Author Topic: Спомени...  (Read 54345 times)

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
Re: Спомени...
« Reply #240 on: 26.01.2024, 11:15:58 »
Аз съм ходил един единствен път на лагер. Това беше през лятото на 1987 г. и беше на Станата край Нови Пазар. На природа сред гори и поляни.
Имах много неприятна седмица, но и много поучителна, научих много неща и порастнах. Защо беше неприятна? Защото по същото време в лагера бяха и много деца от дом за сираци. От една страна беше ми мъчно, че са нямали късмета, който аз имам, и по различни причини са без родители. От друга страна отношението на възпитателите към тях беше ужасно. Когато си поискаха допълнително храна, не само не им даваха, но и им удряха шамар през врата. Докато на нас, които имаме родители и сме си платили, ни даваха допълнително. Това различно отношение към нас и към тях, ме натъжаваше. Ние имахме повече свобода, можехме следобяд да не спим по стаите, а те нямаха. Те бяха задължени следобяд да са в леглата. Изпитвах съчувствие към тях. Веднъж едно момче уплашило момичетата с умряла мишка, и възпитателят като разбра, такъв бой му хвърли. Отвратително. А е нормално дете 3 клас да си прави такива шеги и не е осъдително.
Когато баща ми дойде с колата да ме види след 1 седмица, му казах, че искам да си тръгваме, един приятел вече майка му го беше взела 2 дни порано. Точно по същата причина, защото отношението на двамата възпитатиля към горките деца-сираци, беше трудно поносимо и за нас. Тогава осъзнах какво е да имаш родители и да не си сирак, и започнах да ги ценя повече.
Иначе си спомням, че на половин час път през гората, в самата гора имаше един ресторант, където продаваха вносни западни шоколади по 3 лева. Аз бях с 10 лева джобни пари на този лагер и три пъти ходих да си купя по един такъв шоколад.
Нямаше баня. Навън имаше един огромен бидон с вода, който се топлеше от слънцето и от него се къпехме.
Въобще не исках да ходя на този лагер, но майка ми постави ултиматум, ако не отидеш на лагера няма да отидем после на море. После заминахме на море на Балчик втората половина на август, а лагерът беше първата седмица на август, трябваше да е до средата на август ако не бях се върнал предсрочно.
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #241 on: 30.01.2024, 11:11:42 »
Този лагер до Нови Пазар не ми е познат. Ястребино е в региона.
В Балчик съм ходил много пъти и може би 20 пъти в Двореца на румънската кралица. Толкова много време прекарвах там, че знаех наизуст историята на Двореца, както и биографията на Кралицата. Обичах и просто да се разхождам там сред магнолиите, да пия вода от минералния извор. Също така обичах Калиакра. Там имаше страхотно заведение в народен стил с носии, традиционна българска кухня, вино и танци. Танците бяха нещо за което може да се разказва отделно. Започва се с традиционни български танци, хора, ръченици. Повечето чужденци добре се справят. После се преминава към по-съвременни танци под звуците на Eruption - One Way Ticket, Ottawan - Hands Up, Macarena, Dragostea Din Tei (зависи от годината) и т.н. Някъде до Каварна и Калиакра имаше и заведение Шатра, за което много съм чувал, но така и не успях да отида там. В онези години стигнах чак до Дуранкулак. Северното Черноморие за мен беше като втори дом.
« Last Edit: 30.01.2024, 11:51:45 by New_Passenger »
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #242 on: 31.01.2024, 11:28:12 »
Eruption - One Way Ticket, Ottawan - Hands Up
Тези песни са от 1979 и 1981 г. и са едни от първите песни, които съм чул и запомнил като малко дете тогава. С изключение на детските. И затова много ги харесвам, защото ми навяват носталгия към най-ранната част от този ми земен живот.
