Author Topic: Метро във Варна?  (Read 68739 times)

Offline remarque

• Запален по ГТ
    • View Profile
Re: Метро във Варна?
« Reply #40 on: 11.06.2009, 19:06:25 »
Но това е маркировка за извънградски пътища и изглежда изключително грубо в градска среда - прилича на спешно и екстремно сепариране на лентите с оглед предстощо събитие! Съжалявам, че не мога да намеря снимка да покажа!

Освен това, и в двата случая не служат за сепариране на градския транспорт - около Спартак - за разделяне на лявото от дясното платно, на Севастопол - на пътните платна от пешеходната зона!

Всъщност, ето две снимки на mediar от темата за автобусите във Варна:
Нядявам се, че mediar няма нищо против, за да мога да онагледя!
« Last Edit: 11.06.2009, 19:10:55 by remarque »

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #41 on: 15.06.2009, 01:46:57 »
Това са пълни глупости - Варна ако е 750 000 души, да ме удари гръм на място...
Ако не сте го усетили, ще ви го кажа аз, понеже в София последните години стана ясно - агломерациите на града са истинска транспортна черна дупка и изискват много голям процент от транспортната задача... А с непрекъснатия процес на урбанизация на пространствата около града, ако живеете с тия смешни идеии, че нямате нужда от метро, а само от бус ленти, след 2020 ще ревете в задръствания по няколко километра.

1) Автопарка и тролейбусите трябва да се сменят, но ако Общината намери пари за инвестиция в метро, не виждам защо да не вървят паралелно и двата процеса.

2) Никой не е рекъл, че трябва едновременно да се разкопаят всичките 15 километра, които до 2020 ще са ви нужни - може да се почне от един радиус, както тук.
Който е идвал в София знае за какво иде реч... А сега си представете всичката тая много людна манифестация, идваща само от един квартал на града... на поввърхността в коли и трамваи, рейсове и тролеи, както е било преди 98ма?

Offline zlatin

• Маниак
    • View Profile
« Reply #42 on: 22.07.2009, 09:48:58 »
Аз мисля, че за метро във Варна може да се говори само когато подобна нужда реално има, а такава няма в град с население от 300 000 души.
По-добре да въвдет някакви правила за паркиране и бус ленти.

Освен това, не е приемливо преди построяването на 5 или 6 метро диаметъра в София да се мисли за подобна инвестиция някъде другаде.

Offline Beer

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #43 on: 22.07.2009, 09:56:00 »
Аз мисля, че за метро във Варна може да се говори само когато подобна нужда реално има, а такава няма в град с население от 300 000 души.

Освен това, не е приемливо преди построяването на 5 или 6 метро диаметъра в София да се мисли за подобна инвестиция някъде другаде.

От метро наистина няма нужда,но не ми е ясно,защо след като София получи доста милиони от държавният бюджет,Варна да не получи пари за трамваи и бус ленти? Във Варна не плащат ли данъци?

Offline zlatin

• Маниак
    • View Profile
« Reply #44 on: 22.07.2009, 10:02:13 »
От метро наистина няма нужда,но не ми е ясно,защо след като София получи доста милиони от държавният бюджет,Варна да не получи пари за трамваи и бус ленти? Във Варна не плащат ли данъци?

Не достатъчно. Общо взето, хората в София плащат около 15 пъти по-голяма сума (заради по-големия оборот и по-голямото население). И не е редно моята улица да е разбита, а площада в Хасково-ремонтиран. Или аз, заедно с още хиляди души, да се бутам в препълнени автобуси, а 10 човека във Варна, да се возят на метро.

Offline Beer

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #45 on: 22.07.2009, 10:10:28 »
София дава повече от Варна и получава повече,това е нормалното състояние.Във момента Варна не получава нищо.Ако София получи пари за 1 метролиния,невиждам защо Варна да не получи за 1 трамвайна, примерно.

Offline zlatin

• Маниак
    • View Profile
« Reply #46 on: 22.07.2009, 10:33:57 »
София дава повече от Варна и получава повече,това е нормалното състояние.Във момента Варна не получава нищо.Ако София получи пари за 1 метролиния,невиждам защо Варна да не получи за 1 трамвайна, примерно.

