Author Topic: Оповестяване в метрото - табели, озвучаване, схеми  (Read 302251 times)

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
...
Пример - на МС "Витоша" пише на монитора , че е за Надежда. Незнайно защо на отсрешния перон има монитор на който пише "Крайна станция", като явно това ще си остане винаги така и не е нужно да се сложи цял огромен монитор, който да показва само това во век и веков?
...
Витоша в момента е крайна станция, но иначе е нормална станция като всички останали. И на Баучер имаше табло и пейки, и около 2012 год. никой не предполагаше че ще има още една станция, а ето че вече е факт новата отсечка. Така че си е напълно резонно станцията да е комплектована, пък от тук натам какво ще се изгражда е въпрос на пари и организация.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
Факт е, ама не и на указателните табели като тази:
Украйна, победа!

Offline hitar_potter

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
Е айде сега, те таман са ги сложили тия табели, ти искаш да ги сменят.. Знаеш ли какви разходи са това? Те хората и без това си знаят, че Витоша е крайната станция, няма смисъл за такава дреболия да ги сменят таблата.
край на иронията
... се пишат и абсолютни дреболии кой минал на червено, кой какво си е говорил по телефона и тем подобни.

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Моите снимки
Не е необходима подмяна на табелата, защото просто може да се залепи един допълнителен стикер в същия стил с новата метростанция. Като при по-голямо разширение на диаметъра, тогава да се предприеме смяна на цялото табло.

Offline hitar_potter

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
Цената дори на подмяната на всички грешни табла е нищожна спрямо цената на изграждане на новата метростанция. Само че какво от това, табелите са за украса, отдавна се е видяло, че ръководството не го интересува колко са информативни.
... се пишат и абсолютни дреболии кой минал на червено, кой какво си е говорил по телефона и тем подобни.

Offline llll

• Писател
  • **
    • View Profile
На кого е хрумнала тази безумна идея за ескалаторите- стойте в дясно, та бързащите да могат да търчат по лявата страна на ескалатора? По цял свят пишат, че това е забранено- опасно е и крие риск от бутане и падания. Пък и обезмисля цялата идея за ескалаторите. Да не споменавам и неравномерното натоварване на лентата....

Offline mitkov2

• Маниак
    • View Profile
    • Email
На кого е хрумнала тази безумна идея за ескалаторите- стойте в дясно, та бързащите да могат да търчат по лявата страна на ескалатора? По цял свят пишат, че това е забранено- опасно е и крие риск от бутане и падания. Пък и обезмисля цялата идея за ескалаторите. Да не споменавам и неравномерното натоварване на лентата....
В цял свят така правят,  не знам къде си видял да е забранено.  Бил съм в Париж, Рим, Москва,  Лондон,  С. Петербург и навсякъде стоят от дясно, а от ляво минават бързащите.  Ако се спазва не е опасно.

Offline llll

• Писател
  • **
    • View Profile
http://www.otis.com/site/blg-blg/pages/EscalatorandMovingWalkwaySafety.aspx?menuID=6
Цитирам: "•Стойте в центъра на стъпалото на ескалатора с лице напред". Пише и "•При движение с подвижни пътеки, стоящите неподвижно пасажери трябва да стоят плътно вдясно и да дадат възможност на тези, които се движат, да ги задминат отляво.", но това се отнася само за подвижни пътеки! Повече няма какво да коментирам  ;)
« Last Edit: 23.03.2017, 14:11:27 by llll »

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Моите снимки
Това че го пише в наш сайт, не значи че е вярно и че е практика по цял свят.  ;)

Offline llll

• Писател
  • **
    • View Profile
Ти ме уби... Отис- българска фирма? Ето ти го същото на английски: http://www.otis.com/site/us/Pages/EscalatorandMovingWalkwaySafety.aspx?menuID=6.  Можеш да си го изкараш и на китайски. Ако световен лидер в бранша ти дава тези препоръки, а ти казваш "не значи че е вярно"...   :fan:

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Моите снимки
Едно е теорията, друго е практиката. Поразгледай в световен мащаб транспортните системи и как точно функционират ескалаторите, било то и на световния производител Отис.

