Author Topic: Връзка на метрото с наземния транспорт  (Read 415697 times)

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Не сте съгласни с предложенията на Васко? Глоба!!! :crazy:

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
Поне да бяха обосновани...не виждам причина въобще да се пипа 404, той сега се тъпче и не смогва, по-скоро трябва да предложиш да се подсили с 1-2 коли.

За 413 направо без коментар, какво нети харесва в сежашния маршрут? По-скоро да се върне да минава през Младост 2.

Единствено това за 305 като че ли не е лоша идея, аз също предложих нещо подобно, но пък се губи връзката Цариграско-Ситняково.
Тъй ,тъй. Явно vasko не знае че дори 305 слиза на Винарово колело заради тази връзка. За 404 съм казвал какво мисля.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
А сега дай обяснение къде ще почиват водачите като се скъсят 1, 3, 5 и 6 до 7ми км?
В другите крайща на линиите.  ;) Има и други подобни линии в София.

Къде е този пътникопоток, който ще захранва А10 за да е на 15 мин?
Може би съм прекалил с интервала. Това да е проблема.  :) Нека 20-25 тогава?

Къде ще е последната спирка на 69 и 70?
:arrow: тук.

Кому е нужно да има две линии от Бизнес парка до Бистрица?
По същота логика както преди е имало А68 и А69, така и сега. Преди ми се карахте, че махам линии, сега, че предлагам твърде много...

Коли за 23 + 23 А няма. Има само 7 пендела в движение на средна възраст над 50 години.
Направих справка в разписанията на ЦГМ. Сега се движат три коли по ТМ23. Според мен, две коли ще са достатъчни за ТМ23-А и става идеално. И пак има още две за резерв.  ;)

Като цяло аз не виждам оптимизация.
Оптимизацията се изразява в ориентиране на почти всички наземни линии да минават покрай метростанции + намаляване на наземните линии.

Много хора ползват 604 от Гешов към Дружба. На тях алтернативата каква е?
:arrow: А204 Не е толкова далече.  ;)

А6 :arrow: Маршрутът се скъсява от с. Кокаляне до пътен възел Младост. Една кола повече - двойно по-малък интервал.
Първо 6цата не е ходила никога до Кокаляне
Техническа грешка.  :blush: Извинявам се! Поправена е.

второ на кое викаш "пътен възел Младост"?
:arrow: това.

А306  :arrow: се закрива.
Колкото и да ти е странно, на мен също 306 си има достатъчно пътници....
А404  :arrow: се закрива.
А604  :arrow: се закрива.
Нямам думи......
Предлагам перфектни алтернативи и в трите случая! Няма загубена връзка.  ;)

А69 :arrow: Бизнес парк - Околовръстен път - кръгово с ул. " Бистришко шосе" - ул. " Бистришко шосе" и по маршрута си до Царева Махала (двупосочно).

А70 :arrow: Бизнес парк - ул. "Рачо Петков Казанджията" - ул. " Бистришко шосе" и по маршрута си до с. Плана (двупосочно).
Какво значение има дали ще ходи до Бизнес парка или до ГМ Димитров, нали все е до метрото?
За да не влизат твърде много в града, при условие, че има по-близка метростанция!  ;)
« Last Edit: 11.12.2014, 22:58:47 by vasko »
vasko - оригиналът! :)

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
не виждам причина въобще да се пипа 404, той сега се тъпче и не смогва, по-скоро трябва да предложиш да се подсили с 1-2 коли.
А305 ще прави връзката на Слатина с Централна гара(съчленени автобуси ;) ), а връзката на квартала с Дружба ще бъде с А10 или трамвай/тролей+малко пеша.

