Author Topic: Спомени...  (Read 54343 times)

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Спомени...
« Reply #260 on: 07.02.2024, 13:58:56 »
На Орлов мост пред Ариана също имаше въртележки и Лунапарк.

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #261 on: 07.02.2024, 16:16:36 »
Според моите спомени, на мястото на езерото Ариана имаше пеещи фонтани, нещо дето не се среща в днешната София.
« Last Edit: 07.02.2024, 16:48:46 by New_Passenger »
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #262 on: 07.02.2024, 17:46:37 »
Във Варна като пееше и си изпя песента май....
Украйна, победа!

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #263 on: 07.02.2024, 18:14:39 »
В София има пеещи трамваи T6A2(SF), T6B5, T6A5 както и пеещи вагони Русич в метрото. Пеещи фонтани не са чак толкова нужни. :)

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #264 on: 07.02.2024, 19:46:31 »
На Орлов мост пред Ариана също имаше въртележки и Лунапарк.
Да....двете въртележки бяха там непрекъснато между 1983та и пролетта на 85та - след което изчезнаха, били ги откарали в Пловдив. Събота и неделя бях там непрекъснато, след което на голямата площадка в близост, не зном колко панталони съм изтрил на каменното слонче....Или чат-пат в старата Зоологическа градина, също къщите на баба Яга в другия край на парка..
По рейс и по жена не се тича!

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #265 on: 07.02.2024, 21:27:13 »
В Шумен нямаше постоянен лунапарк. Имаше само по веднъж годишно за 2 седмици. От 1 до 14 септември. Беше идеалното време на годината. Тъкмо всички сме се върнали от море, и преди да започнем училище на 15-ти. Имаше блъскащи колички, виенско колело, стрелбища. Едно нещо дето беше пълно с кутии цигари и цигарени дъвки и теглиш ако изтеглиш нещо - е твое.
Един път една продавачка на стрелбище ме помоли да отида да напълня две големи туби с вода и да й ги донеса, в замяна тя ми уреди едно возене на количките безплатно и ми даде три дъвки, едната беше цигарена, другата дълга, третата нормална. Лунапаркът го правеха срещу автогарата, а това е в моя квартал и ми беше много близо. По цял ден киснехме там. Имаше и палатки с електронни игри.
Една от игрите беше тази. Space invaders. Много обичах да играя на нея, сега я имам на телефона.
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #266 on: 08.02.2024, 13:30:46 »
ooleg прави някакви алегории. Очевидно има предвид че бившия кмет на Варна е обичал града истински.

yogimax, имах подобна игра на дискета, Space Commanders. От тъй наречените "безкрайни игри". Където и да стигнеш, играта продължава. Няма congratulations, няма бонус анимация накрая. Но имаше и доста игри с финал. Там вече се бориш докрай и после се наслаждаваш на победата си.
Ето един скрийншот на Space Commanders

Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #267 on: 08.02.2024, 14:04:33 »
Прилича на другата. Но другата имаше край. Като слязат надолу нашествениците и като ти разбият защитните прегради, убиват те и играта свършва.
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #268 on: 08.02.2024, 14:43:40 »
ooleg прави някакви алегории. Очевидно има предвид че бившия кмет на Варна е обичал града истински.

Ама наистина много го е обичал! Такава любов е много рядко срещана!
Като как го е обичал точно? Като това, че е руснак и затова много обича Варна или като това, че е Софиянец?
Най-вероятно от комбинацията руснак-софиянец.

Аз издържах обичането на Варна по такива начини 20 години! Повече не можех и викам Фандъкова обича по-грозно, но по-правилно София...
« Last Edit: 08.02.2024, 14:55:17 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #269 on: 08.02.2024, 15:18:01 »
Прилича на другата. Но другата имаше край. Като слязат надолу нашествениците и като ти разбият защитните прегради, убиват те и играта свършва.

Не това имах предвид. Това че имаш 3 или 5 живота, се подразбира. Безкрайна е когато няма как да победиш защото колкото и да играеш, продължава, при това на все по-бързи обороти. Това 3 или 5 живота

Ама наистина много го е обичал! Такава любов е много рядко срещана!
Като как го е обичал точно? Като това, че е руснак и затова много обича Варна или като това, че е Софиянец?
Най-вероятно от комбинацията руснак-софиянец.

