Днес реших да се повозя на метрото, тъй като ми се случва рядко, пък и да видя дали има още нещо за спасяване. Паркирам си удобно на Младост 3, слизам на перона и
какво да вида: Табелите по перона определено са по-малки от сниманата на Витоша, но за сметка на това буквите (надписите) са с достатъчно голям шрифт (въпреки спецификата на зрението ми като човек на не малко години работещ напракъснато с компютър), заемат почти цялата площ. Ами да, защо да плащаме за големи табели, на които пише с малки букви по една - две думи ... или сигурно големите табели могат да изядат доста повече пари, знам ли. Та да продължа от Младост 3. Тъй като съм в периферията на града, първата ми мисъл е да стигна до по цивилизовано място, напр. до центъра. Сигурно и един чужденец така ще направи. И
какво да видя за втори път - на хубавата табелка с големи букви пише "център", пък след това - Люлин! Ами да, я си представете че прочета "Обеля" -ако не съм изучил териториалното делене на София едва ли ще се сетя че това е посоката за центъра. Ама защо на навите табели да пишем "център"? Хората да разучават взаимното положение на кварталите и да се сещат сами. Няма да четат на табелите я... Третото
какво да видя: половината табела си е в цвета на метродиаметъра, другата половина е зелена - нали към изхода ще ме води. Ама не можело зебено, защото третата линия била зелена - ами направета я жълта тогава, или виолетова, нека зеленото да си е ЕХIT както по целия свят, независимо дали е авариен или нормален.
Та същите хубави табели гледам и на Сердика 2, даже на тях си пише: ЦУМ, Мария Луиза, връзка с другатата линия, гледам и на Стадиона - пише си Граф Игнатиев и т.н.
Та питам аз: кой реши че тези табелки не са хубави? И кой реши че когато някой напише че новите ще "указват ясно и точно", това наистина е така?
Вярно е, че на другия перон в Младост пише "Цариградско шосе", а отдавна там трябваше да пише Дружба и летище. Ама ние няма да поставяме този въпрос, ами ще гледаме да си набутаме големите нови табели, лишавайки метростанциите от наличната в момента информация.
Също така ще се мъчим да накараме хората да си номерират изходите, улиците и кварталите, така както било в Париж! Ами то в Париж и кварталите, макар да си имат имена, се адресират и използват с номерата им. Така са си свикнали франсетата от десетилетия, няма да им разваляме рахата.
Гледам си от прозорчето съществуващите часовници и си спомням: Веднъж съм се умислил и на Г.М.Димитров аха да си хвана влакчето за центъра, и мярвам на часовника пише: Летище, Младост 1, ... докато прочета третото и влакчето замина. За чий ми е да гледам от къде е тръгнало влакчето и от къде е минало, мен ми трябва само "център, Люлин". Ама и това няма кой да оправи, защото социално ангажираните са заети с други дела.
Та направих си една хубава разходка. Много ми харесаха някои неща, ама иам и нещо за довършване и дооправяне. А дано да се оправят тези дребни пропуски. Но да си довърша приказката - на връщане, с един от най-старите състави (май номерни им викате, незнайно защо), чувам прекрасна английска реч: Next station Mladost tree. Ама нито THREE, нито ТРИ. Добре че преди това се заговорих с една двойка чужденци (които при слизане от влакчето за Бизнес парка, преди да се качат на това за летището дългоооо се взираха в часовника с напарзна надежда да разберат за чий е написан целия маршрут, а не само дестинацията, за която е влака) та се посмяхме малко и с тях.
ей че дълго стана ... Дали ще го прочете някой ... ама на мен си ми харесва.