Защото не е съизмеримо. Това е съизмеримото, като се отчита и бъдещата натовареност и транспортните потребности - една метро линия в София срещу една автобусна линия.

Offline Beer

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #47 on: 22.07.2009, 14:55:11 »
Защото не е съизмеримо. Това е съизмеримото, като се отчита и бъдещата натовареност и транспортните потребности - една метро линия в София срещу една автобусна линия.

Никой не казва да се смята колко е пътникопотока и кой колко данъци е плащал.Все едно.Ако има сериозна нужда от финансова "инжекция" по някой проект,пари трябва да се отпуснат.Това е положението,така е справедливо.Плащаш данъци,получаваш пари.

Offline T1000

• Защо пиша толкова много?
  • Ferrari S.p.A.
    • View Profile
    • www.diecast-utopia.com
« Reply #48 on: 22.07.2009, 15:10:21 »
По принцип не се намесвам в подобни спорове, ама сега ще направя малко изключение, че все София е виновна за всичко и май най-добре да се закрие тоя град и ще има мир в цялата страна.

Голяма част от финансирането на метрото (понеже нали за него става дума) е заем, който ще се връща през следващите години. Не са го плащи други градове. Нова трамвайна линия няма и в София от десетилетия вече. Закритите трамвайни и тролейбусни трасета обаче са бол.
Като има наложителност за голяма транспортна промяна в даден град, без значение кой, процедурата е една и съща: изготвя се анализ на състоянието, аргументира се, прави се проект за решаването му (трамвай, метро и тн) и с него се кандидатства за финансиране пред съответните институции. Такива проекти освен от София и от време на време Пловдив и Бургас, от други места не се чуват... Сигурно има много проекти, просто не им се придава нужната гласност, или няма реална нужда от тях в момента.

И за да не съм разбран погрешно, го казвам в прав текст: Аз лично с удоволствие бих подкрепил всякакъв проект за подобряването на абсолютно всеки град, стига той да има реална нужда от него. Би било чудесно да има едно хубаво трамвайно трасе с чудесна гледка към морето, тепетата, Марица, Дунав и т.н., но...
I'll be back®

Offline maniak

• Нямам спирка
  • Оптимист
    • ICQ Messenger - 278834436
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/47270324@N08/
    • Email
« Reply #49 on: 22.07.2009, 21:23:00 »
След посещението ми във Варна преди 2 седмици смятам, че спешно трябва да се намери някакво решение за нова транспортна система в града, включваща примерно метро. Градът е огромен, а за достигане от единия да другия край трябва да има човек мноого търпелив характер за да не се откаже наполовината.

Offline zlatin

• Маниак
    • View Profile
« Reply #50 on: 22.07.2009, 23:39:38 »
След посещението ми във Варна преди 2 седмици смятам, че спешно трябва да се намери някакво решение за нова транспортна система в града, включваща примерно метро. Градът е огромен, а за достигане от единия да другия край трябва да има човек мноого търпелив характер за да не се откаже наполовината.

Огромен??
Тогава Ню Йорк какъв е?

Offline mdka

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #51 on: 22.07.2009, 23:55:57 »

Oф ,извинявай за израза ,но дали Варна ще има метро,та дори в него да се вози и 1 човек ,теб ***** ** ***,при положение,че ако въобще започне да се строи нещо подобно то ще е 100% с пари от Европа,кооито ще се връщат от варненци.А да и също така има градове колкото Варна,300-350 хил с метро в Западна Европа.А твърдението ,за площада в Хасково само затвърждава колко голям комплексар си.

Без нецензурни думи!
« Last Edit: 23.07.2009, 00:14:31 by Tony »

Offline Stahlgewitter

• Наистина съм луд
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #52 on: 23.07.2009, 00:02:59 »
Твърдението за "площада в Хасково" показва ,че са останали мислещи хора в България!
Колкото до Варна и до метро-ние за това сме на изток ,защото при нас градове от такъв порядък нямат метро.Много ще е хубаво да има,но се съмнявам.София дава близо 40% от БВП и има една линия и вероятно вБъдеще още една,та какво остава за другите градове.Твърде бедна страна сме за такива мащабни проекти.Още повече ,че Варна изпитва пренаселеност сезонно.

