Въобразявам си че чета приблизително добре. И сигурно нещо не съм разбрал от поста, затова питах. Но явно няма да получа пояснение.
Ще получиш, просто ще трябва да изчакаш - аз също не съм 24/7 във форма.
Табела, която показва къде е входа, т.е. пред вратите на касовите зали
Табелите, които показват накъде е входа не са пред вратите на касовите зали, а в подлезните галерии, където нямаш пряка видимост към касовата зала и те също не могат и не бива да са зелени или с цвят на някоя от линиите на метрото.
... не би трябвало да е с никакъв друг цвят, освен със зелен. Зеленото показва че някъде можеш да влезеш / преминеш. Ако съм тръгнал да пътувам с метро единственото, което ми трябва, е да знам коя врата е вход (зелена) и коя е изход (червена), т.е. на къде може да вървиш и накъде - не. Има и друга система по света - цветът отговаря на цвета на линията, а на табелата пише посоката - направлението - напр. син цвят - Обеля, син цвят - Хладилника, червен цвят - Обеля, червена табела - Сливница, червен цвят - Бизнес парк, червен цвят - Летище.
Цветът, посочващ подстъпите към метрото не може да е зелен, нито и с цвета на линията, защото:
1) международния цвят, обозначаващ авариен изход (emergency exit) е зелен;
2) в София сега се строи зелената линия, което ще наложи всички табели, които сега обозначават ИЗХОД и са на зелен фон, да бъдат подменени;
3) в повечето участъци на метрото, ще се движат две линии заедно, което означава, че фонът трябва да е какво - градиент?
Избягването на тези проблеми предполага използването на неутрални цветове за фон на информацията. В повечето метросистеми се използва тъмен фон за изходите, защото черно тяло с бял текст е с най-висок контраст за четене. За входовете също се използва тъмен фонов цвят, когато имаш повече от една линия, минаваща през една станция, следователно веднъж използваш ли тъмен цвят не може да имаш разлики: затова е и тоя стандарт.

Това е от NYC - там тъмния фон се използва и за входовете, и за изходите, като се наблюдават и вариации на бял фон.
Мисля че в момента метрото е възприело използването на два цвята - за двете т.н. линии. Гледам че доста табели са с еднакъв цвят на означението им, вкл. и новите часовници.
Точно така - в момента метрото е възприело цветова схема за информацията си, която се среща с гореописаните проблеми, затова трябва да се преосмисли сега.
ПС. Не можжах да се сдържа, ама това с крайната станция също ми се вижда доста .... Пътникът се интересува на къде ще го закара този влак, а не защо не трябва да се качва на него. "Не вози пътници" или нещо подобно има навсякъде по света, ако ще и станцията да е в средата, напр. Сливница.
Точно така - пътникът го интересува къде ще отиде, когато се качи на влака. Това означава, че онези пътници, които по една или друга причина слязат на грешния перон на МС Витоша трябва да бъдат достатъчно адекватно предупредени, че качвайки се на този влак няма да отидат никъде. Затова и попитахме какво смятате вие, че трябва да пише.