Author Topic: Връзка на метрото с наземния транспорт  (Read 415698 times)

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
 :)
А 10 е малко несериозно да бъде довозваща линия с тези големи интервали, същото важи и за 384,  ако въобще съществува още тази линия.
В цялостното ми предложение може да се види, че предлагам А10 да е с различен маршрут и интервал спрямо сега.

Същото важи и за А384.  ;)
vasko - оригиналът! :)

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
384, както и предшественикът му 284, е създаден за връзка на Т2 с метрото. Когато тази връзка стане пешеходна смисъла от линията отпада. Същото важи и за 113. Също така, това че някога по някакъв начин е станала врътката с 41/150 не значи че това ще става винаги. Най-малкото от Карат-С няма да се съгласят да им орежат най-доходоносната линия (204) и да закрият други две успешни (84 и 404). Така че предложените промени за мен са неудачни.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
404 също е една от най-успешните линии-във вторник се возих в час пик от гарата до Слатина и в отделни моменти дсота се натъпка, чак до вратите имаше хора, от Слатина към Дружба също продължи с правостоящи. Като че ли най-много хора слизат на спирката на ВТУ-то, там района разчита почти изцяло на 404 и 9-ката.

Виж обаче като им изтече договора, няма да е зле 404 да мине към гараж Дружба, така ще се подобри значителто обслужването защото ще може да се пускат и съчленени автобуси, и първият и последният курс ще може да са много по-рано и по-късно.
« Last Edit: 24.10.2014, 10:20:25 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Според мен А204 ще стане, както е сега А280 - на МС Цветан Лазаров ще се разтоварва значително, но ще има и немалко ползватели до центъра. Същото важи и за А604. Определено е нереалистично да говорим за ликвидирането или скъсяването им, а дали ще понесе известно разреждане, ще покаже времето. Ако се движат празни по Цариградско, може да се мисли за някаква промяна - лично мен ме съмнява да стане това, поне докато не се промени системата на таксуване в МГТ. Довозването в Дружбите с А204, 604, 404, ТБ4, 11 и ТМ23 е напълно задоволително.
Ясно е, че А84 и 384 няма да останат в сегашния си вид - А384 ще изпълнява довозващите функции по различен маршрут - може би през НПЗ Искър и Искърско шосе. При това може да се прехвърлят ресурси от А84 към А384 и А604, тъй като по бул.Колумб надали ще ходят чак до метрото в източна посока и тяхното обслужване трябва поне да се запази.
Засега пускането на линия по Източна тангента през кв.Христо Ботев е неуместно, поне до основната реконструкция на улицата и изграждането на Метролиния 3. Може експериментално да удължат А79 до терминал 2 или до МС Софийска Света гора, но надали ще се ползва особено.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
За 404 по-удачно би било подсилване с допълнителна кола делник пик, а не съчленени автобуси още повече, че провирането между Транспортен Университет и проф. Лазаров е сложно и рисково за съчленени. При преминаване в гараж Дружба ще има по-късни коли до Слатина и Дружба както и по-ранни към гарата, но това няма да подобри съществено обслужването.  :) 604 следва да се скъси до МС21 като се направи обръщало и без това Гара Искър ще бъде преместена до метростанцията, блоковете в долната част на Бешков имат довозване с ТБ11, тези около 28ДКЦ с ТМ20 също МС21 е в пешеходна достъпност през парка.  :)
« Last Edit: 24.10.2014, 14:04:50 by V.Peichev »

Offline bonbon

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
Оптимизация на мрежата на масовия градски транспорт във връзка с развитието на метрото

През ноември 2013 г. стартира проект за "Оптимизация на линиите на МГТ във връзка с разширението на метрото в гр. София". Обществената поръчка беше спечелена от обединението "Транспро – Инфра", съставено от "Транспро" ООД и "Инфрапроект консулт" ЕООД. Завършването и предаването на "Проект за окончателен доклад" стана на 10.09.2014 г. Основната цел на разработката е да се постигне оптимизация на линиите на градския транспорт, която да отчита в по-голяма степен ролята на съществуващотo и бъдещото метро. Методическият подход за извършване на оптимизирането беше регламентиран в техническото задание, което от своя страна беше съгласувано и одобрено от експерти на JASPERS.