За 413 направо без коментар, какво нети харесва в сежашния маршрут? По-скоро да се върне да минава през Младост 2.
Не съм казал, че не ми харесва, но мотивите ми са:
  • Много са три линии от Младост до Централна гара, при наличието на метро.
  • Никой не пътува от Младост, през Студентски град до Централна гара, затова А413 няма да липсва в Младост!
  • А в същото време А123 ще прави връзката Студентски град - Младост като минава през Младост 2 (както временния А413), но и ще обслужва и Младост 3 и 4, а в същото време ще обикаля и целия Студентски град.  ;)
  • А413 ще покрие липсата на А69 и А70 по бул. "Св. Климент Охридски" и ще прави връзка с новия мол и лифта

Единствено това за 305 като че ли не е лоша идея, аз също предложих нещо подобно, но пък се губи връзката Цариграско-Ситняково.
Не кой знае каква връзка! ;) Но, ако толкова се търси тази връзка, може да се помисли за някаква алтернатива.
« Last Edit: 12.12.2014, 00:55:18 by vasko »

Offline btr95

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
Васко, ти си само за реформаторския блок.
Тм депо:Банишора
Тм мотриса: 713
Тм линия: 4

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Многократно е обяснявано в този форум, че МГТ е консервативна система, в която не могат да се правят радикални промени. Още повече, ако не са свързани примерно със смяна на системата за таксуване. Като присъстващ на редица заседания на Транспортната комисия в СОС мога да ви уверя, че и срещу най-малката промяна тръгват квартални и селски подписки (даже срещу връзката на А67 с МС Г.М.Димитров имаше подписка!).
За селските линии по Панчаревско-Лозенското направление имаше предложения още при пускането на МС Цариградско шосе. А се получи точно обратното - А3 и 5 бяха върнати обратно до Гео Милев. Връзката Гео Милев-Цариградско шосе се ползва от жителите на Слатина и Гео Милев, от институтите и учрежденията около обръщалото, както и за прекачване от ТМ20 и А11.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
За предложенията на Vasko
1, 3, 5 и 6 осъществяват връзка  с метрото на Цариградско Шосе както и с автобусите и тролеите на Окръжна Болница и 4-ти километър. Съответно скъсяване не е особено удачно.
4 следва да се скъси до МС Младост 3, като Жечо Гюмюшев се разшири за сметка на гаражите и/или тревните площи.
7 е явен въздуховоз и трябва да се закрие, 8, 10 и 14 трябва да правят връзка на МС21 или МС22, като в първия случай ще има връзка и с новата Гара Искър, във втория ще се осигури по-равномерно натоварване на станциите.
69, 70 и 123 са нужни за довозване на Малинова Долина и вилна зона Американски Колеж и съответно трябва да останат със сегашните маршрути. 314 следва да свързва Бистрица с БПС.
За 76 не е лоша идея да минава по Паскалев и без това тази улица е широка.
84 няма смисъл да обикаля в Дружба, 604 може да се съкрати до 28 ДКЦ - така ще осъществява връзка на Дружба 1 с МС 21 и 28 ДКЦ. Южната част на Дружба 1 има нужда от връзка с 28 ДКЦ също така има нови блокове наоколо които не са близо до спирката на ТМ20 и имат нужда от довозване.
305 става много обиколен а и има участъци трудни за преодоляване от съчленени автобуси.
306 може да се закрие - дублира твърде много ТБ5 при сегашния маршрут, ако минава по Малинов се забива в задръствания. Съответно 413 да минава през Младост 2 като довозващ. :rolleyes:

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
Имам наблюдения на пътникопотока по линии 1, 3, 5 и 6 и смея да твърдя,ч е маршрутът им до Гео Милев е възможно най-добрият. Доста хора се качват на началната спирка, както и на МБАЛ Св Анна. Скъсяването до ПВ Младост е абсолютен садизъм и не е обосновано по никакъв начин. А и хората няма да се натикат насила в метрото - ще хващат автобусите идващи от Младост.
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
За предложенията на Vasko
Както и предполагах, коментирате предложенията индивидуално за всяка отделна линия (или група линии), а не в цялост, когато имат смисъл.  ;)

4 следва да се скъси до МС Младост 3, като Жечо Гюмюшев се разшири за сметка на гаражите и/или тревните площи.
И аз си мисля, че не е лоша идея, но някой спомена, че трябва да се запази връзката на кв. Горубляне с районното кметство. Освен това в моя вариант А4 помага за довозване на Младост 2 и Младост 3.