В Балчик бях само нея година 1987. Бяхме на квартира някъде нагоре на баира. Долу на главния път на едно място имаше нещо като лунапарк с електронни игри, и аз зяпах с часове как другите играят. Помня, че ходихме в двореца в ботаническата градина, и че бяхме обикновено първи на плажа в 8 ч. и не знам защо ни беше срам да сме първи, и обикаляхме отвън по пейките, за да се появят и други хора на плажа и чак тогава да отидем. Нещо закуската ни беше много рано и беше близо до плажа и всяка сутрин трябваше да ставаме рано за закуска, и в 8 ч бяхме свършили. Закуската беше с почивната база на правистите Темида, която е долу близо до плажа, и нямаше как да се катерим по баира до квартирата след закуска и после пак да слизаме за плаж.
Помня също така, че по сладкарниците в Балчик тогава се продаваха негърчета от слепени бишкоти с шоколад, такива не бях виждал в Шумен. Отидохме и до Албена на разходка. Там продаваха на колички из курорта едни огромни целувки по 63 стотинки и едни парчета плодова пита по 58 стотинки. И имаше много руси източногерманки.
След това на 4 септември 1987 г. бях на рожден ден, имам аудиозапис от тогава. Вуйчо същото лято беше купил на братовчедите ми от командировка във Виена западни електронни игри. Едната беше с коли, другата с тенис и бяха цветни. Та тези игри се чуват на записа музиката им. Но записът е някъде запилян и не мога да го намеря, имам друг запис от същата дата пак на същия рожден ден, само че една година по-късно.
На 11 септември 1987 г. катастрофирахме с москвича, и ако нямахме късмет, можеше да сме мортос. Аз бях на 12 г. Ходихме в неделя на Патлейна до Велики Преслав с баща ми и дядо. Баща ми беше млад шофьор, още нямаше и година откакто купихме колата. На връщане от Патлейна, в района на Хан Крум, аз бях на предната седалка и питах баща ми кое е това село там дето се вижда и сочех към Осмар или Тройца. Той си отвлече вниманието, аз погледнах през колата пътя и видях, че той се отклони надясно, а там имаше една купчина камъни, висока около 1 метър. Извиках му да внимава, той в паниката извъртя кормилото рязко наляво, прекосихме пътя, прелетяхме канавката и се приземихме в една окосена равна нива. Причерня ми направо, незнам дали от прахоляка, който се вдигна в нивата, или от ужас. Край пътя имаше и знаци и дървета. Бог ни спаси, ако бяхме уцелили дърво или знак - край. Москвичът отпред беше тотално смачкан. Дядо ми беше на задната седалка и си счупи ръката. Баща ми се удари в огледалото и го изкърти, сцепи си челото. Аз бях като вцепенен на седалката и с колан, и ми нямаше нищо, освен малкия ми пръст на единия крак беше леко изкълчен.
Бях комплексирано дете и ме беше срам от катастрофата, и казах на баща ми, че ще сляза на кръстовището преди нас, за да не ни видят комшиите от блока как се прибираме катастрофирали. Баща ми се прибира сам с разбитата кола, майка гледа през терасата, че мен ме няма, и едва не припада. След 5 минути си идвам пеша. Така беше. Следобяд имаше мач за Б група Шумен-Тунджа, и ние с баща ми отидохме на мач, все едно че нищо не е било. Шумен победи 4-1.
« Last Edit: 31.01.2024, 11:31:00 by yogimax »
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #243 on: 31.01.2024, 15:39:13 »
Какъв телевизор сте имали по това време, че електронните игри сте ги гледали цветно и със звук в тези години?
Най вероятно са били на PAL/BG и на съветски телевизор с точков кинескоп не само, че щеше да е зашумен звука, без цветове, но и с лошата сходимост на лъча , особено в краищата на кинескопа бялата черта щеше да е зелена, синя и червена линии, които се допират.
То нямаше настройване на сходимостта на съветските кинескопи с точки, разположени в триъгълник! Все компромис по кьошетата!
За баланса на бялото имаше едни бобини за размагнотизиране.
Включваш ги в контакта близо до кинескопа и се отдалечаваш с кръгообразни движения от него. Ставаше и със стабилизатора, ако нямаш бобина. Като шаман!
Но за компютър беше мъчение да се ползва.
Украйна, победа!

