среща в значително по-евтините компактни фотоапарати?

За кой модел говориш, защото ми се струва, че няма DSLR от последните 5 години, който да няма live view?

Offline todorow_211

• Наистина съм луд
    • View Profile
Искам да попитам някой знае ли защо като правя снимки с фотоапарата ми, те се размазват от лявата страна, при положение, че когато ги правя се опитвам да не се движа изобщо, на какво се дължи това? :neznam:

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
За снимки на превозни средства в движение ли става въпрос?

Offline todorow_211

• Наистина съм луд
    • View Profile
За снимки на превозни средства в движение ли става въпрос?
Точно така. На някои кадри снимките се размазват, на други не, но като цяло важното е, че не се размазват поне в центъра. Един приятел ми беше казал, че обектива ми може да мръсен, но след като го избърсах със специална кърпичка (за очила и фотоапарати), той продължи/продължава да изкарва снимките размазани (не всички, но повечето). Май трябва да си купя нов, но ми трябва спонсор. :rolleyes:

Offline wolf_rusi

• Наистина съм луд
    • View Profile
Може би имаш проблеми с фокусирането  ;)

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Може и да е проблем с фокусирането, но може да е и мръсотия. Аз имам едно черно петно, което се пада в лявата страна на кадъра, но за щастие не е кой знае какво и в повечето снимки почти не се забелязва. Мислех, че е мръсотия на обектива, но не е, някъде вътре е и не мога да го изчистя.

Offline Fantomas

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
Покажи някоя снимка, да видим за какво точно замазване иде реч. :rolleyes:

Offline todorow_211

• Наистина съм луд
    • View Profile
Може и да е проблем с фокусирането, но може да е и мръсотия. Аз имам едно черно петно, което се пада в лявата страна на кадъра, но за щастие не е кой знае какво и в повечето снимки почти не се забелязва. Мислех, че е мръсотия на обектива, но не е, някъде вътре е и не мога да го изчистя.
Ти може и да имаш петно, но снимките ти излизат много добре, не отдавна съм ти го казал, дори на ЛС, а и техниката, с която разполагаш е добра (не мога, че е толкова добра, за разлика от тази на conecto и Fantomas), но все пак. :)
Покажи някоя снимка, да видим за какво точно замазване иде реч. :rolleyes:
Веднага приятелю, щом е за теб заповядай една снимка от преди 2 дена и виж за какво говоря. :rolleyes:

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Не е само отляво. Фонът се е поразмазал от всички страни, но автобусът е добре, даже се вижда добре и лицето на шофьора, което говори за добър фокус, но наистина не ми се струва нормално фонът да се получава така, още повече в светло и хубаво време. Странно е, на мен никога не ми се е случвало.

Online difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
Тодоров да си провери настройките на автоматичния фокус, в колко точки фокусира и какво изкарва на фокус....

Offline Fantomas

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
Според мен е от стабилизацията това. Виждам че фотоапарата е Optio S1 на Pentax. Не го познавам като модел, затова виж дали има опция да изключиш стабилизацията. Ако има пробвай, но трябва да снимаш на малко по-високи скорости. Едва ли има изцяло ръчен режим за да контролираш с него скоростта, но може да пробваш с леко вдигане на ИСО-то. При скорости над 1/400 не би трябвало да се замаже обекта. Другото, от което може да се получи това замазване е ако следиш движещия се обект с фотоапарата или използваш следящ фокус (някои фотоапарати имат такава функция). Така обекта е на фокус, но фона отзад и около него е леко замазан. Аз доста често използвам следящият фокус и също ми се получава леко замазване на фона отзад, но не смятам че това е някакъв голям проблем. На тази снимка също не мисля че е голям проблем това замазване. В крайна сметка обекта е с много хубав фокус!

Offline todorow_211

• Наистина съм луд
    • View Profile
Според мен е от стабилизацията това. Виждам че фотоапарата е Optio S1 на Pentax. Не го познавам като модел, затова виж дали има опция да изключиш стабилизацията. Ако има пробвай, но трябва да снимаш на малко по-високи скорости. Едва ли има изцяло ръчен режим за да контролираш с него скоростта, но може да пробваш с леко вдигане на ИСО-то. При скорости над 1/400 не би трябвало да се замаже обекта. Другото, от което може да се получи това замазване е ако следиш движещия се обект с фотоапарата или използваш следящ фокус (някои фотоапарати имат такава функция). Така обекта е на фокус, но фона отзад и около него е леко замазан. Аз доста често използвам следящият фокус и също ми се получава леко замазване на фона отзад, но не смятам че това е някакъв голям проблем. На тази снимка също не мисля че е голям проблем това замазване. В крайна сметка обекта е с много хубав фокус!
Когато правя снимки фокусирвам обекта (в случая когато правя снимки на автобуси или тролейбуси), още докато се движи и може би това ми е грешката, иначе настройките на автомачния фокус ги проверих и всичко показа, че е ОК (че фокурсва не само обекта, ами и целият фон), но апарата продължава да си вади снимките по стария начин. Не при всички снимки е така, но при по-голямата част от тях фона е размазан. И аз мисля, че замазването на фона не е някакъв голям проблем, защото ако беше така, то половината ми от снимките в темите за Франция и Германия щяха да отидат в кофата.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
Вчера от вкъщи ми откраднаха фотоапарат Nikon D5100, с обективи AF-S DX Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR; AF-S VR Zoom-Nikkor 70-300mm f/4.5-5.5G IF-ED, с черна чанта Vanguard ZIIN 37. Ако някой ги забележи съвсем случайно да се продават в olx, bazar, photo-forum или в някоя заложна къща, да ми се обади или да ми пише съобщение.

Offline wolf_rusi

• Наистина съм луд
    • View Profile
От телефон съм, така че линка може да не ти се отваря, но тази обява е софийска от вчера в 12 30Nikon http://olx.bg/i2/ad/fotoaparat-nikon-d5100-ID5cGZO.html#:b7f6255ef3
« Last Edit: 14.05.2015, 13:02:07 by mihailo »

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
Пише, че е с чантичка и без зараядно. Зарадното обикновено седи извън чантичката, а крадецът не знае къде, не го и търси. Ето сега стана интересно :D
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
Ама е със съвсем друг обектив.