Author Topic: Спомени...  (Read 54356 times)

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Спомени...
« Reply #360 on: 16.07.2024, 21:26:23 »
"Градовете в България с броя на населението през 1934г. - последно преброяване " - извадка от учебник по Отечествознание от 1941г.
Направеното днес е недостатъчно за утре.

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #361 on: 18.07.2024, 17:30:21 »
"Градовете в България с броя на населението през 1934г. - последно преброяване " - извадка от учебник по Отечествознание от 1941г.
Принципно в регистъра на населените места, поддържан от НСИ преди имаше справки за преброявания още от 1878 г. насам. Регистрите за промени в населените места (смяна на име, присъединяване, закриване, създаване и т.н. си излизат), но нещо са сменили интерфейса и не се ориентирам както преди. За София населението излиза от 1985 г. насам, за произволни села и други градове ги има от 1934 г., но преди леснодостпно ги имаше от 1878 г. още...

Ако някой има времето и желанието, нека разцъка и ще съм радостен да направи справката, за която пиша. Преди беше с инфографика, пак можеха да се експортват данните, но на графиката лесно се виждаше пиковото население кога е било, както и средния брой жители изобщо... И наистина си беше от началото на третата българска държава до наши дни. Последно 2021-22 г. ги ползвах активно тези данни...
« Last Edit: 18.07.2024, 17:32:10 by difian »

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #362 on: 20.07.2024, 21:56:53 »
Магазин на Кореком в Харманли, по пътя за Свиленград и турската граница.

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #363 on: 21.07.2024, 18:38:11 »
Заповед №2950/ 01.08.1945г. на Столичното комендантство на народната милиция.

Offline kefaes6efa

• Писател
  • **
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #364 on: 23.07.2024, 12:43:59 »
Вследствие на тази злосторническа заповед, нашите доблестни освободители и другари, безстрашните съветски войници, които за втори път освободиха България от подтисническо иго, са принудени да употребяват метилов алкохол и да дават свидни жертви. Нека! Нека се знае и помни името на долния вредител и антисъветчик, дръзнал да издаде такава заповед, проклет да е!

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #365 on: 11.08.2024, 10:48:51 »
Малка част от колекцията:

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline Константин

• Приятел на ГТ
  • Фен на тролейбусите и автобусите Икарус.
    • View Profile
    • Email
« Reply #366 on: 16.08.2024, 14:25:44 »
Аз съм си запазил един телефон с шайба.
Тролейбусно депо:Надежда
Любим модел тролейбус :Икарус 280.92Т инв. номер 2915
Линия:7

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #367 on: 16.08.2024, 15:45:07 »
Страхотен артефакт. Сега вече трудн можеш да си представиш как едно време сме стояли вкъщи в очакване на важно обаждане. А между другото, много хора имат детски снимки с телефони шайби.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #368 on: 16.08.2024, 17:32:31 »
А знаете ли на какъв принцип работи набирането с шайба? И защо нулата е след 9тката, а не преди 1?
« Last Edit: 16.08.2024, 17:34:29 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline qwerty95

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #369 on: 16.08.2024, 23:16:56 »
А знаете ли на какъв принцип работи набирането с шайба? И защо нулата е след 9тката, а не преди 1?

Защото трябва да удари 10 импулса за импулсното набиране, всички други броеве импулси преди това са заети от 1-9.
А тоя телефон на снимката нещо май с тия бутони, по-специален ми се вижда, нещо УБО, Петолъчка...  :D

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #370 on: 18.08.2024, 13:09:23 »
Много точно казано! Поклон!

Ален Делон се появи в периода ми на детска адорация или обожествяване на герои от книги и филми. Първо беше Жан Маре, после той, след него или заедно с него Белмондо, разбира се.
И тримата ги няма вече. Моите кумири от детството и бледото ми юношество. Сред тях Ален Делон се отличаваше с хипнотичната си мъжка красота. Него не го загрозяваше дори огромният белег на лицето в приключенския филм "Черното лале". Безброй филми с него - неореалистични, романтични, филми на плаща и шпагата и толкова кримки като оная класика в жанра "Флиг стори", където си партнираше с Трентинян. Неподкупното желязно ченге, неустоимият амант, включително в ролята на застаряващия Казанова, най-автентичният Зоро, леденостуденият гангстер в "Самурай", класическият злодей в "Червено слънце"...
Казваха, че Делон играе себе си. О, той можеше и да се превъплъщава в неочаквани за амплоато му драматични роли. Но и да е играел себе си, той е играел Ален Делон, Бога ми! И друго казваха - че като кихне Жерар Депардийо, се разболява цялото френско кино. А сега? Сега, когато ги няма Белмондо и Ален Делон, от френското кино си отива цяла епоха. Belle epoque.
И не само френското, а и изобщо киното осиротява без актьори от класата на Ален Делон.
Без митове.
Без истински артисти.

Това е моят поклон
към доброто старо френско кино.
Ах, Ален Делон, Ален Делон,
свалям ти борсалино!