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #244 on: 31.01.2024, 17:25:04 »
Това не бяха електронни игри за телевизор, а малки конзолки. Като тази руската с Ну погоди и яйцата. Такава имах 1988 г.
Игра за телевизор ми купиха през есента на 1990 г. Доста елементарна, едни чертички местиш и удряш топчето, футбол, тенис такива някакви за по двама играчи. Ставаше на телевизора, но не беше цветна самата игра.
1991 г. се сдобих с Правец 8Д и играех също на телевизора и си бяха цветни игрите. Много игри имах на аудиокасета и си ги пусках с компютъра. Телевизорът беше Електрон. Никакъв проблем.
Този компютър го купихме на старо, от една приятелка на майка, на чийто син е бил компютъра през 80-те години. Той играе във филма "Жиравчето", който е сниман през 1987 г, обаче в масовката в една-две сцени го има момчето, русо.

« Last Edit: 31.01.2024, 17:27:00 by yogimax »

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #245 on: 31.01.2024, 17:57:23 »
Значи сте имали Електрон, но не 714, а ц280д. Той е с ивичест кинескоп и има PAL.
Pravez 8D всдеше звука от него си - отдолу и не излизаше от телевизора.
Украйна, победа!

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #246 on: 31.01.2024, 17:59:11 »
Електронът 714 сдаде багажа през лятото на 1990 г. по време на световното първенство в Италия. Картината започна да избледнява, докато кинескопът приключи. След това купихме друг по-нов модел електрон. Едни сиви такива електрони бяха. Така че на него нямаше проблем. Докато беше 714 още нямах игра за телевизор.
Впрочем чернобялата игра я играех на един Огоньок, чернобял. След като 714 приключи службата си, бяхме на него. Нали всички стоки бяха под рафтовете и чакаха либерализацията на цените. Нова година посрещане 1991 карахме на Огоньок. След като вдигнаха цените, се появиха и телевизорите, и през март 1991 купихме по-нов Електрон.
« Last Edit: 31.01.2024, 18:28:11 by yogimax »

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #247 on: 31.01.2024, 22:24:16 »
Аа не. При нас всичко се купи Коледа 89та (първата Коледа, за която се говореше по телевизията) и пролетта на 90та. Ама не свободно, ами имаше списъци с чакащи хора.
Помня един студ в началото на декември 89та и проверки на 4 часа в продължение на 2-3 дни. Включително и през нощта.
Бях на 2-3 с майка ми. Качва се на едно циментово кошче за смет и чете имена. Ако е там се обажда. Ако го няма - зачертават го.
После направиха проверките веднъж дневно, после веднъж седмично.
Така за Коледа 89та се появи Велико Търново 84 и видеото. Така и 8Дто го ползвах цветно. Макар, че обикновено го включва на Юность.
После се появи и Кристал (ТВ) някъде на пролет 90та и акумулираща печка.
Тя се оказа баш добра идея щото зимата на 90та имаше режим на тока, а тя си беше топла.
На видеото му замина механиката след около 10 години и взе да мачка лентите. Сигурно можеше да се почисти, обаче някак гръмна с един монитор и кабелната. И аз не зацепих как като опреш металната свръзка на кабелната с корпуса гърми - ама стана.
Украйна, победа!

