Author Topic: Таксуването в метрото  (Read 94503 times)

Offline Knoxville

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: Таксуването в метрото
« Reply #160 on: 02.05.2012, 07:50:57 »
Сега като каза, нещо ми се завъртя в главата за 10 или 15 секунди, но не мога да се сетя кога и къде съм го чувал.

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #161 on: 02.05.2012, 07:54:18 »
Ако пътувате в по-спокоен час и главно с карта, направете си експеримент... ;)

Offline Knoxville

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #162 on: 02.05.2012, 07:59:19 »
Е да де, ама веднъж като си чекнеш картата на турникетите, после известно време не можеш пак да я ползваш.  :D

Offline sofianec

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #163 on: 02.05.2012, 10:23:07 »
Дано не е бил гласа на Братоев :P

Имам един въпрос по отношение на таксуването. В новия ценоразпис фигурират персонални карти за студенти, докторанти и пенсионери за -  цитирам - "Един месец една линия /от наземен транспорт или от метро/". Как ще става разделянето на линии в метрото, след като преходът между линиите е безплатен и влаковете така или иначе ще преминават по целия маршрут?
« Last Edit: 02.05.2012, 11:57:24 by sofianec »

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #164 on: 02.05.2012, 10:48:14 »
Разделяне на линии по метрото няма да има, както няма никъде по света.
Просто се гласят да увеличат цената за метрокарта на 35 лв, но явно ги е срам да приемат това непопулярно решение преди да тръгне МД2.

Offline sofianec

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #165 on: 02.05.2012, 11:56:38 »
За нормалната карта от 35 лв. ясно. Там няма разделението в колона "Всички линии" и "Една линия". Но за персонализираните карти с намаление за една линия изрично картата за докторанти за 16 лева е сложена в графа "Една линия от метро". За това и питам.

Става дума за информацията ето тук: http://www.sofiatraffic.bg/bg/transport/tarifa-i-prevozni-dokumenti/46/tarifa
« Last Edit: 02.05.2012, 11:58:14 by sofianec »

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #166 on: 02.05.2012, 13:07:28 »
За нормалната карта от 35 лв. ясно. Там няма разделението в колона "Всички линии" и "Една линия". Но за персонализираните карти с намаление за една линия изрично картата за докторанти за 16 лева е сложена в графа "Една линия от метро". За това и питам.

Става дума за информацията ето тук: http://www.sofiatraffic.bg/bg/transport/tarifa-i-prevozni-dokumenti/46/tarifa
Най-вероятно не са се сетили да поправят текста.

Offline mita6ki

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #167 on: 11.09.2012, 14:50:42 »
Винаги съм се чудил този половин час валидност на билетите за метрото за времето до валидирането ли се отнася или за цялото возене?

Offline titijoji

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #168 on: 11.09.2012, 15:15:28 »
Доколкото знам от мой опит, веднъж валидиран неможе да се използва повторно.

Offline Neronov

• Нямам спирка
  • R.I.P 1210
    • View Profile
« Reply #169 on: 11.09.2012, 15:20:02 »
И какво става,ако изтечат тези 30 мин ? Защото от Цариградско до Надежда например дори с прекачване са повече от 30 мин. Ако са изтекли,докато се возя,ще ме глобят ли  :laugh:

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #170 on: 11.09.2012, 15:25:03 »
Това щях да кажа и аз, не може хем да имаш работа след въпросното пътуване, хем то да е толкова кратко, че да може с въпросната работа цялата история да трае само половин час, а в същото време незнам някой да пътува с метрото само за една или две станции, колкото според мен трябва да са за да не изтече този половин час.

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #171 on: 11.09.2012, 15:27:25 »
Формално изречението е "може да бъде използван за пътуване в метрото зо 30 минути". Реално мярката е насочена срещу клошари и просяци, които използват метростанциите и метросъставите за целодневно убежище - лично бях свидетел, как охраната на МС Младост-1 изгони един такъв, въпреки че той представи някакво билетче. Разбира се, време е минутите в наредбата да бъдат увеличени.

Offline T1000

• Защо пиша толкова много?
  • Ferrari S.p.A.
    • View Profile
    • www.diecast-utopia.com
« Reply #172 on: 11.09.2012, 15:44:56 »
Идеята по-скоро е, че имаш 30 мин. да използваш метрото след като купиш билета и го маркират на касата, т.е. не е като наземния транспорт да си купиш билета и той да ти важи чак докато не го перфорираш. След като мине времето, валидността на билета просто отпада и той няма да те пусне на турникета.

Иначе веднъж минал през турникета, край. Умишлено съм го пробвал веднага след излизане от возене - не пуска :D
I'll be back®

Offline Neronov

• Нямам спирка
  • R.I.P 1210
    • View Profile
« Reply #173 on: 11.09.2012, 15:55:11 »
Аз съм седял по час и нещо в големи жеги на климатика на СУ,ама никой не ме изгони  :P :P

А по темата: След пуска на меторто до Летището/Младост 4 ще стане невъзможно пътуването за 30 мин дори с бърза крачка. Трябва да го изяснят това  :neznam:

Offline bonbon

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #174 on: 11.09.2012, 16:07:08 »
Това, че билетът важи 30 мин. е пълна глупост. Аз лично съм пробвал по следния начин - взимам си билет, влизам през турникета, връщам се обратно пак при турникета и слагам билета отново, но ми показа "невалиден билет", следователно билетът няма как да важи 30 мин., веднъж влезеш ли край   :fan:

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #175 on: 11.09.2012, 16:26:18 »
Билетът е за еднократна употреба, но като го закупиш имаш 30 мин. да го валидираш, иначе става неизползваем.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #176 on: 11.09.2012, 16:36:25 »
Аз така веднъж си купих два билета от Люлин и след повече от час исках да мина с един от двата на СУ и не стана, ама тогава незнаех, всъщност точно тава извършва валидаторът, сканира и разчита баркодът за да разбере валидността на билета.
А аз да попитам, преди валидаторите които се командват от касата, за пътници с неелектронни карти бяха непрекъснато отворени и не забелязвах да има някакъв особен контрол който да не позволява да се злоупотребява, а сега те са затворени, а в доста случаи мястото за контрольор точно до тези валидатори е заето, защо се случва така, а въпросните валидатори не са оставени отворени, както бяха преди.

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline mita6ki

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #177 on: 11.09.2012, 17:04:44 »
Аз за повторно влизане отдавна съм питал и казаха, че не може, дори и да е в този половин час. Мен ме интересуваше дали като вляза с един билет и се возя час и нещо, ако мине случайно контрол дали ще има право да ме глоби, че съм се развозвал с метрото като ненормален. Но така или иначе, мисля, че ще ме разберат, ако не ще ме хванат за билета.  :D

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #178 on: 11.09.2012, 17:22:32 »
Ограничението е за използване на билета за влизане в метрото, а не колко време можеш да стоиш след това вътре. Контрольорите като са проверявали билети никога не съм ги видял да се заглеждат в дребния шрифт на него. Явно след като въведоха новата система, ограничаваща лесното влизане с един билет неограничен брой път, такива са нейните принципи на работа- издава билети с ограничена валидност за валидиране, през което се разпознава на турникетите. Няма никъде наредба, ограничаваща престоя в метрото и валидността на билета, а все щеше да има някаква гластност, след като са се заяли с някого. ;)

Offline hitar_potter

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #179 on: 11.09.2012, 17:55:54 »
При мен винаги се заглеждат в билета. И така трябва да е - представете си, че се качвате от Младост, вършите си някаква работа на Люлин, след това минавате нелегално през турникетите и се правите на разсеяни пред контрольорите, показвайки стария билет..
... се пишат и абсолютни дреболии кой минал на червено, кой какво си е говорил по телефона и тем подобни.