Да видим какво са свършили от Спаси София:
На станция НДК са поставени новите табели. Само на две места има следното:
Информацията за връзката с диаметър 3 е много дребна и едва забелжима. Никъде другаде, освен тези две места, в цялата станция няма табела, която да показва накъде е третата линия. Браво!!!
Да коментираме и самите табели. Те съдържат съвсем различна информация. Половината е за направленията, която се обслужват на тази станция (Обеля и Витоша), другата половина е за връзката към линия 3. И въпреки това, няма никакъв визуален контраст между тези два коренно различни видове информация. Ами как да има като всичко е решено в различни нюанси на синьото и зеленото??? На бял фон!
Надписите на английски Obelya и Vitosha не се различават! Трябваше информацията за връзката да с други, контрастни цветове, за да се набива на очи. Ама аз не ги разбирам тези неща. Аз не съм велик дизайнер, оценен от световни влогъри!
Чак
над стълбището има още една табела с информация за връзката с линия 3:
Тя
не се вижда от перона и страда от същия проблем - няма никакъв контраст на информацията за връзката.
Какво имаме в другата посока?
На лай... приятно кафяв фон имаме информация, че натам е НДК, докъдето можем да стигнем чрез изходи от 6 до 11.
ФАЛ! Изходи 10 и 11 всъщност не водят до двореца, защото те са на пл. Баба Неделя.
На следващата табела имаме опит за замазване на ситуацията:
Тук вече пише, че за НДК трябва да ползваме изходи от 6 до 9 (аз бих поспорил дали изход 7 води до двореца, ама да не изпадаме в такива дребнавости). Ама сега нещо изпуснахме изход 10, при условие, че на дясната табела има достатъчно място.
А и между другото, баба трябва да е с главна буква, тъй като това е името на площада. Ама трябва да сме над тези неща, нали? Важното е световно признатият дизайн (признат от влогъри).
И накрая имаме една голяма табела над подхода към касовата зона.
Тук решението е табелата да бъде видима от перона, за разлика от другата страна, където аналогичната табела е чак при нивото на касовата зона.
Тук изход 10 получава собствен сегмент. Пише, че е трамвайна спирка. Ама кои трамваи спират там - тайна!
С няколко думи - ако си на перона на старата станция НДК и не знаеш накъде е линия 3, ще ти е много трудно да се ориентираш накъде да тръгнеш.