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #248 on: 31.01.2024, 22:59:58 »
Зимата не беше топла, поне до края на януари 1990. Първият сняг падна на 23 ноември, точно в нощта срещу първия митинг в Шумен. През декември валя доста пъти, вижда се и по архивните видеота от демонстрациите в София. Но най-много наваля в последните дни на декември, всеки ден валя и трупа, поне в Шумен. Точно за нова година беше спряло да вали и имаше дебела покривка, която се задържа и почти до края на януари, езерото беше замръзнало и карахме кънки на него. Вече февруари и март бяха топли и напълно безснежни.
Имаше режим на тока, само че той беше есента на 1990 и зимата на 1991. Точно по време на съсипващата демокрация. Не беше през януари 1990. Имам снимка на 5 декември 1990 г. на рожден ден у братовчедите ми, и там над главата ми на стената има газена лампа.
А хубави стоки имаше още 1988 г., когато откриха новия магазин Младост в града. Имаше електронни игри от Хонг конг с майнунки и банани. Но аз не си купих такава, защото имах руската вече. Съученик си купи от хонг-конгските и ми даваше да играя. Имаше и маратонки ромика, и дънки. Всичко имаше в този магазин, поне в първите дни след отварянето му. После всичко читаво беше опустошено разпроданено. :D
Телевизори си имаше до 1989 г. свободно. Има архивни снимки, където по рафтовете се виждат телевизори и никой не е заритал да се реди на опашка.
Ето снимка с най-различни телевизори в кварталния магазин в моя квартал точно. Този продавач го помня. Снимката е от 1987 г. Нямането беше 1990 г. за старта на демокрацията и спекулата.

« Last Edit: 31.01.2024, 23:03:21 by yogimax »

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #249 on: 01.02.2024, 05:49:38 »
Цветните телевизори бяха много дефицитни доста преди демокрацията! Нашият - София 85, с кинескоп Тошиба, ни го купиха едни приятели с връзки. Сетне във Ворошилов спряха производството и го прехвърлиха във Велико Търново. Там се появи "Кристал" - първият български телевизор с дистанционно и с правоъгълен кинескоп - също адски дефицитен, със записване и с висене посред нощите. Много добре помня на щанда за телевизори в ЦУМ, още по тошово, как имаше само черно-бели и бележка между тях: Цветни телевизори и видеокасетофони няма!
По рейс и по жена не се тича!

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #250 on: 01.02.2024, 07:37:47 »
Имаше си и цветни телевизори свободно - от 714та серия. Лампов телевизор нов през 88ма :)
Дистанционно за едни хора, трансформатор с 15 кг мед за други :)
Украйна, победа!

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #251 on: 01.02.2024, 16:46:44 »
Видеокасетофони уж нямало, пък фирмата "Българско видео" е основана още в края на 1984 г., а от 1985 г. издава видеокасети тип Betamax и VHS. Интересното, е че освен български и чуждестранни филми издават и концерти като "Мелодия на годината" или новогодишни концерти или подборки с клипове на БГ изпълнители. https://videotekata.com/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE/ Във филма "Меги" има един видеокасетофон, а вътре видеокасета с някакъв мръснишки филм.

Конзолни игри си ги спомням много добре. И аз имах онази с вълка от "Ну погоди" и падащи яйца. В нашия клас едно момче имаше западна игра, "Monkey" се казваше. Доколкото си спомням, подобни игри бяха 2 разонвидности: едната дето от 4 посоки пада нещо и ти трябва да го хванеш и другата дето можеш да заемеш 3 позиции за да стреляш или да хванеш нещо. Някъде 1990 г. започна моето приятелство с компютри тип Правец 8, а по-късно и Правец 16. През 1993 г. станах горд собственик на Правец 16. Усещането може да се сравни с това да притежаваш iPhone 15 Pro Max с 1 терабайт памет днес. Или дори по-яко. Не липсваха и игрички като Prince of Persia, Sop, игри тип арканоид дето с топче избиваш едни тухли, Space Commanders, Stargate, Pusher както и небезизвестната Alley Cat с една забавна 16-битова музика преди играта. Това са игрите които си спомням по памет. В Международния детски лагер Кранево на последния етаж в Централната вила имаше компютърен кабинет който предоставяше възможност на децата след плажа да отидат да се научат на нещо или просто да поиграят компютърни игри. Повечето висяха там точно заради игрите. Там имаше една игра Barbarian, беше много забавно 16-битовия глас да оповестява началото на играта: Баар-бериъъъън! В средата на 90те започнах да се интересувам и от програмирането, учех се на Turbo Pascal благодарение на учебника на Даниела Чобанова, на Basic. Интересувах се и от други тогавашни езици като C, Fortran, Assembler, Algol, Cobol, но нямаше как да ги науча, понеже нямаше компютри с тези езици.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #252 on: 01.02.2024, 18:10:15 »
Имаше видеа....обаче само в Кореком и на битака.....В Кореком сто процента ще те питат откъде имаш долари, сновяха цивилни ченгета....А на битака - един познат отиде, намерил някакво видео..Продавачът "Чакайте само да го пробвам дали работи.", и сложил в кашона една тухла четворка. Нашият взема запечатания кашон, дал 3000 лева и радостен се прибира вкъщи..Отворил кашона, видял какво има вътре.....айде обратно на битака, обаче продавачът се изнесъл....
« Last Edit: 01.02.2024, 18:16:14 by IKAR »
По рейс и по жена не се тича!