Проектът прави оптимизация на:
- Линиите, довозващи към съществуващото метро
- Линии, които ще довозват към предстоящото за пускане през юни метро до летище София, обслужващо и територията на жк "Дружба 1", "Дружба 2" и НПЗ "Искър–север" и линията до Бизнес парк "София", обслужваща територията на жк "Младост" 2, 3, 4.
- Линиите, свързани с довозване към бъдещия трети диаметър.

За постигане на целите бяха направени три проучвания:
1. Проучвания, касаещи оптимизацията на линиите, довозващи към съществуващото метро
За първата част, касаеща оптимизирането на линиите към съществуващото метро, бяха проведени 11 172 анкети по всички метростанции в интервалите 7-10 ч. и 16-19 ч.
Oколо 65%, или около 49 хил. пътуващи, в интервала 7-10 ч. достигат до метрото пеша. От тези 49 хил. близо 53% са в рамките на пет минутния изохрон, а общо 91% стигат в рамките на десет минути пеша до станциите. Има и такива, които са склонни да ходят и повече. Направено е и разпределение на пътуванията по цели и са получени матрици на пътуванията.

Разпределение на пътниците по начин на достъп   Разпределение на пешеходния достъп до станциите по време – сутрешен пик 7.00-10.00 ч.,   до станциите – сутрешен пик 7.00-10.00 ч.

Анализът на данните може да се обобщи в следните изводи:
- Някои метростанции сутрин са в пъти повече натоварени от други по отношение на качващи се пътници.
- За част от станциите като "Надежда", "Младост III" и др. довозването е много малко, а преобладаващият процент пътници (около 93%) достигат пеша до станцията.
- За други станции като "СУ Св. Климент Охридски", "Стадион В. Левски", "К. Величков", "Опълченска" и "Сливница" довозването е от много различни линии и потоците идват от различни части на София.
- Има станции, при които има изразено довозване с определена линия или линии. Такива са станциите "Люлин" и "Г.М. Димитров".

2.Проучвания, касаещи оптимизацията на линиите, довозващи към новите участъци на метрото в жк "Дружба" и жк "Младост"
Проучването в двете зони се направи в два етапа – преброявания и анкети. В първия етап са извършени преброявания на общо 235 единични спирки на слизащите и качващите се по линии. Получени се данни за натоварването на линиите на градския транспорт в изследваните зони.

Оборот на спирките на масовия транспорт за сутрешен перод 7.00ч-10.00 ч. в зоната на жк "Дружба" 1 и 2 , Гара Искър, летище София и жк "Младост" 1, 2, 3, 4

След анализа на резултатите се наложиха следните изводи:
За района на жк "Дружба" - летище София
- Най-голям дял в превоза на пътници имат ТМ 20, А204, А88, А84 и А604
- Най-силно натоварени спирки са тези по бул. "Христофор Колумб", "Искърско шосе", "Проф. Цв. Лазаров" и "Кап. Дим. Списаревски". Те обслужват най-гъсто населени жилищни райони.
- Към момента много малка част от пътуващите се довозват към съществуващото метро. Основната част използват автобусите по бул. "Цариградско шосе". С пускане на новите метростанции ще бъде редуциран броят на автобусите, които се движат по "Цариградско шосе".
- За разлика от жк "Младост", метрото в жк "Дружба" няма толкова добро покритие и не може да обслужи директно чрез пешеходен достъп до станциите в района. Пешеходното покритие с метро едва ли надхвърля 30% от територията. В този район довозването ще бъде от съществено значение и трябва да бъде направено атрактивно за пътуващите.
- Чрез довозване към метрото ще бъдат привързани и кварталите Бусманци, Абдовица и Миленков, които все пак не са с много голям потенциал пътуващи. По този начин жителите им ще бъдат много по-добре обслужени в бъдеще.

За района на жк "Младост"
- В периода 7.00-10.00 ч. преобладават трудовите пътувания "дом-работа". Те възлизат на 62%. Около 15.7% са пътуванията на учениците. В тази връзка може да се отбележи, че както при изследванията на "Младост", така и за "Дружба" се регистрират много къси пътувания, като част от тях за модела се явяват дори вътрешнорайонни. В следобедния пиков период делът на трудовите пътувания са "работа-дом", но те са едва 33.3%, като се наблюдават доста пътувания "работа-пазар" и "пазар-дом", както и "друго-дом". Изводът, който правим, отново е, че сутрешните и вечерните пътувания не са съвсем симетрични, като вечерният пик е по-разтеглен и там се получават и други пътувания, свързани със спорт, забавления и т.н.
- По отношение на времето за достигане до спирките пеша за 78.7% от анкетираните то е до 5 минути, а общо за над 96% то е до 10 мин. Това говори за едно много добро покритие с градски транспорт.
- Голямата част от 73% достигат до спирките пеша и не се прекачват в изследваната зона. Това е признак за наситеност на зоната с транспорт и възможности за избор.
- След построяване на трите нови метростанции 75-80% от районът на "Младост" ще е покрит с метро в рамките на 500 м изохрон.
След моделирането на пътуванията се получиха следните резултати, илюстрирани в следващите три схеми.