Offline mediar

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Mediar's Site
« Reply #53 on: 23.07.2009, 08:20:40 »
mdka, май не си разбрал как да се държиш нито в този, нито в другия форум! :angry:

А трамвай е напълно безсмислено да се прави, само ще задръсти града, понеже трамвая е още по-тромав от автобуса или тролея и нещо с което трябва да се съобразяваш постоянно, понеже се движи по един определен път и няма мърдане ( малко не мога да обясня какво имам в предвид ). Просто изостанала работа!

Offline Stahlgewitter

• Наистина съм луд
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #54 on: 23.07.2009, 10:05:47 »
Не съм съгласен-трамвайният транспорт може да превозва най много хора с най висока скорост от трите изброени.Нека не гледаме извратените понятия за експлоатацията му в България.
Но пък съм съгласен ,че във Варна няма почва за него-стар град с тесни улици,няма място за обособени трасета.може би и за тов аименно се спряга идеята за метро,защото съгласете се скоростният транспорт е безмислен в случая ако не минава през центъра.

Offline Beer

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #55 on: 23.07.2009, 10:48:21 »
А трамвай е напълно безсмислено да се прави, само ще задръсти града, понеже трамвая е още по-тромав от автобуса или тролея и нещо с което трябва да се съобразяваш постоянно, понеже се движи по един определен път и няма мърдане ( малко не мога да обясня какво имам в предвид ). Просто изостанала работа!

???

:blink:
Трамвая е в пъти по-бърз от всичко останало без тежка железница,що се отнася до градска среда.

Но пък съм съгласен ,че във Варна няма почва за него-стар град с тесни улици,няма място за обособени трасета.

Не е проблем.Просто автомобилният трафик се премахва по част от улиците. :) Има достатъчно място, не се безпокой.

Offline zlatin

• Маниак
    • View Profile
« Reply #56 on: 23.07.2009, 10:51:20 »
По-скоро може да се изгради жп линия от гарата във Варна през площада до катедралата (частично подземна) и оттам да се разклонява на две - (1) до летището, минавайки през жилищните квартали и (2) до Златни пясъци. С това биха се покрили всички възможни дестинации.
Тунелните участъци са около 3 км, което прави цена (с гарата под площада - там два перона са достатъчни) около 250-300 млн лева.
Това спокойно може да се построи за 10 или 15 години.
« Last Edit: 23.07.2009, 11:17:21 by zlatin »

Offline zlatin

• Маниак
    • View Profile
« Reply #57 on: 23.07.2009, 10:53:17 »

Oф ,извинявай за израза ,но дали Варна ще има метро,та дори в него да се вози и 1 човек ,теб ***** ** ***,при положение,че ако въобще започне да се строи нещо подобно то ще е 100% с пари от Европа,кооито ще се връщат от варненци.А да и също така има градове колкото Варна,300-350 хил с метро в Западна Европа.А твърдението ,за площада в Хасково само затвърждава колко голям комплексар си.

Без нецензурни думи!

Ако е с пари от фонда за регионално развитие, то това има значение, защото сумата за България е лимитирана, помощта е безвъзмездна и никой не я връща, а е за сметка на един неосъществен проект в София.

Освен това, предпочитам да се даде за строежа на метрото в Лондон, отколкото за такива глупости.

Offline Дядо Курти

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #58 on: 23.07.2009, 13:32:25 »
Ти може много работи да предпочиташ, но забравяш едно - НЕ ЖИВЕЕШ ВЪВ ВАРНА! Ние, които живеем тук, най-добре знаем какво ни трябва. В интерес на истината метро все още не е необходимо, но обособен трамвай ще свърши работа.
« Last Edit: 23.07.2009, 13:46:05 by Tony »

Offline Balkanton

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/39030307@N07/
« Reply #59 on: 23.07.2009, 13:53:02 »
Е доколкото знам, рентабилност за класическо метро има при поне милион население...