69, 70 и 123 са нужни за довозване на Малинова Долина и вилна зона Американски Колеж и съответно трябва да останат със сегашните маршрути.
За този проблем също има решение в моите предложения  :arrow: А413 Не само, че хората от тези квартали се довозват до метрото, ами получават бонус - връзка с други квартали на града и Централна гара.  ;)

84 няма смисъл да обикаля в Дружба
Обикаля, за да прави връзка на Терминал 1 и близките бизнес зони с метрото. И, тъй като, по този начин покрива А604, последният отпадна. Нали трябва да имаме някакво съкращение на наземния транспорт, за сметка на метрото. От закриването на А604 Дружба 1, няма да загуби нищо, ако А84 обикаля по предложения от мен начин.  ;)

Южната част на Дружба 1 има нужда от връзка с 28 ДКЦ също така има нови блокове наоколо които не са близо до спирката на ТМ20 и имат нужда от довозване.
:arrow: А84 ;)

305 става много обиколен а и има участъци трудни за преодоляване от съчленени автобуси.
Не мисля. Може да не са най-лесните завои, но из София има и по-сложни маневри, които трябва да се правят от водачи в градския транспорт и те се справят.  ;)

Съответно 413 да минава през Младост 2 като довозващ.
Това го прави А305 - довозване до метрото + връзка с други квартали на града и Централна гара.  ;)

Имам наблюдения на пътникопотока по линии 1, 3, 5 и 6 и смея да твърдя,ч е маршрутът им до Гео Милев е възможно най-добрият. Доста хора се качват на началната спирка, както и на МБАЛ Св Анна. Скъсяването до ПВ Младост е абсолютен садизъм и не е обосновано по никакъв начин. А и хората няма да се натикат насила в метрото - ще хващат автобусите идващи от Младост.
Връзката между автостанция Гео Милев и МБАЛ Св Анна (Окръжна болница) се покрива от А305, според моите предложения.
Обосноваването на това предложение е следното: тези линии вече имат връзка с метрото, а в същото време запазват връзки към бул. "Цариградско шосе" на спирките при пътен възел Младост.

Връзката Гео Милев-Цариградско шосе се ползва от жителите на Слатина и Гео Милев, от институтите и учрежденията около обръщалото, както и за прекачване от ТМ20 и А11.
:arrow: А305, според моите предложения. ;) Дори е по-добре, защото влиза навътре в Слатина!

Многократно е обяснявано в този форум, че МГТ е консервативна система, в която не могат да се правят радикални промени.
Това го разбрах.  :) Но не пречи да си коментираме евентуални промени, нали? Все пак това е целта на този раздел - до коментираме идеи!  ;)

Като присъстващ на редица заседания на Транспортната комисия в СОС мога да ви уверя, че и срещу най-малката промяна тръгват квартални и селски подписки (даже срещу връзката на А67 с МС Г.М.Димитров имаше подписка!).
Ето това е проблемът! Според мен, такива решения трябва да се вземат от специалисти и да не се подлагат на публични разисквания и да не се приемат подписки! Преди да ме разпнете отново, нека да се обоснова.

Според мен такива решения трабва да се взимат от независими специалисти, които имат образование и опит в сферата и техните решения трябва да се базират на реални данни и единна политика. Например специалист по пътникопотици, специалист по техническо-инженерна част и т.н. Тези хора трябва да са независими, да се събират, да преценяват кое е най-добре за развитието на градския транспорт и да го решават. И това трябва да се прилага, без да се приемат възражения на масовата публика! ;)

Винаги ще има едни-два блока или 20-тина къщи(или някой лобиращ кмет), които ще са недоволни, но те спират развитието на градския транспорт и се получават недоразумения като А213/А214 и А85/А285.

Давам само един алтернативен пример - ако на масовата публика се даде правото да взима важни решения във финансовата сфера, например, със сигурност ще вземат решение да вдигнат заплатите и пенсиите няколкократно и да подсигурят това чрез отпечатване на нови банкноти. Но всеки човек с малко по-широка обща култура ще знае, че това е неправилно, и всъщност ще доведе до по-големи проблеми. За това смятам, че решения трябва да се взимат само от специалисти в дадения бранш! Сега вече е друг въпросът, ако те не са независими и са корумпирани.......  :(

Аз не се считам за специалист, а просто си предлагам идеите, базирани на моите наблюдения като фен на транспорта!
Мир! :)
« Last Edit: 12.12.2014, 14:05:40 by vasko »

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
4 не е адекватен автобус за довозване на Младост 2 - твърде рядък е а и пътникопотокът му не оправдава сгъстяване особено в участъка Младост 3 - Горубляне. При минаване по Гюмюшев районното кметство е в пешеходна достъпност - разстоянието от спирка жк Младост 3 е под 400м.  :rolleyes:

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Ето това е проблемът! Според мен, такива решения трябва да се вземат от специалисти и да не се подлагат на публични разисквания и да не се приемат подписки! Преди да ме разпнете отново, нека да се обоснова.
Все пак в автобусите се возят не специалисти по пътникопотоците. А неписано правило е, ако една промяна подобрява положението на 5000 души, а влошава на 50, тя обикновено не се приема.