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #253 on: 01.02.2024, 18:47:07 »
New Passenger, Какво значи, че е нямало компютри с тези езици?
Украйна, победа!

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #254 on: 01.02.2024, 19:11:26 »
New Passenger, Какво значи, че е нямало компютри с тези езици?

Ами, откъде да взема компютър с Фортран примерно? Или дискета?
« Last Edit: 01.02.2024, 19:13:15 by New_Passenger »

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #255 on: 01.02.2024, 19:18:32 »
Ами обикновено се взимаха от някой друг човек.
Украйна, победа!

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #256 on: 02.02.2024, 09:54:02 »
Още средата на 80-те в Шумен си имаше видеоклуб, където пускаха западни филми с онзи монотонен мъжки глас на български, който озвучаваше всички касети по онова време. Това беше близо до кино Херсон. А на казанджийската улица имаше игрална зала с видеоигри.

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #257 on: 02.02.2024, 11:28:04 »
Ами обикновено се взимаха от някой друг човек.

Така е, но проблемът беше да намериш нужния човек. Едвам намерих антивируса Dir2Clr, защото вирусът Dir2, написан от двама варненски студенти, беше заседнал в компютъра ми. Сега е лесно, просто си дръпваш това което ти трябва от нета.

Още средата на 80-те в Шумен си имаше видеоклуб, където пускаха западни филми с онзи монотонен мъжки глас на български, който озвучаваше всички касети по онова време. Това беше близо до кино Херсон. А на казанджийската улица имаше игрална зала с видеоигри.

Ходил съм в подобен видеоклуб само един път, но не си спомням къде точно и коя година. Гледахме някакъв китайски или корейски екшън с източни бойни изкуства. Много популярни филми по онова време.
На видеоигри ходих от време на време. Някъде 1992 г. на пазара до Хемус там където сега е мол Сити Център, имаше някакви атракции, в това число и видеоигри като предварително трябваше да си купиш жетони. За другите атракции зад пазар Хемус не си спомням какви точно бяха, но към средата на 90-те май си остана само пазара.
« Last Edit: 02.02.2024, 11:34:32 by New_Passenger »

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #258 on: 06.02.2024, 22:52:09 »
Лунапаркът от нашето детство. Кадри от филмите Горе на черешата 1983 и Всичко е любов 1978 г. Точно така тичахме да заемем количка.

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #259 on: 07.02.2024, 10:46:36 »
Не мога да позная мястото. Борисовата може би? Във филма "Всичко е любов" се говореше за Дружба, значи днешният Юнак. Също така във филма се вижда Лятната сцена в Борисовата.
Аз от моето детство си спомням виенското колело в Западния парк. Мисля че се намираше не до централния вход, а до един друг вход който беше по-близо до Орион. До централния вход дълго време висеше банер "Да превърнем община Илинден в самоуправляваща се общност". Като малък си спомням и някакво рали в Западния парк. Интересно беше.