Още 68а година е взето решение постепенно между 1971ва и 75та по окръзи и проидводства да се преминава към петдневна работна седмица. Дотогава тя е навсякъде шестдневна, демек съботата си е нормален работен ден. Но има изключения за работниците в земеделието и за целия сектор на образованието. Така майка ми и баща ми, освен в първи клас, до завършването си през 72ра са учили и в събота. Сетне, по мое време, докато бях между първи и четвърти клас, когато дойде 10ти ноември, ние бяхме последните, които ни приеха пионерчета, в София все още си имаше училища, където големите учеха и в събота. Дядо ми, работник в растениевъдството, плътно до окончателното си пенсиониране през 87а, си работеха в събота. Работеше до 66 години, защото не му стигаше стажа, отделно бяха на "слънчев ден" и им брояха дните. Отделно тогава, до есента на 87а, празниците (девети септември, първи май, нова година и т.н), се отработваха в събота - тогава с указ казаха, че вече няма да се отработват. А в края на века, вече като бях студент, програматорите, да им счупиш главата, си позволяваха да ни слагат часове и в събота, защото намяло достатъчно зали/аудитории и освен това в университетите работната седмица била 6 дни. Недейте казва кой е интелигентен и кой не е, защото от моя клас най се "оправиха в живота" точно най-големите двойкаджии и тройкаджии, които все си бяха на поправителен или едвам връзваха терци. Дори имахме един двойкар, на който въпреки всичко все му купуваха скъпи дънки от Витошка, скъпи обувки Саломон, Найк и т.н, часовници за баснословни суми, дори не беше влязъл в Испанската гимназия с изпити, като всички останали, а татко му го беше уредил с връзки. Всичките ни учители се възмущаваха как точно той ходи с най-скъпите дрехи, но .....голям праз. Друга такава хаймана непрекъснато си летеше по самолетите за чужбина безплатно, защото майка му беше стюардеса в Балкан. И същата отиде в Канада още през 2001ва, заедно с още един двойкар от класа ни. За бала знаете, изплюх им се в лицето на целия клас и заминах с група абитуриенти от друго училище за Унгария, където имахме и на много високо ниво дискотека без мутри и с музика от 80те, също беше и без вход.