Offline kom6ito

• Маниак
  • Citaro
    • View Profile
Ако говорим за удобство, то 69 и 70 са много по-удобни както са в момента, отколкото биха били ако ходят до Младост.На Г.М. Димитров интервала на метрото ще е по-малък, освен това има много хора от Бистрица и Железница които работят в Дървеница или учат в университетите,което също не е маловажно.Или просто целта трябва да бъде автобусите да обръщат на голо поле на околовръстното и да не влизат в града?Дори и 314 да не се удължи до Бистрица (което според мен е наложително, поне малко да облекчи другите линии понеже вечер  между 16:00 и 18:30 е ад положението, особено зимата)  то по-добре 69 и 70 да си останат така.

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
Не знам дали някой се замисли, но ако А69 и А70 останат до метростанция Г.М.Димитров, а А314 се удължи до с. Бистрица, ще се получи проблема, който сега изпитват жителите на град Нови Искър и околните населени места, а именно, че автобусите до дома им тръгват от различни места...

А неписано правило е, ако една промяна подобрява положението на 5000 души, а влошава на 50, тя обикновено не се приема.
Доста тъжно!  :/

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
214 за времето в което го пуснаха въобще не беше недоразумение. Тогава живях в Младост 4 и си беше доста удобно да имаш автобус, който да ти спира точно пред блока, иначе ходенето до последната спирка си беше значително, освен това много добре обслужваше и бизнеспарка.

Казах вече , че 4-ката не трябва да се пипа, защото много ученици от Горубляне учат в училищата в Младост, а 4-ката прави тази връзка, също разбира се и с общината. Не мога да разбера какво ви пречи като си е така? Това си беше още от едно време, защото в Горубляне ж.к.то няма училище. Още началото на 90-те като го пуснаха имах много съученици, които ходеха с него на училище. Сега същите тези мои познати от Горубляне ж.к.то пък имат деца ученици, които го ползват да ходят на училище в Младост.

Погрешно е това всичко да се бута в метрото, та то сега няма място във върховите часове, пък какво остава като се открият новите станции, ми хубаво нека си има довозващи линии, ама не всичко да е ориентирано към метрото.

Много хубаво, че Васко се обосновава за предложенията си(макар че аз съм против тях, но нали за това е форум, всеки да си изкаже неговото мнение така че не скачайте, момчето се обоснова)

69 и 70 също е добре да си останат както сега,на въпръсното място, където Васко предложи да обръщат 69 и 70 има само кал и храсталаци, понеже живея в района съм ходил там много пъти, ако искате ще ви го снимам да видите. Там ли да стоварва автобуса всички пътници от тези две линии, пък ако ще и 2 метростанции да има в полето?
« Last Edit: 12.12.2014, 19:36:13 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
Браво, Иво. Надявам се Васко да осмисли добре това, което си написал.
В допълнение към горното. Нали знаете с какъв кеф СО изграждат обръщала. Всички знаете за добрата идея за изграждане на станция за 67, 68, 69, 70 и 123 пред КАТ. И там терена е общински (върху обръщалото на трамвая) и равен. А на този в Младост 4 изобщо не е сигурно дали може да се реализира, камо ли някой да се спусне да го осъществи.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Казах вече , че 4-ката не трябва да се пипа, защото много ученици от Горубляне учат в училищата в Младост, а 4-ката прави тази връзка, също разбира се и с общината.
Друг вариант е да се възстанови първият вариант на А4, откакто е в Младост - кръг около Младост-3: Преображение-Москов-Малинов-Аврамов и обратно. Наистина няма смисъл манифестацията на 7-8 линии през пазара на Младост-1 и серпентините при Семов/Сахаров.
Жечо Гюмюшев е тотално непригоден за МГТ.