http://stroitelstvo.info/show.php?storyid=2416418

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
Има ли някъде тези схеми, но с по-високо качество? Малко трудно се разбират някои детйли... Повечето са ясни по очертанията на линиите, но не всичко може да се разбере...  :/

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
AROS да стяга комшийте за протести че гледам на 85 пак са му вдигнали мерника.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Още в началото е уточнено, че моделите са при промяна на тарифната политика чрез преминаване към почасово таксуване.

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
За n-ти път, хора, на които не им е това работата, правят "модели" за оптимизация на транспортната мрежа, за което съответно са се нагушкали, но са и дали необходимите "комисионни"....Това нещо е на ниво студентска курсова работа, каквито точно същите аз лично поне 4 пъти направих преди повече от 10 години.....И ако като приложения към такава курсова работа бях представил "карти" в такъв вид, със сигурност щяха да ме скъсат....Същият цирк е и онова на МотМакдоналд, както и "разработката" на Метропроект Прага относно трасето на 3-ти метродиаметър...Боже мили, как може да хвърлят толкова пари от нашите данъци за проекти на студентско ниво......С Цанко още миналата година по това време, в рамките на среща на живо коментирахме тази тема, но виждаме, че всичко си продължава по старому....

В кадастъра пък ако знаете какъв буламач е, бедна ви е фантазията, отново с единствената цел да може разни "наши" хора системно да усвояват едни пари.....
« Last Edit: 12.11.2014, 10:32:14 by IKAR »
По рейс и по жена не се тича!
A developed country is not a place where the poor have cars, it is where the rich ride public transportation.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Само дето тези модели струват далеч повече от билет за цирк. Престъпно разхищение е да се правят модели при начални условия, за които е ясно, че няма да се случат до пускането на метрото в Младост и Дружба.
По принцип има хляб в идеята дълги редовни линии да се разредят за сметка на къси парчета от тях, довеждащи до метрото по примера на 280/294. Но това не може да се направи във вакуум, без яснота за начините на таксуване и цялостната тарифна политика.
Отделно и други неща са мислени на парче - как трамвайното колело на Месарницата ще поеме цели 4 линии например? В Люлин вече имаше неуспешен довозващ експеримент 115Е, сега по преномерираме на 310А, но това достатъчно ли е да заработи?
Има добри идеи за А65 и 10. Но такива можехме да ги избистрим на форумна среща в "Мистър Пица"
« Last Edit: 12.11.2014, 10:44:50 by blagun »

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Именно това имам предвид. То точно поради тая причина, за да няма такова смукане от пръстите едно към гьоторе, и тогава, и по-късно, като си правех дипломната работа, пак на такава тема, се изискваше да се представи освен разработката, също и всички бази данни в електронен вид, в съответния формат разбира се, които са били използвани за извършването на необходимите анализи с цел постигане на представените резултати...

Да не говорим, че е азбучно правило да не се гледа на "парче", а територията да се изследва като цяло......

В случая просто са отбили номера, за да могат някои хора да се налапат....И нито е за първи път, нито ще е за последен...Практически откакто съм почнал да работя, работя само такива неща и съм се нагледал на купища подобни простотии, че и после имат наглостта да ме викат срещу някакви трохи да им оправям бакиите, дето са ги натворили и да им бърша задниците, а "нашите" са си прибрали паричките и си живеят живота......
A developed country is not a place where the poor have cars, it is where the rich ride public transportation.

Offline Дженгала

• Приятел на ГТ
    • View Profile
В сайта Спаси метрото има много добре изобразени карти на предложените промени от Транспро, че в Строителство и градът трудно се различават.

ЛИНК

Има добри предложения, но като цяло за Младост са зле идеите.

Със скъсен 76 до Орлов, закриване на 306, хората от Младост трудно ще стигат до спирките на Цариградско само с 305 и 213.
Всъщност няма нужда от 113 и 113А, а 76 да продължава да се движи до Младост 4 - хем довозваща функция до метрото на МС
16 и 15, хем отлично обслужване по спирките на Малинов със спирките по Цариградско.

Безобразие е, че не възнамеряват да разкрият директна автобусна линия от МС16 до Бистрица, за която много от хората тук споделят, че трябва да има /в темата за обслужване на метрото в Младост/, особено като 111 ще бъде съкратен до младост 4.
« Last Edit: 12.11.2014, 11:26:19 by Дженгала »

Offline maniak

• Нямам спирка
  • Оптимист
    • ICQ Messenger - 278834436
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/47270324@N08/
    • Email
 :eek: колеги, идеята за а10 я коментирах аз преди има няма месец. По дадения начин не може да се осъществи, защото ул.в.златарев няма връзка с ул.ген.гурко в Бусманци. Всичко това е абсолютно безумие без корекция на инфраструктурата...

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Да са отчели например случайно, че за да се движи рейс по дадена улица, то тя трябва да е широка минимум 6 метра? А минималните радиуси на завоите? И още куп други работи?

Offline monte carlo

• Наистина съм луд
    • View Profile
Трамвай 6А сигурно е някакъв майтап... да го бяха пуснали да върти на гарата...
Ние знаем, че те лъжат.
Те си знаят, че лъжат.
Те знаят, че ние знаем, че лъжат.
Ние знаем, че те знаят, че ние знаем, че те лъжат.
И все пак те продължават да лъжат.

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
В сайта Спаси метрото има много добре изобразени карти на предложените промени от Транспро, че в Строителство и градът трудно се различават.

ЛИНК
Благодаря за линка, че наистина до сега схемите едвам се разбираха!!!

Не мога да разбера логиката от закриването на А85?!? Единствената, която откривам е дублирането на автобуса с трамвая по ул. "Ген. Никола Жеков" и бул. "Рожен", но си мисля, че това не е достатъчен довод за закриване на тази линия. Може би след откриване на треди диаметър може да се мисли за тотална промяна на наземния транспорт и тогава да се закрият доста трансквартални линии.  ;)

За А306 съм съгласен! Мисля, че никой тук няма да протестира.

За А114 и А384 е напълно ясно защо трябва да си ходят!

Относно променените линии:

Не мога изобщо да разбера логиката на А84. Не прави връзка с меторото. Почти не прави връзка с ж.к. Дружба 1. Какъв е смисълът от връзка между летището и австанция Гео Милев?!? Тази идея е абсрудна!!!

За А111 вече го коментирахме. Въпреки противопоставянето на някои потребители тук, аз смятам, че това е добра промяна! Но, не съм съгласен да ходи чак до обръщалото на А213. Трябва да се помисли за по-близка крайна точка!!!

Идеята на А76 е меко казано абсурдна! Ако ще се реже някоя линия в Младост, то това трябва е някоя/и от А213, А305, А413! Но видях нещо, което си мисля, че може да се използва за подобрение на А76! Нека да си остане със сегашния маршрут, но с лека корекция - да минава по бул. "Арсеналски" и бул. "Черни връх", за да има връзка с метростанция Европейски съюз!  ;)

За ТМ19 съм напълно съгласен!!! Не е важен номера (може и да не е 19), но аз напълно подрепям линия от метростанция Хан Кубрат до Илиянци (не до Хюндай България)!

За ТМ11 не съм съгласен! По-добре да си остане до Илиянци! Мисля, че ще отреже връзките на много хора!

Нещо не разбирам каква е промяната на А98! Удължаване до Зоопарка??? Ясно е, че сегашният маршрут е временен. Постоянният маршрут е до австостанция Хладилника. А спрямо него, предложението е за удължаване на маршрута с 2 спирки... Не е някакъв особен проблем, но е безмислено...  :neznam:

Доклокото разбирам предлагат А65 да стане от ж.к. Гоце Делчев до Зоопарка, но и да има А65-А, която да бъде от кв. Манастирски ливади до Зоопарка. Съгласен съм, че трябва да безмисленият А65 да бъде удължен нанякъде и може би не е лоша идеята за маршрут до Зоопарка! Но само това! Няма смисъл от двете линии!!!

Идеите за нови линии:

Напълно подкрепям идеята за ТМ6-А! Дори аз предлагам ТМ6 да бъде съкратен до гара София Север, тъй като сега ТМ6 има два коренно различни пътникопотока - единият е в Обеля и Надежда, а другият е Централна гара, Христо Ботев, НДК, Лозенец.
Може и ТМ7 да бъде удължен до гара София Север, за да освободи място за ТМ6-А и ТМ19!  ;)

За ТМ8-А съм съгласен!

За А108-А и А310-А също съм съгласен! Но може да се направят леки корекции на марщрута. Крайно време е и Люлин да има качествен довозващ транспорт! 

А113-А също съм съгласен, но само ако А113 се закрие! Какъв е смисълът от двете?!?  :neznam:

За А505 мисля, че няма готова инфраструктура, но иначе идеята не е лоша!

ТБ411 е като моята идея малко по-нагоре!
НОВА ЕКО довозваща линия ТБ14 (най-близо до ТБ4 и ТБ11, но номерът не е от значение) ж.к. Дружба 2 (последна сприка на ТБ4), ул. "Обиколна", бул. "Проф. Цветан Лазаров", бул. "Христофор Колумб", ул. "Кап. Димитър Списаревски" и по маршрута на ТБ11 до депо Искър. Обратно до пътната връзка между ул. Кап. Димитър Списаревски и проф. Цветан Лазаров в района на блок 98 в ж.к Дружба 1, през нея и по маршрута до ж.к. Дружба 2. Линията се синхронизира с ТБ4 и ТБ11, така че в пиковите часове да има довозващ тролейбус на около 6-7 минути, а извън пик на около 12-13 минути.
МОТИВИ: Такава линия не изисква никакви вложения в контактна мрежа. Всички връзки съществуват и сега! Линията, заедно с ТБ4 и ТБ11 довозва до метрото ж.к Дружба 2 и част от ж.к. Дружба 1.
Но аз си мисля, че в моя вариант е по-добра! Очевидно хората, които са дали тези идеи не са се запознали качествено с инфраструктурата, защото за моята идея има готова инфраструктура, а за тяхната няма!
« Last Edit: 12.11.2014, 13:03:38 by vasko »

Offline Jimi

• Маниак
    • View Profile
    • Email
Относно промените в Люлин:
А 42 - Люлин 8 - МС Люлин - Царица Йоана - Околовръстен път - Филиповци - Банкя
A 81 Иваняне - Филиповци - Околовръстен път - Царица Йоана - Добринова скала - Станишев - Панчо Владигеров - Обеля
А 82 - закрива се или се скъсява от Ц.гара до Захарна Фабрика като от ул. Кукуш направо до Сливница, десен завой по Сливница - Адам Мицкевич - ул. 3019 - ул. 3020 - ул. Кукуш - по маршрута си до Ц.гара /така индустриалната зона, ще бъде обслужвана и всички ще са доволни/
А 108 - без промяна в Люлин /от Сливница директно наляво по Мицкевич и по маршрута до Илиянци, като и там може да се избегне обикалянето през Илиянско шосе/
А 108А - както е предложила общината с частична промяна през МС Люлин - Асен Николов - Търново - Панчо Владигеров - Люлин 1
А 111 - Люлин 1,2 - Търново - Асен Николов - Царица Йоана - Панчо Владигеров - З.Стоянов - по маршрута до Младост 4
А 309 - също би могла да се закрие.
А 310А - по предложения от общината маршрут и се синхронизира в Люлин с А 310
ТМ 8А се синхронизира с ТМ 8 и интервала в Люлин пада до 6/7 минути в пиков час
ТБ 6 и ТБ 7 както досега едната до Сточна гара, другата до Одеон.
« Last Edit: 12.11.2014, 17:07:37 by Jimi »
07 септември 2009 г. - Съединението на Западна и Източна София

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
Лично аз съм против закриването на автобус 306, преди да се удължи тролей 5 до Младост 2. Може да ви се вижда странно, но този автобус си има пътници, много повече отколкото примерно 75, 107 към Бояна, а от шофьори съм чувал, че 28 вози средно по 5 пътника, аналогично и за линии 10 и 123.
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
Към това бих добавил и 122 в делнични дни.
На мен като цяло ми е странно защо в кварталите, в които ще има метро се предвиждат допълнителни линии, а в другите които не се - се орязват. Давам пример с ТБ4: В Дружба се разкрива довозващи линия. Това добре, но поради това се орязва тб4. Е, какво са виновни жителите на Сухата река и Хаджи Димитър че на Дружба са им пуснали метро та да им орязват на тях транспорта. Аналогично е със 213. Има и други недоразумения...