Offline wiNt

• Наистина съм луд
  • 9060
    • View Profile
В Лондон между ескалаторите има огромни сини (ако не бъркам) табели, на които пише "Keep right" или "Stand on the right". Щом в най-натовареното метро в Европа такива абсурди като падания не се случват (а там наистина е лудница 24/7), едва ли тук ще станат. И напротив - точно обратното - в цял свят е прието да се седи отдясно. Няма да я открием топлата вода, поради простата причина, че вече е открита.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Това е ок, ако всички ескалатори са стандратна ширина и позволяват разминаване на двама души. В нашето метро обаче от пуста сиромашия на много места са монтирани ескалатори с ширина 1,5 човека, които правят цялата тази работа опасна.

Offline dan

• Наистина съм луд
    • View Profile
В Лондон между ескалаторите има огромни сини (ако не бъркам) табели, на които пише "Keep right" или "Stand on the right".
В Лондон дори в преходните тунели има табели Keep Right и хората ги спазват.

Offline mitkov2

• Маниак
    • View Profile
    • Email
В Лондон между ескалаторите има огромни сини (ако не бъркам) табели, на които пише "Keep right" или "Stand on the right".
За ескалаторите и травелаторите да, но ако е просто коридор е по-скоро keep left, все пак е UK. :D

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
"Стойте в центъра" означава "Не стойте на ръба на стъпалото".
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline llll

• Писател
  • **
    • View Profile
Съжалявам- бях обещал повече да не пиша по темата, но не се сдържах при такива бисери....
"Стойте в центъра" означава "Не стойте на ръба на стъпалото".
Ако значеше това, щяха да напишат "Не стойте на ръба на стъпалото". Всеки тртокласник може да ти каже къде е центърът на правоъгълника.
А и сравнението с ескалаторите в Лондонското метро  :D. Хайде да поиграем на "Открийте разликите". Колко е дълбоко Лондонското метро и колко- Софийското (или колко са дълги есклаторите при единия и другия случай). А колко е наклона и височината на стъпалцата тук и там? За ширината вече е писано... Е сега не Ви ли хрумна, че там съоръженията са проектирани специално и за да позволяват и ходенето по тях. И може да сте сигурни, че при инцидент не могат да бъдат осъдени защото англичаните са си вързали гащите. А нашите? Въобще сравнението между ескалаторите в Лондон и София е все едно да сравняваме какво може Порше по немска магистрала и Голф 2 (със съответната регистрация) по Пернишката... Целта на писанието ми е да обърна внимание на някои, които може да направи нещо по въпроса (надявам се- нали е форум на ГТ) преди да е станало нещо неприятно, а не да водя глупави спорове с когото и да е.

Offline dan

• Наистина съм луд
    • View Profile
За ескалаторите и травелаторите да, но ако е просто коридор е по-скоро keep left, все пак е UK. :D
Има и Keep Right. Не знам кое е по-разпространено. Общо взето там преценяват как се движат потоците и се стремят да не ги пресичат, а не като нашия преход на Сердика :)

Offline Марин Петров

• Маниак
    • View Profile
Това да се стои в дясно е най-глупавото правило, което могат да измислят. много мразя да си стоя на ескалатора и някой да ме потупа за да иска да ме заобиколи!!! като иска да бърза, да хваща стълбите или третия/неработещ ескалатор. Ескалаторите са тесни а пък аз съм по-широк човек и не приятно някакви да се отъркват в мене, за да бързат. Освен това предпочитам да се държа и от двете страни докато се возя на ескалатора.

Това може да работи в чужбина, ама за България не става. 80-90% от българите предпочитат да се возят на ескалатора. ако трябва това да става в колона по един, ще трябват по 5 минути да се източат всички хора от перона в пиковите часове. Следващия влак ще е дошъл, а още хората от предишния няма да са напуснали станцията.

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Наистина, от последните две седмици и последни избори наистина забелязваме тенденцията 80-90% от българите да са с манталитет като теб.
« Last Edit: 06.04.2017, 23:30:40 by RADOCVET »