Не знам, колко се използва източния край на маршрута на А305 при Кулинарния комбинат, Софийска вода и индустриална зона Горубляне и не съм убеден, че тази отсечка може да се отреже и остави само на квазилинията А4. А306 трябва да се закрие, но тъй като е концесионирана линия, вариантът е А305 да се закрие, а номер 306 да поеме маршрута и, но по Сахаров, Киприян и Балан (също като въртележките 42/43 и 41/150).

При невъзможност за обръщало около БПС може да се прави врътка по сегашното трасе на Малинов, първата/последна спирка да е при Хит и после надясно по новото трасе на Малинов обратно към СОП.
« Last Edit: 12.12.2014, 20:26:10 by blagun »

Offline kristian40t097

• Маниак
    • View Profile
    • Email
Ако ще се случва разменяне на линии, мисля че не се разменя и броя на колите, а колите от 306 КАТЕГОРИЧНО не могат да стигнат за нормално обслужване на маршрута на 305.
За трамвайния транспорт!!!!!

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
Off: Ако ще се разменят линии особено подходяща е 314. В момента е с 4 коли. 306 също е с толкова.

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
На мен ми идва и друга много добра идея, 305 да се удължи с още една спирка до ж.к.то Горубляне, до блоковете. Доста хора имам познати оттам и им създава сериозни неудобства големия интервал на 4-ката, да не говорим че понякога не можеш да се качиш и трябва да чакаш следващия. Място за обръщане там много, само поле е там, а пък ходенето пеш от сегашната последна спирка на 305 до блоковете си е неприятно и не е малко, няма тротоар нищо, през калта. Така и повече пътници ще има. Също и редовна удобна връзка с метрото ще бъде.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
Друг вариант е да се възстанови първият вариант на А4, откакто е в Младост - кръг около Младост-3: Преображение-Москов-Малинов-Аврамов и обратно. Наистина няма смисъл манифестацията на 7-8 линии през пазара на Младост-1 и серпентините при Семов/Сахаров.
Много добра идея!  :fan: В другия край на линията има класическа крайна станция, където шофьорите могат да си почиват, което означава, че в Младост може да има такъв обиколен маршрут.  ;) Само трябва да се открие спирка в района на магазин Деница, на която ще спира и А213.

Не знам, колко се използва източния край на маршрута на А305 при Кулинарния комбинат, Софийска вода и индустриална зона Горубляне и не съм убеден, че тази отсечка може да се отреже и остави само на квазилинията А4.
Слаба работа! Според мен А4 ще е достатъчен за тези няколко спирки.  ;)

При невъзможност за обръщало около БПС може да се прави врътка по сегашното трасе на Малинов, първата/последна спирка да е при Хит и после надясно по новото трасе на Малинов обратно към СОП.
Това също не е лоша идея, но може да остане като резервен вариант.

Дори да се абстрахираме от варианта за А69 и А70, вече имаме официална информация, че А111 ще бъде съкратен до Бизнес парка при откриване на метрото дотам. Но, според мен, би било много глупаво ако идеята е да се съкрати А111 до Бизнес парка, а в същото време го пратят да трупа излишен пробег до обръщалото на А76 и А213, например...  :/

Според мен, ако не за друго, то трябва да се намери място за обръщало за скъсяването на А111, възможно най-близо до метростанцията, иначе се губи смисълът! Знам как изглежда мястото, което предлагам за обръщало, но ако едни храсти и малко плевели спират строителните машини... Ако не е то, може да се помисли за обръкщало от другата страна - например ето това се превръща в пълноценна улица и автобусите захождат по нея, паркингът зад алеята е доста широк, за да почиват на него, а след това автобусите излизат оттук или обратно оттам, откъдето са влязли(което е по-удобно за трафика).

Друг вариант - ето този паркинг. Ще се обособи една малка част от него, в която ще се забрани паркирането и където автобусите да почиват и готово. Ако се замислите, в София има доста места където паркинг пред блок и обръщало на градския транспорт си съществуват едновременно.  ;)

Много хубаво, че Васко се обосновава за предложенията си(макар че аз съм против тях, но нали за това е форум, всеки да си изкаже неговото мнение така че не скачайте, момчето се обоснова)
Благодаря за подкрепата на свободата човек да си изразява мнението!  :)