Аз издържах обичането на Варна по такива начини 20 години! Повече не можех и викам Фандъкова обича по-грозно, но по-правилно София...

Не знам каква кръв има, но със сигурност знам че майка му е българка, значи според израелската конвенция е българин. Иначе, всичко си личи по делата, градът е преобразен, че и увеселителен парк има. Само направи сравнение с кмета преди него. Да видим пък сегашния кмет колко обича Варна. Ама това вече е за една от съседните теми.
« Last Edit: 08.02.2024, 15:20:50 by New_Passenger »

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #270 on: 08.02.2024, 15:34:00 »
Той имаше руско гражданство малко преди да стане кмет през 2013та. Та не е само до кръв.
Иначе Варна беше непоносима за живот без да си в някаква далавера. Например като цени и заплати до края на 2016та. После незнам със сигурност как е. Ама имайки предвид, че в София вече е скъпо...
Украйна, победа!

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #271 on: 08.02.2024, 15:37:14 »
Ще ти отговоря в тази тема, въпреки че не е за тук. Ако беше непоносима, то до края на 2014 г. защото от 2015 г. стандартът се увеличава. Ще ти напомня че въпросният кмет е бил тачен и от доста привърженици на десните партии.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #272 on: 08.02.2024, 17:21:11 »
Аз имах симпатия към него докато довършваше мандат и довършваше проект за ИГТ на Варна. После видях, че недовършения проект при него не се различава от довършения.
Едно е да се возиш на 86 в спомени и на БРТ в мечти, друго е наистина.
Имаше и корабче, ама всичко колкото за снимки в медиите.
« Last Edit: 08.02.2024, 17:23:35 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #273 on: 08.02.2024, 18:11:53 »
А помните ли как един човек се беше самозапалил в центъра на Варна? И какво от това...И понеже темата е спомени, още през 1988а транспортът беше ужас, 99 и 109 до Златните бяха неадекватно нарядко....
По рейс и по жена не се тича!

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #274 on: 08.02.2024, 18:28:07 »
В Шумен транспортът през 1980-те беше супер уреден. До крайната спирка в подножието на Шуменското плато - парка Кьошкове отиваха много номера автобуси до всички квартали. Номерата 1, 6, 9, 10, 11 и 16 отиваха дотам. До моя квартал имах голям избор с три номера 1, 10 и 11. Ето защо и целият град ходеше там да се разхожда, а през зимата да се пързаля по склоновете. Отивах сутрин да се пързалям, на обяд се прибирах да се наобядвам и пак отивах. С билетче от 6 ст и голяма редовност на автобусите. Цялото обръщало на последната спирка беше пълно с автобуси. Даже един път така се спасих от едни цигани, които тъкмо бях слязъл и тръгнах по алеята, ме пресрещнаха и искаха да ме бият, аз се обърнах обратно и побягнах към автобусите, един тъкмо тогава минаваше с отворени врати, аз се метнах в движение и потегли, така им избягах. Ако беше сега, щях да бъда пребит, нямаше да има автобус да ме спаси.
През демокрацията всякакви автобуси дотам бяха спряни. Преди 15 години пуснаха един номер 61, който е само 5 курса на ден и никой не го ползва, защото с такава рядкост няма смисъл. А и не тръгва от моя квартал, а от Тракията.
През соца имаше и автобус до горе на платото със спирки на Крепостта, гроба на Курсистите, Паметника 1300 г България. Тръгваше от края на центъра, т.е. от площад Оборище. Сега естествено и такъв автобус няма, всеки да се спасява поединично.
Имаше и междуградски автобуси Шумен-Котел и то два на ден. В 6:30 и 13:30 ч. Ходехме си в Жеравна без проблем. Сега вече дори пловдивският на Ивкони го спряха и няма начин да се стигне дотам.