Източник: FB, User: Георги Николов

Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Online IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #371 on: 01.09.2024, 02:39:16 »
Сигурен съм, всички помните, през 80те, та чак до кратките проблясъци при Димитър Попов и Филип Димитров, самобръсначките и ножчетата за тях бяха страшно дефицитни. Не скъпи, а просто ги нямаше и адски трудно се намираха. Баща ми не помня да е ходил на бръснар за бръснене, а само за подстригване, но брахме големи ядове с въпросните ножчета. По-късно се появиха еднодневките Биг, но и те трудно се намираха, основно в Кореком и се препродаваха по нелегален начин. И те не бяха много тамандан - ако си с по-гъста и остра брада, избръснеш се максимум три-четири пъти и в коша. А що се отнася до жените - тогава  и поне до средата на 90те абсолютно никоя млада какичка или леличка не се бръснеше под мишниците. Пак си имаше летни рокли и блузи без ръкави, потници за навън и т.н., да не говорим за ходенето на плаж, и съответно абсолютно всички си ходеха "така". Само краката си чистеха с кола маска, която съм чувал, че много боли. Отделно космите като ги стрижеш или бръснеш, стават по-големи, по-черни и по-остри. Вече към края на века, в студентските ми години, и при момчетата/мъжете, по примера на плувците, които го правят с цел намаляване на съпротивлението, се появи модата първо на обезкосмяване под мишниците, а сетне и навсякъде, където има косми....
По рейс и по жена не се тича!

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #372 on: 02.09.2024, 23:19:32 »
Халва от бай Тошово време. Намерена от някого неразпечатана, оцеляла през всичките тези години. Точно така изглеждаше, уникална е. Купувах си и като започнеш да ядеш, не можеш да спреш, докато не я изядеш цялата. Слънчогледовата струваше 1 лев, това беше голяма кутия. Имаше и сусамова, тя беше доста по-скъпа 4,20 лв.
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #373 on: 03.09.2024, 08:18:49 »
,Е аз бях гледал скоро в YouTube някакъв руснак да пие две пепсита пред камерата - едно от времето на СССР и едно сегашно и да сравнява вкуса. Твърдеше, че е еднакъв.
Аз не бих ял храна и пил газирани с изтекъл срок на годност от десетилетия.
Украйна, победа!

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #374 on: 03.09.2024, 08:57:59 »
Аз не бих ял храна и пил газирани с изтекъл срок на годност от десетилетия.
Има храни, чиито срок на говност е по-скоро формалност. Медът например не се разваля и след 1000 години.
Вкъщи 25 години ядохме месо в консерви от един кашон, който бил подарък за моето раждане.

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #375 on: 03.09.2024, 09:16:02 »
Преди 2 седмици изядох една консерва с изтекъл преди 1 г срок, имах в мазето. Нищо не ми стана. Защо да не може да се запази и 40 г. като е в консервна кутия запечатана.
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #376 on: 03.09.2024, 11:27:19 »
Конкретно с Пепси и с продуктите на Кока Кола - прецакват се, пиша го от първо лице. Могат да бъдат изпити и нищо няма да ви стане физически, но вкусът си е друг... Така че руснакът или се прави на ударен, или някогашното е било по друга формула  чудодейно си е запазило вкуса....

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #377 on: 03.09.2024, 12:25:38 »
   Интересна тема. В края на 90-те години си спомням, че с братовчед ми бяхме намерили едни тоблерончета в холната секция у тях. Бяха скрити зад някакви губери. Срокът на годност им беше до декември 1986г., но не издържахме и ги отворихме. Вкусът и ароматът им беше все едно са произведени вчера, разбира се ги изядохме моментално. Приятели, които обичат да ходят по разни изоставени обекти преди две години ми донесоха Корни, чиито срок на годност беше изтекъл през 2010г. Отворих го веднага и нямаше особени промени в него - зърнената част беше малко по-суха, но шоколадовата беше непокътната. Изядох го и всичко мина добре  :) Пробвал съм и компоти и зелен фасул(индустриално произведени), чиито срок беше изтекъл през 2002г. Освен по-отчетливата миризма на капачка нямаше други промени.
  Но при напитките наистина вкусът се променя, което е гадно.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #378 on: 04.09.2024, 10:02:22 »
На бактериите са им необходими три неща, за да се развиват - въздух, влажност и температура. Когато едното от тях липсва, шансовете за разваляне са минимални, но пак е руска ролетка.
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #379 on: 04.09.2024, 16:57:16 »
   Както може би някои от вас знаят, от над 3 години имам колекция от ретро прахосмукачки, част от която съм показвал тук.  Еспонатите в нея са доста, но наскоро получих от едни от най-близките ми приятели "Чайка" 10М от 1988г., която е работила в запустелият и разпадащ се мотел "Рилци", край Благоевград. Интересното в случая е, че беше извадена от сервизно помещение на мотела, намиращо се на -2 етажа под земята. Там периодично е наводнявано от подпочвени води, а прахосмукачката е била на пода - "пийнала" си е прилично количество вода за времето, в което е престояла там. Като сложим и тежката ведомствена експлоатация, нямаше големи предпоставки да проработи, но нещо ми подсказваше, че е жива. Може би, понеже се виждаше характерният капак на двигателя АП-600М, който с право е считан за дълголетник, за разлика от лошият си брат-близнак АВ-600, който въпреки сходството си е ненадежден. Оказах се прав,  въпреки изцяло изгнилия от влагата корпус и изтръгнатият захранващ кабел, при подаване на електричество двигателя АП - 600М веднага заработи, без да е бил разглобяван, смазван или дори почистван!
Слагам линк към профила ми във ФБ, където може да разгледате снимките и видеото на този съживен мъртвец :inlove:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3123693204440313&id=100003989915762