Author Topic: Спирка - "Съдебна палата"  (Read 1391 times)

Offline mihaylov

 • Начинаещ
 • *
 • Posts: 3
  • View Profile
Спирка - "Съдебна палата"
« on: 02.03.2015, 15:49:37 »
Пиша за втори път в този форум с идеята за оптимизиране на последната спирка "Съдебна палата" - трамвай 5 и трамвай 8. Намирам разстоянието при слизане от трамваите от последното стъпало до нивото на земята за прекалено високо и затрудняващо нормалното слизане, а също така и качването. Предлагам спирката да бъде изместена след форнетите, като там бъде обединена както първата, така и последната спирка - т.е. спирката да бъде една. Така или иначе трамваите всеки път забавят или спират там до диспечерския пункт. Предлагам това от позицията на млад човек(30 г.) с увреждане. С един крак съм, но това не ми пречи по никакъв начин. Придвижвам се навсякъде съвсем нормално с помощта на две патерици, с които всеки ден ходя ня работа. Скокът обаче, който трябва да направя за да се кача или да сляза от трамвая на тази спирка ме притеснява, а ползвам трамвай 5 ежедневно. Това което правя е да слизам на следващата спирка и да се връщам около 50 метра. Трамваите с ниска рампа са чудесни, но и от тях до земята разстоянието е не по малко от 20 см. на последната спирка на палатата. Разстоянието е високо и е трудно не само за мен от позицията на човек с увреждане, но и за останалите пътници.

Offline AGENT 006

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 9692
 • Вярвай в себе си, другото е второстепенно
  • Skype Me™!
  • View Profile
  • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
  • Email
Re: Спирка - "Съдебна палата"
« Reply #1 on: 02.03.2015, 16:21:52 »
Проблемът при Инеконите по 5 е такъв, че и с нископодовата секция разстоянието от първото стъпало до земята си е достатъчно високо, за да е трудно да се качиш, така че се налага най-малкото ако не преместване на спирката то преработка на тротоара, което би била много смислена инвестиция предвид това, че в момента този там не е в цветущо състояние, а и да не забравяме, че тове е една много важна спирка и то в идеалния център на София, което също налага да се изгради тротоар, който да подпомогне достъпа на трудноподвижните хора до 8 и 5. А за преместването на спирката аз съм ЗА. Да се ремонтира целия този тесен тротоар, да се премахне паркинга на тротоара, който ще пречи и всичко ще е ок. Трамваите няма да спират на "Лавеле" и зад тях да се събира опашка, от коли, които да чакат, а и на "Позитано" ще има малко по-широк тротоар.
SOFIATRANSPORT транспортна база данни - Любителски страници и информация за обществения транспорт в София
Все още не сме професионалисти, но големите неща започват с една малка крачка

Offline UMSofia

 • Наистина съм луд
 • *******
 • Posts: 1233
  • View Profile
Re: Спирка - "Съдебна палата"
« Reply #2 on: 02.03.2015, 17:54:04 »
Спирка в крива се избягва да се прави, затова според мен не е удачно да се мести спирката. Според Наредба № 2 от 29 юни 2004 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии трамвайните спирки се разполагат в прави участъци:
Quote
(4) Трамвайните спирки се разполагат в прави участъци с надлъжен наклон до 3 %. При трудни условия се допуска спирките да се разполагат в криви с радиус не по-малък от 100 m. Спирките на крайните обръщателни криви по изключение могат да бъдат с радиус най-малко 25 m.

За справка вижте страница 107 от наредбата.
Не е прецедент да има спирка в крива, сега се сещам за две такива - на Триъгълника и на обръщалото на "Надлез Надежда", но и на двете има поставени огледала, за да имат ватманите видимост към последните врати. Не е рядкост тези огледала да се чупят от вандалчетата и така се застрашава живота и здравето на пътниците.
За случая, за който пише г-н Михайлов, според мен най-лесното решение би било да се изгради нов тротоар на съществуващата спирка, който да бъде по-висок от настоящия и по този начин да се намали разстоянието от стъпалата на трамвая до перона на спирката. Коментирали сме, че там релсите са доста високо и затова се получава това голямо разстояние. Решение няма да се намери с писане в този и или който и да е друг форум. За да постигнеш нещо в нашата страна трябва много упоритост. Трябва да се сезират всички възможни институции в това число и медиите. Аз бих те посъветвал да пишеш до заместник-кмета по транспорта и транспортна инфраструктура на СО - Любомир Христов и до Постоянната комисия по транспорт, транспортна инфраструктура и безопасност на движението към СОС. Колкото повече институции сезираш, толкова по-добре, току виж някой се сетил да направи нещо.
« Last Edit: 02.03.2015, 18:00:07 by UMSofia »