« Last Edit: 08.02.2024, 18:30:28 by yogimax »

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #275 on: 08.02.2024, 18:33:06 »
Имало е моменти, когато нещата са тръгвали на някъде, ама се е оказвало, че някъдето е било за пред медиите за избори.
86 например е супер идиотска постъпка - на готова мрежа да не можеш да направиш нещо смислено. Виж 83 е желязо десетилетия, въпреки безсмислието й!
И всичко такова в тоя град.
Дефакто нищо извън 409 и 209 не е измислено след 90та. И то не щото няма какво да се измисли, а защото няма нужда общината от мислене.
Помня "новата транспортна схема", която не се дори появи за 10 години като хартия. Иначе аха-аха влизаше в сила от преди 10 години.
И градския влак дето 2020та имаше финансиране от ЕС и уж се състезаваха Бургас и Варна.
То човек на 10тата година лъжи се обижда от това, че е маймуна.
А да и Аспаруховия мост не съм сигурен стигна ли 50% ремонта или стигна 20% от моста.
Украйна, победа!

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #276 on: 10.02.2024, 10:46:32 »
До Златните, Кранево, Албена бавно се стигаше и сега е така. Успоредно на бреговата линия трябва да има бърза железница която да свързва курортите както и близките селища, но май никога няма да стане.
Много градска стана тази тема.
« Last Edit: 10.02.2024, 10:51:25 by New_Passenger »

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #277 on: 10.02.2024, 12:39:41 »
До Златни пясъци се стига с автобус от центъра за около 25 минути, което е съвсем прилично. От ноември до април към курортите почти няма пътници и строителството на ЖП линия с по-сериозно натоварване само 3-4 месеца в годината е неоправдано.  :rolleyes:
« Last Edit: 10.02.2024, 17:31:15 by V.Peichev »

Offline тролей №164 линия 2

• Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
« Reply #278 on: 10.02.2024, 13:27:09 »
До Златни пясъци се стига с автобус от центъра за около 250нинуту, което е съвсем прилично. От ноември до април към курортите почти няма пътници и строителството на ЖП линия с по-сериозно натоварване само 3-4 месеца в годината е неоправдано.  :rolleyes:
... освен ако Добрич не бъде включен в цялата схема. От една страна, успоредно на първокласен път №29 би била доста близо до съществуващата ЖП линия през Суворово и Вълчи дол. От друга страна - "Аксаковска панорама" (ако така се нарича районът на изкачването към разклона за село Калиманци) ми се струва доста по-стръмна и ще има нужда от тунели и осморки, за да бъде отговорено на изискването за максимален наклон. От трета страна, цялото крайбрежие е свлачищен район и ако ще се прокарва железница между Варна, Златни Пясъци и Албена, то трасето следва да бъде построено по по-скъпа технология за земната основа, която да включва укрепване на скалите (ако е възможно). От четвърта страна, трасето покрай първокласен път №71 предоставя възможност за по-голяма дължина за преодоляване на денивелацията, без нужда от изкуствени заврънтулки на трасето и при спазване на максималния наклон 25 промила. Освен това, там има доста повече на брой села (от Оброчище та чак до Бранище), след което покрай "Гробищен" да стигне до сегашното трасе точно преди гара Добрич. Едни електрически мотриси Сименс на интервал 1 час биха били сериозна конкуренция на всички маршрутки от Варна и до Кранево/Албена, и до Добрич. :)

едит: да не говорим, че така-описаното трасе става и за (единично- или двойно-съчленен) тролейбус (ще е по-евтино за построяване), но някои дори от дотук-прочетеното, вероятно вече мислено са ме обявили за освидетелстване :D, та ще спра дотук. И без това няма нужда от повеч описание.

Като споменах думата "тролейбус" - в един по-хубав свят би било добре да се електрифицира и гореспоменатият първокласен път №29. Така хем с електрически камиони ще може да се превозва земеделската продукция до пристанище Варна (понеже съм забелязал, че представлява основен дял от товарните превози по това направление), хем да се пусне и пасажерска линия оттам, която да замени сегашните дизелови дръгели, наречени "маршрутки".
« Last Edit: 10.02.2024, 13:38:20 by тролей №164 линия 2 »
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #279 on: 10.02.2024, 17:42:40 »
До Кранево маршрутките стигат за под 30 минути, до Албена за около 35, до Добрич за 45. Постигането на по-малки времепътувания с ЖП транспорт изисква много сериозни инвестиции при това пътникопотокът между ноември и април ще е малък. Селата са с малко население, Добрич трудно ще генерира сериозен пътникопоток. :rolleyes: